M-N-O-P - Malus purpurea 'Ola'

Mycorrhiza till de ympade fruktträden

Mycorrhiza som tillsats när man planterar rosor och fruktträd har blivit populärt… Och eftersom jag tycker att fruktträden jag ympade av äpple och plommonsorter växer dåligt så tänker jag testa. Jag satte ut de första äppleträden för 2 år sedan men nu har jag grävt upp och planterat om dem igen. Det känns som de står och stampar… Är jag säker på effekten av mycorrhiza? Inte alls… ..jag har ju ympat träden, oavsett sort, på de mest svagväxande grundstammarna. Men jag tycker ändå de ser eländiga ut. Det är något med de små grenarna som kommer som ger ett ömkligt intryck.

De här fruktträden ska spaljeras och växa som smala häckar runt grönsakslandet. Och i den övre ändan där det har varit gräsmatta är jorden urusel och den behöver verkligen hjälp på vägen… Jag drömmer om blomning lika rik som den som prydnadsäpplena i bilderna har.

Malus toringo 'Freja'
Malus toringo ’Freja’ har tunna, överhängande grenar med små blad i mörkt brunrött

Den goda jorden

Den goda jorden skapar jag genom ett gott samarbete mellan maskar, mikroorganismer och goda svampar. Den skapas inte genom en ensidig gödsling med till exempel konstgödsel. Nu har jag inte använt just konstgödsel utan kogödsel från grannen tillsammans med Biofer som är godkänt för ekologisk odling. Jag strävar inte efter en ekologisk grönsaksodling eftersom jag inte orkar ta in alla aspekter. Men jag försöker vara så cirkulär jag kan med den kunskap jag har. Och efter att jag tog över grönsakslandet har jag gröngödslat och grävt ner bokashikompost. I år ska jag spruta med EM aktiv och de här sakerna tillsammans tänker jag ska ge en frisk jord. En frisk jord ger bättre skörd och friskare växter.

Långsam men lönsam process

Japp det är en långsam process mot en frisk och bra jord men jag tänker att det känns så värt. Det är ett grundjobb som jag behöver göra. Men därefter tänker jag att jorden ska sköta sig mer själv. Jag har tänkt gräva så lite som möjligt och gödsla med det gröna och en god mikroflora. Det hjälper dessutom till att hålla nere mängden sniglar!! Sniglar älskar en mullrik jord där de lätt gräver ner sig i den luftiga jorden.

Och nej, jag är inte sponsrad av någon…

Mycorrhiza - äpplerakan
Mycorrhiza – äpplerakan, hit har det också flyttat ett antal asiatiska liljehybrider

Äpplerakan med mycorrhizan

Nu är äppleträden flyttade ett par decimeter och mycorrhizan är nedgrävd i jorden runt rötterna. Och samtidigt tog jag och grävde ner 5 pioner mellan träden. Många vårlökar blir kvar och mest prioriterade här är narcisser. På högersidan är planteringen där jag ordnat pioner i historisk ordning och mellan de mängder av tulpaner. Allihop fick guldvatten ett par gånger förra säsongen och det är många tulpaner som kommer blomma om i år – det är inte nödvändigt att köpa nya lökar varje år om jag sköter de jag har.

..och snart slår äppleträden ut runt omkring, både prydnadsäpplen och vanliga äppelträd – en ljuvlig tid!

13 Kommentarer

 1. Marit den 9 maj, 2022 kl 13:05

  Det er så mye spennende du holder på med. Mycorrhiza har jeg aldri prøvd før, men jeg har lest om det for lenge siden. Jeg håper at du får den gode jorden du ønsker deg. God jord er jo veldig viktig for plantene.
  Gullvann, kan du bruke det på alle planter, eller bare noen spesielle?
  Løker behøver vel generellt godt med gjødsel for å blomstre på nytt?

  Klem, Marit

  • Carina den 10 maj, 2022 kl 12:42

   Tycker om att testa nya och mer miljövänliga sätt att behandla jorden och för att undvika sjukdomar och skadedjur. Vet inte om lökväxter generellt behöver gödning. Nu får krokusar och andra som står bland tulpanerna nytta av guldvattnet men generellt tänker jag att arter av lökväxter och sorter som står nära arterna behöver mindre näring när de kommer från tex högalpina områden där det inte finns tillgång till gödsel i någon större mängd. Förädlade tulpaner är annat. Odlarna i Holland göder dem generöst eftersom de är de nybildade sidolökarna kring huvudlöken som ska blomma nästkommande år. Narcisser tycker tex inte alls om kogödsel. Men guldvatten anses ha en bra sammansättning av N-P-K och spårämnen.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 9 maj, 2022 kl 13:40

  Jeg har prøvet det ved mine roser, jeg er ikke helt klar over effekten, det er også dyrt at købe, så jeg holder pause med det.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 10 maj, 2022 kl 12:43

   Så är det kanske – jag får se så småningom. Hittills ser det bra ut men om det är bättre än det annars hade varit kan jag inte säga utan att ha gjort ett blindtest 😉

   Kram, Carina

 3. Marika den 10 maj, 2022 kl 09:33

  Hej Carina!
  Hoppas att du får äppleträden att växa till sig som du vill. Låter fint med spaljerade träd runt trädgårdslandet.
  Om det är något jag saknar så är det äppelblom på våren, det är verkligen fint. Har ett krikonträd som blommar med små obetydliga blommor och man märker knappt att det blommar. Med en liten tomt får man inte plats med så mycket, så det får bli blomrabatter i stället.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 10 maj, 2022 kl 12:45

   Hej Marika!

   Äppelblom är fantastiskt och det är en ljuvlig tid. Såg ett underbart prydnadsäpple träd i en park i Göteborg förra veckan och jag tror jag har funnit ett bra sådant och kanske är det till och med samma sort. Det är magiskt när man har äldre, blommande äppleträd i trädgården. Blomrabatter är väl jättefint det också 🙂

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 10 maj, 2022 kl 13:32

  Det lyder interessant med mykorrhiza – jeg kender intet til det – men jeg håber, det kan hjælpe dine små podede træer. Man må få et helt specielt forhold til planter, man selv har podet.
  Mange hilsener Lisbeth

 5. Carina den 10 maj, 2022 kl 19:36

  Det kommer mer och mer forskning kring hur viktiga svampar är för att växter ska trivas och må bra – de är oumbärliga i näringsutbytet. Det finns en rejäl bok som tydligen är lite svårläst. Javisst är det speciellt med växter jag själv tar fram på olika sätt. Men det var häftigt att lyckas med ympningarna.

  Ha det gott! Carina

 6. Elna Slot den 11 maj, 2022 kl 14:30

  Det er spændende at læse om ”den gode jord”. Det er godt, der er nogle der eksperimenterer med jordforbedring. Det vil blive så smukt med hegn af espalierede frugttræer.

  Hilsen Elna

  • Carina den 14 maj, 2022 kl 08:14

   Tack Elna!

   Ja förhoppningsvis ska de börja växa till och utvecklas till fina träd. Nu behöver jag ge mig ut och leta material till det som de ska spaljeras mot.

   Ha det ogtt! Carina

 7. Ätliga trädgården den 12 maj, 2022 kl 12:39

  Å, vad fint det kommer att bli med äppelstaket runt grönsakerna. Jag ser framför mig ett sånt som de har i Astrid Lindgrens trädgårdar. Wow, alltså!
  Hoppas det blir fjong på träden med mycorrhizan. Det är också ett känt knep när man planterar blåbär i trädgården eftersom deras rötter har ett intensivt samarbete med svamparna.
  Jag har slopat grannens kogödsel (konventionell bonde) eftersom jag tyckte det växte så dåligt och testar hästgödsel från kanske inte helt giftfri hästhållning, men i alla fall med mindre gifter, fast det varierar säkert väldigt mellan olika hästhållningar.
  Kram
  /Anette

 8. Carina den 14 maj, 2022 kl 08:17

  Tack Anette!

  Jag hoppas det blir fint men också en del fina äpplen så småningom. Hästgödsel är säkert bra men när jag fick det från ett stall så fick jag också en helt otrolig mängd ogräs. Har aldrig haft så mycket fröplantor av nässlor. Det som var bra var att just det stallet ströade med torv och jag höll på att anlägga en lund där torven är bra. Men numera så använder jag kogödsel igen = mycket mindre ogräs.

  Kram, Carina

 9. Anni den 1 juni, 2022 kl 23:40

  Det var knappt att jag såg äppelträden, men sedan tittade jag noga på bilden! Det kommer att bli superfint, det där!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.