Dicentra - små hjärtan som ofta kommer ur små samlingar av knölar som mer liknar risgryn. Ljuvliga vårprimörer i lundens halvskugga som när de blommat över vissnar och försvinner i väntan på nästa vår.

Vårt klassiska löjtnanshjärta har fått ett alldeles eget släktnamn, Lamprocapnos, numera och kvar finns till exempel sjömans-, fänriks- och silverhjärta. Några har knölar som jag nämnde ovan och några, fänrikshjärta till exempel, växer och breder ut sig med rhizomer.

Odla dicentra

Jag odlar samtliga i en mullrik, väldränerad men fuktighetshållande jord i ett halvskuggigt läge i lunden. De kan gott få några timmar sol men inte hela dagen. Det hör på något vis skörheten till att det blir vackrast i lite skugga. D. cucullaria, sjömanshjärta, och D. canadensis, silverhjärta, växer med små samlingar av knölar. Sjömanshjärtat har små vita risgryn och silverhjärtat gula mer rundade knölar.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

canadensis - silverhjärta

NÖ Nordamerika

Bladen är påfallande silverblå och handflikiga med jämnbreda flikar. En söt men fåblommig art. Blommorna är gnistrande vita, hjärtformade med en lätt ton av purpur och med korta spröt. Vissnar snabbt ned.

10 - 15 cm, april - maj

cucullaria - sjömanshjärta

NV USA, C och NÖ Nordamerika

Rhizomet liknar löst sammanfogade risgryn i vitt men rodnar snabbt i solen. Bladen är 3-delat 3-fingrade och påfallande blågröna. En fåblommig klase av eleganta, vita hjärtan med gul spets. Plantan vissnar snabbt ner efter blomningen.

10 - 15 cm, april - maj

'Pink Punk'

En selektion med ljust rosavioletta blommor - söt

eximia eller formosa

NV USA, C och NÖ Nordamerika

Köpt som en variant av något slag hos Göteborgs botaniska trädgård. sprider sig kraftigt med rhizomer men är vacker på rätt plats.

Rokujo-grp 'King of Hearts'

hybrider mellan Dicentra peregrina och eximia eller formosa

Vacker planta med kraftigt rödrosa hjärtan under lång tid under sommaren. Håller sig på sin plats.

25 cm, juni - augusti