2018 året som gått - Paeonia x festiva 'Rubra Plena'

2018 – året som gått

2018 – året med den mest fantastiska sommar jag kan minnas. Växtinköp – antagligen fler än vanligt. Jag kan kontrollera men vill egentligen inte. Jag är nöjd och det är huvudsaken. Efter ett frustrerat 2017 trodde jag resten skulle bli lätt. Förhandsbesked för byggnation var klart. Avstyckning skulle ta tid men inte vara besvärligt.

Mars månadsbild
Mars månadsbild tagen 25:e – snön låg länge och tjälen rätt så djup. Säckvävstält skyddar det vintergröna

Ytterligt glad när lanmäteriet tog kontakt redan i mars trots förvarning om ca 11 månaders handlägg. Allt flöt på… ..i ca 2 månader. Nu ska man fatta beslut i januari och sen får vi se vad grannen med den angränsande marken gör – han har 30 dagar på sig att överklaga. Nu skulle man ju kunna frestas att tro att efter ett antal motgångar så kommer resan bli lätt. Men det har jag lärt mig tidigare faktiskt i runda slängar från 2008 till 2010 ett par år med stora och ständiga motgångar. Så jag är mentalt förberedd och allt annat kan bara bli bättre.

Sommaren 2018

Den började i maj och det enda regnet som kom föll runt 11:e juni. Sen fortsatte och fortsatte solen att skina. Och jag har spenderat fantastiskt mycket tid vid havet – i vattnet och på en klippa.

creek-smoky-mountains
Bäck – Smoky Mountains, USA – spenderade ett par veckor i USA i slutet av maj. Smoky Mountains är storslaget, magnifikt och mycket vackert. Där växer många samlarväxter vilt och det är häftigt att se dem mingla med varann
Statusuppdatering - ny rhododendronbädd
Statusuppdatering – ny rhododendronbädd om ca 50 kvadratmeter

Mellan varven anlade jag… 3 större partier och jag har fått börja från grunden med köra dit den jord som behövts. Bädden ovan är den första. Jag satte maxgräns – som vanligt – för hur många skottkärror jag får köra per dag. En bra reflektion att skriva ner för ibland kan jag drabbas av tanken – hur ska jag orka skapa 100-tals efter 100-tals nya kvadratmeter på nya tomten. I planteringarna har 19 japanska lönnar, drygt 50 hosta och ungefär lika många rhododendron fått plats. Den ena bädden står nästintill tom här ska 2019 års rhododendronbeställningar planteras. Hoppas de ca 30 kvadratmetrarna räcker.

2018 - året som - Projekt norra ön
Projekt – en ny plantering kallad norra ön, här har jag kommit ungefär halvvägs

Vattnet tog slut

Det var ganska tidigt, juli eller augusti, och efter det fick jag koppla slang-på-slang-på-slang….. Så jag fick knutit ihop vattnet i verkstaden med planteringarna. Lite besvärligt och behov av att vara väldigt måttlig. En tanke som är ganska ny för många av oss. Tänk om jag vetat då hade jag inte beställt några växter alls. Men tack och lov har vi ingen aning om framtiden utan får möjlighet att hitta lösningar. Nu hoppas jag att vi – alla tänker till och börjar hushålla med en högst ändlig resurs.

Hosta 'Blue Mouse Ears'
Hosta ’Blue Mouse Ears’

Växterna som glatt mest

Hostorna – jag har varit så vansinnigt glad för dem. Om man tänker sig att förenkla trädgården, plantera större lugna miljöer så fungerar de som fina utropstecken in emellan. Pioner, liljor – allt blommande blommade över på en kvart medan hostorna… Ja de bara växte och blev vackrare.

Hosta - seedling
Hosta – seedling
Hosta 'Earth Angel'
Hosta ’Earth Angel’

Hostagiganterna lockar

I dagarna har jag fått lagt tillbaka bilder på de allra flesta hostor på växtsidorna här. Giganterna börjar visa sitt rätta jag. ’Earth Angel’ är helt magnifik. ’Empress Wu’ börjar så sakta breda ut sig. Därför blev det två nya hostor i storlek XL – Wunderbar till exempel. Jag hade ett par dagar när jag planterade hostor för glatta livet men fick ner ett 50-tal på kort tid. Nu i mellandagarna när jag redigerat och lagt tillbaka bilder har jag känt mig så himla nöjd över att just hostorna blivit fler.

2018 – året som.. senhöst och ogräsrensning

Första omgången rensning för heeela odlingsäsongen blev i oktober och november. Tror aldrig jag kunnat rensa så sent i så härlig temperatur som i år.

Nu i december har jag börjat köra gödsel igen. För hostabilderna triggade mig – de där stora bladen behöver näring. Och näring går lätt att köra ut nu. Så varför inte passa på…

Snabbsammanfattning av 2018 – året

Det räcker så! 2018 – året som gått är på riktigt lagt till handlingen och första dagen på ett skälvande 2019 är på väg att ta slut. Inte en pizza – det känns lite konstigt men det kanske är trenden för 2019 – bryt alla trender och vanor som går.

God Fortsättning på 2019!

30 Kommentarer

 1. Karsten F den 1 januari, 2019 kl 22:28

  Hej Carina

  Om jag skulle välja ’årets växt’ tror jag jag skulle peka på hela släktet Hosta.
  Imponerande som de klarade torkan – det hade jag inte väntad.
  Det är superkul att följa ditt stora projekt!

  Ha en god fortsättning på 2019

  • Carina den 2 januari, 2019 kl 09:00

   Ett mycket bra val tänker jag 🙂 Vill man ha blommor så har ju flera av dem vacker blomning och till och med doft. Det där projektet ja… läste lite nu på morronen om bygglovsprocessen och den kommer behöva energi känner jag.

   Tack detsamma! Carina

 2. Marit den 1 januari, 2019 kl 22:29

  Nei, det skal ikke være enkelt her i livet, men av motgang blir en sterk heter det visst. Får håpe at alt ordner seg i 2019!
  Hosta er en evig dille, og de er jo så fine.

  Godt nytt hageår, Carina!

  Klem, Marit

  • Carina den 2 januari, 2019 kl 09:01

   Mmm – det känner vi ju igen båda två 😉 Å andra sidan så uppskattar jag stunderna av glädje desto mer. Hostorna från dig börjar bli riktigt fina.

   Tack detsamma! kram från Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 2 januari, 2019 kl 08:45

  Hej Carina!

  En fin tillbakablick över året som gått! Jag hoppas verkligen att dina byggnadsplaner äntligen får grönt ljus innevarande år.

  Hosta är en växt som förtjänar många plus, mer för varje år som går. Jag har alltid haft en förkärlek för Hosta då jag rent allmänt föredrar vackra bladväxter och deras lugnande inverkan i trädgårdar men efter den påfrestande sommaren 2018 har deras värde ökat ännu mer. En del blev sönderbrända förstås men de flesta klarade ändå av den svåra torkan på ett acceptabelt sätt trots att de anses vara fuktighetskrävande. De klarade sig faktiskt bättre än det stora flertalet växter vilket är mycket förvånande. Även de flesta av miniatyrerna ser ut att ha överlevt.

  Kram!

  • Carina den 2 januari, 2019 kl 09:04

   Tack Gunilla! Upplevde precis som du att hostorna klarade torkan väldigt bra. Jag upptäckte flera med fantastisk blomning och ja så bladen förstås. Jag har mycket blommor men långt, långt fler blad som jag uppskattar i ärlighetens namn. Jag behöver skapa en egen bädd för de små hostorna. Det är så lätt att jag glömmer bort dem och de försvinner bland de stora.

   Kram, Carina

 4. Marie den 2 januari, 2019 kl 08:48

  Sådan et år kommer vi sikkert aldrig til at opleve igen. Jeg vil huske at give min Empress W u en ekstra gang gødning. Den plejer at være stor, men i år skal den være gigantisk.

  • Carina den 2 januari, 2019 kl 09:06

   Så är det nog. Det är lite kluvet för de härliga dagarna med bad var ljuvliga. Men torkan och det som vattenbrist ställer till är inte lika roligt. Jag väntar på att ’Empress Wu’ ska växa till sig. I sommar blir den 3 år på platsen tror jag och nu ska den väl börja visa sig ordentligt.

   Ha det gott! Carina

 5. Susie på Stjärnarve... den 2 januari, 2019 kl 10:07

  Vissrt är Hosta ett underbart släkte – iaf om man som jag gillar bladväxter. Tyvärr så har bara en del av mina trivts i den kalkrika och torra jorden, men dom som trivts växer oh frodas ordentligt.
  Just nu är det ett fruktansvärt oväder, det är storm kallt (runt nollan) och en del juldekorationer jag hade ute har jag fått hjälp med att ta ner. Bl.a. några kransar som satt på ytterdörrarna. Inatt hade vi också elavbrott, men som tur är så har vi fått elen tillbaka och nu hoppas jag att et kan bli lite värme inne också. Annars får jag väl tända alla hundra värmeljus jag har utplacerade….. *fniss*
  KRAM och GOTT NYTT ÅR/Susie

  • Carina den 2 januari, 2019 kl 17:09

   Ibland får man gilla läget och satsa på det som fungerar med förutsättningarna man har. Det blir oftast bäst så 🙂 Det har blåst väldigt mycket här också och det var en hel del träd som gått ner märkte jag när jag tog bilen i morse.

   God fortsättning! Kram, Carina

 6. Anita den 2 januari, 2019 kl 10:37

  Hej Carina och God Fortsättning på det nya året!

  Jag håller tummarna och hoppas att äntligen det ska gå bra med dina byggplaner. När det gäller hostor kan jag bara hålla med. När allt annat tynade bort i somras så frodades hostorna, dom som jag alltid trott inte skulle klara torka och värme. Jag älskar hostor och din ’Earth Angel’ är en riktigt snygging som jag nu noterat namnet på.

  Kram Anita

  • Carina den 2 januari, 2019 kl 17:11

   Tack Anita! Skönt att någon hoppas jag känner mig periodvis lite trött…

   Visst är det lite underligt med hostorna… Jag upplevde samma som du men trodde även jag att de skulle ogilla torkan.. Idag fick i varje fall några till gödsel liksoom en del irisar och clematis 🙂 Skönt att göra något med kroppen.

   Kram, Carina

 7. Marika den 2 januari, 2019 kl 11:12

  Hej Carina!
  Spännande att följa ditt projekt, Hosta har jag bara haft i några år, de trivs bra på vissa ställen men inte alls på ett annat.
  Hoppas det löser sig med ditt byggprojekt.
  God fortsättning /Marika

  • Carina den 2 januari, 2019 kl 17:13

   Hej Marika!

   Ibland önskar jag att jag stog vid sidan om och tittade på… Så därför går det lite i vågor. 2018 har jag mest väntat så nu får jag ta tag i processen igen.

   Hosta är väldigt vackra men som du skriver det gäller att de trivs. Är nog ingen idé att tvinga dem utan bättre att satsa där de ändå trivs.

   Tack detsamma! Carina

 8. Birgitta den 2 januari, 2019 kl 11:36

  Carina, God fortsättning!
  Hoppas du kommer igång med ditt byggprojekt, att allt löser sig till det bästa.
  Hostor hör också till mina favoriter men tyvärr står de högt även på sniglarnas favoritmeny.
  Tack för alla ’bildsköna’, informativa och spännande inlägg året som gått!
  /Birgitta

  • Carina den 2 januari, 2019 kl 17:15

   Tack Birgitta! Och tack för den fina återkopplingen – den gör mig glad.

   Det har börjat härligt med solsken och gödselkörning idag 🙂 Tänkte på dig när jag skrev om ’Elvis Lives’ häromdagen. Den trivs och frodas – en favorit med sina långsmala blad med den vågade kanten.

   God fortsättning önskar jag dig tillbaka!

 9. Helena Mattsson den 2 januari, 2019 kl 12:54

  Oj oj vilken projekt med alla roddisar! Så bra tips det med antal skottkärror per dag man lär sig från år till år 😉
  KRAM från mig!

  • Carina den 4 januari, 2019 kl 09:37

   Haha – ja det blev ett projekt 🙂 Maxgränser fick jag börja ta till när jag tränade. Märkte att jag blev kvar längre och längre och det fanns alltid mer jag kunde göra… Då vände jag på det och bestämde max den här tiden, max 3×12 för de flesta maskiner och max 3×20 för benuthållighet. Det gäller att förstå hur man funkar och anpassa utifrån det 🙂

   Kram, Carina

 10. Inger den 2 januari, 2019 kl 20:50

  Så fint med barren på ‘Earth Angel’. Ja hostor håller verkligen i längden.
  Kram och God fortsättning på 2019.

  • Carina den 5 januari, 2019 kl 09:37

   Tack Inger! Jag rensar sällan innan jag fotar… ..om jag varit professionell hade jag kanske, borde antagligen ha gjort det. Men jag gillar att det syns att tallarna är överståndare.

   Kram och God fortsättning till dig också! Carina

 11. Linda den 2 januari, 2019 kl 22:10

  Så tråkigt med motsträvig granne. Hoppas att vägen blir enkel och rak framöver!

  Att ha tillbringat mycket tid vid havet låter fantastiskt.

  Vad händer med dina anlagda rabatter när husbygget kommer igång? Kan de vara kvar som de är eller är de tillfälliga?

  Jag förstår dina vattentankar. Om jag hade vetat hade jag inte köpt min magnolia och inte heller häggträdet. Jag hade inte heller placerat min örtstolpe i söderläge utan någon som helst skugga. Men … man lär sig. Framför allt att det inte går att förutse hur saker och ting kommer att bli 😉

  Kan jag alltså börja gödsla mina blomsterrabatter redan nu? Hinner inte näringen försvinna till våren?

  Hoppas att stormen inte har varit alltför elak hos dig!

  Kram
  Linda

  • Carina den 5 januari, 2019 kl 09:41

   Jag hoppas också. Vi får se när de kostnadsfördelat lantmäteriet vad som händer. Det blev mer än 200% dyrare än en normal cirkakostnad. Rabatterna kan vara kvar men jag – galet tycker folk runt mig – tänker mig att flytta inte bara växterna några hundra meter utan även en hel del jord jag köpt genom åren till den tillfälliga platsen 🙂

   Nja jag tror näringen blir kvar. Egentligen ska man inte göra det nu så här långt upp i Sverige. Gödseln kan läcka om det blir frost men eftersom högen ligger där den ligger blir det samma påverkan antingen jag kör ut eller ej. Tänker att det blir näring kvar och framförallt så kommer maskarna flytta ner i jorden och mullämnena blir kvar. Det är kogödsel med väldigt mycket halm i som jag kör ut nu.

   Kram, Carina

 12. Elna Slot den 2 januari, 2019 kl 22:14

  Hosta er en uovertruffen haveplante. Den har så mange kvaliteter, bl.a. at den klarede sommerens tørke, og så er dens blade så smukke. Kort sagt en staude som bør findes i alle haver.
  Du må have et godt nyt haveår!

  Hilsen Elna

  • Carina den 5 januari, 2019 kl 09:42

   Visst är den 🙂 Roligt med fler som uppskattar den. I Sverige var den länge ansedd som en ’gravblomma’ den växte typiskt på kyrkogårdar. Det har hänt mycket sen dess.

   Tack detsamma! Carina

 13. Veronica den 3 januari, 2019 kl 20:52

  Tänk om jag kunde göra som du? Fixa lite ny yta att plantera på!?
  Då skulle jag absolut plantera en massa hostor för de är verkligen ”one of a kind”

  Men jag får nöja mig med de jag har, trots allt 🙂

  Vad du har jobbat hårt

  Ha det gott!

  • Carina den 5 januari, 2019 kl 09:45

   Haha… ja du ibland är det väldigt bra att INTE kunna fixa en ny yta hur som helst. Det har sina negativa sidor också. Ja det blev en hel del jobb. Det var mest mentalt tungt eftersom jag hade trott, hoppats att jag skulle planterat rhododendrona på en ny tomt. De som kommer till våren och alla som redan finns tänker jag nu tidigast kan börja komma på plats optimistiskt 2020 och mer realistiskt 2021.

   Tack detsamma! Carina

 14. Anna-Karin Tillström den 5 januari, 2019 kl 13:18

  Oj så det hänt grejer hos dig! Har ju knappt bloggat – eller läst bloggar – på ett par år så jag hade helt missat hela din resa med nya tomten. Och vilken resa! Blir alldeles stum av beundran. Ha en finfin trettondagsafton! Varm kram!

  • Carina den 5 januari, 2019 kl 16:12

   Tack! Jag har grävt, anlagt och planterat mig igenom frustrationen. Hoppas att tomten ska bli avstyckad snart så kan jag börja jobba där istället.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 15. m den 6 januari, 2019 kl 10:08

  God fortsättning på det nya året.
  Vi får hoppas att du får fortsätta att verkställa dina planer i trädgården det kommer säkert bli jätte bra på sikt när du har fått det klart.Hostor är ett segt släkte och helt underbara med sina vackra blad i somras fick de bekänna färg och visade sin tålighet med sommarens torka.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 6 januari, 2019 kl 11:50

   Tack Margareta! Det hoppas jag också och om inte annat så får jag fortsätta och se det som utmaningar. Hostorna har blivit magnifika de sista åren.

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.