Goda svampar till jorden, sjukdomsbekämpare

Juldagsnöje blanda goda svampar i jorden – Binab

Någon har snuvat mig på solen. Har ett distinkt minne av en väderleksrapport med många solar på SMHI:s väderkartor för juldagarna på västkusten. Å fel på mitt minne kan det inte vara… Men det var uppehåll och jag hade dåligt samvete. I kylen låg 3 påsar med goda svampar som äter onda svampar. Temat känns igen från vilken Disney- eller feelgood film som helst. Men godheten på påse har ett bäst före datum som passerats eftersom jag glömde dem i kylen. De goda svamparna borde sprayats ut över jorden alternativt stoppats i frysen för länge sedan. Nu tog jag resolut tag i problemet. En sax, ett teskedsmått, påsarna och så stövlar på fötterna så tog jag mig ut. Inifrån såg vädret lockande ut, väl ute så hade vinden tagit med sig isande kyla. Trots det var det ändå skönt att komma ut, att gå runt och helt ovetenskapligt hälla ut lite svamppulver på så många pioner det räckte till. Vet inte om det gör samma nytta eller någon nytta men det känns bättre. Och framförallt så gör dem ingen nytta alls i kylen.

20151207_0007En blek vinterdag kan vara helt ljuvlig i trädgården

 

Goda svampar mer fakta om Binab

För mer fakta om svamparna citerar jag följande…

Binab TF WP bekämpar svamppatogener som Botrytis, Verticillium, Pythium, Fusarium, Rhizoctonia, häxringar och andra jordburna svamppatogener, samt Didymella, Silverglanssjuka och Rotröta. Binabs produkter är baserade på sporer av de naturligt förekommande svamparna Trichoderma polysporum och Trichoderma harzianum.

Utrustning – Applicering sker lättast genom utvattning eller besprutning. Det är mycket viktigt att appliceringsutrustningen är väl rengjord från bekämpningsmedel innan den används till Binabs produkter. Kontinuerlig omrörning vid tillsättning erfordras för jämn fördelning.

Hur fungerar det? – När Binab TF WP appliceras, blir produkten aktiv inom 48 timmar. Den växer på plantan eller i plantans rotzon där den finner näring, i huvudsak sjukdomsalstrande svampar.

Lagring och återvinning – Produkten är en färskvara med ett bäst före datum beroende på förvaring: 2 år vid -18°C, 5 månader vid +8°C och 2 veckor vid +20°C. Ej använd produkt kan komposteras eller deponeras på anläggning för hushållssopor. Rengjord förpackning lämnas till återvinning.

Källa: Flora Linnea

20151207_0005

 

20151207_0003En god jord

En jord i balans, eller bättre balans känns tilltalande. Att göra det på ett naturligt och giftfritt sätt likaså. Framöver kommer det säkert komma en kurs eller så i hur man skapar en god jord som håller sig frisk. Nu använder jag ekologiska medel och berikar med bokashikompost och naturlig naturgödsel från bonden. Har inte koll på hela processen hos honom men utgår från att han följer svensk lag. Och för mig som är född på landet känns ko på påse konstigt och konstlat men jag förstår ju att det är en jättebra lösning för den som behöver.

Städa eller inte städa i rabatten

Som ni ser av bilderna städar jag inte heller i rabatterna. Jo.. en sak gör jag. Jag klipper bort pionstjälkarna på hösten för att minska risken för botrytis och jag klipper bort julrosornas blad i december för att hålla nere mängden svartfläckssjuka. Alla växtdelar bränns.

Bilderna

Någon av stormarna i november har tagit krafttag med mycket av perennresterna och jag anar när jag tittar på resterna av bolltisteln att det gått vilt till. Men de står åtminstone kvar, tilltufsade men stolt och rakryggat. Mycket annat la sig ner redan då. För övrigt så påminner den ensamma bolltisteln mig om en staty i Göteborg, sjömanshustrun som spanar ut över havet i väntan… Till våren bryter jag ner resten, det som inte vädermakterna tagit, av det gamla vissna och sen får det ligga kvar som jordtäckning under det gröna som växer. Inte för jag tänkt så mycket på det utan mest för jag är lat. Men på senare tid har jag läst att det är bäst för jorden. Och jo, det är klart att jorden har ju klarat av det där bäst själv långt innan vi började skapa trädgårdar.

20151207_0001-2

Tillbaka till svamparna

Blanda i vatten och spruta

Jag har testat att spruta med Trichoderma, som svamparna i Binab heter, tidigare. Och jag upplever att det gör skillnad. Jag har prövat att spruta på vintern men framförallt vår och försommar och då på bladverket och jorden under.

Blanda i jorden

En höst blandade jag pulvret i jord och gjorde en lätt toppdressing runt alla pioner. Det var stor skillnad våren efter.

Uthållighet ger bäst resultat

Det är bra att upprepa 3-4 gånger per säsong. Men även om man inte gör det så blir det skillnad. Som en parentes kan jag berätta att julrosorna i bilden har slagit ut på de 14 dagar som gått sen jag tog den. Men de är som synes inte helt fria från svartfläckssjuka för jag har slarvat. Slarvat med att ta bort de gamla bladen, slarvat med att behandla. När jag sprayar ut svampmedlet brukar jag kombinera med ett alggödselmedel som också stärker växter och jord. Medlet är bra för fruktsättning och innehåller som alger gör mycket mineraler och spårämnen.  Svamparna lär fungera mot bladmögel hos jordgubbar, rosor med flera växter men jag har inte testat. Jag har köpt det eftersom jag har problem med piongråmögel på pionerna och svartfläckssjuka på julrosorna. Jag upplever att pionerna är friskare och har mindre problem med piongråmögel när jag sköter mig och kommer ihåg att spruta minst 1 gång per år. Tror på en tidig vårvinterbehandling, 1-2 under tillväxtsäsongen och 1 på senhösten. Särskilt tror jag på det sista när det är varma, våta höstar och vintrar som nu. Så jag ska försöka skärpa mig och använda medlet ihop med alggödselmedlet 2-3 gånger per säsong.  Vill du testa är det lagom att köpa hem efter årsskiftet och spraya, blanda i jorden en första tidig omgång på vårvintern. Tyvärr är det dyrt men det är ju inte kul att se vackra pionstjälkar falla som käglor heller….

Väl inne igen plockade jag fram förra årets fröpåsar och en trevlig engelsk frökatalog. För nu j-lar vände det i trädgårdssjälen.

Önskar dig en god fortsättning och ett gott slut på 2015!

 

12 Kommentarer

 1. Marit den 26 december, 2015 kl 20:05

  Spennende om du lykkes med disse tingene du skriver om! Friske planter uten gift er absolutt det beste. Det middelet du skriver om for å spraye på rosene, finnes det i et norsk navn også? Jeg vil gjerne spraye rosene med noe som er giftfritt. I sommer fikk mine roser det vi kaller svartflekk men jeg sprayet ikke med noe. Men de var så stygge, så jeg skulle gjerne bruke noe som ikke er skadelig. Vakre bilder!

  Fortsatt god jul!

  Klem, Marit

  • Carina den 27 december, 2015 kl 13:09

   Googlade lite men hittar ingen norsk återförsäljare. Skriver ner namnet hos dig så kanske du kan googla och få ett annat resultat.

   Kram, Carina

 2. Sabelhagens olivlund den 26 december, 2015 kl 21:28

  God fortsättning. Intressant läsning.
  Kram Maria

 3. Lotta den 27 december, 2015 kl 00:20

  Carina! Alltså, dina bilder är så himla fina, jag älskar verkligen bilderna på frostnupna strån och torra blomställningar. Kan verkligen förlora mig i dem. Tack för att du delar med dig ! Fotobok? Affischer? ?

  • Carina den 27 december, 2015 kl 13:02

   Tack Lotta! Rolig läsning och roligt att du gillar. Har tänkt länge nu att jag ska sätta mig ner och prata med dig om det. Behöver nog en puff för att det ska bli av 🙂

   Gott slut! Kram, Carina

 4. martaronyai den 27 december, 2015 kl 10:02

  Just det här att hinna göra saker enligt konstens alla regler är inte helt enkel lätt. Man ska göra rätt saker vid rätt tidpunkt, att lyckas i trädgården handlar om just detta. För egen del städar jag bort vissna perenndelar under vintern och har ständigt dåligt samvete för det, jag vet ju så väl att man inte ska. Men jag hinner helt enkelt inte på våren, det blir för stressigt om jag väntar med allt. Vissa växtdelar, typ ormbunkarnas frusna blad klipper jag sönder och lägger ut runt plantorna. Men grövre delar, som jag inte orkar klippa hamnar i komposten.
  Svartfläcksjuka på julrosorna har jag också problem med, dock vissa sorter klarar sig bättra än andra. Pionerna är friska, förutom en, men klena på grund av brist på lera. Så om det inte är det ena, då är det andra…
  Kram och gott slut!
  Marta

  • Carina den 27 december, 2015 kl 13:08

   Det viktigaste är väl ändå att vi hittar det sätt som funkar för oss själva 🙂 Det finns liksom inte tid över att bry sig om hur alla andra gör. Däremot skulle jag vilja bli bättre på att göra de där förebyggande jobben. Kan inte heller klippa större grejer – det börjar göra ont i armen. Det är väl också ett skäl till’ att jag gör som jag gör. Att klippa massor med sekatören drar ofelbart igång värk.

   Samma här, vissa julrosor är känsligare än andra. Min smörgula, underbara är oerhört drabbad om jag inte kinkar med den. Tänkte gräva upp den men nu när jag ser att jobbet lönar sig får den vara kvar.

   Kram, Carina

 5. Britt den 27 december, 2015 kl 12:25

  Det var ett riktigt svampigt inlägg, som jag inte visste något om.
  Och jag håller med i sista meningen… nu ska fröpåsar och frökataloger fram. God fortsättning. / Britt

  • Carina den 27 december, 2015 kl 13:03

   Mmm… hade nog inte tänkt mig ha nån lust till det redan nu. Finns mycket annat jag vill pyssla med ett tag till. Men så kände jag bara – hepp jag vill kolla fröerna 🙂

   Carina

 6. Laila den 30 december, 2015 kl 18:22

  Här får man lära sig massor! Klippa bort pionstjälkarna, hm.
  Binab, det ringer en liten klocka. Har ett pulver i frysen någonstans som jag späder ut och vattnar med i växthuset tidig vår och sedan ett par ggr under säsongen mot gråmögel på tomaterna – kan det vara samma Binab-produkt? Måste kolla vid tillfälle.
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
  Laila

  • Carina den 30 december, 2015 kl 20:48

   Säkert samma och visst ska det funka för tomat. Tror jag sprutat växthuset också, minnet är kort 🙂

   Tack och ett Gott Nytt År till dig också! Carina

 7. Katarina/En grön sida den 31 december, 2015 kl 09:18

  O nu fungerade det och jag kunde läsa inlägget!!! =o))

  Underbara bilder, stämningsfulla! Intressant om svampar och överhuvudtaget blir ju jordförbättring allt mer intressant ju mer man trädgårderar. Låter perennerna stå kvar och ”skräpa” innan vårstädningen. Ja, och en del julrosor får svartfläck, bladen tas bort och de ser alldeles nakna ut. Men kommer igen.
  Härligt att efter väl gjort jobb utomhus komma in i stugvärmen och botanisera bland frön och alla dess möjligheter…

  Gott Nytt År!

  kram
  /Katarina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.