Ormbunkarna som är mina favoriter

Ormbunkarna som är mina favoriter

Ormbunkarna – favoriterna – jag tänkte skriva 5 men vi får väl se när vi närmar oss slutet…

Adiantum är ett av släktena, samma namn på svenska, som fascinerar mig i trädgården – kanske för att jag aldrig lyckats med de arter som finns som krukväxter. Mitt första minne av den är – bukettgrönt för när jag växte upp var den väldigt vanlig i blomsteraffären och ofta tyckte jag den var minst lika spännande som det som skulle vara bukettens huvudnummer. Det är ett släkte med skirt och vackert bladverk egentligen ganska olika den första sinnebilden av en ormbunke. Jag gillar den ljusa fräscha grönskan och kontrasten det ger mot de tunna, svarta bladstjälkarna. Sådär ett släkte blir en ormbunke…

Ormbunkar - Adiantum aleuticum
Adiantum aleuticum alldeles nyutslagen i ett soligt läge var den gulorange. Egentligen ska de stå åtminstone i halvskugga eftersom bladskivorna är så tunna

Asplenium – svartbräknar

Jag gillar alla i släktet och vill hemskt gärna ändra klimatet så jag kan odla fler av dem. Men vår egna hjorttunga, Asplenium scolopendrium, och alla variationer man kan hitta av den tar mig väldigt långt. Inser att jag har en enda bild på arten – dags att åtgärda men under tiden blir en selektion bildbevis. Och om jag bara får välja en enda i släktet bli det A. trichomanes i andra bilden. God tvåa kommer A. scolopendrium arten men om man inte vill begränsa sig så är flera selektioner vackra.

Ormbunkarna - Asplenium scolopendrium 'Cristata'
Asplenium scolopendrium ’Cristata’ – här kommer kunskaper i vetenskapliga namn in eftersom många eller alla är selektioner av arten och där tillägg som ’Cristata’ har en betydelse
Asplenium trichomanes
Asplenium trichomanes, svartbräken, om jag bara får välja en enda i släktet

Mindre vanliga bland ormbunkarna

Bland ormbunkarna som säljs i handeln är Cyrtomium och Coniogramme mindre vanliga men de finns eller så kan plantskolan ta hem. Jag har ingen aning om hur långt upp i landet de går. Jag har en Coniogramme japonica som klarat några vintrar här men inte hos en ormbunksfrälst i östra Göteborg. Visade en Coniogramme förra veckan.

ormbunkarna - Cyrtomium fortunei v. clivicola - japansk mahoniabräken
Cyrtomium fortunei v. clivicola – japansk mahoniabräken – har blivit så fin den här säsongen. Tidigare stog den i ett soligt torvparti. Nu står den i ett mera skuggigt torvparti där det ligger lerklumpar i torven. Den är magnifik i år

Dryopteris – lundbräknar måste med

Ormbunkarna - Dryopteris erythrosora - blodbräken
..erythrosora – blodbräken
Dryopteris erythrosora - blodbräken
..erythrosora – blodbräken – lite senare är det vackra kontraster i grönt och orange
Dryopteris sieboldii - halmbräken
..sieboldii – halmbräken – trist namn men det är tydligen doften hos bladen eller de vissna bladen som gett namnet
Ormbunkarna - Dryopteris wallichiana - svansbräken
..wallichiana – svansbräken – läcker kombination av brunsvart och skönt grönt

7 favoriter och då hann jag till bokstaven D. Tror jag fortsätter en annan dag. Jag vet redan en art som förtjänar ett helt eget inlägg om vackra ormbunkar och av den är selektionerna väldigt många.

Ormbunkarna kom in bland mina växter varför?

Jag tror det var som så att jag började med vissa arter som var vackra men svåra krukväxter – Adiantum. Medan hjorttungans gröna färg är väldigt speciell och den ansågs dessutom svår… Men senare har jag insett att många är vintergröna, alla är tacksamma och enkla när de är etablerade. Det är också som så att en mycket kunnig kvinna i Göteborg gjort mig än mer intresserad även om jag hade samlat alla jag kunde hitta redan innan vi möttes. Senast jag fick plantor av henne och jag ville betala sa hon ungefär så här – den bästa betalningen är om du hjälper mig missionera kring de här underbara växterna. Så det är det jag gör men inte långt-bort-i-stan utan bekvämt tillbakalutad i soffan.

Klicka på länken till Trädgårdsfägring och njut av fler trädgårdsskildringar!

Fler favoriter följer…17 thoughts on “Ormbunkarna som är mina favoriter”

 • Så mange flotte bregner du har! Jeg husker også adianthum i bukettene, og den var alltid min favoritt blant alle de forskjellige grønne bladene. Den Asplenium trichomanes er også en favoritt. Bregner er så sjelden å finne her bortsett fra de vanlige skogsbregnene. Det er synd, for det er så mange fine blant de. Jeg ser frem mot fortsettelsen 🙂

  Klem, Marit

  • Tack Marit!

   Ja vad hände med den egentligen? Var den för känslig? De som finns idag känns som jag kan ha i månader efter att bukettens blommor gett upp 🙂

   Jag har gjort en del delningar i vår så jag kan nog ge dig en selektion 🙂

   Kram, Carina

 • Men visst är det något speciellt med ormbunkar, dom är lite sagoväxter för mig. Och visst har jag minnen av adiantum, alltid ett måste i födelsedagsbuketterna. Tyckte alltid att dom var så vackra och det tycker jag fortfarande. Min favorit här blev nog Asplenium trichomanes, svartbräken. Jaha, då hann du till bokstaven D. Jag ser fram mot fortsättningen 🙂

  Kram Anita

  • D – ja… ..fast å andra sidan så är det ett ganska stort hopp från D till O om jag minns rätt 😉 Och efter P tar det nästan slut.

   Svartbräken är en stor favorit här också. Kan inte säga exakt varför men den är så perfekt i färg och form. Visst är det något magiskt över dem och trots det så är de så förhållandevis lätta att odla. Synd bara att utbudet är ganska litet.

   Kram, Carina

 • Jag älskar ormbunkar. Tyvärr trivs de inte alls hos mig, där det är tillräcklig skugga är det också alldeles för torrt pga stora träd och häckar. Jag får klara mig med att beundra andras ormbunkar istället för att ha egna.

  • Det är ju synd men om du gillar och skulle vilja ha så finns det ormbunkar som fungerar. Om du googlar ormbunkar brukar man få upp ett examensarbete från en tjej som läste vid SLU. Hon har gått igenom alla ormbunkar, och det är många, som kan odlas i Sverige. Och däri finns en sektion med ormbunkar som vill växa i torrare lägen.

   Ha det gott! Carina

 • Det var interessant at læse om din fascination af bregner. Det er pudsigt, at nogle arter er ganske fåtallige, bl.a. cyrtomium, mens andre rummer masser af varianter, bl.a. dryopteris. Ja, vintergrønne er de, men om foråret, når alle andre planter begynder at stråle, når glansen af dem, og de må skæres tilbage.

  • Är förtjust i alla växtslag som trivs i lunden. Jag har läst olika om det där alltså om man ska eller inte ska skära tillbaka de gamla bladen hos ormbunkar. Tidigare har jag läst att man inte ska göra det. Nu i vår har jag läst om hur man ska. Men en av de vintergröna jag har där uppstår knappt något gammalt. Även de blad som överlevt vintern fortsätter vara gröna så ormbunken blir snabbt magnifik.

   Ha det gott! Carina

 • Hei Carina!
  Bregner er blant mine favoritter, men de er så vanskelig å få tak i. Her er det få gartnerier som har dem.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Hej Anne!

   Jag förstog av Marit att ni har ett litet sortiment. Tråkigt för de är vackra i så många olika typer av trädgård.

   Kram, Carina

 • Hej Carina!
  Du har många vackra ormbunkar. Så vackert när de är gröna och fina. Den lilla svartbräken är nog min favorit också.
  Ha det gott /Marika

  • Hej Marika!

   Tack – ja nu börjar samlingen bli stor, jag rodnar lite… 🙂 Men igår besökte jag Brita Johansson och hon påminde mig om målsättningen de hade med sin trädgård – helt vintergrön. Jag vill också gärna ha en trädgård som lockar vintertid och då är flera ormbunksarter bra inslag.

   Ha det gott! Carina

  • Så trist! 🙁 De är inte jättevanliga här heller och ibland löjligt dyra. Men jag har hittat på växtmarknader och nu i vår fick jag tips om en holländsk man hade en fin lista.

   Kram, Carina

 • Ormbunkar, svartbräken, älvor, sagor, väsen – det är verkligen något speciellt i den världen. Varför får jag sådana tankar? Ser att Anita är i samma banor. Hur är det bilden av Tuvstarr ser ut? Nej, hon sitter vid en tjärn. Men finns det någon Bauer eller annan konstnär som kopplat ihop vackra väsen med ormbunken? Jag googlar och googlar men hittar inget.
  Önskar att ormbunkar trivdes hos mig. Innan vi byggde ut huset hade jag stora fina exemplar vid norra gaveln, men de tvingades flytta och lever en tynande tillvaro i torkan.
  Kram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.