natur och trädgård i ord och bild

månadsbild September – potatisen var uppe

månadsbild September – potatisen var uppe

månadsbild September

September kom och gick. Månadsbilden togs men eftersom jag glömde ladda upp den till bloggen blev publiceringen försenad.

månadsbild September

Potatisen var upptagen och intagen. Färgerna något annorlunda eller om det är ljuset som förändrats. Ljuset är annorlunda och ger djupare färger – det har jag tänkt många gånger förr.

Dahliorna blev aldrig praktfulla i år – de hade nog velat ha en betydligt näringsrikare jord än de fick.

Det här var månadsbild September. Önskan blev uppfylld – nu runt Brittadagen har jag fått sol och säkert 18 grader i solen en riktig brittsommar alltså 🙂

 

 24 thoughts on “månadsbild September – potatisen var uppe”

 • Jag kommenterade ditt förra inlägg för en stund sedan och då skrev jag att jag hoppades du skulle få uppehåll. Och nu verkar du fått brittsommar, så härligt. Och visst märker man skillnad på ljuset nu. Jag brukar säga att ljuset på hösten blir mörkare om du förstår hur jag menar. På våren och försommaren är det ett ljust och lätt ljus men redan i augusti börjar ljuset anta en annan nyans. Men så är det. Hösten är här och vi får snart dra oss tillbaka och vila inomhus. Fast idag har du brittsommar som du riktigt kan njuuuta av 🙂

  Önskar dig en skön helg!
  Kram Anita

  • Jo jag är mer än nöjd 🙂 Det har varit riktigt härligt att sitta i solstolen och igår körde jag min egen AW tillsammans med ett glas sval Rosé. Verkar som vi ska få hyfsat väder i början av kommande vecka också. BRA! för jag har börjat städa av ute.

   Kram, Carina

 • Låter härligt med brittsommar! Här är det visserligen sol, men endast +11 grader vilket gör det lite i kyligaste laget för att trivas utomhus. Istället får man göra något betydligt tristare; Städa inomhus! vi får gäster nästa vecka och då får inte dammråttorna kila över golven….. *fniss*
  KRAM och trevlig helg
  Susie

  • Hmm… temperaturen har inte så stor betydelse för mig. Jag kör underställ och blir varm av att jobba. Tycker dagar när jag inte kommit ut och rört på mig är jobbiga frampå eftermiddagen.

   Trevlig helg! Carina

 • Jeg måtte google hva Brittadagen var for noe. 7.oktober fant jeg ut, og brittsommar er hvis det er varmt rundt denne tiden? En lærer stadig noe nytt 😉

  Vakkert bilder, og dine dahlia ser jo så fine ut likevel. Dahlia er en næringskrevende plante, for de blir flottest hvis de har mye og god jord.

  Lyset er anneledes nå ja, og skyggene er lange hele dagen.

  Klem, Marit

  • Precis så är det Marit! Men de flesta svenskar tror att så fort det kommer lite värme i september så är det brittsommar 🙂

   Jo de är ok dahliorna och jag hade det här som en nödlösning. Får se hur de ska odlas nästa år men mer näring ska de få oavsett.

   Långa skuggor, ja 🙂

   Ha en fin helg! Kram, Carina

  • Det var tråkigt för er! Hos mig var det ännu en fantastisk brittsommardag. Hoppas ni också får lite bättre väder så småningom.

   Tack detsamma! Carina

 • Hej Carina!
  I år har mina dahlior varit och är fortfarande fina. De fick en egen box, med ny näringsrik jord, och de trivs. Njuter så länge det varar. Tycker dina ser fina ut, härliga färger. Har varit några fina soliga dagar.
  Ha en fin helg /Marika

  • Det kan nog vara som någon skrev… sommaren var lite för sval för att de skulle komma igång ordentligt 🙂 Nu är de uppgrävda och rötterna är ställda till tork innan jag ska packa in dem för vintern.

   Ha det gott! Carina

 • Dahliorna, av någon outgrundlig anledning, har blommat alldeles otroligt. Odlar mina bara i krukor som jag misskött därför att jag har ofta tappat lusten att gå ut i regn och blåst. Krukorna måste ju vattnas trots vädret. Men, som sagt. De har varit snälla trots vanvård.
  Jag märker att jag numera använder ofta ”vanvård” som beskrivning av trädgården för i år….det ligger mycket i det. Skulle ha lust att gömma huvudet i sanden och drömma låtsasdrömmar om en välskött trädgård…;-)
  Ha det gott!
  /Anja
  ps
  Kul att få se dig en stund i Botaniska!
  ds

  • Det är så bra med trädgård… den förlåter oss lätt för en säsongs vanvård eller till och med 2 och 3 också… Jag har testat 🙂 Visst var det! Lökarna är planterade i måndags, solen sken och livet var härligt. Som jag kommer ihåg början av 00-talet frös jag alltid fingrarna av mig när det var dags att sätta vänlökarna…

   Ha det gott! Carina

 • Hej Carina!

  Gott med brittsommarväder och solstol, inte alla år man får njuta av det. Hela september har varit otroligt skön här (inte brittsommar nej) men nu har vädret växlat över till regn och ganska kyligt. Idag var första dagen som inte fiskarna i dammen fick mat och för mig var det också första dagen som jag inte gjort något alls i trädgården – saknar det redan.. jag mår bra när jag får röra mig ordentligt.

  Kram!

  • Verkar som vi har haft och har tvärtom-väder mellan öst- och västkust 🙂 Ibland är det bra med göra inget dagar men inte för många. Jag blir rastlös tidig kväll då 🙂 Men om vädret är fint kan jag rulla ut kompostkvarnen och köra ner grenklipp och annat. Det finns gott om och det blir bra täck- och jordförbättringsmaterial.

   Kram, Carina

 • Mina föräldrar fikade hos oss i går. Mamma var så impad av mina dahlior och tyckte att de var mycket finare än hennes. Hon trodde att det berodde på min gödsling. Var tvungen att erkänna att jag inte har gödslat den rabatten på flera år – i alla fall inte som jag minns. Jag fick mig dock en tankeställare och bestämde mig på stört för att försöka komma ihåg att gödsla till våren 😉 Jag tycker dock att din rosalilavita kaktusdahlia ser väldigt fint ut. Vet inte hur jag lyckades missa att de jag sådde i våras inte var av kaktussorten. Ska läsa lite mera noggrant på fröpåsarna när det är dags att beställa nya sorter 😀

  Ha en riktigt fin dag!

  Solskenskram
  //Linda

  • Haha… spännande! Men då kanske det är den svala sommaren? Jag har i och för sig gödslat men något som kallas potatisgödsel. Tror inte det är en kaktusdahlia utan en…. Ja sorten heter ’Bristol Violet’ i varje fall. Den får de där enorma blommorna som den knappt orkar bära.

   Kram, Carina

 • Visst är det en underbar brittsommar vi fått och ljuset nu om hösten är speciellt. Det tycker jag också. Varmt och omslutande på något vis. Synd på dahliorna, men tänker att det kanske också berodde på att det var en så kall vår och sommar. Mina har stått och stampat med bara enstaka blommor under hela sommaren, och kom inte igång förrän för ett par tre veckor sedan. Hade det inte varit för att vi fick rikligt med regn följt av värmebölja då så hade de nog fortsatt att ”tjura” precis som mina tomater och min gurka gjort.

  Härligt med egen potatis inför hösten och vintern!

  Fin fortsatt höst och kram!
  Anna-Karin

  • Tänk – där tror jag du har lösningen… För helt ogödslat var det absolut inte 🙂 Potatisen är mest för att ha på sommaren. Har inget bra ställe för förvaring. Men om jag äter fort kan jag ha de ett litet tag.

   Kram, Carina

 • Gott med egen potatis. För visst smakar den godare än den i affären!
  Här blommade inte ens dahlian…glömde bort den alldeles för länge innan den hamnade i jorden…
  Önskar dig en fin vecka med mycket sol:)

  • Jo men absolut 🙂 Det är därför jag alltid odlar några sorter sk delikatesspotatis för att ha under sommaren och tidig höst.

   Tack detsamma! Carina

 • Idag är det allt annat än Brittsommar här. Händerna stelfrusna efter att bara varit ute och sett till hönsen. Troligen endast älgjägarna som gladeligen trotsar dagens stormar.
  Mina gröna fingrar tycks inte omfatta dahlior. Jag har en som varit jättefin i år men slukar hur mycket sol och vatten som helst, en som visade sina blad men inte mer och en som inte kom upp alls. Månde olika sorter är olika kinkiga…
  Kram
  Anette

  • De är nog rätt kinkiga… Förstår inte skillnaden ibland. En växer som en galning och en blir liten och tanig jämte varann…

   Här har temperaturen fortsatt vara skön även om inte solen är framme. Körde in många krukor för förvaring idag 🙂 Det känns alltid bra.

   Kram, Carina

  • Så kan det va! Mina hade ett magnifikt år förra sommaren så dem kanske behövde vila helt enkelt 🙂 Idag fick jag kört in en hel del krukor. Så det känns som jag är i fas.

   Ha det gott! Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.