
Spetsbräken – sista ormbunken ut
Spetsbräken, P. setiferum, är sista ormbunken jag ska skriva om som en av mina favoriter. Mmen det är å andra sidan en art med många selektioner, därför får de ett eget inlägg för som en bekant sa – de är snygga allihop. Och vid det här laget har jag hittat några stycken. Ändå kommer jag inte tveka om jag hittar fler. Spetsbräken – det svenska namnet säger dessutom allt som behöver sägas. I slutet har jag gjort en odlingsöversikt för de flesta ormbunkar vi kan hitta i handeln plus en hel del till. Och om du tittar på sidan för ormbunkar finns flera av termerna typ divisilobum förklarade.


Spetsbräken tål många minusgrader
Arten tål en hel del och den hör hemma i USDA zon 6 där 6a ligger i intervallet -23 till -20 och 6b innebär -23 till -17,8. Och det här innebär att spetsbräken borde kunna odlas ganska långt upp i Sverige. Skillnaden är att vintern där är kortare än här men det brukar inte påverka ormbunkar.




Jag odlar spetsbräken så här…
Spetsbräken, P. setiferum, och alla kultivarer trivs bäst i en fuktighetshållande och mullrik jord i ett skuggigt eller halvskuggigt läge. Jag odlar några i ljus skugga och det fungerar också bra. Ljusare lägen med sol delvis under dagen fungerar men då behövs också mer fukt i jorden.
Jag har delat några nu i vår och det verkar ha fungerat bra – delningarna har tagit sig och satt nya blad. De växer i rosetter och jag delar mellan rosetterna så att varje delning har en rosett. Mer än så har jag inte vågat men det kommer jag att testa på sikt. Jag har inte vågat, velat, orkat testa sporförökning men vem vet…
Så här trivs ormbunkarna bäst
Jag har gjort en sammanställning, en översikt över hur ormbunkar vill växa. Och den täcker lätt allt som hittas i en vanligt plantskola. Informationen är i grunden från ett examensarbete från SLU men jag vill ha en översikt som jag enkelt kan ha med mig ut iställer för 56 sidor att bläddra i. Som ni ser så trivs arter inom de olika släktena i olika miljöer. Du läser rutorna från vänster till höger och sen de undre rutorna. Det innebär att de som trivs i skuggiga och fuktiga miljöer är fördelade på 3 rutor. Och det som slår mig är att ’myten’ jag såg senast idag på FB – ormbunkar vill växa i mager jord i skugga är en alldeles för grov generalisering. De är precis som vi – olika både som släkten men även arter inom släktena.
Och eftersom jag vill ha frodiga och vackra ormbunkar så får alla tillgång till näringsrik jord. Dessutom växer mina olika Asplenium i lundens torvpartier men på grund av pH värdet i torven får de en liten näve musselskal för att ge ett pH värde åt det basiska hållet som de vill ha. Du kan använda krossade äggskal eller om du hittar en liten säck musselskalskross som man brukar ge till värpande höns. Min säck kommer räcka min livstid ut.



Ormbunkskorståget är slut…
..men jag kommer säkert visa bilder många fler gånger. Och säkert fler favoriter för jag är spänd på hur de jag hittat i år kommer utvecklas. Det finns bra saker med viruset också och en av de är att en odlare som annars bara säljer på marknader i Europa i år har satt samman en lista och skickat plantor. Och det har dessutom varit FANTASTiska plantor.
Jag länkar inlägget till Trädgårdsfägring och ser framemot att läsa många trädgårdsinlägg.
Hoppas alla har haft ett fint avslut på juli och en bra start på augusti. Själv blandar jag med plockning av vildhallon – de är fantastiska i år!

Det er spennende å lese om alle dine bregner. Det er utrolig hvor mange forskjellige det finnes. Adiantum har jeg prøvd her for de er så vakre, men de forsvant etter en kald vinter. Jeg får jøye meg med å nyte dine. Jeg får nøye meg med mine dryopteris som trives godt her. De er litt kjedelige, men sånn er det bare.
Klem, Marit
Tack MArit!
Kan du inte odla Asplenium och Polystichum? Där finns flera som jag tänker borde fungera även hos dig. Får se om jag har några delningar du kan testa.
Kram, Carina
Kul att se hur många ormbunkar man kan odla, som du säger är ju utbudet på handelsträdgårdar ganska begränsat. Har bara testat några få utöver majbräken och träjon som växer vilt i och omkring min trädgård, men skulle kanske bli lite modigare och prova några fler. Bra sammansatt info 🙂 Ha det gott./Ulrika
Tack Ulrika!
Ja om du gillar frodiga lundmiljöer är det värt att testa fler sorter. Men ju fler vi är som frågar efter fler sorters ormbunkar desto bättre tänker jag att utbudet kan bli på sikt. Synd att jag inte har riktigt det tålamodet 🙂
Ha det gott! Carina
Du har mange skønne bregner, jeg har også en del i min skov, der fungerer de godt. Men jeg har længe tænkt på, om de kan deles, det lærte jeg så lidt om her.
Tak for det 🙂
Hilsen Lisbeth
Tack Lisbeth!
Dela verkar fungera bra på de flesta men man ska göra det på våren har jag förstått.
Ha det gott! Carina
Du har vel nok mange fine bregner. Det er et fint indlæg og en god oversigt . Jeg ved ikke ret meget om bregner, men jeg har fået nogle forskellige slags foræret. Jeg tror, jeg skal have mig sat ind i, hvilke krav, de stiller. Nogle af dem ser ud til at have det for tørt.
Hilsen Elna
Tack Elna!
Jag har haft tur att ha ormbunksintresserade runt mig plus att en period hade man en hel del sorter till försäljning i Göteborgs botaniska trädgård. De passar bra in i miljöerna jag tycker om.
Ha det gott! Carina
Ja nu har jag lärt mig massor om ormbunkar. Fina och så känns det liksom lite djungel över dem. Kram Pia
Härligt 🙂 Javisst är det djungelkänsla över dem – frodiga och gröna om de får bra, rätt, förutsättningar.
Kram, Carina
Skjoldbregne kaller visst vi den der. Flotte og spennende planter. Jeg har behov for å skaffe en oversikt over hvilke jeg har. En av de kuleste er en med sorte stilker, nemlig Adiantum pedatum.
Ha det godt!
Den är vacker A. pedatum. Vet inte om jag har den… ..har köpt den och följt av ett varietetsnamn men SKUD menar att det är en variant av A auleticum. Men de är mer lika pedatum än auleticum.
Tack detsamma! Carina
Hej Carina!
Så många olika ormbunkar det finns, de är som små konstverk. Så fina detaljer i bladverket. Är imponerad av din kunskap om hur och var de trivs bäst.
Jag har provat både ute och inne, utan att lyckas.
Ha det fint /Kram Marika
Hej Marika!
Det finns många vackra 🙂 Vi har kanske helt olika jordar och jordmån. Visst är det väl hostor som inte heller trivs så bra hos dig?!? Inne klarar jag inte ormbunkar – luften är för torr och jag glömmer vattna.
Ha det gott! Kram, Carina
Hej Carina!
Ja , helt rätt, varken Hosta eller Ormbunkar trivs hos mig. Jag får vara glad över det som trivs.
Ha det gott /Marika
Vilket bra inlägg. Toppen med tabellen längst ner. Min favorit blev ’Herrenhausen’, tycker den ser ut som om den är broderad eller virkad. Tror att ormbunkar skulle trivas hos mig. Läser i Marikas kommentar att hostor inte trivs hos henne och därför inte heller ormbunkar (kanske). Hos mig trivs hostor väldigt bra så jag undrar om inte ormbunkar skulle göra det också. Det värsta är att det är fullt hos mig 🙂
Ha en fin augustihelg! Antar att ni också har värmebölja på västsidan.
Kram Anita