Vackra träd och buskar - höstfärg - Viburnum furcatum - gaffelolvon i höstfärger

Vackra träd och buskar – höstfärg

Vackra träd och buskar – höstfärg

Vad som är vackert är individuellt men höstfärger brukar många gilla. En frostknäpp brukar behövas för att den allra mest intensiva färgexplosionen ska ta fart. Och i år kom det en sån i månadsskiftet september/oktober.

Innan dess hade mitt gaffelolvon, Viburnum furcatum, börjat klä sig i en rosa-orange ton mot en  grundton som övergått mer i gult. Passar så bra till Parrotiopsisen jämte som fått alldeles gula och liksom vaxade blad. Gaffelolvonet är väldigt pålitligt när det gäller just höstfärger. Och förestälningen brukar sluta i mörkt chokladbrunt. Just nu är jag glad att jag skaffade en rosablommande variant i somras. Det gör inget om den inte blommar.

Viburnum furcatum - gaffelolvon i höstfärger

Vackra träd och buskar - Parrotiopsis jacquemontianaParrotiopsis jacquemontiana har inget svenskt namn, är inte jättehärdig om jag förstått rätt. Så jag var väldigt glad när den överlevde vintern 2017-18 som först var rejält regnig följt av en lång, riktigt kall period med snö. Söta små blommknippen som lämnar en frösamling som ser ut som ett knippe nötter.

Jag blir glad när höstvemodet börjar anas men trots det möts av det här…

Viburnum furcatum - gaffelolvon i höstfärger

Vackra träd och buskar – höstfärger

En vecka ge och ta lite gör skillnad. De första bilderna fotade jag 22:a september. Borta en dryg vecka och så här såg det ut i början av oktober…

Parrotiopsis jacquemontiana i höstfärgerParrotiopsisen är ännu gulare och ännu mera vaxartad – riktigt vackert. En buske som passerar nålsögat när det gäller att leverera flera säsonger. Gaffelolvonet fortsätter sin resa mot en vacker chokladbrun ton. Det är en lång föreställning det bjuder påViburnum furcatum - gaffelolvon i höstfärger

Lönnarna

Men jag har ju satt en massa lönnar och förväntar mig dunder och brak fast för ögonen… Mäh…. Det hade varit rejäl nattfrost medan jag hjälpte min dotter att fixa en lägenhet. Lönnarnas blad var frostbrända inte höstfärgade. Med ett undantag ’Hana Matoi som jag är kluven till när det gäller färg under sommaren börjar bli vacker nu. En förklaring till bristen på färg kanske är att många är nyplanterade??!?

Acer palmatum 'Hana Matoi' - höstfärgerAcer palmatum ’Hana Matoi’ de cremevita partierna börjar smälta samman med de rosaröda partierna

Acer palmatum 'Hana Matoi'

Ett reafynd från förra hösten var Leucothoe keiskei ’Royal Ruby’, vinterrosling, överlevde vintern den också plus en torr sommar. Den har varit mer eller mindre röd hela tiden men nu är den magnifik. Och den har fått sällskap av en Clematis ’Silver Moon’ som blommar i en ljust blåviolett-vit ton.

Leucothoe keiskei 'Royal Ruby' - vinterrosling i höstfärger

Clematis 'Silver Moon'Clematis ’Silver Moon’ ska få fortsätta ha åtminstone någon gren lindad i vinterroslingen

En ny björk, det är bra med plantskolornas höstrea, lyste med sin orangeröda bark och skruvade grenar. Och det är just det skruvade som gett den namnet – Spider Alley

Vackra träd och buskar - höstfärg - Betula pendula 'Spider Alley'Betula pendula ’Spider Alley’

Vackra träd och buskar – höstfärg ja det blev mest buskar. Det känns som bara ett fåtal träd ens börjat tänka på vinter. Och nu ska det bli varmare igen.

Det här var ett litet fåtal. Jag odlar vid det här laget ganska många träd och buskar för jag vill ha en ombonad trädgård med rumslighet. Och jag vill ha något intressant att titta på höst och vinter. Vill du se de andra kan du börja kika HÄR.

Vackra träd och buskar – höstfärg var också veckans tema för Trädgårdsfägring. Så klicka och få fler tips. Jag ska visa lunden i ett annat inlägg för det är en läcker mix av gula och röda nyanser i allt från perenner och buskar som gifter sig så fint nu.

25 Kommentarer

 1. Anja den 5 oktober, 2018 kl 08:27

  Hejsan! Ja, höstens stora behållning är träd och buskar med fina färger. Du ser ut att njuta av dina vyer vilket är förståeligt.
  Fina bilder från en fin trädgård.
  Ha det fint!
  /Anja

  • Carina den 5 oktober, 2018 kl 16:22

   Tack Anja – roligt att höra! Jo jag njuter 🙂 Men idag har jag känt mig frusen och trött och det som behövde göras sköts upp.

   Tack detsamma! Carina

 2. Birgitta den 5 oktober, 2018 kl 16:46

  Många fina buskar och träd. Oktober är en härlig trädgårdsmånad, särskilt när solen skiner. Bladens höstfärg tycker jag nästan är viktigare än blomningen och önskar ibland jag hade haft större kunskap när jag började med trädgården.
  Trevlig helg!

  • Carina den 6 oktober, 2018 kl 19:46

   Tack Birgitta! Jag känner igen det du skriver men jag är ju nånstans inne på min tredje trädgård… ..och det är rejäl skillnad mot den första i hur jag prioriterar.

   Tack detsamma! Carina

 3. Lisbeth Klastrup den 5 oktober, 2018 kl 18:36

  Tak for billedet af Leucothoe keiskei ‘Royal Ruby den har jeg lige anskaffet mig, dejligt at høre, at den er rød det meste af året.
  Det er en flot plante, jeg holder meget af høstfarver, det samme gør du, kan jeg se.
  God weekend/Lisbeth

  • Carina den 6 oktober, 2018 kl 19:44

   Roligt att höra! Hoppas och tror du blir nöjd. Bladverket är blankt och fint hela vägen sen är det något med den snygga fördelning av parbladen längs grenarna.

   Tack detsamma! Carina

 4. Marit den 5 oktober, 2018 kl 19:21

  Vakre busker og trær hos deg. Hele fargepaletten er i bruk i disse dager, og det er så fint med alle nyansene. Lønnene er jo så fine nå. ’Hana Matoi’ var veldig fin, og høstfargene kommer nok etter noen frostnetter hos deg. Her har det vært flere frostnetter med rett under null grader, men det holder til å sette gang fargene. Løvet har begynt å falle av trærne, og det går rask unna her nå 😉
  Snart snør det vel…

  Du har lengre høst enn her, og mildere vær. Du er heldig 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 6 oktober, 2018 kl 19:43

   Tack Marit! Just nu är det olvonen som är magnifika men Magnoliorna börjar få härliga chokladtoner. Nästan lika viktigt att ta sig tid nu som på våren. Hoppas det blir mer färg men konstigt nog hade en hel del blad frusit istället för ändrat färg. Har inte varit med om förut. Jag är rätt glad för den längre hösten och kortare vintern.

   Kram, Carina

 5. Anne, hagen vår den 5 oktober, 2018 kl 20:01

  Hei Carina!
  Nå gjelder det å følge med på fargeskiftet. Det går så fort og det er spennende og vakkert. Akkurat som bildene dine.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 6 oktober, 2018 kl 19:41

   Hej Anne!
   Ja nu skiftar nästan från dag till dag och väldigt vackert är det.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Elna Slot den 5 oktober, 2018 kl 21:27

  Flotte høstfarver! Man må sige, at havesæsonen slutter med et festfyrværkeri af farver. Her har det blæst meget, så bladene blæser af træerne, inden høstfarverne indfinder sig. Men buske og stauder er ved at skifte farve.
  God weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 6 oktober, 2018 kl 19:39

   Tack Elna! Helt klart är det så. Plockade en massa fina höstfärgade blad när jag hade städat färdigt idag. De blir så fina med höstkrokus.

   Tack detsamma! Carina

 7. Karsten F den 5 oktober, 2018 kl 22:32

  Hej Carina

  Ja, vilken skillnad en natts frost gör!
  Här är vinden hård vid lövet strax det börjar få färg.

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 6 oktober, 2018 kl 19:37

   Hej!
   Det har blåst bra här också och en hel del blad har försvunnit. Men de som är kvar börjar få fin färg.

   Tack detsamma! Carina

 8. Marika den 6 oktober, 2018 kl 09:16

  Hej Carina!
  Härliga höstfärger på träd och buskar. Är väldigt förtjust i dina lönnar, vacker färg och härliga flikiga blad.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 6 oktober, 2018 kl 19:36

   Hej! Tack – ja de är fina även om färgerna inte toppar i år.

   Tack detsamma! Carina

 9. Rost och rädisor den 6 oktober, 2018 kl 14:54

  Och jag vill ha dem alla, men var, var, var…
  Kram
  Anette

  • Carina den 6 oktober, 2018 kl 19:34

   Du hade ju hittat så fantastiskt fina ätliga saker idag… Såg jag på instagram. Det lätt gott särskilt de rosa blåbären.

   Kram, Carina

 10. Lotta den 7 oktober, 2018 kl 20:54

  Åh, parrotiopsisen och spindelbjörken väckte ha-begäret. Gaffelolvonet står redan på måste-ha listan sen någon marodör förstörde min förra buske. Inte bara fantastisk höstfärg utan även bland de vackraste knoppar jag sett.
  Ha en fin vecka /Lotta

  • Carina den 8 oktober, 2018 kl 08:00

   Vad roligt att du gillade dem. Parrotiopsisen har jag hittat his Tommy A. Spindelbjörken stog i plantskolan och barken bara lyste i solskenet. Det gillar jag – den blir fin soliga vinterdagar.

   Tack detsamma! Carina

 11. Merja den 8 oktober, 2018 kl 07:58

  Tjusigt tjusigt! Gillar verkligen hösten med dessa fina färger:) Gaffelolvonets blad otroligt vackra färger!
  Önskar dig en fin höst vecka!

 12. Inger den 8 oktober, 2018 kl 18:58

  Wow, vilken häftig björk. Inte mycket går upp emot höstfärgerna.
  Kram

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 21:11

   Visst var den läcker 🙂 Barken riktigt lyste på exemplaren i plantskolan och där är det ju lätt att saker drunknar i varann.

   Kram, Carina

 13. Lisbeths Haveblog den 9 oktober, 2018 kl 13:59

  Høstfarver er en af mine havefavoritter. Du har vel nok mange smukke.
  Synd at acerne har snydt i år. Forhåbentlig kommer de stærkt tilbage næste efterår.
  Den rødgrenede birk er vældig flot, og må være det året rundt.

  • Carina den 10 oktober, 2018 kl 21:05

   Det kan jag hålla med dig om. När höstarna blir som i år så är de fantastiska. Jag är övertygad om att lönnarna blir fina nästa år. Och björken blir nog som du säger fin året runt.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.