Guldvatten - Rhododendron 'Viscy'

Guldvatten plus rhododendron blev riktigt bra

Guldvatten har jag förut bara gett till tulpanerna för att de ska blomma bra år efter år. Men förra sommaren efter tips gav jag även rhododendronhybrider en dos guldvatten efter blomningen. Och det visade sig vara lyckat, särskilt i de planteringar som aldrig fått någon näring utan bara torv.

Guldvatten - Rhododendron 'Aurelion'
En blomklase på solsidan som bleknat lite. De som slog ut senare i mer skugga var än mer aprikosrosa och helt ljuvliga – Rhododendron ’Aurelion’
Rhododendronhybrider - Rhododendron 'Aurelion'
Rhododendronhybrider – Rhododendron ’Aurelion’

Hybrider + guldvatten = sant

Rhododendronarter ska man vara försiktig med att ge näring överhuvudtaget. Så alltså inget guldvatten till rhododendronarter om de inte visar behov. Men hybrider kan behöva tillskott för att orka blomma rikligt. De kommer inte blomma överdådigt varje år men väldigt regelbundet. De behöver få vila ibland också. Förutom guldvatten lär det faktiskt spela roll om jag tar mig tid att bryta bort alla gamla blomställningar. Och jag tycker det syns en skillnad på de sorter jag gjort det hos. Det vill säga alla nyare och mindre rhododendronhybrider. Det finns alltid nån stund när jag behöver ta det lite lugnare och då kan det till och med vara meditativt att rensa överblommat.

Guldvatten - Rhododendron Knap Hill-grp 'Sylphides'
En vacker lövfällande rhododendron med stora blommor i en mjuk, vacker färgkombination – Rhododendron Knap Hill-grp ’Sylphides’

Tillbaks till guldvattnet…

Det verkar som hybriderna jag gav guldvatten blommar mer och får större blommor. Men eftersom jag inte har planterat två exemplar jämte varandra så kan jag inte jämföra. Däremot så är det ett bra och miljövänligt sätt att gödsla på. Det krävs inga naturresurser, det blir inga produktionskostnader, transporter eller annat som belastar miljön. Jag har ibland strött ut långtidsverkande gödsel för rhododendron men upplever inte att den gjort någon större skillnad. Men att gräva i hur den är tillverkad och av vad är inte så lätt. Men generellt är det belastande att producera näring. Jag kommer fortsätta med guldvatten.

Lukt? Nej! Jag har till och med testat på en krukväxt inne bara för att kolla just det. Och den, en ormbunke, växer som attan precis som jag vill. För ormbunkar tänker jag ska vara frodiga.

Rhododendronhybrider - Rhododendron 'Golden Torch'
En liten planta som svarat mycket bra på guldvatten, Rhododendronhybrider – Rhododendron ’Golden Torch’
Rhododendronhybrider - Rhododendron 'Irene Koster'
Guldvatten även till den här lövfällande rhododendronen, Rhododendronhybrider – Rhododendron ’Irene Koster’

I veckan…

Jag har lagt ner att få upp tunnelväxthuset nu på försommaren för att sätta tomaterna där. Tomaterna hamnade i baljor längs den långa väggen vid verkstaden. Tror de kommer må bättre där nu när det är så varmt. En odlingstunnel i en sänka omgiven av bergväggar blir för varmt för de helt enkelt. Och växterna som står där tunnelväxthuset ska stå – de har fått stå kvar. Det var ett 5-minuters beslut som lättade stressen otroligt. Jag hade kramp över vart jag skulle flytta de pioner, rosor och andra som står där tunneln ska stå. Nu kan jag ta flytten senare, kanske kan det till och med komma ett regn… ..önsketänkande. Men jag har också säkrat många, många ensilagebalar och ringt företaget som grävt upp torv och lagt i hög. Det känns som återvinning på riktigt. Och tänk så lätt att bara göra istället för att skjuta upp. Nu kan jag nog ändå sätta ner två vinstockar som ska stå därinne men jag har tänkt att rotklumpen ska vara utanför.

Röda rakan

Röda rakan har fått nästan alla röda rhododendron jag äger på plats. De var fler än jag först tänkte och trodde. Alla har fått ett dygn i en balja med vatten för att verkligen stärka dem. Men det har också flyttat in några magnolior, Porcelain Dove tex, och andra växter som sockblommor, hostor och ormbunkar. Jag tömde en plantering som blivit för solig och varm och därför torr. Nu vattnar jag dem i det nya skuggiga läget och spar säkert en del vatten så.

Jag länkar till Trädgårdsfägring med en alldeles för tidig känsla av sensommar.

Midsommar – denna kluvna högtidsdag och den där tiden… ..den som bara försvinner!

13 Kommentarer

 1. Marit den 16 juni, 2023 kl 17:51

  Jeg har ikke gjødslet med gullvann selv, men jeg har lest om at det skal være bra for plantene. Dine rhododendron ser så fine ut, så det der ut som gjødselen virker. Nydelig farge på ’Irene Koster’.

  Klem, Marit

  • Carina den 23 juni, 2023 kl 09:11

   ’Irene Koster’ är jättefin, många av de lövfällande har vackra färgkontraster. Guldvatten lär vara den mest och bäst välbalanserade gödning vi kan ge. Så varför inte ta vara på den 🙂

   KRam, Carina

 2. Marika den 17 juni, 2023 kl 09:09

  Hej Carina!
  Det är viktigt att växterna får näring, bra att du kommit på ett sätt som gör skillnad. Min mans mormor hade sommarhus på Hammarön vid Vänern och hade riktigt stora rhododendron. Hemligheten var att hon hällde ut kaffesump på dem, vet inte om det hamnade guldvatten där också.
  Dina är riktigt fina.
  Ha det bra /Kram Marika

  • Carina den 17 juni, 2023 kl 13:39

   Hej Marika!

   Tack, de börjar vara många nu men det gör också att några är lite mer älskade… Kaffesump har jag också hört om och jag brukar hälla ut hinken med gamla melittafilter och sump i planteringarna här. Men jag läste om en snubbe som planterade tomater i 100% kaffesump – det gillade de inte. Antagligen för mycket näring.

   Kram, Carina

 3. Rosor och ruiner den 17 juni, 2023 kl 16:55

  Tack för påminnelsen, jag måste verkligen börja använda guldvatten! Kaffesump blir det aldrig hemma hos mig, men guldvatten borde jag kunna ordna…
  Ha det fint!
  Kram Gunilla

  • Carina den 23 juni, 2023 kl 09:04

   Varsågod! Det var så lite 🙂 Det blir bra med spillet från thébryggning också.

   Allt det bästa! Kram, Carina

 4. Ulrika den 18 juni, 2023 kl 09:35

  Ser härligt friska och välmående ut så guldvattnet verkar göra nytta. Har funderat lite över om det skulle lukta så det var ju bra att du testat (så slipper jag…). Skönt att sänka ambitionsnivån och fundera ett varv till över var tunnelväxthuset ska vara. Gäller att inse ibland att man inte hinner allt.

  Kram Ulrika

  • Carina den 23 juni, 2023 kl 09:05

   Eller hur? Det kändes fantastiskt bra att ta det där beslutet som egentligen tog 5 minuter men känslan efteråt var väldigt skön. Jag upplever att det inte luktar överhuvudtaget om man använder det färskt. Ibland sparar jg för jag tänker att rådjuren inte ska gilla det…

   Kram, Carina

 5. Ingeborg den 18 juni, 2023 kl 20:17

  Så kjekt at du merker forskjell når du kniper av blomsterstandene, jeg har gjort det litt her, men ikke så iherdig. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 23 juni, 2023 kl 09:09

   Jag brukar göra det på mindre buskar – det blir en lagom paus ibland när jag behöver fundera.

   Allt det bästa! Carina

 6. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 19 juni, 2023 kl 16:14

  Guldvattnet verkar göra god nytta på dina växter som behöver en extra dos av näring.Jag har aldrig testat för jag använder både aska till en del och även kaffesump har aldrig testat guldvatten däremot.Du har hur som helst fina Rhododendron så de verkar gilla läget.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 23 juni, 2023 kl 09:07

   Just nu mår de inte så bra torkan och värmen i samband med blomningen har gjort att allt mår dåligt här. Tror att mycket kommer dö den här sommaren – trist! Aska använder har jag inte använt men det skulle i så fall få gödsla sånt som inte ska ätas pga ev gifter som finns i askan.

   Allt det bästa! Carina

 7. Anni den 25 juni, 2023 kl 17:18

  Jag gillar att gå och bryta bort de vissna fröställningarna, det är vilsamt och man ser resultat. Däremot har jag inte gett guldvatten till så många växter alls, har inte fått in vanan och då blir det svårt att komma igång. Men en dag så …

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.