Trädgårdsdrömmar - Allium 'Globemaster' - frökapslarna är vackra

Trädgårdsdrömmar – stoftet de görs av

Trädgårdsdrömmar… tänk att temat triggar inget spontant. Jag googlar och landar i att lyssna på ’Dreams’, The Cranberries. Känns paradoxalt eftersom sångerskan hittades död i januari 2018. Och jag kan på riktigt drömma om en mycket väl fungerande psykiatri både här och där. Tänk om forskningen kunnat få medel på samma nivå som cancerforskningen… Privat brukar jag propagera för en allmän forskningsfond för olika sjukdomsområden att söka medel ur. Tänker att det skulle kunna balansera upp satsningarna och sätta mer fokus på eftersatta områden…

Nåväl… under tiden en bild av en av de löftesrika kameliaknopparna. Kameliorna står kvar i växthuset och där får de stå tills temperaturen eventuellt sjunker lägre. Vem vet hur vintern blir?

Camellia 'Roja' - Kamelia 'Roja'
Camellia ’Roja’ – Kamelia ’Roja’

Tillbaka till trädgårdsdrömmar

På ett helt annat tema – när jag de sista veckorna gått igenom och lagt tillbaka bilder på växtsidorna och framförallt på hostasidorna så har jag njutit något helt fantastiskt av sommarens fina hostor. Och så smått ser jag de utvecklas till något ännu finare 2019. Lämnar inte drömmarna åt sig själva. Jag blev så inspirerad att jag började köra gödsel i mellandagarna – bara för att jag kan. Och för att det är skönt och jordnära – lätt att påverka själv.

Dreams - Nya stigen och hostorna är gödslade
Nya stigen och mörka fläcker med gödsel som hostorna fått

Sweet dreams are made of…

Tittar på en västsvensk nyhetssammanfattning av sommaren 2018 och påverkan sommaren hade på djurlivet. Idel problem – ny fästingsort, sjuka fiskar… ganska deprimerande är väl ett understatement. Trädgårdsdrömmarna kanske ska vävas av återställda vattennivåer, normala temperaturer och större medvetenhet.

Jag sår mina frön

..men jag ser de vuxna träden, de blommande perennerna och alpinerna som trivs och frodas mot alla odds. De sista har jag gett ett svalt klimat som de älskar – mm mm.. drömma går ju även på västkusten i Sverige. Det är lättare sagt än gjort. En berberissort jag sådde i höstas har redan grott – kanske var dumt att sätta den i verkstaden istället för ute.

Trädgårdsdrömmar - Allium 'Globemaster' - frökapslarna är vackra
Allium ’Globemaster’ – frökapslarna är vackra

Jag har mina bilder

..de jag sparar för inspiration. Det är bänkar, pergolor, stensättningar, växtkombinationer. Bilden nedan har jag tagit själv i Trädgårdsföreningen. Avlövat och vinternaket är bästa tiden att se och fundera över strukturer.

Inspiration - klätterstöd trädgårdsföreningen i Göteborg
Inspiration – klätterstöd trädgårdsföreningen i Göteborg

Drömmar – första temat för trädgårdsfägring 2019. Om en trädgårdsdröm  och det som triggar skrev jag i blommig fredag för några år sedan.

Trädgårdsdrömmer om en ny och fantastisk odlingssäsong!

Instagram@Carina Lind

12 Kommentarer

 1. Marit den 4 januari, 2019 kl 11:03

  Drømmer er gratis og er gode å ha! Spennende med dine Camellia. Du er heldig som kan ha de ute. Mine må jeg huske på å vanne nede i kjelleren. Det hender at jeg glemmer de nemlig, så takk for påminnelsen 🙂
  Frø har jeg kjøpt, men vet ikke om jeg får sådd så mye i år.
  Din sti ser flott ut!

  Vi får håpe på et mer ”normalt” år værmessig, så vannivåene kommer opp igjen.

  Klem, Marit

  • Carina den 4 januari, 2019 kl 12:21

   Har spenderat många timmar i mellandagarna och drömt om bland annat broderier. Skapar dem i fantasin med hjälp av googlade bilder. Sen tröttnar jag och går ut och gör något konkret istället 🙂 Varsågod! Jag måste också vattna kameliorna eftersom de står i växthuset.
   Det är en del fröer på väg, en del är sådda och jag ska väl så lite grönsaker tänker jag.

   Kram, Carina

 2. Rost och rädisor den 4 januari, 2019 kl 12:05

  Ibland tror jag att jag njuter lika mycket av mina drömmar som jag ser för mitt inre som verkligheten. Ibland väljer jag helt enkelt drömmarna för de är så mycket frodigare och perfekta, men att ha mål att strävq efter passar min personlighet och din med anar jag.
  Psykiatrin är väl sorgligare än nånsin. Dvs de som jobbar gör nog över lag ett hyggligt jobb men de är för få, har för lite pengar, det forskas för lite och hela sektorn behöver lyftas i status. Utflyttningen av psykiatrin till kommunerna var också ett stort misstag. Jag tycker fortfarande inte de har hämtat upp den kompetens som behövs utan tvärtom tappat även vad det gäller allmän åldingsvård också. Bävar för att behöva bli omhändertagen så småningom.
  Hälsa, odling och trädgård hör ihop. Nu hoppas jag bara på en vettig sommar med lagom regn för en gångs skull.
  Kram
  Anette

  • Carina den 4 januari, 2019 kl 12:20

   Känner detsamma som du inför drömmar – vet inte hur många planteringar jag skapat i drömmen som aldrig blir realiserade och det känns mer än OK. Och visst är jag en kombination av drivande/verkställande och drömmande…
   Kommer ihåg när jag gick på reumatologen – läkaren stönade de fick inga anslag alls… Inget intressant forskningsområde på grund av låg status på grund av svårt att få pengar… Så tyvärr är vissa områden trendiga och där är det lättare att få medel som forskare. Det blir en ond spiral.
   Kombinationen du skriver om är klockren. Jag blir friskare av odling helt enkelt 🙂

   Kram, Carina

 3. Lisbeth Klastrup den 4 januari, 2019 kl 15:11

  Jeg lavede min have, fordi jeg havde mange smerter, ingen vidste, hvad det var, så kunne jeg lige så godt gå i haven, når jeg alligevel havde ondt, så vidste jeg da hvorfor. Smerterne holdt op, haven var et godt middel, den er god for både sorg og smerte.
  Kh¨
  Lisbeth

  • Carina den 4 januari, 2019 kl 18:41

   Exakt så 🙂 Jag har min handled som är kass men den kommer bara bli värre så därför tar jag ut allt jag kan. Idag så rekommenderar sjukvården ibland ’grön terapi’ som en mer effektiv metod än vanlig terapi vid utbrändhet. Med psykiatrin tänker jag på allvarligare saker som jag sett på nära håll och det är otroligt beklämmande och följderna har varit katastrofala.

   Ha det gott! Carina

 4. Sabelhagens olivlund-Maria den 4 januari, 2019 kl 20:57

  Läser och inspireras av dina drömmar. Jag tror jag tappat lite av mitt allra mesta trädgårdsintresse, men själva intresset har jag kvar. Får se till våren hur det blir, vill i alla fall plantera några högre gräs för att skymma ett staket.
  Kram Maria

  • Carina den 5 januari, 2019 kl 08:03

   Tack Maria! Ja det där med vad man tycker om och vill göra ändras med åren. Ibland svänger pendeln hit, ibland dit. Vissa intressen pausade jag tills intresset kom tillbaka, andra har jag helt slutat med. Tänker att det är helt naturligt 🙂

   Kram, Carina

 5. Anita den 8 januari, 2019 kl 11:02

  Nu kan jag nå din sida igen. Igår fick jag bara ”database error” men jag antog att du jobbade med din bilddatabas.

  Tittar på din kamelia. Så frisk och fin i bladverket och knoppar på gång. Hoppas du kan ha kvar dom i växthuset. Här har vi plusgrader men dom spår kallare väder den kommande veckan. Någon snö är ännu inte i sikte hos oss. De som får snön är dom som redan drabbats av Alfrida genom ett långt strömavbrott. Dom drömmer nog både om ström och kommande vår kan jag tänka. Annars såg jag min första kameliaknopp som börjar öppna sig för en stund sedan då jag vattnade. Den vita jag köpte förra året. Väntar med spänning.

  För övrigt drömmer jag inte så mycket. Lever i nuet, har fullt upp med det 🙂 Därför inget dröminlägg från mig. Men jag läste ditt från 2015 och njöt av den blommande kamelian från Gunillaberg. Och ska jag vara ärlig får den bilden mig nog att drömma … om kommande kameliablomning.

  Kram Anita

  • Carina den 8 januari, 2019 kl 11:31

   Vi vet inte riktigt vad som hände igår… Varken jag eller webhotellet kan förklara. Helt plötsligt var mina credentials borta till databasen såg jag när jag tittade i filstrukturen. Men oderland är fantastiska – tillgängliga via chatt och vi löste det ganska snabbt.

   Tänker som du att ’här och nu’ i de flesta lägen är bästa angreppssättet. Har en bekant som alltid pratar om vindrutan, om att se framåt. Man ska inte se bakåt… Men det lustiga är att ’nuet’ får inte plats någonstans 🙂 Nuet är det enda jag kan påverka. Jag ser fram emot kameliablomning och funderar på att åka till Trädgårdsföreningen i Gbg om det blir en regnig dag. Läste att man får ha med fika som lämpligen intas på en av balkongerna – över grönskan. Lät lockande. Och ärligt är min högsta dröm bättre forskning på ett antal eftersatta områden.

   Härligt med första kameliablomman och jag håller tummarna för att ni slipper stökigt väder.

   Kram, Carina

 6. Vigdis i Romerikshaven den 14 januari, 2019 kl 15:55

  Jeg følger spent med på kameliaene dine.
  God uke til deg!

  • Carina den 16 januari, 2019 kl 06:51

   Tack Vigdis!

   Såg häromdan att en knopp börjat visa färg 🙂

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.