Östra lunden i höst

Östra lunden – trädgårdens delar

Östra lunden var enkelt beskrivet en bra miljö för att skapa en lund när man som jag inte gillar, nej är direkt usel på att klippa och sköta gräs. Det är en norrsluttning där sluttningen i sig ger skugga som kompletteras av en tall liksom äldre buskar. Här stog faktiskt alla mina rhododendron i ca 3 år när jag flyttade från mitt första hus. Kan tillägga att de var långt färre då. Framförallt står här en ormbunke som började som en liten fröplanta i kanten av berget för längesen. Jag såg den då och lät den vara. Pappa har också låtit den vara kvar, han till och med kommenterade att han sparat den när vi körde hit jord. Jag sa att den har en självklar plats där. Tall + skugga + ormbunke är nog för att skapa en lund i tanken.

Östra lunden - sista augusti
Östra lunden – sista augusti

I östra lunden har jag

Här har jag lagt ett tjockt, minst 40 cm, tjockt lager torv men inte grundgödslat. Platsbrist eller fantasibrist gjorde att jag satte ett antal hostor jag beställt här på försommaren – det kändes så enkelt… ..då, men gjorde det svårt att gödsla upp med kogödsel som bara legat 6 månader senare. Efter hostorna blev det några beställda rhododendron – jag hade ju ändå börjat och på det några växter som sorken kalasat på. Och sist – ett antal lundväxter från en privat samlare.

Östra lunden nyplanterad
Östra lunden nyplanterad och redan omplanterad. Det här är hela vägen uppifrån och ner – från mitten i bild ser man förlängningen som gjorde att det blev balans och trevligt att titta på. Att det sluttar är väl tydligt.

Acer shirasawanum 'Aureum' - japansk gyllenlönn
Acer shirasawanum ’Aureum’ – japansk gyllenlönn ett dubbelköp för några år sen och den har blivit större men den här planteringen var svårt sorkangripen. Flytt på den till östra lunden
Östra lunden - Peltoboykinia watanabei - flikbladig filigransbräcka
Peltoboykinia watanabei – flikbladig filigransbräcka fick flytta eftersom den stog i den mest sorkattackerade rabatten av alla. Tror inte de kalasade på den men gångarna under gör att växterna hänger i luften. Flytt på den liksom sockblommorna där

Men så…

Det kändes aldrig bra, särskilt inte när jag kom från öster det vill säga den sida som vetter mot ursprungsfastigheten. Det kändes bara konstigt och oinbjudande. Men i slutet på sommaren kom jag på att jag skulle förlänga hela alltet. Så när det började regna i höstas började flyttkarusellen. Jag flyttade hit ett antal rhododendron ur yakushimanum-gruppen. Flytten av självaste yakushimanum själv skrev jag om här. Sen drog jag upp och flyttade om en del av det jag redan satt och på bara några timmar kändes allt så mycket bättre. Nu är det både en naturlig gräns men också inbjudande vilket i sig borde vara en motsättning.

Acer palmatum 'Westonbirt Red'
Acer palmatum ’Westonbirt Red’ verkar göra skäl för sitt namn. Gröna blad sommartid

Östra lunden nu

Östra lunden består av 4 små planteringar – en teknisk grej för att jag lättare ska kunna hålla koll på vad som växer var. Det går in förvånansvärt många växter när man planterar allt från lökar över till träd och buskar i lager på liten yta. Nu går färgtemat från ljust gult och vitt i skuggan över till rosa i de soliga delarna det kan jag leva med.

Rhododendron Yakushimanum-grp 'Kalinka
Rhododendron Yakushimanum-grp ’Kalinka’ har fått flytta tillsammans med andra rhododendron i den här planteringen och jag ser nu att de faktiskt vuxit till sig sen jag fotade 2017.
Rhododendron Yakushimanum-grp 'Hachmann's Polaris''
Rhododendron Yakushimanum-grp ’Hachmann’s Polaris’ är den lilla till höger i bilden ovan som vuxit till sig här.

Östra lunden känns nu så klar som det går. Jag valde rhododendron ur yakushimanum-grp för att de oftast mår bra av en del eller till och med mycket sol för att hålla sig kompakta. Trots det blir de flesta 1,5 eller till och med uppåt 2 meter höga på sikt. Den höjd plantskolorna oftast anger är höjden efter 10 år. De flesta växter fortsätter växa eller hur? Men jag tänker att det ljusa läget ska hålla dem mer kompakta. Dessutom frigjorde det en yta där jag kan göra tillfällig placering av annat så småningom.

I veckan började jag på en skiss i tanken. Konkret mätte jag upp en massa mått. Från början för jag funderar på en annan husplacering och nu är den tanken tagen. Om nån månad kan jag förhoppningsvis lämna ifrån mig underlag för att kunna få in offerter… Jobbar jag långsamt eller går tiden fort?

Det här länkar jag till Trädgårdsfägring precis som vanligt. En beskrivning av Lilla lunden kommer nån annan gång. Norra lunden kan du läsa om här.

19 Kommentarer

  1. Lisbeth den 14 november, 2019 kl 21:36

    Det var en god flytning, de må står godt, siden de vokser så hurtigt. Det ser fint ud.
    Hilsen Lisbeth

    • Carina den 16 november, 2019 kl 11:51

      Ja de har haft det bra tror jag. Vattenmagasin i botten och näringsrik jord ovanpå. Just de där två har väl kanske inte vuxit så mycket men ’Falling Snow’ har vuxit på höjden. Och just den såg jag ett 2 meters exemplar av i somras. Så jag tänkte att det var lika bra att ge den en ny plats redan nu 🙂

      Ha det gott! Carina

  2. Marit den 14 november, 2019 kl 22:01

    For å ta det siste først: ja, tiden går utrolig fort. Jeg vet ikke hvor tiden blir av…
    Flyttingen av planter ser ut til å være vellykket. Det er så spennende med dine lunder.
    ’Polaris’ og ’Kalinka’ har jeg også. De vokser ikke så hurtig i skygge. Mine står på nordsiden av huset, og de har ikke vokst veldig mye siden 2006. Jeg liker også yakushimanum pga. den kompakte veksten.

    Klem, Marit

    • Carina den 16 november, 2019 kl 11:53

      Just de två är inte värst det är en sort som heter ’Falling Snow’ som jag såg ett 2 meters exemplar av i somras och den var inte så himla gammal. Men sen tänker jag att solen kommer ge en bättre knoppsättning. Och dessutom har jag många andra som inte gillar det soliga läget så uteslutningsmetoden 🙂

      Kram, Carina

  3. Anita den 15 november, 2019 kl 09:24

    Det är så roligt att följa ditt arbete och hur dina funderingar och tankar blir till handling. Jag blev förälskad i den japanska gyllenlönnen, vilken vacker bladfärg. Och när det gäller Yakushimanum-gruppen är ord överflödiga. Gillar dom mycket. Hoppas att du ”stör” sorkarna riktigt mycket så att dom tröttnar så småningom. Tänkte förresten på dig när jag hörde om raset vid Kungälv. Men jag antar att det är långt från dig. Det verkar vara mycket vatten i markerna nu på västsidan av Sverige. Det har varit mycket regn här också men idag verkar bli en dag med uppehåll. Annars har regnställ , stövlar och paraply varit standardutrustning på promenaderna den senaste tiden.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    • Carina den 16 november, 2019 kl 11:58

      Tack Anita!

      Ja A. shirasawanum och namnsorterna av den är väldigt fina lönnar som dessutom är friskare än japanska dito.

      Raset är inte så långt bort känner området väl. Det jag reagerade på var att man höll på med en nybyggnad. Här i Göta Älvdalen måste man inom vissa områden göra geotekniska undersökningar och komplettera bygglovet med. I det rasade området visste man det var rasrisk… Jag får inte ihop det. Vi har ett hus, nybyggt, de väntade inte på godkännande av den geotekniska undersökningen – nu får man inget slutbesked och får inte flytta in.

      Jo det har regnat rejält. Åkern ligger ju på en stor berghäll och när det regnat mycket blir det vattensjuka områden. Och den här hösten är värre än på flera år. För sorkarna funderar jag på en brutal väg. Ta ut jordfräsen och koppla på en slang….

      Kram, Carina

  4. Lisbeths Haveblog den 15 november, 2019 kl 09:29

    Det lyder godt og gennemtænk, og jeg er begejstret for din beskrivelse af ’flyttekarrusellen’. Det ord tager jeg til mig :-)))
    Hilsen Lisbeth

    • Carina den 16 november, 2019 kl 11:59

      Härligt att du gillade ordet och visst beskrivet på pricken, åtminstone mitt, trädgårdslivet.

      Ha det gott! Carina

  5. Gunilla Teckenberg den 15 november, 2019 kl 09:32

    Hej Carina!

    Du är inte rädd för att ändra på det du inte tycker om, en bra egenskap för har man en gång konstaterat att detta inte blev som man tänkt kommer den känslan alltid att infinna sig när man betraktar resultatet.
    Och yakushimanum hybriderna trivs i sol om de bara har tillgång till fukt, deras blomning blir utan tvekan rikligare på en solig växtplats. Jag tillhör dem som planterar väldigt glest och strävar efter långsamväxande arter men det eviga problemet är ändå att allt växer för fort. Jag vill att alla växter skall synas och ha det livsutrymme som krävs för att de skall komma till sin rätt men allt tycks ändå växa för mycket. Visst, det går att flytta på växter men det kräver en iordninggjord plats att flytta till och då måste trädgården växa ytterligare. Jag börjar inse att det inte är särskilt klokt mera, den är redan för stor att sköta.

    Kram!

    • Carina den 16 november, 2019 kl 12:03

      Hej Gunilla!

      Helt rätt! Om jag inte blir nöjd så går jag omvägar och då är det ju ingen mening. Gör-om-gör-rätt känns så mycket bättre. Jag har definitivt planterat för tätt på åkern i flera år och det har ju fungerat bra, allt ska ju ändå flyttas. Men nu tror jag att jag omedvetet vant mig och tänker fel när jag börjat flytta. Igår planterade jag om ett antal magnolior som jag gett 1-2 meter men som behöver 5-6 meter mellan sig… Och då blev det plötsligt svårt att hitta plats. Det är inte färdigt i ett så stort område. Men… jisses så fina rötter på bara ett par månader 🙂

      Jag har en tanke om att vissa buskar kommer växa ihop men kan få göra det. Men det är en anledning till att jag är noggrannare med färgerna. Väven ska bli större än det enskilda och då får färgerna mötas på ett bra sätt.

      Kram, Carina

  6. Karsten F den 15 november, 2019 kl 09:51

    Hej Carina

    Östra lunden ser bra ut – spännande funderingar.
    Sork är en katastrof – vad gör du för att bli av med problemet?

    Ha en trevlig dag

    • Carina den 16 november, 2019 kl 12:05

      Hej Karsten!

      Jag har prövat det mesta… inklusive störa dem. De där sakerna som vibrerar lär inte fungera. Allium – det finns allium i alla rabatterna de kalasat i och de verkar inte bry sig alls, de bara gräver vidare. Nu ska jag dra fram jordfräsen och koppla på en slang får vi se…

      Ha det gott! Carina

  7. Marie den 15 november, 2019 kl 18:51

    Det har været en lang proces, du har været igennem med bedet. Nu kan du slappe af og følge, hvordan det udvikler sig. Min erfaring med planteskolernes vækstangivelser siger mig, at dværg ioftest kke betyder dværg, men skal forstås som langsomtvoksende.

    • Carina den 16 november, 2019 kl 12:07

      Ja det hoppas jag också. Har tänkt ha en liten sittplats längs in i hörnet under tallen 🙂 Din reflektion stämmer precis med det jag kommit fram till. Och jag har faktiskt sett ett antal plantskolor särskilt när det gäller barrväxter som talar i termer av den årliga tillväxten och då stämmer som du skriver dvärg med tillväxt under 5 cm per år.

      Ha det gott! Carina

  8. Marika den 15 november, 2019 kl 19:30

    Hej Carina!
    Ser fint ut med vackert blommande rhododendron, och den söta lönnen. Spännande med husbygge, gäller att planera, det är inte lika enkelt att flytta på som växterna.
    Ha en skön helg /Marika

    • Carina den 16 november, 2019 kl 12:09

      Hej Marika!

      Tack – nu hoppas jag de får ännu fler knoppar triggade av fler soltimmar. Ja det är spännande men börjar kännas som en jobbig följetong utan slut. Men nu har jag satt ett mål på mig själv. Jag ska kunna ta beslut bygga eller inte bygga första kvartalet 2020 🙂

      Tack detsamma! Carina

  9. Elna slot den 16 november, 2019 kl 22:49

    “Östra lunden” er et smukt ord. Det ser ud til at være blevet virkelig vellykket, men du har også arbejdet ihærdigt for det. Forstår jeg dig ret, vil du i gang med at bygge et hus?

    Hilsen Elna

  10. Ingmarie We/Refugium den 17 november, 2019 kl 20:22

    Ästra Lunden ser ut att bli jättefin. Vilka vackra rhododendron du köpt och Acer shirasawanum ’Aureum’ ser så fräsch ut. Det skall bli spännande att följa planteringarna i din lund. Ha en bra vecka.

  11. maggans blogg den 18 november, 2019 kl 08:45

    Hej1
    Det ser så fint ut i den södra lunden med så vackert blommande Rhododendron och och lite exotiska växter som den söta japanska lönnen så kul att kunna plantera och testa .Sorkar är ett otyg om de väljer att bosätta sig i ens trädgård, som tur är har jag inga sådana marodörer i vår trädgård kan bero på att vi bor på en tomt som har sand i botten.Ha det gott/Margareta

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.