Bra jord - kompostkvarnen hjälper till med flis

Bra jord kräver sitt och är värd en insats

Bra jord, den goda jorden är inte gratis… Antingen kräver den jobb, oftast rätt hårt, eller så kräver den pengar. Ibland – om man har otur båda.. Köpt jord för dyra pengar kan ju tyvärr visa sig vara dålig av olika skäl. Så oftast föredrar jag egenskapad bra jord. Första lördagen i januari var helt ljuvlig, mer vårkänsla än föraning om vinter. Jag kom ihåg högen med flis jag skapade för drygt ett år sen på platsen jag trodde skulle bli en tomt. Nu blev det inte så men högen har legat kvar. Ser inte mycket ut för världen i bilden ovan… Men högen räckte långt.

Bra jord - flis från kompostkvarn
Flis från kompostkvarnen är bra gångmaterial. Högarna längs gången är gödsel jag lagt över hostorna

Det är ojämnt och oländigt på alla sätt så det har inte varit lockande att flytta den. Men nu så ställde jag traktorn med skopan på kanten av högsta bergklacken och sen började jag köra skottkärra dit. På vägen tillbaka fick jag lyfta skottkärran upp för några mindre bergklackar. Men drygt 2 traktorskopor, 15 skottkärror senare var jag rätt nöjd.

På plats

Nu ligger högen dels spridd på ett par gångar och resten ligger jämte gödselhögen. Där ska jag blanda ihop det som är kvar. Därefter ska jag bygga en ny hög med flis. Det finns mängder med grenar att flisa. Och det är en fantastiskt härlig sysselsättning tråkiga vinterdagar och jag mår bäst de dagar jag varit ute några timmar. Sen har jag läst att flis man gör under sommaren, grönt flis, är mycket näringsrikt så kanske spar jag en del av slyt.

Flis och gödsel - klart för blandning
Flis och gödsel – klart för blandning

Mer för bra jord

Har säkrat mer material – ca 10 storbalar ensilage. Det blir också fin jord så småningom. Och i höet tänker jag mig också få blandat in mer kogödsel. Grannen har köttdjur och tjurarna brukar gå i en stor inhägnad som han istället för att mocka ofta bottnar med mycket halm. Skitsvår, ursäkta göteborgshumorn, att jobba med men fantastiskt resultat.

Inför den träningen ska jag diskutera bålträning med en personlig tränare… Det krävs varierad träning för att orka 🙂

Lonicera x purpusii 'Winter Beauty' - apriltry
Lonicera x purpusii ’Winter Beauty’ – apriltry en växt jag köpte för blommornas ljuvliga doft men som visat sig vara vintergrön och det behövs lite grönt och inte bara jord

Så bra jord kräver sitt! Den goda jorden har fått ett alldeles eget, långt, inlägg  därför att det finns mycket, mycket att säga om jord och gödsel. Och nu såg jag också att boken om gödsel kommer på årets bokrea… om du är sugen på att lära dig mer. Och om du har möjlighet rekommenderar jag att skapa flis istället för att bränna eller köra till tippen med grenar och sly.

Idag ser det ut att vara en lika fantastisk dag som då i januari och jag ska självklart ut. Rensade lite ogräs redan igår.

Är du också en av de som skapar jord månntro?

20 Kommentarer

 1. Marit den 11 februari, 2019 kl 15:03

  God jord er utrolig viktig for plantenes trivsel og vekst. Jeg har en varmkompostbeholder, men dessverre er jeg ikke så flink til å fylle den opp om vinteren. Men det blir bra kompost av det som er oppe i den. Jeg må blir nødt til å bli flinkere til å gjødsle plantene fremover. Det er så lett å glemme det bort… 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 13 februari, 2019 kl 17:15

   Jag vet inte men jag tycker det är en evig ’kamp’ att skapa jord. Den som finns multnar och sjunker ihop och antingen får jag lyfta och plantera om växterna eller fylla på jord. Jag hade gärna sluppit men har inte hittat något sätt.

   Kram, Carina

 2. Sabelhagens olivlund-Maria den 11 februari, 2019 kl 17:21

  Hej Carina. Du är otrolig, som du jobbar och står i. Så intressant att läsa om allt du tar dig för. God jord är så himla viktigt.
  Jag hämtade hästskit vid ett stall en gång, och jag har aldrig haft så vackert blommande Austinrosor som den sommaren.
  Men nej, jag har aldrig skapat jord själv.
  Ha en fin kväll
  Kram Maria

  • Carina den 13 februari, 2019 kl 17:16

   Tack – det var ju ett bra tips. Mina, fåtal, Austinrosor mår sådär. Jag tycker man behöver fylla på jord varje säsong för växter och lökar kryper upp. Och nu är planteringarna så stora att det blir dyrt att köpa allt som behövs.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Karsten F den 11 februari, 2019 kl 17:26

  Hej Carina

  Ja kogödsel och hästspillningar är favorit här – gärna blandat med tång:) men i grunden bara i nyskapade rabatter, och til särskilt krävande växter – som typ squash och tomater.

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 13 februari, 2019 kl 17:18

   Det är inte så mycket näringen som mullämnena jag är ute efter. Maskarna bryter ner och jorden sjunker ihop och sådär går det runt.

   Tack detsamma! Carina

 4. Inger den 11 februari, 2019 kl 18:48

  Vilken härlig jord du tillverkar, ja det är jorden vi odlar eller hur. Jag har jobbat en hel del med jord men inte lika avancerat som du, att skapa flis måste vara toppen.
  Kram

  • Carina den 13 februari, 2019 kl 17:19

   Bra iakttagelse – vi odlar jord. Kompostkvarnen skaffade jag när jag insåg hur mycket träd jag skulle behöva ta ner. Att bara slänga grenarna kändes rätt onödigt. Och det är en toppenapparat. Jag rensade rejält på förra tomten men då lånade jag en kvarn. Det fliset gjorde underverk på en dålig jord 🙂

   Kram, Carina

 5. Gunilla Teckenberg den 12 februari, 2019 kl 06:59

  Det är nog hemligheten bakom alla fina odlingar – den goda jorden och den går inte att köpa i plastsäckar från närmaste trädgårdsbutik. Jag komposterar allt, har tre stora komposter där varje fack får ”jobba” i tre år och då har allt förvandlats till fin mylla. Kompost skall inte förväxlas med näring, den är inte särskilt näringsrik men den ökar mullhalten som är minst lika viktig.
  Ett bra inlägg igen Carina!

  • Carina den 13 februari, 2019 kl 17:21

   Tack så hemskt mycket Gunilla! 🙂 Visst är det mullämnena jag vill åt 🙂 Det går inte att köpa all jord som behövs när man odlar lundväxter upplever jag. En säck förslår inte så särskilt långt. På sikt får jag nog också bygga en rejäl kompost och din idé med 3 fack låter väldigt vettig.

   Kram, Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 12 februari, 2019 kl 13:23

  God jord, skal man huske at værdsætte. Jeg har visse steder meget dårlig jord. Desværre har jeg ikke plads til bunker af flis og andet, men jeg forsøger at forbedre ved at lægge blade oven på jorden og håbe, at de bliver omsat til muld. Det er en lang og besværlig proces, men det må til. Jeg har også hentet tang. Og jeg har læst, at kaffegrums skulle være en god jordforbedrer. Det rækker nok ikke i din have, men i et lille bed hos mig, kan det måske virke.
  Det ser dejligt lækkert ud hos dig 🙂
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 13 februari, 2019 kl 17:23

   Tack Lisbeth! Hmm – tack för tipset! Ska hälla ut kaffesumpen direkt istället. Den fungerar inte så bra i min bokashikompost eller i någon annan för den delen. Man rekommenderar tydligen bara små mängder kaffe i en kompost. Tång är suveränt och det skulle jag gärna hämta om jag kom åt 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Marika den 13 februari, 2019 kl 09:27

  Hej Carina!
  Försökte hålla igång en varmkompost men det fungerade inte, hände absolut ingenting. Dahliorna får kaffesump, de ser ut att trivas extra bra av det.
  Annars köper jag både jordsäckar och naturgödsel. Ibland hämtar vi gödsel i stallet. Är imponerad av det jobb du gör.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 13 februari, 2019 kl 17:25

   Hej Marika!
   Bra att veta – jag har märkt att kaffesumpen inte fungerar så bra i komposten. Men dahlior har jag ju 🙂 Jag behöver så mycket jord nu att det blir för dyrt att köpa allt. Annars hade jag gärna lagt tiden på ännu roligare saker.

   Tack detsamma! Carina

 8. Anja den 13 februari, 2019 kl 16:51

  Hej Carina!
  Så sant och vettigt du skriver. Avundsjuk blir jag av dina möjligheter att kunna skapa den egna goda jorden. Själv kommer jag inte närmare än egen hushållskompost – både varmkompost och Bokashi . Resten blir köpejord för ”dyra pengar” .
  När det gäller grenflisning. Vad heter din? För att det skulle även jag kunna syssla med dötider.
  Ha en fin vecka!
  /Anja

  • Carina den 13 februari, 2019 kl 17:27

   Tack Anja!
   Måste skapa jord nu för det kommer gå åt mängder som skulle bli alldeles för dyr att köpa. Jag ska kolla vad kvarnen heter återkommer i frågan. Den är bra för den klarar även intorkat material. Det brukar många vara dåliga på annars och då blir det ännu mer tidsödande om jag ska sortera gren eländet också 🙂

   Tack detsamma! Carina

 9. Marie den 14 februari, 2019 kl 08:19

  Flot jordarbejde 😊 Ingen tvivl om, at det er godt for planterne.

  • Carina den 15 februari, 2019 kl 18:25

   Tack Marie! Det gör skillnad helt klart.

   Ha det gott! Carina

 10. Anne den 14 februari, 2019 kl 17:34

  Hei Carina§
  Å arbeide med jord er innmari morsomt. Å trille ut hjemmelaget jord i hagen, er fantastisk. Vi har en kvern som maler opp flis, og det er som du skriver, kjempefine å ha i gangveier.
  Nå går vi mot vår og det er himla deilig.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 15 februari, 2019 kl 18:27

   Hej Anne!

   En fin och speciell känsla – ja håller med. Idag hittade jag snödroppar och vintergäck i blom och luften är fantastisk. Vide och alm är på väg att slå ut. Underbart.

   Tack detsamma! Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.