Magnolialistan med Ledvinahybrider

Magnolialistan med Ledvinahybrider

Magnolialistan – listan över magnolior jag samlat som ’vill ha’ när jag sett bilder eller läst lovord om fina sorter – ja den är rätt så lång. Och jag vet att jag lovade Laila med Fagerdala trädgård för ett tag sen att lista några sk Ledvinakorsningar om jag kunde. Bilderna är inte Ledvinakorsningar – de är ögongodis en mörk och regnig dag.

Jag har plockat ut några härunder ur min egen önskelista som jag vet är korsningar av Dennis Ledvina. Här listas några andra av en amerikansk plantskola. Ledvina satsade under hela sitt hybridiseringsarbete, som började under 70-talet, på fler magnolior för kallare klimat, USDA zon 4 och 5, och med ett större urval av färger. Han har dessutom bytt frön och pollen världen över Skandinavien inkluderat. Därför vet man att många av de här sorterna är betydligt mer gångbara. Tyvärr kan jag inte ange en zon för hur högt i Sverige de kan odlas. Det är så beroende på klimatet i övrigt. Flera kan odlas i Värmland om man bor tillräckligt nära Vänern trots att Värmland i delar har zon 4. Mikroklimatet på en tomt är ofta väldigt varierande och man behöver helt enkelt chansa ibland. Ser ibland frågor kring det här på Facebook och vet att man odlar magnolia relativt långt norrut i Sverige. Men jag lägger det tyvärr inte på minnet. Namnen nedan är länkade till google och bildsidor. Länkarna funkar när jag testar. Det finns också en magnoliagrupp om du är intresserad, du kan söka den på Facebook.

Ledvinakorsningar ur Magnolialistan

Magnolia 'Genie'
Magnolia ’Genie’ – en mörkt rödviolett magnolia som har skålformade blommor. En magnolia ur Liliifolia-grp som blommar som ung och håller sig runt 3 meter ingen Ledvinakorsning dock
Magnolialistan - En rejäl chansning är Magnolia macrophylla
Apropå att pröva sig fram, en rejäl chansning även hos mig – Magnolia macrophylla
Magnolia 'Sunrise'
Magnolia ’Sunrise’

Vårens magnoliablomning

Det ser ganska bra ut. ’Sunrise’, ’Honey Tulip’, ’Big Dude’ och ’Genie’ är några sorter jag kommer få se i blom om vädret är gynnsamt. Några blommade för första gången i somras men passade på när jag var på en tjänsteresa i 14 dagar. En som blommade och som jag hann se är gräddbakelsen här under. Jag frågade om en annan stellata hos odlaren men fick svaret – den har jag men den här, ’Chrysanthemumiflora’, är vackrare. Det här var sommaren 2015 och i våras blommade den för första gången… Den hann inte heller upp på magnolialistan trots att den är rosa och alldeles ljuvlig

Magnolia stellata 'Chrysanthemumifolia'
Magnolia stellata ’Chrysanthemumifolia’
Magnolia 'Yellow Bird'
Magnolia ’Yellow Bird’ har inte jättestora blommor men det är en av de gulaste som klarar sig en bit upp i Sverige

Magnolialistan är lång – jag vet och den kommer säkert bli längre men jag kommer inte skaffa alla. Den hjälper mig bara prioritera när jag står och funderar på vad jag vill ha i det fåtal välsorterade plantskolor som finns. 

Passande nog är temat för trädgårdsfägring – ’de 5 översta på önskelistan’ eller ’på önskelistan för nästa säsong’. Magnolialistan passar in på båda. Jag gör ingen rangordning på magnolialistan det är bara en helt vanlig bokstavsordning 😉

Gott slut och Gott Nytt odlingsår 2019!


21 thoughts on “Magnolialistan med Ledvinahybrider”

 • Intressant info om härdiga magnolior varav jag inte har en enda. Svårplacerade tycker jag både med tanke på storlek och andra förutsättningar. Tenderar de inte att bli ganska spretiga också eller är det endast en fråga om beskärning? Ögongodis absolut!
  Önskar Gott Nytt odlingsår
  Kram
  /Anette

  • Förutsättningarna – ja kanske. Spretigheten är nog mer en sortfråga. Numera finns det mer pelarväxande magnolior och sorter som bildar vackra träd. ’Elisabeth’ som jag hade i förra trädgården var väldigt vacker även utan löv. ’Big Dude’ som jag har snabbt bildat en vacker krona – utan beskärning. För mig är de lättplacerade eftersom mitt huvudfokus är lund- och surjordsväxter. Du har ju en annan inriktning och då blir det svårare. Försöker föreställa mig magnoliablomning samman med dina blommande äppleträd – känns inte som en bra kombination för någon av dem 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Vilka fantastiskt fina magnolior. Jag har frösått en Siboldi för flera år sedan och jag blir glad varje år när jag ser att den lever. Men blomning får jag nog se mig i stjärnorna efter jag tror inte att den blommar här hos mig.
  Men man vet ju aldrig.

  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År

  • Tror att sieboldii är en av de som fungerar och blommar långt norrut. Mina frösådder är nog 5 år nu och de är för unga för att blomma ännu 🙂

   Tack! jag önskar dig detsamma – Gott Nytt År! Carina

 • Oj, oj farligt inlägg det här:). SÅ vackra! Coral Lake, hur snygg liksom 🙂 ?Har aldrig haft Magnolia i min trädgård. Vi har en liten på landet, men den måste vara felplacerad för den är jätteliten. Blommar men växer knappt.
  Kram Maria

  • Visst är en del av dem magiskt vackra 😉 De är lite kittsliga med jord och fukttillgång de där primadonnorna men om den blommar så får ni ju ändå det viktigaste.

   Kram, Carina

  • Tack Lisbeth! Ja platsen – det är väl där det kommer knipa här också så småningom. Så att få in hela önskelistan är helt uteslutet.

   Ha det gott! Carina

 • Hej Carina

  Jag har provat med den vanliga ’Susan’ vid huset i Värmland, men den klarade sig bara en vinter sen var det slut, snön tryckte ner den -huset det ligger i zon 5, men jag provar med allt möjligt ändå.
  Har du någon erfaringer med de nya från New Zealand?

  Ha en trevlig nyårshelg

  • Hej Karsten!

   Om jag kommer ihåg rätt så är flickmagnoliorna, åtminstone vissa av de rätt så känsliga. Du skulle kanske titta på vilka Magnolior Jonny Andresen odlar. Han bor bara nån knapp timma från norska gränsen.

   NZ magnoliorna – jag hade tänkt köpa ’Black Tulip’ men blev avrådd pga härdighet. Jag har zon 2. Därför har jag ’Genie’ istället och jag har en ’Honey Tulip’ som växer bra men zon 5 – ned det tror jag inte. Googlade M. ’Cameo’ och den verkar inte finnas hos någon handlare i Europa – det är kanske en indikator?

   önskar dig ett gott slut och ett Gott Nytt 2019! Carina

 • ’Chysanthemiflora’ står på min ønskeliste! Den er bare så vakker. ’Yellowbird’ hadde jeg her, men den døde etter et par år. Tror det var for mye leire der den sto. Den ’Genie’ står også på ønskelisten. Den fargen er bare så fin!

  Klem, Marit

  • Jorden är riktigt viktig för magnolia och lera är nog det sämsta de kan vara med om. Jag blandar torv, löv, barkmull och mycket välbrunnen naturgödsel i olika kombinationer beroende på vad jag har hemma. Sen är de törstiga också. Genie blommar i sommar igen och då hoppas jag få se mer av den.

   Kram, Carina

 • Hej Carina!

  Jag tror som du att när det gäller magnolior så är det så mycket mer än enbart växtzon som spelar in. En del har fungerat hur bra som helst här medans andra inte överlevt men jag är inte säker på att det är lägsta temperatur under vintern som är orsaken. Genie har jag haft här i 4? år, den har vuxit dåligt och torkan skadade den i somras, vet inte om det finns liv kvar, det visar sig.

  Kram!

  • Jonny Andresen som har en hel del magnoliakunskap och mycket växtkunskap i allmänhet skrev för ett tag sedan om ympunderlaget. Många verkar ympade på dåligt underlag producerat i Kina… Ungefär så skrev han så ta inte orden exakt. Jag tror underlaget om de är ympade är väldigt viktigt. Upplever att vissa står och stampar några år, etablerar sig, och sen börjar växa. Hoppas att det är det din ’Genie’ gör.

   Kram, Carina

  • Det håller jag med om. Tyvärr är de inte vanliga i Sverige heller. Handlarna envisas med mer känsliga sorter.

   Ha det gott! Carina

 • Hos mig står 5 magnolior varav kobus och sieboldii är de enda som blommar. Namnsorterna vägrar blomma och har blivit så ointressanta genom åren så jag kommer inte ens ihåg vad de heter. Genie har jag fallit pladask för på bild och tänkte inhandla den i år men då ska jag kanske vara mer noga med jordförbättringen för här står de stackarna i ganska tung lera. Ha ett riktigt Gott Nytt År! /Lotta

 • Vad bra med en lista, så att du inte glömmer någon favorit, när du väl skall till att köpa! Mgnolior är ju så vackra!!
  Önskar dig ett fint slut och ett gott nytt år!
  Kram Gunilla

 • Spännande läsning! Har bara tre magnolior men är väldigt glad i dem. Det tog ganska många år innan de började blomma men nu kommer de med massor av knoppar. Tack för alla dina intressanta inlägg.
  Gott Slut och Gott Nytt!
  Birgitta

 • Hej Carina!
  Så vackra magnolior, det behövs några till min trädgård. Har en liten stackare som inte växer, den har några blommor varje vår, men drömmer om en stor ståtlig sak, med många blommor. Genie uppfyller mina drömmar, både till färg och form.
  Ha det bra /Marika

  • Hej Marika!

   Kolla med plantskolan bara… Genie är inte en Ledvinakorsning om jag kommer ihåg rätt. Jag ser fram emot vårens blomning och att få se och följa den 🙂

   Ha det gott! Carna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.