Ensilagemaraton i juli och vädret är underbart

Ensilagemaraton - en bal i regnbågens färger

Ensilagemaraton? Jo en outsäglig lycka bredde ut sig när jag fick tag i kasserade ensilagebalar. Just nu 26 till antalet. Och ännu bättre när bonden körde en bit upp och la dem i sluttningen. Men inte tillräckligt nära för att bara rulla ut dem rätt upp och ner. Förresten så rullar man inte ensam en…

Läs mer

Guldvatten plus rhododendron blev riktigt bra

Guldvatten - Rhododendron 'Viscy'

Guldvatten har jag förut bara gett till tulpanerna för att de ska blomma bra år efter år. Men förra sommaren efter tips gav jag även rhododendronhybrider en dos guldvatten efter blomningen. Och det visade sig vara lyckat, särskilt i de planteringar som aldrig fått någon näring utan bara torv. Hybrider + guldvatten = sant Rhododendronarter…

Läs mer

Mycorrhiza till de ympade fruktträden

M-N-O-P - Malus purpurea 'Ola'

Mycorrhiza som tillsats när man planterar rosor och fruktträd har blivit populärt… Och eftersom jag tycker att fruktträden jag ympade av äpple och plommonsorter växer dåligt så tänker jag testa. Jag satte ut de första äppleträden för 2 år sedan men nu har jag grävt upp och planterat om dem igen. Det känns som de…

Läs mer

Gröngödsling för den goda jordens skull

Gröngödsling - klöver, Trifolium incarnatum

Gröngödsling… ..vad är det? Kanske ett gammalt odlingssätt som fått ett nytt namn? För vad får jag om jag odlar samma sak på samma jord utan variation – jo en trött jord. Här sa bönderna att jorden låg i träda. Som bonde var man medveten om att jorden behövde vila. Så varför låter jag inte…

Läs mer

Bra jord kräver sitt och är värd en insats

Bra jord - kompostkvarnen hjälper till med flis

Bra jord, den goda jorden är inte gratis… Antingen kräver den jobb, oftast rätt hårt, eller så kräver den pengar. Ibland – om man har otur båda.. Köpt jord för dyra pengar kan ju tyvärr visa sig vara dålig av olika skäl. Så oftast föredrar jag egenskapad bra jord. Första lördagen i januari var helt…

Läs mer

Den goda jorden – skapa en frisk jord

Den goda jorden - vissna perenner

Den goda jorden – kräver jobb Den goda jorden kommer sällan av sig själv. En ensidig odling, utarmning, genom för mycket odling av samma sak skapar på sikt en sämre jord. Jag försöker fokusera att hålla jorden i god kondition både i grönsakslandet och i trädgårdens planteringar. Jag vill åstadkomma den goda jorden på ett…

Läs mer

Goda svampar till jorden, sjukdomsbekämpare

Juldagsnöje blanda goda svampar i jorden – Binab Någon har snuvat mig på solen. Har ett distinkt minne av en väderleksrapport med många solar på SMHI:s väderkartor för juldagarna på västkusten. Å fel på mitt minne kan det inte vara… Men det var uppehåll och jag hade dåligt samvete. I kylen låg 3 påsar med goda…

Läs mer