Plants

9 skäl att resa med tom väska

9 skäl till vad?

Jag har alltid 2 väskor när jag reser i jobbet. En väska checkas in och en är en carry-on. Men normalt sett är jag borta +14 dagar. Den här gången ska jag vara borta en vecka, 7 dagar. 4 par skor, 3 par byxor, 1 kavaj och ett par toppar. Kunde varit ännu mindre om jag inte varit ledig en dag mitt i. Egentligen hade jag inte ens behövt min carry-on väska det kändes rätt korkat att dra runt  en tom väska på utvägen. Det var bara vanans makt.

Jag trodde nog den skulle förbli tom på hemvägen… Men onsdag eftermiddag begav jag mig till den botaniska trädgården här i Wroclaw och på vägen dit passerade jag en miniplantskola i samma kvarter, hörnet före trädgården. Det är nog den mest komprimerade plantskola jag besökt men med ett stort urval särskilt av barrväxter. Så jag la mitt fokus där, för av någon anledning så är de oftast mycket dyrare hemma. Där har ni mina 9 skäl. En gulbarrig ceder, Cedrus libani ’Aureum’, Abies pinsapo ’Glauca’ och Aurea’ bland annat och en berberis.

 Fullskalig plantskola på en yta som en ovanligt stor blomsteraffär

Liten yta men stort sortiment – främst buskar och träd. Det spelar ingen roll om det är en botanisk trädgård eller en plantskola när solen skiner och temperaturmätaren visar en bit över 20 grader. Det är bara ljuvligt att vara ute. Kön till glassbutikerna har ringlat lång utanför entréerna hela veckan.

En oas mitt i stan som när jag kom tillbaka vid halvfemtidenvar full med folk

PlantsVi väntar på en taxi barrträden och jag… Det tog tid

Men torsdag och åter på jobbet –  så kom min team leader och bad mig om en tjänst. Kunde jag ta med mig några presenter till en gemensam kollega som fått barn. Lovar inget blev mitt svar, men jag ska provpacka och se om de får plats. Baske mig så tror jag det finns plats till presenter också.

Den gulbarriga cedern var aningens högre än jag inbillade mig i plantskolan, eller om man så vill resväskan något lägre. MEN jag hade testat böjligheten i den. Den passar perfekt från väskans botten till toppen och ner igen… Ibland är jag väldigt nöjd med mig själv 😉

Och om du undrar över det här med att transportera växter över gränser… Sen vi gick med i EU är det lagligt att transportera växter utan sundhetscertifikat inom EU. Det kommer sannolikt, eller om det har beslutats, införas pass för växter liksom för oss men där är vi inte ännu. Är man osäker kring något är det alltid bäst att läsa på på jordbruksverkets hemsida Där finns alla tullsatser, regler mm beroende på vad man vill ta hem och från vilket land. Utom-europeisk import ska numera inspekteras av jordbruksverket i Sverige innan de förtullas utöver att de ska ha sundhetscertifikat från sitt hemland.

Ha en härlig helg! Jag längtar hem till spaden och att få se vad en veckas försommarvärme gjort…

 

 

28 Kommentarer

 1. Marit den 20 april, 2018 kl 19:36

  Åhhh, sier jeg bare! Den gule Cedrus høres spennende ut. Det har nok blitt skikkelig vår hos deg nå.
  Gled deg til du kommer hjem 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:20

   Ja den är läcker – nu när jag planterat den ser jag också att den verkligen är gulare i barr och skott. Det har hänt en hel del under veckan. Men när jag läste vad ni skriver om på bloggarna samtidigt som jag själv var i försommarvärme så hade bilden av narcisser och tulpaner här hemma som blommade som bara den brett ut sig. Så jag drog en lättndens suck! Har inte missat så mycket 🙂

   Kram, Carina

 2. Karsten F den 20 april, 2018 kl 20:33

  Hei Carina

  Polen är helt i front med mera än man omedelbart tror!
  Fantastiske plantskolor och internetbutiker.
  Kul du ficj det du vilkle!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:22

   Många har nog en felaktig bild av Polen. Det är ju tex ett av de stora IT-länderna numera. Suveränt enkelt att betala och åka spårvagn och många andra exempel. Det är nog snarare vi i skandinavien som har en lite förlegad bild av hur mycket före vi är 😉

   Ha en fin vecka! Carina

 3. lisbeth den 20 april, 2018 kl 21:45

  Skønne planter du fik med hjem, heldigt med en planteskole midt i byen. Jeg forstå godt, at du længes hjem 🙂
  God tur hjem

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:22

   Tack Lisbeth!

   Ja det var en riktig överraskning att hitta den, inte vanligt. Det var skönt att komma hem och nu är växterna planterade.

   Ha det gott! Carina

 4. Elna Slot den 20 april, 2018 kl 22:10

  Jamen så skal du jo hjem og i gang med at plante. Det er altid spændende at have planter med hjem fra en tur. Godt du fandt den planteskole!

  Hilsen Elna

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:23

   Haha… Jag satte de i vatten över natten och igår blev de planterade. Det är värre med de rhododendron jag hade beställt i vintras. Vet inte var jag ska göra av dem.

   Ha det gott! Carina

 5. Merja den 21 april, 2018 kl 06:17

  Så kul att du hittade en liten pärla mitt i stan att gå loss i! Praktiskt med tomma väskor;)
  Nu går det undan, man hinner knappt med så det har säkert hänt en hel del när du kommer hem.
  Ha det fint!

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:25

   Ja – jag blev både förvånad och glad. Har hört att växter är billigare men skillnaden var enorm. Jag hade läst om hur mycket som hade hänt så jag va lite orolig… vad har jag missat. Kopplade det nog till hur försomrigt det var i Polen. Det var en lättnad att se att det inte var något jag missat.

   Ha det gott! Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 21 april, 2018 kl 06:17

  Herlige vækster du fik fat i. Sjovt at læse, at du kan have det i tasken 🙂

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:26

   Tack Lisbeth!

   Jo det blev en bra lösning 🙂 Men jag kommer få tvätta ur väskan för turbulensen hade flyttat en del jord ur plastpåsarna och ut i väskan.

   Ha det gott! Carina

 7. Gunilla Teckenberg den 21 april, 2018 kl 07:20

  Hej Carina!

  Vilket litet paradis du hittat, Polen är duktig på barrväxter eller snarare, alla de forna öststaterna har ett rikt utbud på barr. Jag skulle nog inte ha några som helst problem med att lasta en hel kärra full med spännande växter från denna plantskola.

  Värmen har kommit till Norden, riktig sommarvärme minsann och din trädgård har nog ändrat karaktär under din frånvaro.

  Kram!

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:28

   Hej Gunilla!

   Jag har ju hört talas om det men att liksom få det bekräftat var spännande. Wroclaw ligger ju ganska långt söderut men jag kan gott tänka mig att ta en tur med bil med lastutrymme lite högre upp i Polen. Stolpens, Jonas och hans fru, gör sina inköp i Polen om jag förstått rätt.

   Det var lite ändring men inte så stor som när jag läste om det och själv vandrade runt i sommargrönska och hav av tulpaner, narcisser och magnoliablom. Det var skönt att se hur lite, eller inget jag missat 🙂

   Kram, Carina

 8. Susie på stjärnarve... den 21 april, 2018 kl 11:22

  Det är klart att man ALLTID ska ha tomma väskor med sig. Speciellt lämpade för att frakta växter i! Nu åker vi inte längre utomlands – har gjort det så det räcker – men vi tar oss alltid till fastlandet en vecka på sensommaren. Men då har vi det så förspänt att vi åker bil, men jag får alltid begränsa mig ändå. Gubben min tycker att jag inte ska ha mer träd och buskar, men några måste man ju alltid ha med sig hem.
  KRAM/Susie

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:30

   Haha… ja alltid – normalt sett är jag borta så länge att jag behöver allt utrymme. Drygt 14 dagar med en del fritid och sen jobb kräver en hel del. Men visst gör resandet i jobbet att jag reser mindre utomlands privat.

   Ha det gott! Carina

 9. Inger den 21 april, 2018 kl 13:10

  Så himla praktiskt, ja priserna är gynnsamma i Polen. Att du kollade böjligheten tyder på erfarenhet haha.
  Kram

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:32

   Tack Inger!

   Mmm det är en viss erfarenhet. Efter att totalt ha misstagit hur hög en lönn var och ’bara’ tagit bilen utan släp för att hämta den så har jag lärt mig. Lönnen kom också med hem. Men kronan lindad i en boll gjorde mig sällskap i framsätet och jag är glad att jag inte mötte någon polis. Vet inte vad de hade tyckt även om jag såg i backspeglen.

   Kram, Carina

 10. Anni den 21 april, 2018 kl 22:42

  Äntligen någon mer som förstått det där med att resa med en tom väska i en annan! Om man nu inte reser med en hel bil och bara lätt packning så att fynden får plats …
  Om du kommit hem nu ser du hur det exploderat ute! Lite tur att det ska bli svalare så att vi hinner njuta.

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:34

   Så här i efterhand känner jag mig nöjd 🙂 Och i framtiden kommer jag nog se till att ha plats över. Men jag kan också tänka mig att åka till tex Polen med bil och rejält lastutrymme 🙂

   Ja det är skönt att va hemma och nu har det kommit lite härligt regn 🙂

   Ha det gott! Carina

 11. Anita den 22 april, 2018 kl 15:43

  Helt underbart inlägg! När jag rest på trädgårdsresor har jag alltid sett till att ha plats över att packa växkorna i. En stor väska men minimalt med kläder. Bort med jorden i någon rabatt vid hotellet kvällen innan hemresa och så ner med växterna, paketerade i tidningar och plastpåsar (rulle med soppåsar är också bra att ha med). Och … vilka härliga inköp du gjort! Fantastiskt att den gulbarriga cedern var så böjbar.

  Kram Anita

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:14

   Skulle frågat dig innan förstår jag 🙂 Du har ju järnkoll…

   Jag försökte få av jord så mycket det gick. I slutändan vägde väskan 21,6 kg så jag hade 1,4 tillgodo. Packade väldigt tajt så att de inte skulle kunna fara runt och brytas – det gick väldigt bra. Men rätt mycket turbulens gjorde att det var mycket jord som skakat loss och ut i väskan ändå. Men i lördagseftermiddag satte jag dem i vatten och igår planterade jag dem.

   Haha – jag såg inte ens stavningen förrän du påpekade 🙂

   Kram, Carina

 12. Nora den 22 april, 2018 kl 20:32

  Grattis till fina fynd! Barrväxter kan man aldrig få för många av!

  • Carina den 23 april, 2018 kl 09:11

   Tack Nora! Roligt att du hittat till bloggen. Jag är riktigt nöjd och håller med om att vi behöver mer vintergrönt i trädgården.

   Ha det gott! Carina

 13. Anita den 23 april, 2018 kl 08:36

  Vöxkorna … undrar vad det är för kreatur. Växterna ska det naturligtvis vara 🙂

  Kram igen Anita

 14. Marika den 23 april, 2018 kl 10:05

  Hej Carina!
  Vilket härligt inlägg, och tur att växterna var formbara.
  Ha det fint /Marika

 15. Veronica Axelsson den 23 april, 2018 kl 20:35

  Jag hade aldrig kommit på tanken att ta med en extra väska för växter! men varför inte?
  Jag reser oxå mycket med jobbet men bara inom Sverige så jag kan inte göra såna kap 🙂

  Fördelen är att jag ofta kan träffa trädgårdsvänner irl! påå dessa tripper! Just nu luskar jag efter någon trädgård i Luleåtrakten dit jag ska i slutet av maj 🙂

  Kram

 16. Anja den 27 april, 2018 kl 06:18

  Vilket härligt resereportage! Och att få gå lös i en sådan plantskola måste vara som för ett barn i godisaffären. Men, 4 par skor för 7 dagar…? Hm. Är morgontofflor också skor ;-)?
  Ha det gott med nya växter och din spade!
  /Anja

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.