Epimedium - sockblommor, på svenska och på kinesiska  淫羊藿 ("yin yang huo"). Släktet består av ca 60 eller fler arter och de flesta är endemiska för Kina. Ett släkte med ofta vintergröna arter och riktiga juveler i lunden.

Epimedium - sockblommor är vackra marktäckare för halvskuggiga lägen. Det härliga bladverket blir mellan 20 och 40 cm högt beroende på sort.  Bladutspringet är ofta mer eller mindre tonat i rött på våren och övergår senare i fräscht grönt hos de flesta. Många får dessutom fina höstfärger. Hos en del arter och namnsorter är bladverket vintergrönt även om väder och vind påverkar. Men om man vill se den underbara blomningen fullt ut i maj kan det vara idé att klippa ner det gamla bladverket på eftervintern.

De nya bladen är fräscht gröna och 3-faldigt 3-delade och ofta lite taggiga i kanten. Blommorna är oftast 1-2 cm i diameter men en del arter har betydligt större blommor än så. Blommorna sitter en och en på månggrenade, sytrådstunna stjälkar. Blomställningen ger ett sirligt intryck. Färgen varierar från vitt, gult, orange, rött, rosa och violett. Vissa arter har också bruna inslag.  Varje liten enskild och sirlig blomma förtjänar att tittas nära på.

Odla Sockblommor

Sockblommor trivs bäst i halvskugga på fuktighetshållande och näringsrika jordar. De håller effektivt borta ogräs och fungerar bra som underplantering till träd och buskar. Vissa bildar rejäla mattor men av nya sorter som kommer in nu så är det fler och fler som bildar en vacker liten rugge.

Plants delight har ovanligt många sorter att titta på och kanske köpa om man faller för släktet.

Betoning: epimedium

Synonyma och historiska svenska namn - sockblomma,  sockblommor,  sockört

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

'Akebono'

Delvis vintergrön sockblomma som producerar mängder av vita blommor som är överdragna i rosa. Beskrivs som small - medium

30 cm, maj - juni

 

'Amber Queen'

E. flavum x wushanense, uppdragen av Robin White, Blackthorn Nursery

En städsegrön sockblomma som kan vara täckt av tvåtonat orange blommor längs långa, tunna stänglar. När den etablerat sig kan den blomma om sporadiskt under säsongen. Spetsiga blad som är vackra även när den inte blommar och som är marmorerade i brunrött i utspringet.

Lite mer krävande vad gäller mullrik och fuktighetshållande jord än de äldre sorterna.

40 cm bildar en medel - stor klump, maj - juni

'Arctic Wings'

E. Latisepalum x E. Ogisui

Bladutspringet är vackert bronsfärgat med en mängd kanelfärgade fläckar men övergår under sommaren i grönt. Får korta blomstjälkar med spindelliknande vita blommor som är större än de flesta andra sockblommors.

Bildar en rugge och breder inte ut sig som en del andra gör.

25 cm, maj - juni

 

davidii

V Sichuan; Kina

En tuvbildande art med gyllengula blommor på våren. Attraktivt bladverk. Vintergrön.

40 cm, maj - juni

 

diphyllum 'Variegatum'

Bladverk som är variegerat i ljust gulvitt

40 cm, maj - juni

 

'Domino'

Vita blommor med brunröd krona. Avlångt, utdragna, tandade blad

40 cm, maj - juni

 

'Fire Dragon'

E. davidii och leptorrhizum - Robin White, Blackthorn Nursery

En liten till medium växande sockblomma förblir hyfsat vintergrön hos mig. Får vackert tvåfärgade blommor - foderbladen är vackert rosaröda och kronbladen mättat gula liksom sporrarna.

20 cm, maj - juni

 

Hybrid 1

Köpt i Göteborgs botaniska för ett antal år sedan och hade siffran 1 om jag kommer ihåg rätt.

Varmrosa blommor med gula inslag

Kan ev vara E. x versicolor 'Cupreum'

 

'King Prawn'

Uppdragen av Julian Sutton, Desirable Plants. Lär vara en korsning mellan en Ogisu insamlad E. wushanense och E. Latisepalum.

De rosa nyanserna hos de yttre foderbladen och kronbladen är överraskande med tanke på föräldrarna som har vita resp gula blommor.

En starkväxande planta

40 cm, maj - juni

 

'Mandarin Star'

Tunna, starka stjälkar bär upp samlingar med nickande blommor med vita kronblad och citrongult centrum. Blommorna är annorlunda i uttrycket än de flesta sockblommor vi är vana vid. De unga bladen är bronsfärgade.

25 cm, maj - juni

 

'Never the Red Rooster'

hybrid av E. Fargesii, sannolikt E. Fargesii och en purpurröd E grandiflorum kultivar

En rödblommande variant av arten som också har bredare blad. Det är sannolikt grandiflorumen som gett den rikt röda färgen.

25 cm, maj - juni

 

'Pink Champagne'

hybrid av E. Fargesii, sannolikt E. Fargesii och en purpurröd E grandiflorum kultivar

En rödblommande variant av arten som också har bredare blad. Det är sannolikt grandiflorumen som gett den rikt röda färgen.

25 cm, maj - juni

 

'Pink Elf'

E. leptorrhizum x Epubescens

E. leptorrhizum har lånat den vackra rosa färgen och pubescens de relativt små blommorna.

Kronbladen i purpurrosa bildar en underkjol med foderblad i ljust rosa sorten har små blommor utan sporrar. Höjden på blomstängeln över bladen och mängden blommor gör den väldigt vacker i mina ögon. Bladen är avlångt, långt utdragna.

30 cm, maj - juni

 

'Rik'

hybrid uppdragen i Belgien med frön från E. x omeiense ‘Akane’

De nya bladen är vackert marmorerade i rostrött men övergår som utvuxna i grönt. Foderbladen och botten av kronan är varmt gula där kronan gradvis övergår i varmt orangerött och den är i stort sett helt röd vid kronans kant. Sorten är relativt ny i odling.

Blev en favorit när den blommade 2019 på grund av färgen och trots att blomman är liten.

25 cm, maj - juni

 

'Sasaki'

Rosa blommor

25 cm, maj - juni

 

'Sphinx Twinkler'

Gulorange blommor över utdragna och fint tandade blad i bronstoner.

30 cm, maj - juni

 

'Spine Tingler'

Verkar vara ett synonymt namn med ovanstående. Men köpt som Spine.. så tills vidare behåller jag den så

30 cm, maj - juni

 

'Wildside Amber'

Uppdragen av Keith Wiley, Wildside Nursery, Devon

Medium till stor sort som är vintergrön. Mycket lik Robin White's hybrid E. 'Amber Queen'. Båda bildar underbara och iögonfallande plantor men om man inte vill jämföra de två räcker det med den ena.

Jag var inte medveten om faktumet...

40 cm, maj - juni

 

grandiflorum syn. E. macranthum

Japansk sockblomma, Manchuriet, Korea, Japan

Glesa blomställningar med vita, spindellika blommor som har sporrar. Bladen är fint tandade och ibland rödkantade. Bladutspringet är bronsfärgat.

Sprider sig med krypande jordstammar och bildar en tät matta.

30 cm, maj - juni

 

'Bandit' 

Bladen är små, gröna och på våren har de en purpurröd kant. Vackra gräddvita blommor. Bildar en vacker och kompakt liten rugge.

20 cm, maj - juni

 

'Circe' Cc950244

Small spring foliage has a dark cast topped by very floriferous, beautiful, large rose red flowers with white spur tips

30 cm, maj - juni

 

'Dark Beauty'

Djupt bronsfärgat bladutspring på våren övergår i grönt under säsongen. Ett andra, mörkare bladutspring kommer senare och ger en slående kontrast mot de  klart gröna bladen sen tidigare. Vita sporrar över en ljust rosa kjol och mörkare purpurrosa foderblad.

30 cm, maj - juni

 

'Koji' 

Rödvioletta blommor

30 cm, maj - juni

 

'Lilafee'

Purpurvioletta blommor, kraftigt växande

30 cm, maj - juni

 

'Mr Okamoto', original

Mellanstor kultivar av E. grandiflorum som stammar från Japan. Verkar hyfsat blomrik och ha någorlunda tillväxt, enl en engelsk försäljare. Gula blommor i fin storlek.

25 cm, maj - juni

 

'Nanum'

Stora, vita blommor med långa sporrar. Ljusgrön marktäckare med ett vackert bronsfärgat utspring. Mycket tätt formade kuddar.

10 cm, maj - juni

 

'Pierre's Purple'

Stora sporrar och rödvioletta blommor som kommer högt över det nya bladutspringet.

Mellangröna blad med tandade ovala bladskivor på långa, tunna stjälkar - bildar vackra klumpar. Bronsfärgat bladutspring.

> 40 cm, maj - juni

 

'Red Beauty', syn. 'Yubae'

Bladen som är hjärtformade får en vacker mörkt röd höstfärg. Stora röda blommor.

> 25 cm, maj - juni

 

'White Queen'

Vacker, medelstor sockblomma med mörkt gröna, pilformade småblad. Vid nyutspringet på våren har bladen en röd rodnad. Stora vita blommor i i mängder kommer samtidigt och får en fin kontrast mot det rödtonade bladverket.

Royal Horticultural Society Award of Garden Merit (RHS AGM) men var ingen succé vid provodling i Chicago Botanic Garden Trials! Jag får avvakta och se.

> 25 cm, maj - juni

 

leptorrhizum

Fjärilssockblomma, C, Ö och S Kina

Eleganta rosa blommor med långa sporrar som svävar ovanför bladverket. Bladen är spetsiga och formade som hjärtan. Nya blad har en rödaktig ton. Är vintergrön och får vintertid en bronston. Marktäckare som sakta sprider sig sakta med krypande jordstam.

> 25 cm, maj - juni

 

macrosepalum

Ovanlig art med stora, öppna rosa och vita blommor.

> 30 cm, maj - juni

 

x omeiense

Emei-sockblomma, naturhybrid i C Kina,
Epimedium acuminatum x fangii

En fin korsning mellan acuminatum och fangii som är vintergrön. Blommorna hänger från korta blomstjälkar och har en orangegul färg. Bladen är hyfsat fläckade under flera veckor på våren.

> 25 cm, maj - juni

 

pauciflorum

Pyttesockblomma, SV Kina

lEn lågväxande vintergrön art som precis som namnet antyder är sparsam med blomningen. Den har långa tunna rhizomer och breder ut sig i jordytan ungefär som en vitsippa. Upplever inte att den får en kompakt rotmatta som kväver annat. Blommorna är vita och lätt översköljda i lilarosa. Blomstjälken har 2 stycken treflikade blad mindre än hos de flesta arter. Bladkanten har korta taggar.

> 25 cm, maj - juni

 

platypetalum

Raggsockblomma, SV och C Kina

Små, klart gula blommor över äppelgrönt något utdragna och tandade blad.

> 25 cm, maj - juni

 

pubescens Shanxii Forms Cc 022556

Raggsockblomma, SV och C Kina

En mellanstor, vintergrön art som producerar moln av små, 1 cm vida, blommor i klasar väl över bladverket. Bladen har 3 småblad med  väldigt flikade, tornade kanter. Artnamnet syftar på håren längs bladkanterna. Bladutspringet är vackert fläckat i brunrött. Bildar en rugge.

> 25 cm, maj - juni

 

rhizomatosum

Raggsockblomma, SV och C Kina

Exceptionellt vida, platta blommor. Foderbladen är reducerade till ett litet vitt kors ca 1 cm brett. Kronbladen är långa, klart svavelgula och något böjda ungefär som ett jakthorn. Bladverket är först vinrött  men övergår i grönt med purpuraktiga till kopparfärgade fläckar. Blommorna kommer på stjälkar som hålls väl över bladverket.

Starkväxande rhizom som breder ut sig snabbt.

> 25 cm, maj - juni

 

x rubrum

Röd sockblomma, troligen korsning E alpinum x E grandiflorum

Spontan trädgårdshybrid men kraftigare och mer kompakt än arten. Blommorna är lysande röda med gul ytterdel, ca 2 cm stora. Plantan bildar täta ruggar, bra marktäckare.

> 25 cm, maj - juni

 

stellulatum 'Long Leaf Form' Cc 970051

C Kina

Små, klart gula blommor över äppelgrönt något utdragna och tandade blad.

> 25 cm, maj - juni

 

'Wudang Star' 

Den form av E. stellulatum som odlas mest i UK. Insamlad av Roy Lancaster 1983 från ' beneath the Purple Clouds Temple on the Wudang Shan mountain' i Kina. Där växte den rikligt i och bland bergssprickor. Långa vita foderblad och gula, små kronblad skapar små vita stjärnor större än hos myrianthum men inte stora. Kommer i ett kaosartat överflöd som skapar ett vitt moln över en klumformad bas. Fräscht grönt bladverk.

> 25 cm, maj - juni

 

x versicolor

Samlingsnamn för flera bra korsningar mellan E grandiflorum och E pinnatum ssp colchicum. Blommorna är ca 2 cm stora, liknar E grandiflorum men med kortare sporrar.

> 25 cm, maj - juni

 

x warleyense 'Orangekönigin'

Läckra små orange blommor med gula centra. Blommorna  kommer i öppna klasar över ett grönt bladverk. Bladen är oftast kraftigt rödfärgade under vintern. En av mina favoriter särskilt på våren när de nya blomstänglarna kommer och eftermiddagssolen silar igenom de orange blommorna. Men det är en av de sorter som sprider sig och som bildar en mycket kompakt rotmatta. Tänk igenom placeringen

> 40 cm, maj - juni

 

x youngianum 

Hybrid mellan E diphyllum och E grandiflorum

Båda arterna kommer från Japan och det är en naturhybrid som uppstår där arterna växer nära varann. De flesta varianter av korsningen är små till mellanstora och får medelstora blommor. Bladen vissnar ner under vintern. Blomfärgen och blomformen är mycket variabel och kan likna någon av föräldrarna eller bli något helt eget. De beskrivs som ovanligt rikblommiga med täta blomklasar under lång tid. Blomfärgen är variabel liksom hur väl sporrarna är utvecklade. 'Roseum' som jag odlar har till exempel inga sporrar alls.

20 - 25 cm, maj - juni

 

'Beni-kujaki'

Nyare namnsort med stora blommor i purpurrosa.

ca 20 cm, maj - juni

 

'Roseum'

Nickande, brett klockformade ljust blommor som är 2 cm i diameter.

ca 20 cm, maj - juni

 

'Yenemdo', 'Yenemoto'

Köpt som 'Yenemdo' från en plantskola men etiketten var handskriven och jag har aldrig hittat några uppgifter för en sådan hybrid.

'Yenemoto' däremot stämmer bra. Det är en av de som har blommor som är förhållandevis väldigt lika E. grandiflorum. Det stämmer bra med det faktum att jag inte lyckas säga vem som är vem med säkerhet.

> 15 cm, maj - juni

 

Seedling

unknown seedling - kom upp i en nejliksådd från frön en STA medlem.

Avlångt utdragna, tandade blad. Gula blommor som bär hängande vita sporrar.

25 cm, maj - juni

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.