Magnolior som doftar och underbara rhododendron

Rhododendron molle ssp japonicum

Magnolior som blommar på bar kvist älskas av många. Kanske ändå att jag föredrar de som blommar liite senare när bladen är på väg att slå ut. Mest för att risken för frostskadade blommor minskar drastiskt. I år har flera nya blommat och jag tror att det i kameran finns en hel del fina bilder……

Läs mer

Lönnblomning i maj – subtil men vacker

Acer - lönnar, Acer japonicum 'Aconitifolium' - solfjäderlönn

Lönnblomning är massiv och läcker även om de enskilda blommorna är små. Vid mitt första hus fanns några vanliga lönnar utanför som jag kunde betrakta liggande i vår soffa. och redan då fångades jag av den där massiva limegula blomningen. Jag kunde ligga i soffan och följa lönnarnas utveckling under våren. Och det var flera…

Läs mer

Tretal i mitten av april och vacker blomning

Trillium cuneatum, stort paddtreblad

Tretal är ett genomgående tema hos släktet Trillium som alltså har tre blad, tre foderblad och tre kronblad. Ett släkte som selekterades och namngavs av Linné. In 1753, Swedish botanist Carl Linnaeus established the genus Trillium by recognizing three species, Trillium cernuum, Trillium erectum, and Trillium sessile. The type specimenTrillium cernuum described by Linnaeus was actually Trillium catesbaei, an oversight that subsequently led to much confusion regarding…

Läs mer

Greatorex – ett begrepp jag inte kände till

Greatorex - G. 'Hippolyta'

Greatorex – ett begrepp jag hörde snödroppsälskare använda.. Jag hade ingen aning om vad Greatorex är eller står för. Men i samband med att jag gjorde en snödroppsbeställning hittade jag artiklar i mitt googlande. Excentrisk person som gav sitt efternamn Javisst det är inte svårare än så. Excentrisk är en beskrivning som en del artiklar…

Läs mer

Samplanteringsväxt vacker bland rhododendron

Epimedium 'Mandarin Star' - sockblomma

Samplanteringsväxt – det finns många sådana och dessutom beror det på vilken miljö vi pratar om. Men nu tänker jag på lunden och mina rhododendronplanteringar. Och eftersom jag älskat sockblommor sen många år blir jag glad när jag hittar nya och odlingsvärda sorter. Därför blir jag glad när jag hittar andra källor att köpa från…

Läs mer

Insektsmagneter i augusti – enkla blommor med fina detaljer

Insektsmagneter - Crocosmia och Perovskia

Insektsmagneter här och nu är alla de växter jag valt för sina detaljer. Jag har haft många av de väldigt länge och valt de av andra orsaker. Men numera är det ett kriterie som jag tänker på när jag väljer. Och jo jag vet att det totala antalet insekter minskat radikalt. Jag ser det på…

Läs mer

Hostablomningen som står ut med sin skönhet

Hostablomning - Hosta 'Wrinkle in Time'

Hostablomningen beskrivs av många som ful och störande. Jag tycker att det i många fall är totalt fel. Det finns ett fåtal jag tycker har fula blommor men de är just ett fåtal. Och om jag ska vara ärlig är det inte den enskilda blomman utan en alltför tätt packad blomställning. Däremot slås jag oftare…

Läs mer

Snödroppsyra i augusti – om att planera i tid

Snödroppar - G. 'Bertram Anderson'

Snödroppsyra i augusti? Jajamän för för någon vecka sen eller två fick jag se fina och prisvärda sorter till salu i en Facebook grupp. Det är en bloggbekant – Glädjekällans trädgård – som la ut en lista. Och kanske det bästa av allt – jag kom på samma dag som jag beställde var de ska…

Läs mer

Hortensia – många köp och ny lycka

Hortensia - Hydrangea serrata 'Fuji no taki'

Hortensia – nu på sensommaren gör de mig lycklig. Fast en liten raring har redan blommat över. I år hade den mängder av klasar trots att den är väldigt liten. Det är H. paniculata ’Dahruma’ som blommade som bäst i juli. Den ska hålla sig låg och trots större släktingar runt den i plantskolan så…

Läs mer

Magnoliablomningen i lilla lunden

Magnoliablomningen - Magnolia 'Yellow Bird'

Magnoliablomningen i lilla lunden gjorde mig glad i år. Ingen sen frost som skadat knopparna och träd som ganska snabbt växer till. ’Elisabeth’ här är långt ifrån så stor som den jag lämnade men den har gjort ett bra jobb med tillväxten ändå. Jag snöade in på den där ljust svavelgula kalkarna och därför har…

Läs mer

Lunddocka – 4 sådder och en lycka

Lunddocka - Glaucidium palmatum

Lunddocka – Glaucidium palmatum – är en av vårens skönaste perenner med blommor i en lugn och behaglig syrenlila nyans. Det finns en sirlighet och mjukhet i blommans form och textur som jag älskar. Och när min första tagit sig och växt till började jag drömma om ett exemplar av den vita varianten som är…

Läs mer

Aprildelikatesser som gör mig så glad

Aprildelikatesser - Erythronium rostratum - hundtand

Aprildelikatesser finns hur många som helst men i år, april 2022, är jag extra glad för mina hundtänder. Jag har berättat förut om att jag var orolig när jag planterade i östra lunden… Det var enorma mängder gödsel jag la där i botten och den hade inte legat det obligatoriska året. Så… ..hur skulle träd,…

Läs mer

Vårcyclamen och en ny säsong börjar här

Cyclamen coum - dvärgcyclamen

Den här vårcyclamen står nedanför berget vid foten av en Rhododendron rufum. Och där i solen och skyddet har den börjat trivas oändligt bra vilket jag är glad för. Faktumet att den började trivas så bra har inspirerat, för… ..av 28 cyclamensådder har nu 20 sorter grott. De flesta är C. hederifolium men några är vårcyclamen. Jag kommer…

Läs mer

Summering av dahliorna nu när oktober närmar sig

Uppgrävda - Dahlia 'Mambo'

Summering känns bra nu. Jag har knappt visat några av årets dahliabuketter eller kommenterat sorterna jag odlar i år. I våras kände jag att det var onödigt många att förgro och jag kan bara gissa hur det kommer kännas att packa in dem för hösten. Det är något 60-tal som jag satte i våras. Några…

Läs mer

Höstljungen ser helt underbar ut nu

Höstljungen - Calluna vulgaris

Höstljungen, Calluna vulgaris, kommer snart blomma men jag har tittat och njutit av ruggarna ända sen i våras. På en liten plätt har jag 3 gulbarriga av höstljungen och det kan ju tyckas som samma, samma. Men så tittar jag lite närmre och ser hur olika växtsätten är. En är ’bara’ gulbarrig och växer som…

Läs mer

Gräsen som trivs i de torra väldränerade rabatterna

Elymus hystrix - flaskborstgräs

Gräsen, prydnadsgräs – det var längesen jag pratade om dem men de är fortfarande lika viktiga. På senare år har jag inte direkt hittat några jag velat ha i handeln. Men jag har sått några som jag ville testa men som jag bara hittade som frö. Däremot var jag väldigt osäker på om de skulle…

Läs mer

Strandirisarna blommar i regnbågens alla färger

Iris sibirica 'Tornado Rose'

Strandirisarna – de tidiga har blommat över ett tag liksom de som blommar mitt emellan. Och nu har de som blommar allra sist slagit ut och de är ’Ester CDM’ och ’Blueberry Brandy’. En vit och den andra mörkt, rent blå. Och det är flera av de nya som jag satte i våras som faktiskt…

Läs mer

Tulpanblomningen och hur jag sköter dem sen

Tulipa 'Pacific Pearl' - tulpan

Tulpanblomningen har varit lång och fin i år – det är fördelen med svala vårar. Och nu börjar de tidiga av de jag satte i höstas att peaka. Ett par tre nya favoriter finns också i tulpanblomningen. Den allra första är ’Vendee Globe’ som såg så fin ut på bild visserligen i rött och gult…

Läs mer

Trädgårdsskådning ett axplock ur Glendoicks fågelserie

Rhododendron 'Crane'

Trädgårdsskådning – bara lite ordvitseri! Tanken är att visa ett antal småvuxna och väldigt vackra rododendron som alla är döpta efter fågelsläkten och -arter. Det började på Glendoick som är en plantskola i Skottland. Och de har i flera generationer haft rododendron och i synnerhet arter som sin specialitet. De är passionerade ägare som som…

Läs mer

Svavelgul tandrot och kejsarkronor med häftig frissa

Svavelgul - Cardamaine kitaibelii - ljusgul tandrot

Svavelgul tandrot – jag fortsätter på temat månskensgult för nu har min ljusgula tandrot, det är det svenska och i mina ögon supertrista namnet, börjat blomma efter flytten. Och som den blommar. Den har älskat flytten nen också delningen och blivit frodigare, större och blommorna är så mycket större och finare. Känns jättekul. Jag har…

Läs mer

Varierade sippor i olika färger och former

H - Hepatica nobilis 'Rubra' - blåsippa

Varierade… blåsippor borde ju alltid vara blå som namnet antyder, faktiskt säger men naturen är visare än så. Bilden i headern gör väl paradoxen med namnsättningen full rättvisa. Jag har berättat om reservatet där blåsipporna är många och varierade förut. Men på påskafton besökte jag en trädgård där marken var täckt av krokus och blåsippor…

Läs mer

Favorisering bland mina älskade lökväxter

hundtandslilja - Erythronium dens-canis ssp. niveum- hundtandslilja

Favorisering – ni vet att jag inte är bra på att peka ut favoriter. Men ’favoriter bland lökväxter’ är något jag kan klara. I veckan skrev jag om guldgula lysande lökväxter – du hittar de här. Och de är inte dem som dyker upp som första tanke när jag läser temat hos Trädgårdsfägring. Utan de…

Läs mer

Planteringsprojekt 2021 – ett tema jag gillar

Epimedum 'Never the Red Rooster'

Planteringsprojekt 2021 eller veckans tema i Trädgårdsfägring – det här ska jag plantera/så nästa vår – det var perfekt timing. För på fredag, alltså idag, den 18:e ska ett sista paket växter från UK komma/ha kommit. En sökning efter en sockblomma, en ersättning faktiskt, gav en enda träff på en engelsk plantskola. Då hade jag…

Läs mer

Uppgrävda dahliarötter och buketter jag älskar

Dahliabukett - tema vit

Uppgrävda – ja nu är de flesta av rötterna uppe och ställda till tork. Och om du funderar över om det är värt att jobba med det kontra att köpa nya varje säsong så kan du se skillnaden i en bild lite längre ner. Två av samma sort – Totally Tangerine – den ena från…

Läs mer

Sensommardoft – jag gillar buskar med doft

Sensommardoft - Clethra alnifolia 'Hummingbird'

Sensommardoft och att ha växter som doftar känns viktigt. Och kanske bär luften dofter annorlunda höst och vår för det känns som de framträder bättre nu än under sommaren. Liljorna doftade i juli och augusti. Silveraxen, som jag haussat många gånger har blommat nån vecka eller två men flesta protesterar lite mot flyttarna jag gjort…

Läs mer

Italiensk klematis blommar så vackert och så länge

202135Clematis Viticella-grp 'Brianna'

Italiensk klematis alltså Clematis viticella och sorter i Viticella-gruppen har överraskat mig. Och de visar upp sig från sensommaren och fram till frosten? Det sista är jag osäker på. Men här och nu blommar de som aldrig förr. Jag fotade ’Brianna’ i veckan och hon är magnifik nu. ’Jenny’ flyttade jag för ett par veckor…

Läs mer

Höstljung nu blommar den och jag älskar färgerna

Calluna vulgaris 'Kerstin'

Höstljung – nu dyker de höstfina ljungsorterna upp i i stort sett alla butiker oavsett inriktning.. För några somrar sedan skrev jag om ljung i flickserien – Garden Girl – knoppljung om de också kallas. Och jag berättade om hur jag väl hemma insåg att de sällan lever längre än till februari nästkommande år. Nåväl…

Läs mer

Sensommarblommande växter som älskar sol och torka

Sensommarblommande - Clinopodium nepeta 'Marvelette Blue' - stenkyndel

Sensommarblommande växter – ja det finns väldigt många som blommar sent. Ändå upplever jag att jag allt som oftast får en lite tom känsla en stund i juli. Och sen är det som att vissa växter suger in min känsla, bröstar upp sig och sjunger i toner från tårna och upp – ja som en…

Läs mer

Vinbärsblomning som jag älskar att titta på

Ribes sanguineum 'White Icicle' - rosenrips

Vinbärsblomning – vem bryr sig om det. Vinbärssläktet – röda-, svarta- och nån enstaka gång vita bär – kanske lite trist. Ändå finns det flera ljuvliga buskar om du tittar även på blomningen. För om du frågar mig är blomningen och blommorna mer intressanta än bären. Ändå var det en art med egentligen intetsägande ja…

Läs mer

Spetsbräken – sista ormbunken ut

Ormbunkar - Polystichum setiferum 'Dahlem' - spetsbräken

Spetsbräken, P. setiferum, är sista ormbunken jag ska skriva om som en av mina favoriter. Mmen det är å andra sidan en art med många selektioner, därför får de ett eget inlägg för som en bekant sa – de är snygga allihop. Och vid det här laget har jag hittat några stycken. Ändå kommer jag…

Läs mer

Ormbunksfavoriter fortsättning…

Matteuccia orientalis - japansk strutbräken

Ormbunksfavoriter – om jag nu ska välja några bland alla – en fortsättning med resten av ormbunkarna som är mina favoriter. Jag hade kommit till D när jag slutade sist. Fortsätter nu med G – Gymnocarpium som jag alltid älskat när jag sett den i skogar här och norröver. Arten i bild heter dryopteris, ekbräken…

Läs mer

Ormbunksfavoriterna hittills i trädgården

Ormbunkar - Dryopteris purpurella

Ormbunksfavoriterna i trädgården – jag tänkte skriva 5 men vi får väl se när vi närmar oss slutet… Adiantum – sirligheten personifierad i växter Adiantum är ett av släktena, samma namn på svenska, som fascinerar mig i trädgården – kanske för att jag aldrig lyckats med de arter som finns som krukväxter. Mitt första minne…

Läs mer

Oldies och goldies – pion som odlats länge

Trädgårdstrött, Oldies - Paeonia 'Mai Fleuri' - pion

Oldies och oftast Goldies eller kanske är jag bara konservativ men jag har många ’gamla’ sorters pioner helt enkelt för jag tycker de är sagolikt vackra. Det finns något lockande i ’gamla’ växter alltså sorter som funnits med länge i växtsortimentet. Då reagerar jag spontant och tänker att – jamen då måste det vara nåt…

Läs mer

Vackra magnolior – Gyllene sol och doftande ’Lina’

Vackra magnolior - Magnolia 'Golden Sun'

Vackra magnolior – Gyllene sol, ’Golden Sun’, var svår att bortse från när jag sakta gick igenom magnoliorna i växthuset hos odlaren. De är så många och ibland bara ett enda exemplar av varje. Jag letade efter de sista F2 hybriderna från originalkorsningar av Dennis Ledvina. Jag skulle inte ha fler gula men de där…

Läs mer

Ögonstenar är vi allihopa i trädgården

ögonstenar - Trillium rivale, pricktreblad

Ögonstenar eller en ögonsten – det här med att välja ut, särskilja, sätta fokus på… Jag är dåligt på det. Har aldrig varit bekväm med att ta bort för att begränsa. I min värld om jag tar bort ’något’ så har jag tagit bort en möjlighet. Och jag gillar uppenbarligen att ha möjligheterna kvar. Och…

Läs mer

Detaljerna och helheten i trädgården

Erythronium dens-canis 'Snowflake'

Detaljerna och helheten i trädgården går hand i hand – ja åtminstone om det ska kännas bra och helgjutet. Med det sagt – jag påstår inte att jag har perfekta kombinationer. Tvärtom – ibland är det väldigt svårt att välja lagom många detaljer som passar i helheten. Men ibland blir jag väldigt nöjd. Med hjälp…

Läs mer

Det var en gång några julrosor

Det var en gång - Helleborus x hybr 'Pink Spotted' - hybridjulros

Det var en gång… och jag kom hem med 9 hybridjulrosor från Wales. Tänk det här var när nätet var i sin linda och man, jag, kunde börja leta saker, läs växter, på nätet. Och när det blev klart att vi skulle tillbringa en dryg vecka i jobbet i Birmingham så dök en liten önskan…

Läs mer

Dofter i trädgården goda och mindre…

Dofter i trädgården ja temat i trädgårdsfägring är den gode, den onde, den fule och det slår slint. Jag tänker att jag struntar i temat och visar mina fina trollhasslar, Hamamelis, som blommat ett tag. Och tänk de doftar ju så gott, god och mindre god doft får representera de där 3 som väl var…

Läs mer

Månadens växt och en vintergrön sida

Nya vanor - Sarcococca hookeriana 'Winter Gem'

Månadens växt, eller om det kanske var veckans växt, var en blogglänklista jag kan sakna. Vanliga, ja oftast alldeles vanliga växter lyftes fram, fick lovord och hyllningar som gav mig som läsare en ibland helt förändrad syn. Och faktum är att det är den här ogröna perioden jag saknar det mest. Funderade en stund på…

Läs mer

Nya sockblommor och huvudbry

Epimedium x versicolor - sockblomma

Nya sockblommor – i våras fick jag fick hjälp att köpa hem sockblommor från Holland och dessutom handlade jag från en lista med barrotade perenner. Det ena gav det andra och ledde till att jag tittade närmre på de jag hade sen tidigare och framförallt 4 vitblommande ruggar. Jag har antecknat vilka jag köpt och…

Läs mer

Stormhattar vackra sensommarblommare

Aconitum episcopale, biskopsstormhatt

Stormhattar – Aconitum – är mycket vackra sensommarblommare. Arterna med djupt blå blommor gör sig så fantastiskt bra tillsammans med sensommarens starka nyanser i gult, orange och rött. Och om du har något vitt så visst är djupt blått och vitt fint tillsammans. Många arter och sorter av stormhattar blir höga och skapar spänning bara…

Läs mer

Coptis och trillium som skapat mentala glädjeskutt

Coptis japonica v. anemonifolia

Coptis köpte jag i somras för sitt vackra bladverks skull och för att det är en lundväxt. Det räcker för mig. Härdighet, blomning och annat i sammanhanget världsligt oaktat. Följdaktligen måste jag pröva och kanske misslyckas. Och, och tänk häromdagen vilken överraskning jag fick när jag hittade min Coptis i blom. Det var något litet…

Läs mer

Rhododendronleverans innan brexit

Rhododendronleverans – det är alltid spännande men den här gången stog mer på spel, vi gjorde nämligen en chansning när vi beställde i höstas medvetna om konsekvenserna av osäkerheten kring brexit. Därför är jag glad att våren kommit tidigt även i norra UK, resultatet är att den senaste ordern från Glendoick, Skottland kommer lämna plantskolan…

Läs mer

Sockblommor snart har de sin höjdpunkt

Epimedium grandiflorum 'Lilafee'

Sockblommor – Epimedium är, om du frågar mig, fantastiska växter för lundens golv. Och jag håller med de odlare som undrar varför de inte är mer populära än de är, de förtjänar helt enkelt mer fokus. I det senaste numret av skriften – TA, trädgårdsamatören – fanns ett långt och härligt inlägg om just de…

Läs mer

Magnolialistan med Ledvinahybrider

TRÄD och BUSKAR - Magnolia x loebneri 'Merrill'

Magnolialistan – listan över magnolior jag samlat som ’vill ha’ när jag sett bilder eller läst lovord om fina sorter – ja den är rätt så lång. Och jag vet att jag lovade Laila med Fagerdala trädgård för ett tag sen att lista några sk Ledvinakorsningar om jag kunde. Bilderna är inte Ledvinakorsningar – de är…

Läs mer

Jämförelse av magnolior för den obeslutsamme

Magnolia en jämförelse - Magnolia obovata - junimagnolia

Jämförelse av magnolior 2 storbladiga och en… Jämförelse av magnolior kom till efter en kommentar hos mig. Den fick mig att tänka… hmm jag kan visa bilder av alla 3. Det var Anna-Karin, Rickardssons Rosor & Rabarber, som berättade att hon valde och kvalde kring 3 olika magnolior. Plats för alla finns inte. Spontant insåg jag…

Läs mer

Sommarminnet, det bästa relaterat till trädgård

Sommarminnet - Acer palmatum 'Summer Gold' - japansk lönn

Sommarminnet Sommarminnet som satt sig i huden och själen är några ännu latare och lugnare dagar vid havet. Latare och lugnare än de jag redan spenderat och sen spenderade på västkusten. Det var några dagar hos en god vän i ett gammalt sommarstugeområde på Österlen. Så avslappnat och totalt kravlöst – kanske förutom vår vandring…

Läs mer

Rödaste röda Clematisen och bilder jag tagit bort

Rödaste röda - Clematis 'Nubia' Evipo079

Rödaste röda Clematisen Rent rött i klematis var okänt, det är violett, blåviolett eller rödviolett som har gällt. Första bilden jag såg av en röd klematis skapade wow-känsla. Bilden var en clematis som en person köpt hos Esveld. Den är röd – djupt och vackert röd med bara en anings blått i sig. Efter det…

Läs mer

Nya ormbunkar är ett måste i lunden

Nya ormbunkar - Athyrium filix-femina 'Victoriae', Majbräknar

Nya ormbunkar – jag har inget belägg för det, har inte googlat men visst känns ormbunkar som urtidsväxter som likt Magnolior överlevt och överlevt? Hur det sen är med det så tycker jag de gör sig fantastiskt bra i lundens mer eller mindre silade ljus. I början av 10-talet tyckte jag det var lätt att…

Läs mer

Krolliljor och andra tidigblommande liljor

Krolliljor – äntligen en vit Krolliljor, Lilium martagon, eller dess likar med sina tillbakarullade kronblad har fascinerat mig länge. De vill verkligen visa upp sitt inre. Många gånger har jag sått eller köpt frön för att få en rent vit – och misslyckats. Men i år blommade en sådd och åtminstone en lök ger helvita…

Läs mer