Tretal i mitten av april och vacker blomning
Tretal är ett genomgående tema hos släktet Trillium som alltså har tre blad, tre foderblad och tre kronblad. Ett släkte som selekterades och namngavs av Linné.
In 1753, Swedish botanist Carl Linnaeus established the genus Trillium by recognizing three species, Trillium cernuum, Trillium erectum, and Trillium sessile. The type specimenTrillium cernuum described by Linnaeus was actually Trillium catesbaei, an oversight that subsequently led to much confusion regarding the type species of this genus.
Källa: Wikipedia
Ett fascinerande släkte med tretal i allt men som också är vackert och tacksamt att odla. Släktet tillhör familjen Melanthiaceae – nysrotsväxter – och de flesta är lättodlade i en lundmiljö som den härunder.
Just nu är mina blommande tretal flera
Det lilla och underbara pricktrebladet – Pseudotrillium rivale – har blommat ett tag och kommer nog vara på sluttampen snart. Jag är så glad över att den visar att den trivs genom att skicka upp fler och fler blomstänglar för varje säsong. Mina exemplar är resultatet av en frösådd och eftersom det är en sort som kan vara svår eller åtminstone dyr att få tag i så är frösådd lönsam. Om du vill fröså så försök få tag i färska frön det ger ett bätre resultat. Men mina plantor kommer från kommer från SRGC frölista och har gett resultat ändå.
Paddtreblad med blommor direkt över bladen
En annan frösådd är stort paddtreblad – Trillium cuneatum – som hos mig är lite variabel i storlek. Och det kan indikera att ett par av exemplaren i själva verket är hybrider. Det vill säga moderplantan har fått pollen från andra arter och i några fall skapat korsningar. Men det förekommer också naturliga variationer. Jag ser skillnader i form av höjd hos plantorna men också i färgen hos blommorna. Trilliumsläktet har en tendens att hybridisera lätt inom släktet. Och hybriderna som kommit upp i andra frösådder är också på väg upp men de kommer blomma i maj. Du kan se exempel HÄR.
Trillium sessile – tretal men mindre i storlek
Veckan som gått
I veckan, numera förrförra veckan, har jag tagit vara på vädret och fixat i grönsakslandet. Nu är några av lådorna preppade och sådda. Ett par är planterade med lök och några är sådda med gröngödsel. De tre sista lådorna är satta på plats och ogräset är bortrensat. Det känns himla skönt och som att jag är i fas med grönsakslandet. Att jobba med en 6-årig växtföljd har den positiva effekten att jag inte behöver fundera så mycket över vad som ska odlas i vilken låda. Det skapar också utrymme för sommarblomsplantor mellan grönsakerna. Sen ger det dessutom struktur – det gillar mina ögon. Men struktur är ett fenomen som är förbehållet just grönsakerna hos mig.
Jag länkar till Trädgårdsfägring och ser fram emot att läsa era inlägg där!
Trillium er så fine, og du har så mange flotte av de. Prikktreblad har jeg ikke sett her noen gang. Nydelig farge på den.
Jeg hadde tilfeldigvis en spire av blomkarse sammen med tomatene i fjor, og det syntes jeg var en morsom kombinasjon.
Klem, Marit
Tack Marit!
Pricktrebladet är inte så vanligt och lättaste sättet att få tag i den är nog frösådd. Och då är chansen till variation större än att köpa en dyr rhizom. Det är fint med blommor bland grönsakerna och ett bra sätt att utnyttja ytan bättre. Jag hoppas att det ska förvilla olika skadedjur.
KRam, Carina
De er veldig fine, og så har de så fint bladverk. Jeg har aldri hatt dem, men hadde vært kjekt å prøve. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg
Tack Ingeborg!
Visst är de fina och många har numera ett bättre pris per rhizom. Jag har fått stor variation genom frösådder och det är kul när de slutligen blommar.
Tack detsamma! Carina
Hej Carina!
Dina Trillium ser speciella ut i både blommor och blad. Tror inte jag har sett dem i verkligheten. Det låter härligt att du redan är klar med några av dina odlingslådor. Vi håller på att reparera en och funderar på vad jag skall ha i vilken. Alla är rensade så de är klara att så och plantera i. Odlar inte så mycket, så det får bli det gamla vanliga som är kul att plocka in under säsongen. Har stagnerat lite på grund av vädret. Får nog sätta fart om jag vill skörda något i sommar.
Ha det bra /Kram Marika
Hej Marika!
Det är skönt – när jag började med 6-årig växtföljd innebar det att jag behöver ’bara’ rulla grönsakerna från låda till låda mellan åren. Inget funderande längre och det är rätt så skönt. Igår satte jag sättlök men ska sen sätta ut mina frösådda lökplantor. En del säger att det blir bättre resultat med sådder. Spenat och rädisor har redan grott 🙂
Tack detsamma! Kram, Carina
När jag öppnade inlägget och såg den översta bilden så kändes det som att titta på en vacker målning. Och det blev bara bättre och bättre när jag bläddrade nedåt. Trillium, denna vackra växt och vilka fina du har. Den frösådda som sprider sig mer och mer är verkligen jättefin.
Intressant att läsa om din 6-åriga växtföljd. Och så långt du kommit. Jag har mina sådder står inomhus i väntan på att få komma ut. Satsar bara på potatis, gurka, chili, paprika och tomater.
Aha, det har spåtts en varm, lång och torr sommar. Det låter lite oroväckande med tanke på att det redan är torrt. Vi får väl se hur det blir.
Ha nu en fortsatt fin vår!
Kram, Anita
Tack Anita!
När jag såg bilderna efter varandra så kändes det som ett himla behagligt färgtema men ändå med variation. Och jag gillar alla tre. Jag har sått en hel del och en del står ute för avhärdning. Men jag har ju ett grönsaksland i full sol och med bergväggar längs båda långsidorna. Det skapar ett gynnsamt mikroklimat men hjälper naturligtvis inte om det blir lite ordentlig nattfrost. Så det är alltid en chansning det där. I nästa vecka ska jag sätta ut sommarblommor på en ’blom’ dag och då ska det tydligen också bli varmare nätter 🙂
Chilin har mått mindre bra i år eftersom pannrummet varit kallt. Tomaterna ska jag skola om nu men det är nog lagom sent eftersom det varit så kallt ute här.
Kram, Carina
Hvor har du mange fine Trillium. Rivale er virkelig en skønhed. Man ser ikke så tit Trillium hverken i haver eller i planteskoler.
Det er et fint billede fra norra lunden. Man får lyst til at gå ind imellem alle planterne og opleve stemningen.
Hilsen Elna
Tack Elna! Jag gillar också känslan i norra lunden 🙂
Jag är tacksam för den trädgådrdsbok som öppnade mina ögon för Trillium och lundväxter. Och senare för att jag gick med i Botaniskas Konnässörsklubben. Nu är det inte så svårt att hitta Trillium i vanliga handeln men sjutton vet vad man får.
Ha det gott! Carina
Så vackra blad en del av dina Trillium har, växter med vackra blad de tillför så mycket även när de inte blommar dem har jag fallit för pladask .Ha det gott/Margareta
Tack Margareta!
Så är det de är vackra som bladväxter och bladen hos olika arter är också väldigt olika. Så samma form och antal men olika storlek och färger.
Ha det gott! Carina
De blomstene var nydelige.
Tack! Där är vi helt eniga 🙂
Carina
Spännande växter! Som något förhistoriskt, man kan se dem tillsammans med dinosaurierna …
Men du, den allra första bilden – den är exotiskt vacker som vore den en oljemålning!