Norra lunden - östran

Trädgårdstankar – om utfallet och framtiden

Trädgårdstankar och funderingen – blev det som jag tänkt.. Det får bli en tillbakablick på östra och norra lunden. De är ju egentligen väldigt nya båda två men de har också fått ta emot väldigt många växter som jag var tvungen att flytta. Ingenting har varit ritat i förväg – planteringarna och stigarna blir som det faller sig när jag rör mig medan jag fördelat ut torven. Problemet är nog bilder för de jag tänker på är nog bland de försvunna men vi får se allt eftersom jag skriver.

Östra lunden

Hit flyttade jag de flesta av mina yakushimanumhybrider – alla som inte går i varma toner. För här är rododendron basen och resten utfyllnad. De kompletterades med nästan alla ur en hostabeställning jag gjorde för 3 år sedan. Sorterna väl valda men planteringen var helt oplanerad. Ormbunkar blev det också flera av. Och det blev fint och jag var nöjd redan förra säsongen. Den här säsongen blommade rododendrona ännu mer. Men så kom problemet tillbaka… ..det är förr torrt där och jag gillar inte att vattna. Jag har inte bestämt mig ännu men det lutar åt att en del av det får bli barnkammare istället. Det är skyddat, skuggigt och egentligen perfekt för det. För övrigt känns den godkända stavningen av rododendron, rododendron, lite konstig.

Östra lunden i höst
En bild från 2019 – Östra lunden i höst – och det ter sig i stort sett likadant eftersom alla buskarna är kvar. Den stora förändringen är att växthuset i bakgrunden är nedmonterat och där har jag grävt gångar i grönsakslandet

Men på grund av torkan så har jag flyttat flera i höst – sockblommor, Epimedium, liksom flera ormbunkar och samtliga astilbe som stog här. De hatade det torra läget. Får se hur jag ska gå vidare nästa säsong men jag kommer nog tänka många trädgårdstankar innan dess.

Trädgårdstankar - Rhododendron Yakushimanum-grp 'Schneekrone'
Rhododendron Yakushimanum-grp ’Schneekrone’ – en av få bilder kvar
Trädgårdstankar - Rhododendron yakushimanum-grp 'Viking Silver'
Rhododendron yakushimanum-grp ’Viking Silver’ – inte så silvrig i juli månad
Trädgårdstankar - Crocus banaticus - iriskrokus
Crocus banaticus – iriskrokus – har etablerat sig bra. Blommade inte andra säsongen men har istället satt fler lökar och i år blev det 2 kalkar. Den står väldigt skuggigt i torv i östra lunden
Kallvarma - Liriope muscari - mörk druvlilja
Liriope muscari – mörk druvlilja – verkar gilla läget. Var grön och klarade den kalla och våta vintern 2020 – 2021 galant

Norra lunden

Med tanke på det jag behövde flytta så blev det månskensgult, vitt och rosa. Och det var många som behövde flyttas våren och sommaren 2020. Men i våras, andra säsongen så var det himla fint. Och jag var glad och nöjd med att flera delningar som var tveksamma hade fungerat – Ranzania japonica tex. Många växter hade jag delat för att få fler av men också för att få fina grupper och det var så frodigt. Snart visade det sig väl frodigt – så 2022 behöver jag flytta en del. Jag har redan flyttat några men det ska bli fler. Så egentligen är det som jag planerat. Jag visste att jag skulle behöva skapa de nya lundmiljöerna i flera steg men kanske inte att det skulle gå så snabbt. Eller snarare – jag trodde jag skulle kunna börja i den stora lunden långt tidigare. Nu är det sannolikt 2 säsonger bort och det får bli tillfälliga lösningar så länge.

Oron…

Men min oro för att det skulle bli för blött och att all gödseln skulle kväva växterna kom på skam. Istället växer det så det knakar…

Bilden i headern och de här två är från den 31:a oktober 2019 och det enda gröna då var ett par mosshättor på några ’nyplanterade’ stenar.

Norra lunden - östran
Norra lunden – östran – samma rönnar som i bilden under men fotade från andra hållet
Trädgårdstankar - Norra lunden - östran
Norra lunden – östran – en bild inte från början utan när jag fått dit all jord och några stenar. Idag en helt annan vy…
Vänstervarvet är nästan slut
Juni 2020 – samma vy
Trädgårdstankar - Kalmia 'Newfoundland'
Den lilla delen framför stenarna i bilden ovan – så här frodigt är det nu i bilden en Kalmia ’Newfoundland’
Trädgårdstankar - Hosta 'Nancy Gill'
Här var det också bara naken jord i november 2019 svårt att tro när jag ser bilden från i våras, 2021. I bild bland annat Hosta ’Nancy Gill’
Chrysosplenium macrophyllum - stor gullpudra
Chrysosplenium macrophyllum – stor gullpudra – har brett ut sig rejält och jag ser fram emot en matta av blommor som de ovan
Trädgårdstankarna - Pellaea atropurpurea
En vacker ormbunke som egentligen inte borde överleva och som jag nu inser har fått helt fel jord. Nåväl – det ska jag fixa med lite krossade musselskal. Men utfallet har blivit bättre än väntat – Pellaea atropurpurea

Mer om trädgårdstankar för framtiden

I norra lunden har jag nu grävt upp och krukat upp en del av alla delningar. Jag går runt och funderar på vilka som ska grävas upp och planteras i nån hörna för plantor på vänt och vilka som ska vara kvar. Snart kommer det enda jag gör ute vara att tänka just trädgårdstankar.

Det är fredag och temat för veckans inlägg hos Trädgårdsfägring är – Blev det som jag tänkt. Det blir väl sällan det men oftast blir det till det bättre när jag ser på slutresultatet.

I helgen får jag min älskade bonustimma – ha en fin helg!

25 Kommentarer

 1. Marit den 29 oktober, 2021 kl 15:35

  Det er litt av en jobb du har utført hos deg! Vi har en tendens til å bekymre oss for mye angående hagen, for som regel går det bedre enn det vi tror. Godt er det jo at det går den veien, og ikke motsatt 😉

  Ønsker deg en fin helg!
  Klem, Marit

  • Carina den 29 oktober, 2021 kl 18:08

   Tack! Ja det är ett rejält jobb – en himla massa jord och gödsel och sen en himla massa växter flyttade. Men det gör inte så mycket när det blir bra 🙂 Jag brukar inte vara så orolig men den här gödseln var egentligen för färsk och det är riskabelt.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Sabelhagens olivlund-Maria den 29 oktober, 2021 kl 16:17

  Intressant som alltid hos dig. Även att kanske inte rododendron är något för mig så är det jättefint hos dig.
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  • Carina den 29 oktober, 2021 kl 18:09

   Tack Maria! Ja det är ju fint med trädgård att vi kan odla vad vi vill och uppskatta annat hos andra 🙂

   Kram, Carina

 3. Elna Slot den 29 oktober, 2021 kl 21:54

  Jeg er helt sikker på, at du har tænkt mange havetanker, inden du når til næste havesæson. Men hvad er hyggeligere end at gå i haven eller at sidde i en god lænestol og fundere over samt lægge planer for, hvilke haveprojekter man skal i gang med i den kommende havesæson. Jeg tror, man sparer sig selv for meget arbejde, hvis man er velforberedt, inden spaden stikkes i jorden.
  Det er utroligt, som det er groet i din have bare i løbet af et par år.

  Hilsen Elna

  • Carina den 30 oktober, 2021 kl 18:58

   Haha – ja det är jag också. Det är som du skriver – härligt att sitta eller gå runt och fundera och dessutom bra med den tid som hinner passera innan jag kan verkställa. Många idéer blir bra av att mogna, förändras och sen utföras 🙂

   Tillväxten får skyllas otroliga mängder kogödsel för att få till ett jorddjup.

   Ha det gott! Carina

 4. Ätliga trädgården den 30 oktober, 2021 kl 09:27

  Som vanligt är jag mäkta imponerad över din enorma arbetsinsats, men lika mycket över hur du lyckas hålla reda på alla sorter i flyttningarna. Gullpudran är ju ursöt.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 30 oktober, 2021 kl 19:00

   Tack Anette!

   Jo den är rejäl det inser jag också och då har det här ändå varit stora men ändå relativt det som är kvar mindre delar… Ibland rör jag till det men kan med hjälp av bilder och databasen rätta till röran. Men jag har också börjat se till att tex inte lägga 6 hostor med etiketter i ett skottkärrelass. Det är dömt att leda till missförstånd.

   Kram, Carina

 5. Anita den 30 oktober, 2021 kl 09:27

  Jag vet att du hade problem med någon disk men jag har inte förstått att bilder gått förlorade för dig. Så tråkigt, jag hoppas att det inte var alltför många som försvann 🙁

  Något som alltid fascinerat mig när jag ”går omkring hos dig” är Norra lunden. Vet inte varför men platsen tilltalar mig väldigt mycket och jag tror att det kan vara de tre trädstammarna och stenarna som gör det. Är det ny stavning på rhododendron, alltså utan h …? Det visste jag inte … eller är det en försvenskad stavning kanske.

  Ha en fortsatt fin helg och njut av din extra bonustimme!

  Kram, Anita

  • Carina den 30 oktober, 2021 kl 19:04

   Tack Anita!

   Jo jag är också väldigt nöjd – det är något med platsen, kanske är det allt berg och sten som gör det men det är också något med att det är en sluttning. Det är mycket lättare att plantera snyggt då. Jo det svenska namnet ska nu vara ’rododendron’ – känns superkonstigt att skriva.

   Jodå varenda raw-fil från våren 2018 och framtill 13:e augusti i år är borta. Det enda som finns kvar är de jag hade redigerat och sparat undan som .jpg på en annan disk. Men det är nästan bara växtbilder och de är inte värda 7.900 att återställa 🙂

   Kram, Carina

 6. Marika den 30 oktober, 2021 kl 16:12

  Hej Carina!
  Ett otroligt jobb du gjort och gör, du flyttar på stora jordhögar och ja nästan berg.
  Är imponerad av din arbetsinsats, och fint blir det.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 30 oktober, 2021 kl 19:06

   Hej Marika och tack!

   Jag inser det och ibland känns fortsättningen oövervinnerlig men så går det en dag – jag får en idé och så fortsätter jag. Så jag tror faktiskt att jag ska kunna bli klar om kanske 4 år.

   KRam, Carina

 7. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 30 oktober, 2021 kl 16:16

  Du har det så fint i din lund och det är så trevligt med bilderna därifrån man blir inspirerad .Din druvlilja är så fin med sin vackra färg men det är även så fint med olika gröna nyanser.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 30 oktober, 2021 kl 19:08

   Tack Margareta!

   Älskar ju den typen av miljöer och det har bidragit till att jag letat en plats där det finns förutsättningar. Och jag håller med det räcker alldeles utmärkt med gröna nyanser – enkelt och vackert.

   Ha det gott! Carina

 8. Lisbeth den 30 oktober, 2021 kl 22:18

  Det ser godt ud, planlægning er altid spændende. Chrysosplenium macrophyllum kender jeg ikke, den ser flot ud.
  Kram Lisbeth

  • Carina den 31 oktober, 2021 kl 10:50

   Tack Lisbeth! Gullpudra är jättefina växter för ett svalt torvparti – varmt rekommenderade 🙂

   Kram, Carina

 9. Lisbeths Haveblog den 31 oktober, 2021 kl 09:53

  Det er som altid imponerende at læse om din arbejdsindsats og det er virkelig flot, det du har fået lavet. Men øv, at du skal forandre endnu engang i Östra lunden, men vanding kan jeg godt forstå, at du vil minimere.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 31 oktober, 2021 kl 10:51

   Tack Lisbeth!

   Det är ju på ett sätt trist att behöva ändra men å andra sidan vill jag att växterna ska må bra och visa sig från sin bästa sida… Jag får se till våren eller kanske att jag väntar två – tre år innan jag gör något.

   Ha det gott! Carina

 10. Helena den 31 oktober, 2021 kl 14:12

  Inga dåliga projekt du har gett dig i kast med! Du har så många spännande växter som jag inte känner igen så det är alltid intressant & himla kul att kika in hos dig.
  KRAM från mig!

  • Carina den 31 oktober, 2021 kl 17:29

   Tack Helena! Väldigt kul att höra 🙂 Jag får nog tacka Göteborgs botaniska och deras kataloger i Konnässörsklubben liksom frölistan från STA. Där dök det upp många ’konstiga’ eller okända släkten och arter som jag ville pröva. Men det har aldrig blivit några känsliga stenparti eller alpinväxter.

   Kram, Carina

 11. Titti den 31 oktober, 2021 kl 19:24

  STORT projekt minsann men bra blir det! Inspirerande och roliga inlägg som vanligt hos dig…
  Kram från Titti

  • Carina den 5 november, 2021 kl 11:23

   Tack så mycket Titta! Det värmer att läsa de fina orden. Ja projektet är stort… Men det underlättar ändå när jag blir nöjd antingen i en liten del eller i det stora hela.

   Kram, Carina

 12. Ulrika den 3 november, 2021 kl 17:59

  Norra lunden ser härlig ut och vilket jätteprojekt det varit (är). Många kul växter. Här minskar antalet rara sorter till förmån för de mindre kinkiga, men jag blir alltid sugen att skaffa fler när jag läser din blogg. Östra lunden kommer du säkert få ordning på också, tar ju ett tag att inse vad som funkar eller inte på en plats. Växtval brukar lösa sig längs med vägen, precis som hur gångarna ska gå…

  Kram, Ulrika

  • Carina den 5 november, 2021 kl 11:21

   Tack 🙂

   De kinkiga försvinner här också så det du ser och läser om har oftast visat sig vara tvärtom oavsett vad jag trodde från början 🙂 Tänker som du att både växter och stigar löser sig bäst IRL och mindre bra på papper. Åtminstone funkar det så för mig. Men jag tror det beror på att jag har mycket berg i dagen och sluttning.

   Kram, Carina

 13. Anni den 9 november, 2021 kl 17:57

  Det är väldigt nyttigt att se tillbaka och upptäcka hur mycket som hänt, det är ju så lätt att bara se det som inte är gjort. Jag blir alldeles matt av allt ditt arbete, men jisses vilken lön du får för mödan – även om du sedan ändå hela tiden ser förbättringspotential 😉
  Kram!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.