Dags att summera vision 2016

 2016 – ett år med många intryck

 

2016 tog mig bland annat till Asien och två länder jag inte besökt tidigare: Indien och Japan. I stora städer som Tokyo återhämtar jag mig genom att leta upp deras gröna oaser, 3 vackra parker där folkmängden känns mera lagom. I USA var jag också ute mycket i fantastisk natur. Och i Europa hittade jag en ny favorit i Portugal. Men de här resorna gjorde också trädgårdssäsongen rätt sönderhackad.

Säkert 30% av mina superduperplantor dog på grund av missad vattning 2 dagar innan jag kom hem från USA. Nu räckte tomater och annat till ändå men en sorgesam syn var det. Plantorna åkte sen ut rekordtidigt, början på mars,  i växthuset och 4:e maj blommade favoritpetunian – ’African Sunset’.

 

Sommarblommor i växthuset

 

Tak över huv’et är bra

Eftersom jag flyttade sent 2015 så stog ett nytt boende på att-göra-listan för 2016. Kan inte påstå att det blivit så men tanken om att ha hittat marken är klar. Jag har rensat bort en hel del alternativ under året. Det geografiska området har krympts med massor av mil. Just nu är huvudspåret att ta mig tillbaks till rötterna. Men att inse att förhandsbesked kommer ta 10+ veckor och bygglov 10+ veckor är inget för en otålig själ som min. Jag hade gärna tagit bort den första delen.. Men då kan jag inte påbörja avstyckningen. Citerar mig själv från förra december…

När jag letar idag är minimigränsen på tomt satt till 1.000 m2, huset ska helst vara 1-plan och marken lagom kuperad. Jag ska ju orka dra skottkärrorna själv även om 10 och 20 år. Nu tänker jag gångar i rullatorbredd man kanske till och med ska ta höjd för två i bredd. Vet precis hur det ska vara på platsen men kan inte riktigt bestämma mig för var i västra Sverige platsen ska vara. Det är ju lite av ett grundproblem. Men jag har lärt mig att tiden löser det mesta och under tiden kikar jag på hus, tomter, små lägenheter och fritidshus. För på något sätt ska det nog gå att pussla ihop till en bra helhet. Det blir så när kraven är många.

Det här kan funka men det är det där med lagom kuperad som är problemet. Men högarna med grus, gödsel och annat praktiskt kan ju placeras högst upp. För det är utan tvekan lättare att kärra neråt. Höjdskillnaden är 11 meter exakt. Fast det gör utsikten desto mer vidunderlig och jag gillar fria vidder och att ’se ner på folk’. Det är dessutom ganska logiskt för det kommer vara betydligt enklare att flytta växterna korta avstånd med hjälp av skottkärra.

 

2016 ett bärår

Inte bara blåbär och lingon som jag plockade massor av. Jag fick upp ögonen för hur vackert det är med bär i höstträdgården. Ögonen har varit inställda på bär hela hösten och en hel del frön till vackra träd och buskar har fått plats i såkrukor. Vackrast och läckrats är Ampelopsisen… Men rönnbär och nypon är lika välkomna.

Lunden har flest nyheter

Lunden på lillevarn blev 6 bäddar rikare och trädfynden från plantskolerean 2015 fick sin plats. Här satte jag också rätt många rhododendron plus en del annat smått och gott.

Några av bäddarna som snabbt fylldes med växter. Sågspån på alla gångarna gjorde att det ser ut mindre som en provisorisk anläggning och mer som ett etablerat område. I första bilden en ram med torv i… Här får den ligga och bli genomfuktad innan jag kan använda den.

Första gången..

Flera växter blommade för första gången. Efterlängtat så klart…

Slutet av september hade jag sommarvärme och solsken i Lyon under ett par veckor. Sen 5 stressiga dagar hemma med pion-, orkidée- och lökplantering innan jag åkte till Indien. Bengaluru bjöd ännu mera solsken och runt 30 grader. Så sammanfattningsvis så har hösten känts oerhört kort till och med underbart skön här hemma. Jag uppskattar lugnet och tystnaden. Snön vi fick gjorde världen utanför underbart vit och vacker. Men även nu med 5-10 plusgrader och mer blandat väder känns skönt. Nu ska jag börja fundera på nästa års tomatsorter och projekt.

Önskar dig ett riktigt gott slut på 2016!

14 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 27 december, 2016 kl 11:20

  Utrolig så mye spennende du driver med! Lunden din kommer til å bli veldig fin. R. Princess Maxima var helt nydelig! Den skal jeg lete etter 🙂

  Jeg skal snart bestille rhododendron for neste vår, og det kommer til å bli veldig vanskelig å bestemme seg 😉

  Ønsker deg en fortsatt god jul!

  Klem, Marit

  • Carina den 27 december, 2016 kl 18:01

   Visst är det svårt att välja. Jag försöker välja plantor som har vackert bladverk – det håller längre än blomningen. Om du vill kan jag maila dig några listor jag själv valt från.

   Kram, Carina

 2. Gunilla Teckenberg den 27 december, 2016 kl 12:26

  Det var sannerligen en omväxlande sommar du haft med resor till fjärran exotiska länder varvat med uppbyggnad av torvpartier. Det ser spännande ut i dina torvbäddar och kommer säkert att bli jättefint. Lundens växter är något alldeles speciellt i trädgårdssammanhang.

  Kram!

  • Carina den 27 december, 2016 kl 18:06

   Tack Gunilla! Bäddarna är bara provisoriska men ändå så det ska kännas kul att vara där och sköta dem. Det går fortare än jag trott att fylla dem. Några kvadrat ser mycket ut innan men när växterna väl kommer i så blir det fort trångt.

   Kram, Carina

 3. Susie på Stjärnarve... den 27 december, 2016 kl 19:34

  Det förvånar mig att du hinner med så mycket hemma mellan dina resor ”borta”!? Själv hinner jag inte längre med någonting tycker jag och då är jag hemma jämt. Hann faktiskt med mer när vi bodde Stockholm och jag jobbade hela dagarna. OK, vi hade bara 702 uppväxta och etablerade kvm, men ändå. Det är väl så enkelt att man inte orkar så mycket när man är över 70 – även om det är svårt att acceptera! *fniss*
  GOD FORTSÄTTNING
  Susie

  • Carina den 3 januari, 2017 kl 09:03

   Så kan det kanske vara – åldern tar ut sin rätt. Ser det på mina föräldrar som är en bit över 80 men de håller ändå igång varje dag.

   God fortsättning! Carina

 4. Kristinas oas den 27 december, 2016 kl 22:44

  Så många saker du hann med trots resorna under året. Av alla fina växter som du visar fastnade jag särskilt för Deinanthe-caerulea.
  Följer med spänning din fortsatta husjakt. Hoppas att allt går som du önskar.
  Kram Kristina

  • Carina den 3 januari, 2017 kl 08:52

   Det var konstigt nog rätt ogräsfritt i höstas när jag var ’färdig’. Deinanthe bildar som små buskar med hortensialiknande blad underbara växter i lunden.

   KRam, Carina

 5. Inger den 27 december, 2016 kl 22:59

  Händelserikt år och mycket planer, låter lite som min melodi. Kul.
  Kram

  • Carina den 3 januari, 2017 kl 08:53

   Mmm… Jag gillar planer och drömmar 🙂

   Kram

 6. Anna-Karin Rickardsson den 28 december, 2016 kl 18:27

  Hej! Tack igen för att du hjälpte mig med hur man sår pioner från frö. Kul att läsa om ditt 2016. Spännande år du haft med så mycket inspirerande resor samtidigt som du byggt upp nya torv- och lundpartier här hemma. Många fina växter du visar. Vem kan låta bli att bli förälskad i den vita porslinsanemonen eller i den undersköna rhodordendron ’Princess Maxima’ Rhododendron och lundväxter är oslagbara var och en på sitt sätt. Hoppas du hittar det boende du drömmer om och önskar dig ett Gott Nytt År!
  Anna-Karin

  • Carina den 3 januari, 2017 kl 08:55

   Tack Anna-Karin! Varsågod – det är bara kul att dela med sig. Och om mina erfarenheter hjälper dig så att du blir taggad att så mer så är det en bonus.

   Lundens växter ligger mig nog allra närmast hjärtat tror jag.

   God fortsättning! Carina

 7. Linda den 29 december, 2016 kl 10:29

  Så många trevliga resor! Spännande. Speciellt när de går till nya platser som man inte besökt tidigare. Hoppas att du får fler sådana upplevelser i år.

  Du verkar ha en väldigt stor trädgård. Så härligt med en lund!

  Ha en finfin dag! Här är vädret inget trevligt alls i dag och jag hade tänkt stanna inne, men nu har jag eldat så pass i brasorna att jag i alla fall funderar på en promenad ner till sjön för att svalka av mig – alltså inte i sjön, utan på vägen till och från 😉

  Solsken
  Linda

  • Carina den 3 januari, 2017 kl 08:58

   Ett nytt land ska jag besöka enligt planen… Polen. Vi får se lite kluven med tanke på den nya regeringen.

   Egentligen har jag ingen trädgård. Jag har mina växter tillfälligt på en åker och använder skuggan från några uppvuxna tallar som skydd för lundväxterna. Det har blivit min lund 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.