Ensilagemaraton - en bal i regnbågens färger

Ensilagemaraton i juli och vädret är underbart

Ensilagemaraton? Jo en outsäglig lycka bredde ut sig när jag fick tag i kasserade ensilagebalar. Just nu 26 till antalet. Och ännu bättre när bonden körde en bit upp och la dem i sluttningen. Men inte tillräckligt nära för att bara rulla ut dem rätt upp och ner. Förresten så rullar man inte ensam en full bal. Och de här väger lite mer eftersom det är halvfuktigt ensilage, det finns olika typer.

Hittills har jag gått upp och ner med en skumpande skottkärra, marken i sluttningen är ju ojämn. Och totalt sett har jag kört ut 2 fulla balar. 2 av 26 = 13%. Det kan ses lite som om glaset är halvtomt. Jag vänder på steken och tänker – tänk du har redan kört ut 13%. Annars blir jag aldrig klar.

Växterna blir en del av mitt ensilagemaraton

Hittills har det varit de som mått allra, allra sämst av den förra torkan. Eller de som höll på att kvävas bland växtglada grannar. Men i juli har jag känt mer ro. Det började regna och blev väldigt mycket svalare. Och det gör mig glad eftersom jag ser på växterna hur mycket bättre de mår.

Ensilagemaraton
Ensilagemaraton något förenklat

Sågar mellan mitt ensilagemaraton

Växlar och kör ensilage en stund, planterar växter en stund och sen… ..ja då tar jag en rostig fogsvans och sågar mig fram i sluttningen. Det ligger en hel del sten där men de är helt eller delvis överväxta. Det går inte att gräva eller hacka fram dem. Men att såga – det går superbra. Sågar lagom bitar så rötter som binder ihop lagret bryts och sen bottnar jag med de torvorna under ensilagelagret.

Skogsbacken blottlagd
Skogsbacken blottlagd och ytterligare några stenar funna

Jag sågar jämna gångar och kanter för att lägga till exempel torvblock. En sten som inte riktigt passar in, för jag flyttar en del sten också, den kan jag såga en bra lucka för. Och det är här jag verkligen gillar trädgård. Inte en skiss, inte en ritning. Jag går upp och ner, ner och upp utan att tänka efter. Jag går som det är naturligt och där hamnar gångarna. Det finns en parameter till. Ingen plantering får bli så lång att jag kommer vilja gena över den. Då måste det in en liten stig där.

Rensat träd

Jag har fått hjälp att rensa bort 6 granar i sluttningen. De tar för mycket, har ytliga rötter och om du tänker efter så är det relativt dött under en tät grandunge. Så hej till dem och in med annat. Men befintliga ekar får bidra med skugga och vandrande ljus.

Sten och sten
Sten har lagt sig själv tillrätta och behöver ’bara’ friläggas. Nu är granen i bild ett minne blott. Grenarna ligger kvar som botten i nya planteringar

Vädret är ljuvligt för mitt jobb

Fattar att vädret nog är en besvikelse för många men jag jublar. Hittade en etikett efter en försvunnen sockblomma – ’André Charlier’. Men det ledde till att jag hittade en tysk plantskola ny för mig och den hade just den och några till…

Nu ska jag fortsätta fördela ut ensilage och ställa rhododendron med stora rotklumpar i det innan jag lägger dit torv. Tyvärr så kan jag inte få torv förrän senare i höst. Men när allt sjunker så behöve buskar och träd med stora, etablerade rotklumpar stå på botten.

Jag länkar till Trädgårdsfägring

Ha en fortsatt fin semester och sommar!

13 Kommentarer

 1. Marit den 29 juli, 2023 kl 13:53

  Du verden som du jobber! Ja, det er rette innstillingen å tenke som du gjør, for ellers er det lett å gi opp på halvveien. Det vet jeg også av egen erfaring. Så godt å få hjelp til å felle trær. Ja, under tette graner vokser det ikke mye. Du har så mye fin stein hos deg.

  Klem, Marit

  • Carina den 31 juli, 2023 kl 08:00

   Tack Marit!

   Inställningen känns som ett måste om vi ska orma med stora anläggningsprojekt och det får jag kalla det här ändå. Jodå i den här sluttningen ligger mängder av sten. Gissningsvis så har islossningen gått fram här och lämnat en del rester. En liten bit bort ligger några riktigt stora stenblock synbarligt utslängda.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 29 juli, 2023 kl 14:01

  Sikken et arbejde, god arbejdslyst, jeg håber, det bliver godt.
  kram

  • Carina den 31 juli, 2023 kl 08:01

   Tack Lisbeth! Ja jag behöver fixa en ny plats till mina rhododendron.

   Allt det bästa! Kram, Carina

 3. Marika den 29 juli, 2023 kl 15:09

  Hej Carina!
  Det är ingen hejd på dig. Tunga jobb, hoppas du pausar emellan och inte överanstränger dig.
  Jag är enig med dig, beträffande vädret. Hade inte stått ut en månad till med nästan 30 grader och torkan.
  Njuter av allt regn och lite svalare dagar. Solen är fin den med, men i lagom portioner.

  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 31 juli, 2023 kl 08:03

   Hej Marika!

   Jodå jag pausar både hela dagar och stunder. Ibland när jag går runt undrar jag om jag kommer fortsätta så här… ..med projekt. Men om jag ser på pappa så verkar det som om det kanske fortsätter. Härligt att vi är två.

   Allt det bästa! Kram, Carina

 4. Marie den 29 juli, 2023 kl 15:32

  Det er virkelig et maraton, du har gang i, ikke bare med ensilage, men også med træfældning og flytning af store sten. Det, du får skabt, er vist den haveform, jeg rigtig godt kan lide, hvor naturen får lov at råde samtidig med, at der er tydelige tegn på, at der bor mennesker, som sætter deres præg på naturen.

  • Carina den 31 juli, 2023 kl 08:04

   Tack Marie!

   Jag är tacksam mot sluttningen som liksom ger mig förutsättningarna. Jag får kramp tankemässigt när jag tittar på de stora gräsmattorna. Har svårt att se hur det ska se ut där sen. För gräsmattor och jag är ingen bra kombination.

   Allt det bästa! Carina

 5. Anita den 30 juli, 2023 kl 11:02

  Men oj som du sliter. Men gillar det där med 13% som låter riktigt mycket.
  Förstår att vädret är perfekt för allt du håller på med. Var bara försiktig med dig men samtidigt anar jag att du njuter av allt jobb.
  Fortsatt fin sommar till dig!

  Kram Anita

  • Carina den 31 juli, 2023 kl 08:07

   Haha – ja tänk vem är inte nöjd med till exempel 13% ränta på sparandet 🙂

   Jo jag njuter faktiskt när jag hittar en stor fin sten som legat dold. Det blir ju en relativt billig njutning också. Däremot är det svårt att sluta när jag kommer in i ett flow men jag vilar kanske hela dagar efter istället.

   Kram, Carina

  • Villroses hage den 31 juli, 2023 kl 13:51

   26 ”traktoregg”, som vi kaller dem, hva i all verden skal du med dem? Det blir vel til markdekke, og forming av landskap vil jeg tro. Og et sisyfosarbeid, nesten.
   Enig i at grantrær gir for mye skygge. De hører jo egentlig ikke hjemme i vår natur heller, men ble plantet i store mengder. I tørkesommeren 2018, fikk to kjempehøye grantrær i skogen rett utenfor vår eiendom lide, og har siden tørket mer og mer inn. I vår falt de endelig (og heldigvis ikke mot huset vårt).
   God jobbing videre!
   /Irene

 6. Anni den 31 juli, 2023 kl 11:36

  Förlåt förlåt förlåt men du kånkar balar bättre än du räknar … 2 av 26 är ”bara” 7,6 %
  Men snart är du säkert uppe i 13% om vädret fortsätter.
  Kram!

 7. […] ett par dagar efter att jag skrev om mina ensilagebalar så var helt plötsligt 60% av balarna utspridda. Och biten jag gerillaodlar fyra gånger större […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.