natur och trädgård i ord och bild

Yakushimanum-gruppen – underbara rododendron

Yakushimanum-gruppen – underbara rododendron

Hit förs selektioner av och hybrider med Rhododendron yakushimanum. Selektionerna anges vid respektive sort, övriga är mer eller mindre komplexa hybrider.

För att hålla buskarna kompakta och blomrika är det bra att odla dem i ett läge där de får sol och rejält med ljus men där den stekheta middagssolen inte kommer åt.

Övriga rhododendron jag odlar hittar du HÄR.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Babette

Krämgula blomknoppar med orange rosa toner. Krämgula Blommor med röd fläck i svalget. Runda klasar med 8-11 blommor. Växtsätt som är tätt och brett rundat.

100 cm, maj - juni

Golfer

Rhododendron pseudochrysanthum x yakushimanum

Blommar med rosa-vita blommor på försommaren. Fantastiskt vacker bladplanta med gråsilvriga blad, nytillväxten lyser på långt håll. . Kompakt växtsätt.

Maj - Juni, 70 cm

Grumpy

 R. degronianum ssp yakushimanum x ?, Waterer (Bagshot) (1970),

Orangerosa knoppar slår ut till ljust rosatonade med en dragning åt orange, blommor som övergår i vitt. Nytillväxten har ett tunt brun-gult-orangefärgat indument som försvinner under säsongen.

Maj - Juni, 150 cm

Hachmann's Polaris

Mörkt rosalila knoppar som övergår i rosavita blommor

Maj - Juni, 120 cm

Hydon Velvet

Rhododendron bureavii x yakushimanum

Låg och kompakt rhododendron. Undersidan på de vintergröna bladen har ett kraftigt vitt indument som senare bli kanelbrunt. Ovansidan är blank och mörkgrön. Vita blommor med vinröd teckning

Maj - Juni, 100 cm

Kalinka

 ('Morgenrot' X ['Mars' x yakushimanum 'Koichiro Wada']) - Hachmann

Neonrosa blommor och vackert mörkgrönt bladverk. Nytillväxten har ett silverfärgat indument.

Maj - Juni, 80-140 cm cm

Ken Janeck

Osäkert ursprung

Krämbrunt, luddigt indument på bladens undersida. Vackert silvergrått toment på de nya bladens ovansida. Fuchsiarosa blomknoppar. Rosa kanter och ljusrosa till vitt inuti med brungröna prickar i mitten. Kompakta, runda klasar

Maj - Juni, 100 cm cm

Koichiro Wada

Selektion av R. yakushimanum

Vacker buske med rosa knoppar som slår ut i ljusaste rosa och sedan bleknar till vitt. Vacker nytillväxt med silver-beige färgat indument

Maj - Juni, 150 cm cm

Makiyak??

Rhododendron makinoi x yakushimanum

Vackra, extra långa och smala blad sitter utåtböjda som en krans eller stjärna kring grenen. Nytillväxten är täckt av ett vitt indument på undersidan som efterhand övergår i kanelbrunt. Blommorna är silvrigt rosa med gul teckning.

Maj - Juni, 150 cm

Millenium Gold

Underbara rent gula blommor med mörka fläckar i övre delen. Blomman är trattformad 6 x 4 cm, 14-17 blommor i en rundad klase. Vackert blankt bladverk med orangebrunt indument. Bra och kompakta gulblommande är sällsynta men den här är riktigt bra.

Maj - Juni, 75-100 cm

Mist Maiden

Kompakt och mycket tät. Vackert, silvergrått, luddigt toment på nya blad. Ljusbrunt indument på bladens undersida. Ljust lilarosa som övergår till vita med ljusgula prickar och ljusrosa strimmor på blommornas undersida. Runda klasar med 11-13 blommor

100 cm, maj - juni

Rexima

yakushimanum ‘Hanano-ego’ (s) X rex, H. Robenek, Tyskland

Intressant bladplanta på grund av korsningen, R. yakushimanum x rex. Knopparna är lilarosa men blommorna öppnar i vitt med en mörkt röd fläck vid basen och markeringar. Stora, mörkt gröna blad med brunt indument på undersidan. Den har ärvt de vackra bladen från rex men det kompakta växtsättet hos yakushimanum. 

125 cm, maj - juni

Schneekrone

'Humboldt' (s) X yakushimanum 'Koichiro Wada'- H Hachmann

Ljust rosa knoppar slår ut med vita blommor, purpurröda fläckar i svalget. Svagt rosa på kronbladens baksida. kompakt och rundat växtsätt.

Maj - Juni, 100 cm

Sneezy

yakushimanum x 'Doncaster', Waterer (Bagshot) 1970

Mycket fina rosa blommor med mörkare kanter. En av de så kallade 7 dvärgarna bland yakushimanum hybrider. Upprätt och kraftigt växtsätt.

Maj - Juni, 100 cm

Viking Silver

yakushimanum x 'Doncaster', Waterer (Bagshot) 1970

Ljust rosa blommor. Det vackraste silverfiltade bladverket man kan tänka sig. Håller hela sommaren särskilt om busken växer i soligt läge.

Maj - Juni, 135 cm

Vollblut

Djupt röda blommor som håller färgen väldigt bra. Ganska smala, matt gröna blad.

Maj - Juni, 135 cm