Norra lunden - östran

Norra lunden komplett med mossiga stenar

Norra lunden vetter helt enkelt mot norr och har en sluttande bergskant som kommer ge skydd mot en del väder. Nya planteringsmöjligheter är alltid kul – eller hur? Därför har jag under våren och sommaren förberett 3 områden för lundväxter. Lilla, östra och norra lunden. Det är nån form av förberedelse för den ’stora lunden’. Allt är väl relativt för de här 3 områdena är väl på ca 100 kvadratmeter var. Oftast när jag anlägger så brukar jag bryta mitt löfte om att vänta med att plantera. Här har det gått ganska bra.

Norra lunden-berghällen
Norra lunden berghällen – den som triggade mig att fylla upp med jord, mycket jord i sluttningen åt norr till höger i bild men utsikt mot väster – man anar höjdskillnaden

Torv och gödsel i norra lunden

Norra lunden – här fanns ett tunt jordlager på ett berg som sluttar rejält och det växer, växte, björnbär, hallon och träd med mycket ytliga rötter. Därför la jag plast i botten. Därefter fick jag hjälp att köra ut flera lass torv och uppe på det 2 lass gödsel. Med facit i hand – det är mer gödsel på en stor kärra än man tror… Det har i sin tur gjort det svårt att vända ner den på ett bra sätt, därför har jag åkt kana efter allt regn de sista dagarna… Gödsel är hal även när det inte regnat.

Det är historia nu men för längesen gjorde jag om plantering hos mamma. Sluttning även där och jag hade fått dit en traktorskopa gödsel. En sån skopa man kan stå i. Jag halkade, formligen åkte rutschkana och satte mig i härligheten, gapskrattade och var glad att jag inte ramlat med ansiktet före.

norra lunden - östran
norra lunden – östran till höger om stigen när jag höll på i augusti. Den stora rotbiten kom med torven ur mossen och jag har sparat undan ett gäng såna

Flyttat

Nåväl… Hit har jag bara flyttat 5 magnolior som jag hellre flyttade i höst än till våren. En ceder som behövde flyttas för att komma åt jorden i de gamla planteringarna och en ny trollhassel – ’Birgit’ som ska få rödrosa blommor. Jag är nöjd med att på riktigt ha varit sparsam med plantering. Kanske mest för att jag fick kört dit för mycket gödsel…

Magnolia 'Susan'
Magnolia ’Susan’ en av dem som flyttat in i norra lunden
Norra lunden - östran
Norra lunden – östran till vänster jag står ungefär halvvägs ner på stigen jämte magnolian ovan
Norra lunden - östran
Norra lunden – en av stenarna från veckan. Kladdet i mitten är ’stigen’ ner. Man kan ana hur sluttningen viker ner bakom stenen. Till höger är delen som kommer få toner i rosa, just nu kallar jag den östran i brist på bättre.. Berghällen ligger på min vänstra sida

I väntan på nya planteringsmöjligheter

Nu i veckan fick jag planterat 4 + 6 stenar. Inte så mycket egentligen området är totalt ca 150 kvadrat, väldigt kuperat med synligt berg på flera ställen. Trots det blir det sån skillnad mot att titta på bara stora partier jord. De 6 sista som jag la på plats i veckan, eller kranen, kom täckta med mossa. Och även om den lossade så har jag försiktigt lagt tillbaka deras mössor och sen njutit av kvällsolen när den träffade det gröna. Men då hade jag redan gått in med kameran. Det blev helt enkelt och plötsligt så mycket trevligare och så mycket mer potential. Nu kan jag luta mig tillbaka och se fram emot nya planteringsmöjligheter i vår istället. Det känns inte bara som stora mängder torv och gödsel längre.

Fyllde hålan

Ute vid bergskanten finns en håla omgiven av mossigt berg på 3 sidor. Den ska få några vackra växter ungefär som en samplanterad kruka med höjd. När jag hade planterat stenarna fyllde jag hålan och medan jag gjorde det såg jag att den rinner över i den stora planteringen jämte. Jag hade delvis redan glömt hur det såg ut innan torven kom på plats. Men nu såg jag att en liten stenbro över en grön ’bäck’ känns på sin plats. Alltså leta en avlång sten drygt 60 cm lång. Jag vill ha nån tall här tror jag, problemet är att hålan är så vacker att jag har väldigt svårt att bestämma mig… men det finns några kandidater i form av vackra tallar.

norra lunden - hålan
norra lunden – hålan i berget som jag älskar fast nu ser det bättre ut sen jag fördelat om gödseln/jorden till höger. Sarcoccan i krukan ska få bo här någonstans pga de vintergröna bladen och doften!!!
Norra lunden - Pinus strobus 'Golden Showers', weymouthtall
Pinus strobus ’Golden Showers’ fotad en grå dag men jag har sett att skotten är fortsatt gula nu på hösten och de lyser verkligen upp där den står
stora lunden därnere
stora lunden därnere
stora lunden därnere
stora lunden därnere fast nu ligger det några lass torv där och väntar. Det sluttar 3 meter på kort sträcka

Aningens onormalt

Att bli barnsligt lycklig av 6 stenar med mossa på toppen är kanske inte normalt men förhållandevis väldigt billigt. Fast då ska man veta att jag för mitt inre öga ser hur ormbunkar, sockblommor och andra redan trivs och blommar. Och jag är glad att jag nu under höstrean kompletterade två sorter ormbunkar Dryopteris cycadina, lurvbräken, och Dryopteris erythrosora, blodbräken, så att jag kan plantera grupper av dem.

Glaucidium palmatum - lunddocka
Glaucidium palmatum – lunddocka kommer definitivt få en plats här och jag hoppas att någon av som är sådda som en vit form också blir det. Det finns plats även för de här violetta.
Norra lunden - Lamprocapnos spectabilis 'Alba' - vitt löjtnanshjärta
Lamprocapnos spectabilis ’Alba’ – vitt löjtnanshjärta faktiskt en hatkärlek. Den är oändligt vacker men frösår sig kopiöst i mina torvpartier. Men så här i kvällssol är den svårslagen. I somras hittade jag en vitblommande variant av den gulbladiga som nog också får en plats här

Norra lunden ska…

I norra lunden ska det dofta – det finns en berghäll här som ska nyttjas som sittplats. Och blomningen ska gå i vitt och månskensgult högst upp. På hyllan nedanför där kvällssolen kommer in i än högre grad kommer rhododendron i rött och eventuellt violett flytta in. På den högra sidan av stigen har jag satt en blågråbarrig ceder och en Cercis canadensis ’Forest Pansy’. Den sista för att den brunröda bladfärgen går så himla bra till ljusa rosa toner och till cederns blågrå. Om jag har den planen kommer det bli avvikelser men mer sammanhållet än utan plan.

norra lunden - nedre hyllan
norra lunden – nedre hyllan här tänker jag röda rhododendron. Solen når in även när det är löv på träden. Längst ut på den övre bergkanten har jag skottat undan jorden nu för att skapa en stig med kant mot jorden
Norra lunden - östran
Norra lunden – östran, de riktigt mossiga stenarna ligger på min högra sida men när de kom på plats hade jag tagit in kameran

Maskar jobbar vidare

Om jag planterar in riktigt många maskar – de har redan flyttat in trots plasten – och täcker med en stor höbal så kanske gödseln är så förmultnad att jag vågar plantera känsliga växter till våren. Jag har en grushög som jag kan fördela i stora hål att plantera rhododendron i så klarar dem det.

Fredag, allhelgona och västkusten har en regnig helg framför sig. De vita ljusen jag åkte för att köpa var slut… Men trädgårdsfägring har nya inlägg

Ha en fin helg!

31 Kommentarer

 1. Marit den 1 november, 2019 kl 22:43

  Så mye du har fått gjort! De grønne mosekledde steinene er så fine, og passer så godt inn.
  Så rart at hvite løyntnantshjertene sprer seg så mye. Her er det bare de rosa som gjør det. Uansett er de hvite så fine, så du kan sikkert ha noen av de 🙂
  Det blir spennende å følge med på hva annet du skal ha der.

  Klem, Marit

  • Carina den 2 november, 2019 kl 09:51

   Tack Marit!

   Jag var rätt trött på det ett tag, åtminstone sa kroppen så i augusti. Men nu kändes det kul igen. Det är nog bra att ta saker i etapper och inte låta det bli till måsten 🙂

   Hos mif frösår sig båda sen jag planterade de i välgödslade torvpartier men den vita är helt klart värst. Har inte tillnärmelsevis så många vanliga löjtnandshjärtan. Det gick så långt att jag grävde upp nåt tiotal plantor och tänkte slänga men kom på att de är ju rätt bra att kruka upp och ha med på en marknad…

   Kram, Carina

 2. Marie den 2 november, 2019 kl 07:50

  Det er et kæmpeprojekt, du har gang i. Jeg er imponeret over, hvordan du tydeligvis har planen klar for dit indre blik, selvom det er utroligt mange og forskelligartede planter, du jonglerer med.

  • Carina den 2 november, 2019 kl 09:54

   Tack Marie!

   Planen känns bra – jag har haft problem med att bestämma mig var jag vill ha vissa färger. Jag gillar att göra även konstiga mixer på vissa ställen men helheten vill jag ha ganska lugn. Det som gör det enklare är att det står så många växter och väntar. Då är det lätt att ta en idé, en blomma i en färg och gå runt för att hitta kompisar till den. Jag har tänkt många gånger att jag ska rita men jag har svårare att se saker på papper.

   Ha en fin helg! Carina

 3. Lisbeths Haveblog den 2 november, 2019 kl 08:49

  Jeg er misundelig på din have med store sten og bjerge. Sten og planter sammen er det smukkeste jeg ved. Og mos er en aldeles overset plante. Jeg er også meget imponeret over det, du klarer i haven. Det bliver flot. Synd, du fik lidt rigeligt gødning. Forhåbentligt svider det ikke planterne.
  Jeg har også lige købt to sorter Glaucidium. Den gamle havde det vist for tørt, så jeg prøver igen.
  God weekend. Lisbeth

  • Carina den 2 november, 2019 kl 09:57

   Å det gjorde du rätt i de är otroligt vackra. Det är en av de växterna jag fått beskrivet vill ha det svalt runt fötterna. Tack – det känns bra att någon är imponerad. Det tänker jag på de där dagarna när allt, precis allt bara känns oöverstigligt. Då värmer och hjälper tankar och ord härifrån 🙂

   Ha det fint! Carina

 4. Rost och rädisor den 2 november, 2019 kl 10:15

  Vilket mastodontarbete! Så imponerad över ditt projekt. Ingen konst om man hyr in ett gäng anläggare och bara kan stå och peka, men när man själv ska täcka, blanda jord och halka runt är det en helt annan sak. Kommer med all säkerhet att bli alldeles fantastiskt med samlingarna här och du kommer att få många ljuvliga stunder med kaffetermosen på den flata stenen. Jag är jätteglad för flyttblocken som redan fanns hos mig och de som dök upp i växthusbygget. Ändå har jag också flyttat in nån bamsing som jag tyckte fattades. Sten är fantastiskt!
  En liten undran: Är du inte rädd att allt material glider av plasten efter några skyfall. Tänk om allt bara ger sig iväg. Vill förstås inte måla faan på väggen, men jag hade inte vågat. Det kanske är en västkustsk teknik? Vi har ju inte alls såna berg i dagen här.
  Ska bli kul att följa det här jätteprojektet och få se raringarna flytta in.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 3 november, 2019 kl 09:27

   Tack Anette!

   Du vet och förstår 🙂 Jo jag har allt sneglat på några riktiga bauta flyttblock här också men de får i så fall tas med en större grävmaskin. Men de behövs för att få en bra balans på helheten.

   Jo jag har tänkt tanken. Men jag har lagt ner alla döda grenar och liknande i botten och försökt placera stenarna där jag kom ihåg att det var hålor, gamla stubbar eller liknande sen tidigare. Jag bor i Göta Älvdalen så ras är inget ovanligt. Men det brukar alltid vara när du har ett lerlager under. Vibrationer i lermassor är inte bra. Kan det hända här säkert men det kommer inte så himla långt innan det planar ut igen. På kanterna har jag tänkt borra hål för armeringsjärn, sätta ner korta bitar och sen fläta staket av armeringsjärn i. Vi får se hur långt jag kommer. I höst har det kommit mängder av regn men än ligger det kvar och har inte kanat alls.

   Kram, Carina

 5. Susie på Stjärnarve... den 2 november, 2019 kl 10:20

  Vilket otroligt mastodontjobb du har utfört, mycket imponerad! Och nu väntar i vår det absolut roligaste i en trädgård; Att plantera! Men gör du inga ritningar alls, utan planterar efter vad du har i huvudet!?
  Förr när jag planerade massor av nytt varje år så ägnade jag vintrarna åt att rita och att leta växter i alla mina böcker. Ett sätt att fylla den tråkiga årstiden med trädgårdsglädje. Sen fick man naturligtvis jämka sig efter vad man fick tag på och vad man orkade göra, men du verkar inte ha problem med vare sig orken eller inköp av nya växter?
  KRAM/Susie

  • Carina den 3 november, 2019 kl 09:33

   Tack Susie!

   Det är ett väldigt stort jobb men för att svara på frågan – nej jag har bara ’ritningar’ snarare tankar i huvudet. Jag försökte rita förr men tyckte det var jobbigt, tråkigt. Och vintrarna fyller jag med bildredigering, växter letar man ju numera så enkelt på nätet. En moodboard nånstans kan hjälpa till. Sen är orken inte lika stor alla dagar men antagligen större än för många andra. Jag har genom åren hört människor prata om hur de skulle vilja men så kommer det ett MEN och där stannar tanken. Jag är en person som triggas av det där MEN och fortsätter. Tittar jag på familjen så tror jag det är genetiskt.

   Ha det gott! Carina

   • Susie på Stjärnarve... den 3 november, 2019 kl 14:27

    Njae, några fällor som mössen dör i det funkar inte här med min djurälskande gubbe. Ja, faktiskt inte för mig heller… Vi är nog lite knasiga båda två!
    I morgon ska Rolle ut och fylla upp hålorna med jord i dom andra krukorna – han hade inte sett dom hålen – och sen får vi se hur det går. blir det nya hål, så blir det en bur!
    KRAM/Susie

 6. Marika den 2 november, 2019 kl 10:41

  Hej Carina!
  Är så imponerad av allt du gjort, det är inget lätt arbete att flytta stenar och få gödsel och jord på plats, Gillar att läsa dina funderingar om växter och färgval. Sköna sittplatser, där du kan njuta av allt när det är på plats. Kommer att bli så fint.
  Ha en fin helg /Marika

  • Carina den 3 november, 2019 kl 09:39

   Hej Marika!

   Tack 🙂 Nej det kräver en viss hängivenhet eller dårskap… Jag njuter av resan tror jag. Och jag blir nöjd av att när det varit svårt, tungt och tråkigt komma på en lösning. För det har jag lärt mig att lösningarna kommer alltid det tar bara olika lång tid. Jag har en mycket stor och vid skålad sten liggande där jag har växterna idag. Och jag har så smått börjat titta på hur man kan komma åt den med en stor grävmaskin. Den skulle bli suverän i hörnet av hällen.

   Tack detsamma! Carina

 7. Lisbeth den 2 november, 2019 kl 14:34

  Sikken et stort område, du er i gang med, der er nok at se til. Det er et spændende projekt.
  Jeg kan vældig godt lide sten med mos, nogle af mine sten er også ved at få mos.
  Fortsat god arbejdslyst.

  • Carina den 3 november, 2019 kl 09:42

   Tack Lisbeth!

   Det är stort tror helheten är nästan 3.700 kvadratmeter. Skulle jag gillat stenpartier, rosenrabatter eller liknande vore det övermäktigt. Men det här är en skogsmiljö som är bra för lundväxter och därför fungerar det tror jag. När rhododendron växer till och tar bort en hel del ljus minskar ogräsen också har jag märkt 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Gunilla Teckenberg den 3 november, 2019 kl 07:22

  Hej Carina!

  En fantastisk miljö som är oemotståndlig för en trädgårdsnörd! Jag förstår din entusiasm, det kliar i mina fingrar också när jag ser dina bilder. Mycket jobb ja, men ett jobb som alstrar energi och stora förväntningar.

  Bra jobbat!

  • Carina den 3 november, 2019 kl 09:45

   Tack Gunilla!

   Du förstår 🙂 Det kliar mer i mig de dagar som det regnar för mycket för att vara ute, jag blir rastlös, än de dagar jag är ute och gör något. Men i fantasin kliar det att få börja plantera. Men jag håller med om att miljön är fantastisk 🙂 Fast det har naturen skapat alldeles själv.

   Kram, Carina

 9. Karsten F den 3 november, 2019 kl 11:22

  Hej Carina

  Ja, det är ett stort och fantastiskt arbete du har påbörjad!
  Jag är mycket nyfiken på hur det kommer att bli 🙂

  Ha en trevlig söndag

  • Carina den 3 november, 2019 kl 20:02

   Hej och tack Karsten!

   Mmm hoppas jag får möjlighet att avsluta det också. Och jag är också nyfiken 🙂

   Ha det gott! Carina

 10. Anita den 4 november, 2019 kl 09:15

  Carina! Jag är så imponerad och jag blir så glad när jag läser om din glädje! Jag skulle definitivt också bli barnsligt lycklig över 6 stenar med mossa på toppen. Jag älskar mossiga stenar. Ler lite när jag läser om hur du halkade i gödseln, som sagt, tur du inte hamnade med ansiktet före. Bilden med de mossiga stenarna och korgen (som jag först trodde var en fikakorg men nu inser att det inte är det) älskar jag. Så vacker där solen sipprar in och ger mossan ett gyllene skimmer. Jag kan också konstatera att uttrycket ”glida omkring” kan tolkas på olika sätt. En del gör ingenting när dom glider runt medan du får massor gjort när du glider runt i leran 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 8 november, 2019 kl 21:10

   Haha – ja nu fick jag också ett skratt. Du skulle passa bra i Gbg med såna kommentarer 🙂 Jo jag glider omkring.

   Tack – att imponera på andra är inte meningen men det ger mig själv perspektiv om du förstår skillnaden. Då känner jag mig helt vanlig och mänsklig när jag har dagar som jag är trött. Logiskt så vet jag att jag gör mycket och oftast så fokuserar jag på det som blir bra, det som blir gjort. Men så ibland kan jag börja tvivla på om jag håller på med rätt saker… Och i framtiden ska jag nog ta din idé med mig och se till att korgen även innehåller fika 🙂 Tack för tipset!

   Kram, Carina

 11. maggans blogg den 4 november, 2019 kl 14:17

  Jag blir så imponerad över vilket jättejobb du har lagt ner på lunden men onekligen kommer du få betalt för ditt slit för det kommer att bli så fint när det får tid på sig att växa där.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 8 november, 2019 kl 21:11

   Tack Maggan!

   Det ska bli så kul att kunna börja plantera där förhoppningsvis redan till våren. Och sen att följa utvecklingen framåt.

   Tack detsamma! Carina

 12. Anne den 5 november, 2019 kl 17:39

  Hei Carina!
  Det er så fantastisk morsomt å være i en sånn prosess. Hodet begynner nesten å koke. Jeg liker så godt at ideene forandrer seg underveis, men ser nye muligheter.
  Dette var det veldig morsomt å se og lese.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 8 november, 2019 kl 21:14

   Hej Anne!

   Tack – det var kul att höra. Javisst är det härligt 🙂 Tänker att det är bra att kunna förändra och tänka om – det är produktutveckling tänker jag. En idé mår oftast bra av att bearbetas några gånger annars får jag ändra senare och det kräver mer jobb.

   Kram, Carina

 13. Anja Hill den 7 november, 2019 kl 08:36

  Carina,
  bara jag ser/hör substantivet lunden blir jag lyrisk. Lunden och stenparti/alpiner är nog det mest upphetsande jag vet i biotoper/trädgårdsanläggning.
  Imponerande och inspirerande att läsa om ditt projekt.
  Ha det gott
  /Anja.

  • Carina den 8 november, 2019 kl 21:16

   Tack Anja!
   Då delar vi en passion för ordet 🙂 Och roligt om jag kan inspirera. Fast väntar fortfarande och ser – kommer jag bli nyfiken på stenparti? Men jag har mammas lilla släntplantering med nergrävda stenar i ’färskt’ minne trots att det måste varit 70-tal. Det kändes alltid alltför vildväxt och fullt av ogräs. Tror det är det som gjort det mindre lockande.

   Tack detsamma! Carina

 14. Anni den 7 november, 2019 kl 17:05

  Så skönt att vi inte är normala utan kan se skönheten i mossa på en sten! Jag tycker synd om alla stelnande typer som anser sig vuxna.
  Förstår att vi är två som undrar hur alla magnolior kommer att må framemot våren, jag har ju också planterat flera för att få en vägg av magnolior mot korsningen. Tänkte att alla på bussen skulle ha något extra fint att se på när de åker förbi.
  Kram!

  • Carina den 8 november, 2019 kl 21:19

   Ojuj nej… ..har inget som helst behov av normal om det ens finns 🙂 Att plantera en vägg av magnolior låter som höjden av lyx. Att få frossa i vackra blommor och veta att det är här och nu som gäller… Jag har precis insett att jag måste ta upp och plantera isär mina. Jag var alltför snål med utrymmet förstog jag när jag läste ett par erfarna rävars råd som svar på en fråga om planteringsavstånd. Men jag hoppas att frosten pausar nästa vår och att jag får se blomning på några av dem vars knoppar frös i våras.

   Kram, Carina

 15. Frk.Anemone/Ulla den 8 november, 2019 kl 07:58

  Sikke et stort arbejde, Carina, men det bliver godt.
  Jeg er også vild med måneskinsgule og hvide planter.
  God weekend.

 16. IngerM. Årdal den 9 november, 2019 kl 18:44

  Hei Carina!
  Så flott du gjør det med mosede stener og en lun lund for dine vakre trær! En stor jobb du har gjort her, men det blir kjempeflott:)
  Takk for hyggelig hilsen hos meg:)
  God helg!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.