natur & trädgård i ord och bild

Hosta en samlarmani?

Hosta en samlarmani?

Hosta eller funkia som man ofta sa förr, är en perenn med mycket vackra blad i oändlig variation. Dessutom  mycket tacksam och lättodlad. Jag samplanterar gärna Hosta med vårens lökväxter eftersom hostabladen kommer sent på våren och döljer de vissnande lökarna. Inställningen till blommorna är olika men jag tycker de flesta har vacker blomning och en del sorter doftar dessutom.

Synonyma och historiska svenska namn
blålilja,  funkia,  funkior

Betoning: hosta

Odla Hosta är lätt

Det finns hostor för soliga lägen även om de allra flesta trivs bäst i halv- till helskuggiga lägen. De utvecklas bäst med bra tillgång på fukt och näring men fungerar även i mer utsatta lägen. Efter planteringen tar det några år, 7 hävdar en del, innan de utvecklar sitt sanna jag och det är inga växter som man ska flytta eller dela alltför ofta.

Hosta användning

Hosta finns i alla storlekar från XS till XL. Från pyttesmå till gigantiskt stora blad. Personligen är jag svag för de riktigt stora hostorna. Även tillväxten kan variera kraftigt. Vissa sorter är väldigt växtglada, breder ut sig och fungerar bra som marktäckare medan andra är bättre som solitärer.

Hosta som är bra marktäckare bland de jag har nedan är: 'Lemon Lime', 'Otame No Ka', 'Leather Sheen', 'Grand Tiara' och 'Golden Tiara' bra exempel. Hosta som vackra solitärer kan vara vasformade som 'Regal Splendor' och 'Krossa Regal' eller bli rejält stora som 'Paradigm', 'Sagae', 'Blueberry Muffin' och flera andra.

Bra bilder och sortiment av Hosta hittar du till exempel hos Fransen som också har en databas du kan söka i för information om, och bilder av Hostor. Vill man vara medlem i en specialförening så kan jag rekommendera AHS, American Hosta Society.

Mina hostor

De har blivit så många att jag delat upp de i sidor för olika storlekar från XS - XL. I centimeter betyder från ca 10 cm till 120 cm - viss skillnad.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Mini 

5 - 20 centimeter höga

Hosta 'Tattle Tails' - en minihosta

Small 

20 - 30 centimeter höga

Small Hosta - Hosta 'Red Cadet'

Small - Medium

 30 - 45 centimeter

Small - Medium Hosta 'Leather Sheen'

Medium

40 - 60 centimeter höga

Medium Hosta 'Red October'

Large

60 - 90 centimeter höga

Large Hosta 'Regal Splendour'

Extra Large

90 cm och högre

Extra Large Hosta 'Empress Wu'

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.