Epimedium - sockblommor, på svenska och på kinesiska  淫羊藿 ("yin yang huo"). Släktet består av ca 60 eller fler arter och de flesta är endemiska för Kina. Ett släkte med ofta vintergröna arter och riktiga juveler i lunden.

Epimedium - sockblommor är vackra marktäckare för halvskuggiga lägen. Det härliga bladverket blir mellan 20 och 40 cm högt beroende på sort.  Bladutspringet är ofta mer eller mindre tonat i rött på våren och övergår senare i fräscht grönt hos de flesta. Många får dessutom fina höstfärger. Hos en del arter och namnsorter är bladverket vintergrönt även om väder och vind påverkar. Men om man vill se den underbara blomningen fullt ut i maj kan det vara idé att klippa ner det gamla bladverket på eftervintern.

De nya bladen är fräscht gröna och 3-faldigt 3-delade och ofta lite taggiga i kanten. Blommorna är oftast 1-2 cm i diameter men en del arter har betydligt större blommor än så. Blommorna sitter en och en på månggrenade, sytrådstunna stjälkar. Blomställningen ger ett sirligt intryck. Färgen varierar från vitt, gult, orange, rött, rosa och violett. Vissa arter har också bruna inslag.  Varje liten enskild och sirlig blomma förtjänar att tittas nära på.

Odla Sockblommor

Sockblommor trivs bäst i halvskugga på fuktighetshållande och näringsrika jordar. De håller effektivt borta ogräs och fungerar bra som underplantering till träd och buskar. Vissa bildar rejäla mattor men av nya sorter som kommer in nu så är det fler och fler som bildar en vacker liten rugge.

Plants delight har ovanligt många sorter att titta på och kanske köpa om man faller för släktet.

Betoning: epimedium

Synonyma och historiska svenska namn - sockblomma,  sockblommor,  sockört

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

acuminata

Varje blomstjälk har 2 blad med 3 småblad per blad som har taggiga kanter. Acuminat betyder att bladen omsluter bladstjälken. Stora blommor med ovala inre foderblad och kronblad som smalnar av och övergår i långa spetsiga sporrar. De har ofta en kontrasterande färg. Oftast robusta plantor med korta rhizomer som bildar samlade ruggar. Etablerade plantor blir upp till 45 cm höga.

'Night Mistress'

Dovt ljust violetta yttre foderblad med mörkt violetta sporrar och krona.

'Ruby Shan'

Stammar ur en insamling som Dan Hinkley/Heronswood gjorde 1996 i Sichuan, Kina

Klumpbildande med vackra, long och spetsiga blad som är vintergröna. I bladutspringet är de kraftigt fläckade i purpur. Långa välvda blomstjälkar. Vita foderblad över de kontrasterande långa hallonröda sporrarna och inre krona.

30 cm hög och dubbelt så bred, april - maj

'Akebono'

Delvis vintergrön sockblomma som producerar mängder av vita blommor som är överdragna i rosa. Beskrivs som small - medium

30 cm, maj - juni

 

'Amber Queen'

E. flavum x wushanense, uppdragen av Robin White, Blackthorn Nursery

En städsegrön sockblomma som kan vara täckt av tvåtonat orange blommor längs långa, tunna stänglar. När den etablerat sig kan den blomma om sporadiskt under säsongen. Spetsiga blad som är vackra även när den inte blommar och som är marmorerade i brunrött i utspringet.

Lite mer krävande vad gäller mullrik och fuktighetshållande jord än de äldre sorterna.

40 cm bildar en medel - stor klump, maj - juni

'Arctic Wings'

E. Latisepalum x E. Ogisui

Bladutspringet är vackert bronsfärgat med en mängd kanelfärgade fläckar men övergår under sommaren i grönt. Får korta blomstjälkar med spindelliknande vita blommor som är större än de flesta andra sockblommors.

Bildar en rugge och breder inte ut sig som en del andra gör.

25 cm, maj - juni

 

davidii

V Sichuan; Kina

En tuvbildande art med gyllengula blommor på våren. Attraktivt bladverk. Vintergrön.

40 cm, maj - juni

 

diphyllum 'Variegatum'

Bladverk som är variegerat i ljust gulvitt

40 cm, maj - juni

 

'Domino'

Vita blommor med brunröd krona. Avlångt, utdragna, tandade blad

40 cm, maj - juni

 

'Fire Dragon'

E. davidii och leptorrhizum - Robin White, Blackthorn Nursery

En liten till medium växande sockblomma förblir hyfsat vintergrön hos mig. Får vackert tvåfärgade blommor - foderbladen är vackert rosaröda och kronbladen mättat gula liksom sporrarna.

20 cm, maj - juni

 

grandiflorum syn. E. macranthum

Japansk sockblomma, Japan (Kyushu, Shikoku, Honshu and Hokiado). Northern Korea and southern Manchuria.

En medelstor art med med spridning över ett stort geografiskt område. Växer i lövskogar. Introducerad till Storbrittanien under 1830-talet. Variationen inom arten är stor särskilt om man tänker på dess spridning. Blomfärgen är mycket variabel i naturen - gula, vita, rosa, lila och röda över till purpur. Dessutom finns det många massor av sorter som uppstått i trädgårdar så kan det finnas hundratals kultivarer namngivna.

Sprider sig med krypande jordstammar och bildar en tät matta.

grandiflorum 

Glesa blomställningar som när jag köpt arten i Sverige alltid kommer med vita, spindellika blommor som har sporrar. Bladen är fint tandade och ibland rödkantade. Bladutspringet är bronsfärgat.

 

'Bandit' 

Bladen är små, gröna och på våren har de en purpurröd kant. Vackra gräddvita blommor. Bildar en vacker och kompakt liten rugge.

20 cm, maj - juni

'Circe' Cc950244

Liknar i mångt och mycket 'Yubae' eller som den säljs som här 'Red Beauty'. Men 'Circe' har 2-3 gånger så många blomstjälkar som hålls över bladverket och är lägre i växten. Blommar tidigt och får mängder av blommor. Bladen har en något mörkare nyans på våren.  

35 cm, maj - juni

 

'Dark Beauty'

Djupt bronsfärgat bladutspring på våren övergår i grönt under säsongen. Ett andra, mörkare bladutspring kommer senare och ger en slående kontrast mot de  klart gröna bladen sen tidigare. Vita sporrar över en ljust rosa kjol och mörkare purpurrosa foderblad.

30 cm, maj - juni

'Elfenkönig' 

Vita blommor och rödbruna bladstjälkar. Hittar ingen direkt information om den

30 cm, maj - juni

 

'Koji' 

Rödvioletta blommor

30 cm, maj - juni

 

'Lilafee'

Purpurvioletta blommor, kraftigt växande

30 cm, maj - juni

 

'Mr Okamoto', original

Mellanstor kultivar av E. grandiflorum som stammar från Japan. Verkar hyfsat blomrik och ha någorlunda tillväxt, enl en engelsk försäljare. Gula blommor i fin storlek.

25 cm, maj - juni

'Nanum'

Stora, vita blommor med långa sporrar. Ljusgrön marktäckare med ett vackert bronsfärgat utspring. Mycket tätt formade kuddar.

10 cm, maj - juni

'Pierre's Purple'

Stora sporrar och rödvioletta blommor som kommer högt över det nya bladutspringet.

Mellangröna blad med tandade ovala bladskivor på långa, tunna stjälkar - bildar vackra klumpar. Bronsfärgat bladutspring.

> 40 cm, maj - juni

'Pretty in Pink'

Blommor med vita sporrar och rosenrosa baksidor med en djupare rosenrosa mitt. Små hjärtformade klart gröna blad som sägs få en dramatisk bronston på hösten.  Jämfört med 'Pink Champagne' har den här en nättare storlek med mörkare rosa blommor och mer uttalade bronstoner.

> 30 cm, maj - juni

'Red Beauty', syn. 'Yubae'

Bladen som är hjärtformade får en vacker mörkt röd höstfärg. Stora röda blommor.

> 25 cm, maj - juni

 

'Shiho'

Låg variant av arten med storleksmässigt lite mindre blommor i lila 

> 25 cm, maj - juni

'White Queen'

Vacker, medelstor sockblomma med mörkt gröna, pilformade småblad. Vid nyutspringet på våren har bladen en röd rodnad. Stora vita blommor i i mängder kommer samtidigt och får en fin kontrast mot det rödtonade bladverket.

Royal Horticultural Society Award of Garden Merit (RHS AGM) men var ingen succé vid provodling i Chicago Botanic Garden Trials! Jag får avvakta och se.

> 25 cm, maj - juni

Hybrid 1

Köpt i Göteborgs botaniska för ett antal år sedan och hade siffran 1 om jag kommer ihåg rätt.

Varmrosa blommor med gula inslag

Kan ev vara E. x versicolor 'Cupreum'

 

'King Prawn'

Uppdragen av Julian Sutton, Desirable Plants. Lär vara en korsning mellan en Ogisu insamlad E. wushanense och E. Latisepalum.

De rosa nyanserna hos de yttre foderbladen och kronbladen är överraskande med tanke på föräldrarna som har vita resp gula blommor.

En starkväxande planta

40 cm, maj - juni

 

leptorrhizum

Fjärilssockblomma, C, Ö och S Kina

Eleganta rosa blommor med långa sporrar som svävar ovanför bladverket. Bladen är spetsiga och formade som hjärtan. Nya blad har en rödaktig ton. Är vintergrön och får vintertid en bronston. Marktäckare som sakta sprider sig sakta med krypande jordstam.

> 25 cm, maj - juni

macrosepalum

En art med ovanligt stora stora, öppna rosa och vita blommor. Börjar snabbt skicka utlöpare

> 30 cm, maj - juni

 

'Mandarin Star'

Tunna, starka stjälkar bär upp samlingar med nickande blommor med vita kronblad och citrongult centrum. Blommorna är annorlunda i uttrycket än de flesta sockblommor vi är vana vid. De unga bladen är bronsfärgade.

25 cm, maj - juni

 

'Never the Red Rooster'

hybrid av E. Fargesii, sannolikt E. Fargesii och en purpurröd E grandiflorum kultivar

En rödblommande variant av arten som också har bredare blad. Det är sannolikt grandiflorumen som gett den rikt röda färgen.

25 cm, maj - juni

 

x omeiense

Emei-sockblomma, naturhybrid i C Kina,
Epimedium acuminatum x fangii

En fin korsning mellan acuminatum och fangii som är vintergrön. Blommorna hänger från korta blomstjälkar och har en orangegul färg. Bladen är hyfsat fläckade under flera veckor på våren. Visar ganska snart att den kommer bilda en matta.

> 25 cm, maj - juni

pauciflorum

Pyttesockblomma, SV Kina

En lågväxande vintergrön art som precis som namnet antyder är sparsam med blomningen. Den har långa tunna rhizomer och breder ut sig i jordytan ungefär som en vitsippa. Upplever inte att den får en kompakt rotmatta som kväver annat. Blommorna är vita och lätt översköljda i lilarosa. Blomstjälken har 2 stycken treflikade blad mindre än hos de flesta arter. Bladkanten har korta taggar.

> 25 cm, maj - juni

x perralchium 'Wisley'

 

'Pink Champagne'

En av de större hybriderna som tagits fram av sockblomsexperten Darrell Probst.  Den anses som mycket bra eftersom den visar upp blommorna väl över bladverket. Blommorna har foderblad som är mörkt rosa vid basen men som ljusnar mot toppen,  sporrarna är ljust rosa. Kronbladen är mörkt rosa. Bladverket har purpurfärgade fläckar i utspringet och bildar en fin kontrast mot blommorna. En växtkraftig, klumpbildande sort som behöver delas med jämna mellanrum. 

'Pink Elf'

E. leptorrhizum x Epubescens

E. leptorrhizum har lånat den vackra rosa färgen och pubescens de relativt små blommorna.

Kronbladen i purpurrosa bildar en underkjol med foderblad i ljust rosa sorten har små blommor utan sporrar. Höjden på blomstängeln över bladen och mängden blommor gör den väldigt vacker i mina ögon. Bladen är avlångt, långt utdragna.

30 cm, maj - juni

 

platypetalum

Raggsockblomma, SV och C Kina

Små, klart gula blommor över äppelgrönt något utdragna och tandade blad.

> 25 cm, maj - juni

 

pubescens Shanxii Forms Cc 022556

Raggsockblomma, SV och C Kina

En mellanstor, vintergrön art som producerar moln av små, 1 cm vida, blommor i klasar väl över bladverket. Bladen har 3 småblad med  väldigt flikade, tornade kanter. Artnamnet syftar på håren längs bladkanterna. Bladutspringet är vackert fläckat i brunrött. Bildar en rugge.

> 25 cm, maj - juni

rhizomatosum

Raggsockblomma, SV och C Kina

Exceptionellt vida, platta blommor. Foderbladen är reducerade till ett litet vitt kors ca 1 cm brett. Kronbladen är långa, klart svavelgula och något böjda ungefär som ett jakthorn. Bladverket är först vinrött  men övergår i grönt med purpuraktiga till kopparfärgade fläckar. Blommorna kommer på stjälkar som hålls väl över bladverket.

Starkväxande rhizom som breder ut sig snabbt.

> 25 cm, maj - juni

 

'Rik'

hybrid uppdragen i Belgien med frön från E. x omeiense ‘Akane’

De nya bladen är vackert marmorerade i rostrött men övergår som utvuxna i grönt. Foderbladen och botten av kronan är varmt gula där kronan gradvis övergår i varmt orangerött och den är i stort sett helt röd vid kronans kant. Sorten är relativt ny i odling.

Blev en favorit när den blommade 2019 på grund av färgen och trots att blomman är liten.

25 cm, maj - juni

 

x rubrum

Röd sockblomma, troligen korsning E alpinum x E grandiflorum

Spontan trädgårdshybrid men kraftigare och mer kompakt än arten. Blommorna är lysande röda med gul ytterdel, ca 2 cm stora. Plantan bildar täta ruggar, bra marktäckare.

> 25 cm, maj - juni

'Galadriel'

Röda och vita blommor

'Sasaki'

Rosa blommor

25 cm, maj - juni

 

'Sphinx Twinkler'

Gulorange blommor över utdragna och fint tandade blad i bronstoner.

30 cm, maj - juni

 

'Spine Tingler'

Verkar vara ett synonymt namn med ovanstående. Men köpt som Spine.. så tills vidare behåller jag den så

30 cm, maj - juni

 

stellulatum 'Long Leaf Form' Cc 970051

C Kina

Vita foderblad ger intrycket av en liten vit stjärna. Kronbladen är små och gula och bildar ett gult centrum tillsammans med ståndare och pistill. Bladen är avlångt utdragna och tandade. Nyutspringet på våren är bronsfärgat. Överlag lik 'Wudang Star' nedan.

> 25 cm, maj - juni

'Wudang Star' 

Den form av E. stellulatum som odlas mest i UK. Insamlad av Roy Lancaster 1983 från 'beneath the Purple Clouds Temple on the Wudang Shan mountain' i Kina. Där växte den rikligt i och bland bergssprickor. Långa vita foderblad och gula, små kronblad skapar små vita stjärnor större än hos myrianthum men inte stora. Kommer i ett kaosartat överflöd som skapar ett vitt moln över en klumformad bas. Fräscht grönt bladverk.

> 25 cm, maj - juni

'Wildside Amber'

Uppdragen av Keith Wiley, Wildside Nursery, Devon

Medium till stor sort som är vintergrön. Mycket lik Robin White's hybrid E. 'Amber Queen'. Båda bildar underbara och iögonfallande plantor men om man inte vill jämföra de två räcker det med den ena. Jag var inte medveten om faktumet...

40 cm, maj - juni

 

wushanense - China,  Sichuan province

En art med vintergröna, långt utdragna blad som bildar en medel till stor rugge. En art som skapat lite huvudbry under 2000-talet. Mot slutet av 1900-talet fanns det två typer av arten tillgängliga under artnamnet. Båda samlades in i Kina av den japanska botanikern Mikinori Ogisu. Det var hans gula selektion Og 93.019 och Og 92.009 som senare döpts till E. wushanense 'Caramel' på grund av blomfärgen. Men senare har man tvekat om de verkligen är en representant för arten och nu betraktar man E. wushanense nova som 'the real thing'. Numera finns dessutom varianter av nova som selektionen 'Spiny Leaved Form' cc014631 dessa har samlats in av Chen Yi och Darrell Probst.

'Sandy Claws'

Liknar 'Spine Tingler' men bildar en störra rugge. Bladen är långa, lansettformade med taggiga bladkanter. De nya bladen har en dramatisk brunröd färg som är unik bland lundens skuggväxter. 

x versicolor

Samlingsnamn för flera bra korsningar mellan E grandiflorum och E pinnatum ssp colchicum. Blommorna är ca 2 cm stora, liknar E grandiflorum men med kortare sporrar.

> 25 cm, maj - juni

 

x warleyense 'Orangekönigin'

Läckra små orange blommor med gula centra. Blommorna  kommer i öppna klasar över ett grönt bladverk. Bladen är oftast kraftigt rödfärgade under vintern. En av mina favoriter särskilt på våren när de nya blomstänglarna kommer och eftermiddagssolen silar igenom de orange blommorna. Men det är en av de sorter som sprider sig och som bildar en mycket kompakt rotmatta. Tänk igenom placeringen

> 40 cm, maj - juni

x youngianum 

Hybrid mellan E diphyllum och E grandiflorum

Båda arterna kommer från Japan och det är en naturhybrid som uppstår där arterna växer nära varann. De flesta varianter av korsningen är små till mellanstora och får medelstora blommor. Bladen vissnar ner under vintern. Blomfärgen och blomformen är mycket variabel och kan likna någon av föräldrarna eller bli något helt eget. De beskrivs som ovanligt rikblommiga med täta blomklasar under lång tid. Blomfärgen är variabel liksom hur väl sporrarna är utvecklade. 'Roseum' som jag odlar har till exempel inga sporrar alls.

20 - 25 cm, maj - juni

'Beni-kujaki'

Nyare namnsort med stora blommor i purpurrosa.

ca 20 cm, maj - juni

 

'Merlin'

En hybrid med blommor som mest liknar den ena föräldern E. diphyllum. Lila blommor som verkar ljusare upptill

ca 20 cm, maj - juni

'Niveum'

Vita blommor som även den mest påminner om  den ena föräldern E. diphyllum. Svagväxande

ca 20 cm, maj - juni

 

'Roseum'

Nickande, brett klockformade ljust blommor som är 2 cm i diameter.

ca 20 cm, maj - juni

 

'Tamabotan'

Vita blommor med en lätt rosa ton. Ser ut att ha fler lager foderblad. En som inte är särskilt någon av föräldrarna.

'Yenemdo', 'Yenemoto'

Köpt som 'Yenemdo' från en plantskola men etiketten var handskriven och jag har aldrig hittat några uppgifter för en sådan hybrid.

'Yenemoto' däremot stämmer bra. Det är en av de som har blommor som är förhållandevis väldigt lika E. grandiflorum. Det stämmer bra med det faktum att jag inte lyckas säga vem som är vem med säkerhet.

> 15 cm, maj - juni

Seedling

unknown seedling - kom upp i en nejliksådd från frön en STA medlem.

Avlångt utdragna, tandade blad. Gula blommor som bär hängande vita sporrar.

25 cm, maj - juni

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.