Paeonia delavayi redflowered group

Terminen är snart slut – glädjeskutt och summering

Terminen – ett bra uttryck för den här våren om än lite för kort. Som en längre paus mellan allt annat. Från latinets ’semestris’ sammansatt av ’sex’ och ’mensis’ månad. I det antika Rom hade man vissa ämbeten i 6 månader = en semester och därför hittar man semester i ett drygt trettiotal länder och språk men med en annan innebörd än hos oss. Därför att där betyder det termin. Begreppet vandrade från Rom till Frankrike och en ’semestre’ var där en tjänstledighet som officerare kunde åtnjuta under 1700-talet. Och mest sannolikt har ordet kommit därifrån till oss.

Upptäcksfärd - nyanläggning
New development – Gothenburg botanical garden, Göteborgs botaniska trädgård. Gammal bild men den har trappen som slingrar uppåt mot det fördolda, anläggning som jag pysslat med och ORMBUNKAR i mängd planterad längs sidorna

Men hos oss fick ordet en annan innebörd och vi får nöja oss med en mer eller mindre lång ledighet oftast sommartid. Ändå undrar jag hur frågan som följer ”what subjects are you taking this semester?” skulle tolkas här? Därför att vi har vår inrotade tanke kring ordet. Men kanske så här… Ööhh trädgårdsanläggning och viss växtkunskap… ..eller åtminstone om du frågar mig. Men jag har också levt i några av de där andra länderna som har en mera ’trogen’ betydelse av ordet.

Varför funderar jag på det överhuvudtaget? Jo för jag fick frågan om jag har hemester eller svemester… Ingetdera tänker jag! Jo en långhelg på Österlen har jag haft. Men ärligt talat vad är det som är så annorlunda? Vi är väl ganska många tänker jag som firar sin semester hemma eller i Sverige även utan virus. Och allvarligt talat hur många är borta en hel semester? Jo jag har varit det men då snarare en termin är 4 veckor.

Under våren har jag…

Terminen - ännu en skottkärra full
Skottkärran har gått varm i hela våren och försommaren med växter som ska flyttas. Just den här är ovanligt tom

..och mitt svar är – jag har existerat den här terminen, utan att fundera på vad det kallas. Men vårens ledighet gled med avbrott för vissa studier liksom bara vidare och in i… ..just det svensk semester. Summeringen ger ändå att jag har flyttat eller planterat 1.786 växter och jag har anlagt ca 300 kvadratmeter lund. Men jag har också flyttat 4 lastbilslass jord, innehållet i 10 traktorägg och 1 traktorlass gödsel. Ändå är allt inte klart men jag behövde en summeringen för mitt eget välbefinnande, något att komma ihåg de där dagarna när det känns som inget hänt! Och även om många växter står kvar så har jag trots allt flyttat fler än de 40% som är kvar.

Terminen - Paeonia delavayi redflowered group
Paeonia delavayi redflowered group – blommade för första gången, helt klart godkänd i en vacker röd nyans

Terminen under hösten…

I början känns höstens termin rätt lång men så börjar jag titta på uppdraget och vad som ska göras. Och en högnivå planering visar snart att aj då – en höst är rätt kort. Sen blir det julledighet – jag tar alltid ledigt även om det är få klämdagar – jag måste vila. Och samma visa i januari – en hel lång vår ligger framför oss. Men nu har jag lärt mig att den går också väldigt fort. Vi är lediga lite här och där. Våra kollegor i andra länder är också lediga lite här och där – dock inte nödvändigtvis samma dagar som vi.

Acer palmatum 'Orange Dream'
Acer palmatum ’Orange Dream’

Paradiset väntar inte på att terminen ska ta slut

Paradisliljan blommade i juni och bryr sig inte ett dugg om termin eller olika begrepp för ledighet. Jag måste ändå sympatisera med den inställningen.

Terminen - Paradisea liliastrum
Paradisea liliastrum

Och där nånstans försvinner tiden. Men om jag nu ska sätta termer på vad min ledighet är så är nog semester i form av hemester och med inslag av svemester rätt så rätt. Fast är det applicerbart på mitt ideliga anläggningsarbete? Ändå är trots allt semester enkelt och bra.

Trädgårdsfägring öppnar för en ny vecka och jag länkar precis som jag brukar. Och snart ska jag berätta om ett experiment jag gjorde i april. Men som jag var ytterligt besviken över när jag var klar – fast hur gick det sen?

Snart dags för mörka kvällar och färgade lyktor eller åtminstone ett gäng havskräftor

14 Kommentarer

 1. Ulrika den 7 augusti, 2020 kl 16:59

  Vilka finurliga tankegångar. Tillhör också de som (helst) spenderar sommaren hemma påtandes, ibland lite förstrött och andra dagar mer kraftfullt… grävandes, stenflyttandes eller planterandes. Fina bilder. Allt gott /Ulrika

  • Carina den 8 augusti, 2020 kl 08:19

   Tack Ulrika!

   Jag hör så ofta – inget slår en svensk sommar! Och det håller jag med om. Upp till nyligen har jag rest mycket i jobbet och det bidrar också till behovet av att inte planera en sommar borta.

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 7 augusti, 2020 kl 19:05

  Jeg ferierer nesten alltid hjemme, så jeg ser ikke problemet 😉
  Det er jo så fint i Skandinavia om sommeren, så jeg forstår ikke de som klager. Folk er blitt så til de grader bortskjemte, at det er et hylekor uten like.
  Så flott den Acer palmatum ’Orange Dream’ er. Er den bare sånn på våren, eller hele sesongen?
  Vakre bilder, Carina!
  Klem, Marit

  • Carina den 8 augusti, 2020 kl 08:22

   Sant – inte jag heller! Men är det inte så att de som klagar har det mer som ett inbyggt behov att göra just det…?

   Orange Dream är just nu mera gul så den tappar den mest intensiva färgen under sommaren. Men nytillväxten fortsätter på samma sätt. Fast i år har jag insett att den står onödigt soligt. Jag ska försöka få planterat en större tall som kan skugga den och några andra 🙂

   Tack – bilderna är lite random plockade 🙂

   Kram, Carina

 3. Marika den 7 augusti, 2020 kl 19:21

  Hej Carina!
  Semester är ju till för att få ett avbrott i arbetet, få göra något annat än det man sysslar med till vardags. När jag läser den långa listan på vad du har åstadkommit, så påminner det inte så mycket om semester. Men bara hjärnan får vila, och du trivs. Försökte gräva upp en del av en rabatt idag, men det gick inte i värmen, fick hitta på annat som gick att göra i skuggan.
  Är ni fortsatt permitterade, eller är det slut på det efter semestern?.
  Ha en trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 8 augusti, 2020 kl 08:25

   Hej Marika!

   Visst är det så 🙂 Men i år har jag haft såpass kul att det oftast inte känts som arbete. Och hela våren var ju trots allt tid till det – anläggning. Vi ska börja jobba nu till veckan. Jag har inte följt med men jag tyckte det verkade som vi inte ska jobba fullt ut utan att vi skulle fortsätta ’studera’ en del av tiden. Vi får se på tisdag när jag åker in. Jag måste få in datorn i nätverket för att få bytt ett lösenord.

   Nu är det för varmt för grävande – jag åker till havet och vilar.

   Ha det gott! Kram, Carina

 4. Villroses hage den 8 augusti, 2020 kl 12:42

  Svimlende tanker! Nesten som den svingende, flotte trappen.
  Selv filosoferer jeg litt over om jeg har en evigvarig ferie (semester) nå. Har nemlig gått ut i førtidspesjon som vi kaller det. Fantastisk og litt skremmende på en gang.
  Peonen ble jo fin! God helg videre.

  • Carina den 10 augusti, 2020 kl 09:17

   Ja det var svindlande men jag behövde göra det en dag när det kändes som att inget blivit gjort eller som om det mesta var kvar.

   Det är härligt att rå sin egen tid – hoppas du finner dig till rätta snabbt 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Marie den 9 augusti, 2020 kl 08:08

  I Danmark er semester en betegnelse for de to halvår, som et universitetsår består af, men jeg er helt bekendt med, at det længere nordpå betegner det modsatte,nemlig ferien. For en havenørd kan det være hip som hap – projekterne skal bare gennemføres, og det er helt vildt, hvad du har nået.

 6. Pia Gustafsson den 9 augusti, 2020 kl 08:50

  Intressant läsning. Oj vad du har grävt och jobbat. Här har vi stannat hemma på grund av att maken är i riskzon. Jag hade gärna sett mig om lite i vårt avlånga land men det kanske blir av en annan gång. Kram Pia

  • Carina den 11 augusti, 2020 kl 06:52

   Mmm, jag har mestadels varit hemma även jag. Får lite olika bud om jag är i riskzon eller ej.

   Ja det har varit en vår full av anläggning och flytt av växter. Och ur den aspekten tänker jag att det kommit bra saker ur den här situationen också.

   Kram, Carina

 7. Carina den 10 augusti, 2020 kl 09:20

  Ja ni har den mer vanliga definitionen 🙂 MEn som du skriver det spelar ingen roll i trädgården. Tack – det kändes skönt at räkna ihop det en dag när det kändes som att jag inte gjort någonting. J ag vet att jag gjort massor men jag såg det som var kvar.

  Hälsningar, Carina

 8. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 11 augusti, 2020 kl 17:26

  Det är ju helt fantastiskt vad du har jobbat bra, efter ett sådant arbetspass då är det verkligen läge för en lite gnutta semester kan man tycka.Nu är det ju så att en trädgård blir ju aldrig färdig men man måste ju få njuta av fägringen också och det gör man bäst om man tar sig tid och sätter sig ner och begrundar sitt verk .
  Ha det gott/Margareta.

 9. Anni den 17 augusti, 2020 kl 11:57

  1786.
  Jisses.
  Snacka om att du byggt muskler!
  Själv har jag aldrig semester, däremot tar jag mig ledigt lite då och då. Egenföretagare med det mesta jobbet hemifrån, så ärligt talat går jobb och fritid in i varandra. För att få vara ledig på riktigt måste jag resa bort, därför brukar en del av makens semester (för han har sådan) tillbringas någon annanstans så att jag kan lämna mina arbetsuppgifter hemma. Å andra sidan jobbar jag inte ihjäl mig hemma heller. Man ska ju leva också.!
  Och så några sena svar på dina kommentarer hos mig, nu när mitt bloggläsande haft semester ett tag 😉
  I min värld är rosa havskräftor och röda flodkräftor (oavsett nationalitet) två helt olika rätter, så jag jämför dem inte utan gillar dem båda. Havskräftor finns såklart inte på ostkusten och är därför mer av en delikatess som äts mer sällan. Inte för att jag äter flodkräftor så ofta heller, mer än just nu i augusti.
  Luftavfuktaren i källaren står så den inte kan kopplas till avloppet, den vi har i torkrummet är däremot ansluten (så där har jag ingen aning om hur mycket fukt som sugs upp!)
  För att förstora min vigselring behövdes mer guld, vilket min kollega har lött på (eller vad det nu heter på guldsmedsspråk). Det gick inte att tänja ut det guld som fanns, ringen hade blivit för smal och gravyren försvunnit. Jag ska få ringen på onsdag, den ligger och väntar i butiken, sedan kanske den blir ett eget inlägg. Georg Jensen är så att säga oskyldiga, men de berättade inte varför de inte kunde vidga ringen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.