Oktoberdag och färgfyrverkeri i trädgården - Actaea simplex 'Chocoholic'

Oktoberdag en alldeles vanligt ovanlig

En alldeles vanlig, regnig oktoberdag

Oktoberdag – kan vara som att vinna högvinsten på lotteri men lika gärna som det där bottennappet nånstans. Måndag och tisdag har varit rätt grå och trista dagar efter en fantastisk söndag. Idag ska värmen och solen, tror jag, komma tillbaka… Det ska bli brittsommar lagom till Birgittadagen. Grattis alla Birgittor och trädgårdsälskare.

Förra veckan tog jag soliga, härliga bilder där färgerna lyste som fyrverkeri i den soliga delen av lunden. Dags att visa dem nu…

Gult, brunt och rött i skön förening

Vissa år hinner hostorna få en härlig gul och glasartad färg precis innan bladen faller ihop. Magnolior får i de allra flesta fall lysande gula färger innan de går över i ljuvligt chokladbrunt. Brunt som är en så vacker färg. Den här dagen i lunden då lyste färgerna på kapp.

Hosta i höstfärg - vacker dekadensHosta ’Hyacinthina’ i vackert höstförfall. Älskar de år när hostorna får lysande gula färger och Acer palmatum ’Beni Maiko’

Magnolia stellata och silverax, Actaea 'Chocoholic'

En färgbomb, en explosion som bara varar en kort stund. Magnolia stellata ’Chrysanthemumiflora’ i förgrunden och silveraxet Actaea ’Chocoholic’ i bakgrunden. Längst bak en Acer vars blad frosttorkade istället för att få fin höstfärg

Hosta 'Mango Smoothie' i höstfärgerHosta ’Mango Smoothie’ har lite tjockare blad och då blir den gula färgen än bättre… Tillsammans med en Rh. mucronulatum. Rhododendron – de flesta lövfällande får faantastiska höstfärger. Trivs och utvecklas bra under en Magnolia ’Big Dude’ som nu hunnit bli chokladbrun

Viburnum plicatum f. tomentosum 'Kilimandjaro' - olvonNamnsort av japansk olvon med det oändligt långa vetenskapliga namnet – Viburnum plicatum f. tomentosum ’Kilimandjaro’. Fina höstfärger, vackert växtsätt i utbredda våningar och fin blomning. Vad mer kan begäras?

Senast igår

Gick jag en sväng en grå eftermiddag. Det är fler höstfärger, fler växter som byter skepnad och som antar nya färger och nyanser men ljuset och solen lyfte dem inte. Eller så var det faktumet att kameran inte följde med ut. Men idag ska jag göra ytterligare ett ryck därute och kameran ska med. Mer om höstfärger hittar du HÄR. Och apropå höstfärger så slår jag ett slag för höstblommande lökar. HÄR fanns ett fint sortiment av till exempel tidlösa, Colchicum.

Höstbukett med Colchicum, höstkrokus, Clematis och bladMin ’after cleaning reward’ i lördags en rejäl samling blommor, höstgrönt? och lite frukt… Tidlösa, Colchicum, höstkrokus och Clematis som fortfarande blommar med fröställningar och vackert färgat bladverk. Allt arrangerades i små vaser på ett helt normalt blad från Magnolia tripetala – alltså lika långt som min arm…

 

 

 

19 Kommentarer

 1. Anita Linder den 10 oktober, 2018 kl 09:53

  Mmmm … jag riktigt känner den sköna oktoberluften och solen som förstärker alla färger och skapar ett fyrverkeri. Jag har alltid tyckt om hostornas förfall innan dom faller ihop. Älskar alla dina soliga bilder men den sista blev min favorit. Har alltid varit svag för stilleben och du har dukat upp ett ljuvligt höststilleben.

  Kram Anita

 2. Anita den 10 oktober, 2018 kl 09:55

  Hmm … min kommentar försvann … prövar att posta den igen …

  Mmmm … jag riktigt känner den sköna oktoberluften och solen som förstärker alla färger och skapar ett fyrverkeri. Jag har alltid tyckt om hostornas förfall innan dom faller ihop. Älskar alla dina soliga bilder men den sista blev min favorit. Har alltid varit svag för stilleben och du har dukat upp ett ljuvligt höststilleben.

  Kram Anita

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 21:04

   Ahh.. nej! Den fastnade i korgen för möjlig spam så nu syns båda 😉 Det blir så nån enstaka gång. Visst är de fina hostorna – då får något ’glasigt’ över sig, sista rycket känns det som. Tack så mycket – det var min nu är jag klar med städningen belöning i lördags kväll. Fanns mycket fint att plocka med in.

   Kram, Carina

 3. Anna-Karin Rickardsson den 10 oktober, 2018 kl 10:32

  Vilket färgsprakande höstfyrverkeri du bjuder på. Det gäller att njuta de dagarna som solen lyser eller kikar igenom molntäcket. Att det är brittsommar på gång låter gott. Då kanske de vackra färgerna dröjer sig kvar lite längre.

  Dina olvon får mig nästan att rysa av välbehag. ’Killimandjaro’ är bara för fin nu på hösten också. Och växtsättet finns det nästan inte ord för. Förmer än utsökt eller hur det nu är Zetas brukar skriva om sina riktiga favoriter. Var också inne och tittade på gaffelolvonet i ditt tidigare inlägg och det är också underbart i färgerna nu . Har bara sett det på våren och sommaren i verkligheten. Och på våren, liksom nu på hösten så är det ju så vackert, så vackert ……

  Jag har funderat på att plantera en riktigt storbladig magnolia och står och väljer mellan tripetala, obovata och ’Big Dude’ . Känner mig lite grann som en åsna mellan hötapparna …… Fina alla tre men jag har inte plats för alla. Tyvärr.

  Att arrangera en bukett i ett tripetalablad låter härligt. Din sista bild är verkligen härlig och buketten kommer alldeles säkert att bli superfin.

  Kram Anna-Karin

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 21:01

   Tack Anna-Karin!
   Det var en härlig höstdag. Och så småningom sprack det upp och blev mer än underbart idag. Det var knotten som fick mig att gå in.

   Japp – förmer än utsökt är det, eller kanske snarare var. Det är längesen jag läste deras katalog. ’Kilimandjaro’ sköter sig bra och är riktigt fin. Magnolia… ja du vilket är viktigast? Extra stora blad, lite vackrare form på trädet eller fin, doftande blomning? M obovata fotade jag idag och bladen var väldigt vackra nu. Den verkar väl ge mest… Stora blad, doftande blommor och fina höstfärger. Jag älskar bladen hos tripetalan men den börjar växa kraftigt nu, 50 – 100 cm per säsong de sista två åren. ’Big Dude’ har bildat ett fint öppet litet träd på ganska kort. Gillar formen på den. Den lilla obovatan står och stampar. Jag ska editera klart bilder. Fotade ’Big Dude’ förra veckan eller så, obovatan och tripetalan idag.

   Buketten var fin, gjorde den i lördags som belöning. Höstkrokusarna står riktigt bra som snitt.

   Kram, Carina

   • Anna-Karin Rickardsson den 11 oktober, 2018 kl 10:49

    Om jag tolkar dig rätt så kommer det lite fler bilder på dina storbladiga magnolior framöver. Det ser jag fram mot. Jag har inte sett så många stora ”tripetalor” men de jag sett har varit mer busklika än trädlika. ”Obovatans” blommor tycker jag är vackrare än ”tripetalans” och ’Big Dude’ har också sina kvaliteter. Som du hör så är jag rätt velig. 🙂

    Kram

    • Carina den 12 oktober, 2018 kl 07:40

     Du tolkar helt rätt 🙂 Jag fotade alla 3 häromdagen visserligen i höstfärg men du ser växtsätt, bladlängd och bladstorlek. Ska försöka hitta bilder på min tripetala från när jag satte den sommaren 2014. Jag tycker också det är svårt att välja… ..det förstår du nog när det blir lite drygt 10 små lönnar istället för kanske 1-3 😉

     Kram, Carina

 4. gardenpot den 10 oktober, 2018 kl 13:11

  Vilka underbara färger, kan bara hålla med dig, en hosta skulle jag behöva skaffa mig, gillar det gula på hösten kram

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 20:52

   Tack Stine!

   Höstfärger tycker jag är fint att prioritera i trädgården. Det gör sån otrolig skillnad även om de inte kommer lika kraftigt varje år.

   Kram, Carina

 5. Gunilla Teckenberg den 10 oktober, 2018 kl 13:37

  Hej Carina!

  Det sprakar i din trädgård och du har rätt om Hosta, oftast ligger de som sladdriga blad efter första köldknäppen men i år är de så vackra med de gula bladen som fortfarande har en spänst och lyser så fint i oktoberljuset.
  Minnet är inte alltid tillförlitligt men jag minns inte att jag sett en liknande höst någon gång. Jag har rört på mig en del de senaste dagarna och överallt lyser det nästan magiskt i gult, violett och rött. Jag vet inte varför men gissar att det är det förhållandevis varma vädret vi har just nu.

  Kram!

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 20:51

   Hej Gunilla!

   Har tänkt på att det är väldigt mycket färger i naturen men om det är ovanligt mycket – vet inte. Men idag när det var så fantastiskt ångrar jag att jag måste åka bort till helgen. Skulle vilja ha mer tid med kameran ute i naturen.

   Kram, Carina

 6. Marit den 10 oktober, 2018 kl 13:53

  Herlige farger hos deg! Her har alle mine hosta ”klappet” sammen. Litt mer frost her, og det tåler de ikke. Det er flotte gule farger på dine, og lønnene får så fine farger nå. Mine har vokst celdig mye på sensommeren. De vil noe fryse endel tilbake, for de bladene og skuddene er ikke avmodnet nok. Men sånn er det bare.

  Klem, Marit

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 20:49

   Tack Marit! Det var en härlig dag. Det brukar lönnarna göra hos mig också… Sena rhododendronskott frös medan jag var i Oslo. Hoppas det går bra ändå. Jag är glad att magnoliorna faktiskt mognar av i tid i år 🙂

   Kram, Carina

 7. Marika den 11 oktober, 2018 kl 09:22

  Hej Carina!
  Nu har solen hittat hit också, härligt. Färgsprakande fina bilder, och en härlig bukett du plockat. Klematis i blom, vilken lycka.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 12 oktober, 2018 kl 07:44

   Tack Marika!

   Kul att du också fick solsken – värmen gör sig ännu bättre då. Klematisarna är nyplanterade kanske därför. Men samtidigt ser jag en etablerad som har massor av blommor nu. Så jag håller tummarna och hoppas de fortsätter så.

   Tack detsamma! Carina

 8. Karsten F den 11 oktober, 2018 kl 10:02

  Hej Carina

  Tror där är skilnad på hur mycket frost Hosta tål, min ser ut som din!
  Vi har tur med vädret i år!
  Chocoholic ser gott ut – den var blandt de jag fick i Holland.
  Hoppas du har tid att njuta denna brittsommar!

  Ha en trevlig dag

  • Carina den 12 oktober, 2018 kl 07:43

   Hej Karsten!

   Det finns många hostor i trädgården och det är stor skillnad på hur höst och frost far fram med dem. ’Chocoholic’ är mycket fin men det är ingen stor skillnad mot ’Brunnette’, ’Pink Spike’ med flera andra med mörkt brunrött bladverk 🙂

   Jag njuter 🙂

   Tack detsamma! Carina

 9. Lisbeths Haveblog den 11 oktober, 2018 kl 10:45

  Det er vigtigt, at have planter med efterårsfarver i haven. Det er dejligt at se alle dine 🙂
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 12 oktober, 2018 kl 07:41

   Tack Lisbeth!
   Ja det är helt sagolikt just nu. Och eftersom skogen runt dessutom går i likadana färger så är det helt fantastiskt.

   HA det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.