September månadsbild över svängen

September månadsbild 2018 hösten gör sig påmind

September – minneskramp

September månadsbild – höstfärgerna jag visade i fredagsinlägget tonar snabbt i höstfärger nu. September månadsbild är försenad för först var jag borta längre än tänkt och sen tog jag med kameran ut och fotade allt annat än just den vyn… Till slut fick jag fotat i fredags. Ett bra exempel på minneskrampen jag har, svårt att komma ihåg hur det varit.

September månadsbild 2018 fotad den 5 oktober. Ett par lönnar har bladen frusit på men flera har börjat gå över i gult. Magnoliorna är snart helt chokladbruna…

Idag var gaffelolvonet  väldigt nära det chokladfärgade stadiet. Koelreuteria, kinesträdet, jag nämnde i juli har fortsatt växa och toppen, som jag kan se nu när den är så liten får vackra röda toner när bladen spricker ut men frosten nöp bladen effektivt.

Växtkön är helt och hållet tömd – kanske bästa känslan.  Barrväxterna från i våras har fått sällskap av några till. Nu vill jag hitta en tall, Pinus nigra ’Green Tower’ eller snarare jag väntar på oktoberrean.

Picea glauca 'Echiniformis', vitgranPicea glauca ’Echiniformis’ en väldigt liten, tajt form av vitgran

Naturligtvis blev det fler lökar än jag tänkt på lökdagen på Råda säteri. Några spännande hundtänder, albidum och caucasicum och en ny ’Rose Queen’ för att jämföra med de jag har. Den finns ju egentligen någonstans. Och de största amaryllis jag nånsin sett för det facila priset av 75 kr styck. Det är då jag inser hur mycket de olika handelsstegen lägger på på vägen.

Annars har jag inte planterat så mycket just här – det är ju liksom redan fullt om jag ska va ärlig. Det har blivit barnkammare för växter jag flyttat ur sina krukor och planterat ut för att testa. Lönnarna jag satte ut i våras har växt som sjutton torkan till trots. Glaspärlevinet jag sådde överlevde förra vintern och växer till bra. Glädjande nog har jag sett det ute i Karlstadtrakten. Haken är att bären behöver en lång sommar för att mogna sådär vackert som i bilden nedan.

Ampelopsis brevipedunculata - glaspärlevin

Lönn, Acer, en hemförökad obestämd som får fin höstfärgDen här lilla lönnen, Acer, är hemförökad. Jag har trott att det är  en stickling av A. micranthum men bladen ser för rundade och stora ut. Har du någon idé så berätta gärna…

Den lilla väderrapporten..

September – sol och faktiskt bad, regn, vind och storm. Nu börjar det äntligen bli lite fuktigt i jorden även om det fortfarande är torrt en liten bit ner på många ställen. Stormen Knut drog förbi men inga skador bland växterna. Värre inne på skogen eftersom skogsgrannen precis avverkat sin skog. Och så en av de sista skälvande septembernätterna kom första frosten.

September månadsbild för 2017 hittar du här om du vill se skillnaden. Potatisen är uppe i år också fast jag inte odlat den där. Grönsakslandet är både gödslat och gröngödslat.

Nionde månadsbilden för 2018 och jag håller på och höststädar!

 

18 Kommentarer

 1. Karsten F den 7 oktober, 2018 kl 19:10

  Hej Carina

  Ja, nu är det höst!
  Erythronium caucasicum ser man inte så ofta- jag fick lök för ett par år sen men de var tyvärr för torra och där kom ingenting till våren. Kul om det lyckas för dig!

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 8 oktober, 2018 kl 07:58

   Hej Karsten!

   Nej jag vet… inte många listor jag sett den i genom åren. Av den anledningen köper jag bara hundtänder hos handlare jag litar på. Hundtänder är riktigt känsliga för uttorkning – sägs det.

   Tack detsamma! Carina

 2. Marie den 7 oktober, 2018 kl 20:52

  Jeg nød dine billeder. Teksten kneb det med ind imellem for en stakkels dansker.

  • Carina den 8 oktober, 2018 kl 07:59

   Tack Marie!
   Jag förstår det där med texten. Ibland har jag rejäla problem med danskan.

   Ha det gott! Carina

 3. Marit den 8 oktober, 2018 kl 06:41

  Ja, nå er det blitt høst, det er jo blitt litt farger hos deg også. Har du hatt frost enda? Det har det vært nange ganger her, men ikke mer enn -2. Så bladene sitter fortsatt på trærne.
  Så søt den lille Picea gkauca ’Echiniformis’ var! Jeg kunne tenke meg flere barvekster og noe lignende den.
  Godt med litt inspirasjon 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 8 oktober, 2018 kl 08:01

   Jo då – frost i slutet av september och ett par nätter till. Dahliorna försvann första natten. Men nu är de uppgrävda och ställda för att torka. Jag har också sett den lilla ’Echiniformis’ hos trädgårdsentusiaster mycket fin liten grågrön kudde så på rea var det ingen tvekan.

   Kram, Carina

 4. maggans blogg den 8 oktober, 2018 kl 07:34

  Hösten har kommit för att stanna nu finns det ingen återvändo åtminstone inte här där jag bor.Glanspärlevinets bär ser ut nästan som Enrisets bär fast med en större storlek.är tanken som slog mig när jag ser bilden.Det finns så många sorters vackra barrträd vi får hoppas att du hittar dig den Tallen du vill ha.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 8 oktober, 2018 kl 08:03

   Ja bären är lite samma fast glaspärlevinet har blå, violetta, rosa och gröna bär i en och samma klase. Jag har sett tallen men jag var för snål… ..vet att de rear snart.

   Tack detsamma! Carina

 5. Stine den 8 oktober, 2018 kl 12:48

  Nu är hösten här, visst är den vacker, men man hade ändå haft sommar ett tag till va ? 🙂

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 21:12

   Sommar är skönt och jag är kluven men jag var lite sommartrött också. Så skönt att hösten är här tänker jag.

   Ha det gott! Carina

 6. Inger den 8 oktober, 2018 kl 18:47

  De där bären är ju helt otroliga, man kan knappt tro att de är riktiga.
  Kram

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 21:12

   Så kände jag första gången jag såg klasarna också. Nu går jag alltid förbi staketet i parken där det växer om jag är i Lyon. Hoppas det är lika fint i år.

   Kram, Carina

 7. Elna Slot den 8 oktober, 2018 kl 19:11

  Det er smukke billeder. Jeg tror, du har mange sjældne planter i haven. Glaspärlevinen ser spændende ud, og frugterne ligner virkelig perler i flotte farver.

  Hilsen Elna

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 21:09

   Tack Elna! Så har det nog blivit… Jag som inte skulle bli någon växtsamlare. Men så blev det ändå.

   Ha det gott! Carina

 8. Marika den 9 oktober, 2018 kl 07:59

  Hej Carina!
  Vackra höstfärger hos dig, fick också plocka bort dahliorna efter första nattfrosten, Nu är det lökarna som tagit över lådorna.
  Så vackert med de olikfärgade bären på Glaspärlevinet , Regn och rusk här, men hoppas det blir några fina dagar, som de lovat.
  Ha det gott /Marika

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 21:08

   Hej Marika!
   Hoppas du fick det ljuvliga vädret idag. Först var det bara skönt men sen bröt solen igenom och gjorde eftermiddagen fantastisk. Lökar i låda låter väldigt praktiskt. Kanske är det enklare att ta en del till buketter också då. Bären på vinet är så vackra så jag hoppas de kan mogna här.

   Tack detsamma! Carina

 9. Anita den 9 oktober, 2018 kl 08:01

  Jag jämförde med bilden från förra året. Vilken skillnad i färg. Då var det mycket grönt, nu syns det verkligen att hösten kommit tidigt. Så tät och vacker den lilla vitgranen är. Men det som jag blir mest fascinerad av är glaspärlevinets frukter i olika färg. Som en karamellpåse.

  Kram Anita

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 21:06

   Haha… jag måste kanske gå tillbaka och titta själv. Men vet att jag var orolig för att så mycket bara fortsatte och fortsatte att växa. I år mognar växterna av. Några rhododendron har frusit sönder de nya skotten som kom sent. Visst är pärlorna läckra… Hoppas de hinner mogna något år i varje fall.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.