Höstens lökväxter och hosta plantering

Höstens lökväxter och hosta plantering

Höstens lökväxter börjar visa sig

Höstens lökväxter – alltså de som blommar nu och en lång tid framåt – de börjar visa sig. Och eftersom temat för förra veckans trädgårdsfägring var just ’Favoritlökar’ visar jag de som blommar här hos mig nu.

Höstkrokus och tidlösa

Många tror att tidlösan är en krokus men tidlösor har 6 ståndare och krokus 3. Punkt. Oavsett så är det nu man hittar även de här lökarna i handeln. Och jag rekommenderar innerligt gärna att du sätter även några höstblommande lökar. De lila tidlösekalkarna lyser som neon antingen det är regn eller solsken.

Tyvärr går tidlösan inte så långt upp i landet. Och de behöver en lite torrare placering. Det bevisar den här dubbla som antingen är en ’Waterlily’ eller ’bara’ en ’Pleniflorum’. De är planterade i ett läge som har sol hela dagen och där jorden är extremt torr och mager. Glatt överraskad att lökarna inte tackat för sig under sommaren som var.

Colchicum autumnale, tidlösa fylld

Veckan som gått…

Den har gått åt till jobb – riktiga jobbet som rivstartat. Men jag har också planterat de 3 sista buskarna och 35 hostor. Först trodde jag alla skulle få övervintra i en kallbänk. Men så gick jag runt och funderade och det gick ner några här och några där. Av hostorna var många såna som klassas som small, mina eller small-medium,  du kan se mer om vilka jag odlar HÄR. Att ha satt de i jord känns bra.

Hosta i väntan på planteringDe här två hostorna är kvar att plantera

Planterat i månskensdröm - hostaHosta ’Apple Candy’, ’Tortilla Chip’ och ’Rheingold’ har fått en plats jämte Pieris ’Cavatine’ och ett gulvariegerat hakonegräs, Hakonechloa macra ’Aureola’. Rhododendronen ’June Bee’ och en hemgjord rhododendronkryssning Rh. (yak x campanulatum) x rex är också nysatta. Det är inte jag som korsat.

Sist en tidlösa till… vem kan låta bli att falla för den här rutiga skönheten? Colchicum x agrippinum

Höstens lökväxter - Colchicum x agrippinum

Idag ska jag hämta en sändning hostor från Fransen – ett antal nyheter jag bara inte kunde låta bli… Hoppas ni får en härlig helg. Det ska åtminstone regna härligt och förhoppningsvis galet mycket hos mig. Jag länkar till Trädgårdsfägring där du kan läsa fler blogginlägg om just trädgård.

Ha en härlig helg!28 thoughts on “Höstens lökväxter och hosta plantering”

  • Det stoppar inte där… det blev 59 som jag hittade nu i slutet av augusti. Trädgården finns inte så bara åkern som begränsar mig 🙂 Där finns plats kvar.

   Tack detsamma! Carina

 • Det lyder kjent med så mange hosta innkjøp 😉
  Disse tidløs har jeg hatt her, men de går til slutt ut. De er så vakre og spesielt de fylte sortene.
  Kos deg med pakke fra Fransen!

  Klem, Marit

  • Det var så bra för de flesta kunde jag se i verkligheten och det ger ett annat intryck. Sen var det några nyheter som jag inte kunde motstå… ..Hosta ’Number Nine’ till exempel. Jag jordslog dem för jag skulle iväg över helgen men i kommande vecka ska de ner.

   Synd att tidlösorna försvinner hos dig. Du får ju ändå rejäla vintrar. Har för mig det är fukten de inte är så förtjusta i vintertid. Men sen är de höstblommande tåligare än de vårblommande. Vårblommande är besvärliga hos mig också. Får se om de klarat sig i lökbädden till våren.

   Kram, Carina

  • Tack Lisbeth! Visst är det ett underbart mönster som man kan förlora sig i 🙂 Generellt håller jag med om att det enkla är vackrare än de dubbla. Men de här funkar på något sätt… kanske för man börjar ana hösten. Tror inte de hade känts lika roliga på våren bland andra lökar.

   Ha en härlig söndag! Carina

 • Jag älskar tidlösor och har planterat 4 olika namnsorter, men i år har jag bara sett en av dom titta upp lite. Det var den dubbla Waterlily. Har den ruriga också någonstans men har inte sett den – ännu!
  Vi har inte planterat så mycket, istället har vi sågat ner en hel del. Bl.a. ett jättestort buskparti på 3 x 5 kvm med rosor i parken. Dom hade förvildat sig helt så det var numera bara vildskotten som levde kvar (3 m höga) – och ibland dom brännässlor. Inte så kul eftersom dom dessutom skymde en liten vacker bollpil som jag dragit upp själv. Den har vi nu stammat upp ordentligt så man ser att det är ett litet träd. Blev riktigt bra så jag är nöjd. Men min stackars gubbe har kört ett fullt lass med rosenkvistar till återvinningen och har ett lass kvar som han ska köra idag. Det är inte kul med taggiga växter…..

  KRAM/Susie

  • Det är lite tidigt ännu tänker jag. Det är bara de allra första som visat sig ännu. Kompostkvarn, rejäla handskar och kläder är bra när man har taggiga växter har jag kommit underfund med.

   Ha det gott! Carina

 • Vakre tidløser! Ja, nå er det endelig mulig å plante litt igjen, etter tre måneders tørkestopp. Hosta får man alltid plassert rundt omkring. Hakonechloa macra ‘Aureola’ er kanskje mitt favorittprydgress, men vokser veldig sakte.
  God helg!

  • Tack Jannicke!
   Det var roligt att hitta tidlösorna. Har funderat på hur de skulle gilla sommarens torka. Uppenbarligen så har den inte skadat dem alltför mycket. ’Aureola’ är en favorit här också. Håller med om att de växer sakta och ibland är lite besvärliga att etablera.

   Tack detsamma! Carina

 • Det er et fint hostabed. Hosta og hakonegræs passer så godt sammen. Det med at plante hostaer “her og der”, som du skriver, er jo lige netop hvad man kan med hostaer, for de passer jo næsten ind overalt.
  Du må også have en god weekend!

  Hilsen Elna

 • Det är ingen dum idé att plantera höstblommande lökar det enda man tänker på när det gäller lökar är våren jag får ut och leta sådana helt enkelt. Hostor av alla de slag är man ju lite svag för de passar ju så bra vart helst man sätter ner dem hos mig finns det några stycken lite här och där.Tidlösa däremot vet jag inte så mycket om vet inte ens om jag sett någon men de verkar fina enligt dina bilder..

  • Tack Magggan! Nej man behöver de där färgklickarna även nu. Det är så vackert bland gulnande gräs, perenner och hostablad. Och hostor kan vara bra kamrater. De tar säkert upp en del av fukten så att jorden inte blir för blöt runt lökarna.

   Ha en fin söndag! Carina

 • Så flott den i første bildet var. Aldir sett dem tofarget. Virikelig spesielll. Det er godt å ta imot de høstblomstrende nå som det meste går i dvale.
  Jannicke

  • Tack – jag har kommit att uppskatta dem mer och mer. Den rutiga är väldigt fin kanske ännu finare i verkligheten.

   Ha det gott! Carina

 • Ååååh, jag blir alldeles salig när jag läser om dina hostor och ser dina bilder. Jag har kommit att älska hostor mer och mer. Jag har ju inte så många (räknade till 11 men har ju inte så stor trädgård). Men jag planerar för fler för hosta är något som trivs hos mig och jag trivs ju med dom.
  Tidlösa skulle nog inte trivas i min blöta trädgård. Fast, jag hade en gång i tiden under vårt gamla plommonträd. Men så dog plommonträdet och vi grävde upp det och då försvann också tidlösan. Kanske ändå skulle pröva igen. Vi har ju ett nytt plommonträd. Den rutiga var ju kul, påminner om en Kungsängslilja.

  Kram Anita

  • Kul att höra 🙂 Jag älskar bladen men i sommar har faktiskt rådjuren eller om det är älgarna provsmakat hostor. Men jag har unnat dem det – tänker att de behöver vätskan. Så är det nog – tidlösan vill ha det dränerat. Tänk om kungsängsliljan kunnat vända upp och visa sitt inre lika fint som tidlösan??!! Det hade varit fint.

   Kram, Carina

  • Vad kul att höra 🙂 Den rutiga är väldigt läcker och har börjat bli en favorit. Är lite kluven för den dubbla violetta… Exakt så känns det, det finns alltid plats för en hosta till.

   Kram, Carina

 • Har funderat på tidlösa men jag tappar lite sugen på hösten då det har inte blivit av. men snygga är det så jag får se om jag snubblar över några. Hosta är verkligen snyggt men mina sniglar gillar dem också. Några sorter går ganska bra men jag odlar de flesta i kruka numer a och övervintrar dem i komposten. Annars skulle jag gärna ha fler på friland.
  Ha det fint
  Helene

  • Sant – jag brukar också tappa sugen men så kom jag underfund med att färgklickarna är härliga. Jag har också sniglar men brukar lägga snigelmedel runt tidigt på våren och då håller de sig oftast bra. Vissa säsonger har varit hopplösa – kanske 1 på 5. Men de fina säsongerna väger upp för de dåliga.

   Tack detsamma! Carina

 • Wow, jag blir så imponerad av din energi. Så många hostor! Det här är tiden på året då jag börja plocka in saker lite smått. Jag brukar framåt hösten lite tappa intresset för min trädgård. I år känns det dock inte riktigt så, men jag har lovat mig själv att inte påbörja några nya projekt förrän jag tagit hand om allt som ska tas om hand före vintern.

  Idag är jag ledig och jag har inga måsten. Jag tror faktiskt att jag ska städa min övervintringsbod. Jag fick en sån lust till det igår.

  Tack för dina uppmuntrande ord! Idag ska jag inte stressa och inte tänka på jobbet.

  Kram
  Linda

  • Haha… ibland samma här. Men i år har jag ju haft ett långt sommaruppehåll från trädgården. Att avsluta saker emellanåt är bra och det är ett bra löfte du gett dig själv tänker jag.

   Varsågod skönt om jag kan säga något klokt som hjälper till 🙂 Att städa en bod kan bli både mindfulness och ge nöjdhet.

   Kram, Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.