VÄXTPORTRÄTT
Varierade sippor i olika färger och former
Varierade… blåsippor borde ju alltid vara blå som namnet antyder, faktiskt säger men naturen är visare än så. Bilden i headern gör väl paradoxen med namnsättningen full rättvisa. Jag har berättat om reservatet där blåsipporna är många och varierade förut. Men på påskafton besökte jag en trädgård där marken var täckt av krokus och blåsippor…
Läs merFavorisering bland mina älskade lökväxter
Favorisering – ni vet att jag inte är bra på att peka ut favoriter. Men ’favoriter bland lökväxter’ är något jag kan klara. I veckan skrev jag om guldgula lysande lökväxter – du hittar de här. Och de är inte dem som dyker upp som första tanke när jag läser temat hos Trädgårdsfägring. Utan de…
Läs merPlanteringsprojekt 2021 – ett tema jag gillar
Planteringsprojekt 2021 eller veckans tema i Trädgårdsfägring – det här ska jag plantera/så nästa vår – det var perfekt timing. För på fredag, alltså idag, den 18:e ska ett sista paket växter från UK komma/ha kommit. En sökning efter en sockblomma, en ersättning faktiskt, gav en enda träff på en engelsk plantskola. Då hade jag…
Läs merUppgrävda dahliarötter och buketter jag älskar
Uppgrävda – ja nu är de flesta av rötterna uppe och ställda till tork. Och om du funderar över om det är värt att jobba med det kontra att köpa nya varje säsong så kan du se skillnaden i en bild lite längre ner. Två av samma sort – Totally Tangerine – den ena från…
Läs merSensommardoft – jag gillar buskar med doft
Sensommardoft och att ha växter som doftar känns viktigt. Och kanske bär luften dofter annorlunda höst och vår för det känns som de framträder bättre nu än under sommaren. Liljorna doftade i juli och augusti. Silveraxen, som jag haussat många gånger har blommat nån vecka eller två men flesta protesterar lite mot flyttarna jag gjort…
Läs merItaliensk klematis blommar så vackert och så länge
Italiensk klematis alltså Clematis viticella och sorter i Viticella-gruppen har överraskat mig. Och de visar upp sig från sensommaren och fram till frosten? Det sista är jag osäker på. Men här och nu blommar de som aldrig förr. Jag fotade ’Brianna’ i veckan och hon är magnifik nu. ’Jenny’ flyttade jag för ett par veckor…
Läs merHöstljung nu blommar den och jag älskar färgerna
Höstljung – nu dyker de höstfina ljungsorterna upp i i stort sett alla butiker oavsett inriktning.. För några somrar sedan skrev jag om ljung i flickserien – Garden Girl – knoppljung om de också kallas. Och jag berättade om hur jag väl hemma insåg att de sällan lever längre än till februari nästkommande år. Nåväl…
Läs merSensommarblommande växter som älskar sol och torka
Sensommarblommande växter – ja det finns väldigt många som blommar sent. Ändå upplever jag att jag allt som oftast får en lite tom känsla en stund i juli. Och sen är det som att vissa växter suger in min känsla, bröstar upp sig och sjunger i toner från tårna och upp – ja som en…
Läs merVinbärsblomning som jag älskar att titta på
Vinbärsblomning – vem bryr sig om det. Vinbärssläktet – röda-, svarta- och nån enstaka gång vita bär – kanske lite trist. Ändå finns det flera ljuvliga buskar om du tittar även på blomningen. För om du frågar mig är blomningen och blommorna mer intressanta än bären. Ändå var det en art med egentligen intetsägande ja…
Läs merSpetsbräken – sista ormbunken ut
Spetsbräken, P. setiferum, är sista ormbunken jag ska skriva om som en av mina favoriter. Mmen det är å andra sidan en art med många selektioner, därför får de ett eget inlägg för som en bekant sa – de är snygga allihop. Och vid det här laget har jag hittat några stycken. Ändå kommer jag…
Läs merOrmbunksfavoriter fortsättning…
Ormbunksfavoriter – om jag nu ska välja några bland alla – en fortsättning med resten av ormbunkarna som är mina favoriter. Jag hade kommit till D när jag slutade sist. Fortsätter nu med G – Gymnocarpium som jag alltid älskat när jag sett den i skogar här och norröver. Arten i bild heter dryopteris, ekbräken…
Läs merOrmbunkarna som är mina favoriter
Ormbunkarna – favoriterna – jag tänkte skriva 5 men vi får väl se när vi närmar oss slutet… Adiantum är ett av släktena, samma namn på svenska, som fascinerar mig i trädgården – kanske för att jag aldrig lyckats med de arter som finns som krukväxter. Mitt första minne av den är – bukettgrönt för…
Läs merOldies och goldies – pion som odlats länge
Oldies och oftast Goldies eller kanske är jag bara konservativ men jag har många ’gamla’ sorters pioner helt enkelt för jag tycker de är sagolikt vackra. Det finns något lockande i ’gamla’ växter alltså sorter som funnits med länge i växtsortimentet. Då reagerar jag spontant och tänker att – jamen då måste det vara nåt…
Läs merVackra magnolior – Gyllene sol och doftande ’Lina’
Vackra magnolior – Gyllene sol, ’Golden Sun’, var svår att bortse från när jag sakta gick igenom magnoliorna i växthuset hos odlaren. De är så många och ibland bara ett enda exemplar av varje. Jag letade efter de sista F2 hybriderna från originalkorsningar av Dennis Ledvina. Jag skulle inte ha fler gula men de där…
Läs merÖgonstenar är vi allihopa i trädgården
Ögonstenar eller en ögonsten – det här med att välja ut, särskilja, sätta fokus på… Jag är dåligt på det. Har aldrig varit bekväm med att ta bort för att begränsa. I min värld om jag tar bort ’något’ så har jag tagit bort en möjlighet. Och jag gillar uppenbarligen att ha möjligheterna kvar. Och…
Läs merDetaljerna och helheten i trädgården
Detaljerna och helheten i trädgården går hand i hand – ja åtminstone om det ska kännas bra och helgjutet. Med det sagt – jag påstår inte att jag har perfekta kombinationer. Tvärtom – ibland är det väldigt svårt att välja lagom många detaljer som passar i helheten. Men ibland blir jag väldigt nöjd. Med hjälp…
Läs merDet var en gång några julrosor
Det var en gång… och jag kom hem med 9 hybridjulrosor från Wales. Tänk det här var när nätet var i sin linda och man, jag, kunde börja leta saker, läs växter, på nätet. Och när det blev klart att vi skulle tillbringa en dryg vecka i jobbet i Birmingham så dök en liten önskan…
Läs merDofter i trädgården goda och mindre…
Dofter i trädgården ja temat i trädgårdsfägring är den gode, den onde, den fule och det slår slint. Jag tänker att jag struntar i temat och visar mina fina trollhasslar, Hamamelis, som blommat ett tag. Och tänk de doftar ju så gott, god och mindre god doft får representera de där 3 som väl var…
Läs merMånadens växt och en vintergrön sida
Månadens växt, eller om det kanske var veckans växt, var en blogglänklista jag kan sakna. Vanliga, ja oftast alldeles vanliga växter lyftes fram, fick lovord och hyllningar som gav mig som läsare en ibland helt förändrad syn. Och faktum är att det är den här ogröna perioden jag saknar det mest. Funderade en stund på…
Läs merNya sockblommor och huvudbry
Nya sockblommor – i våras fick jag fick hjälp att köpa hem sockblommor från Holland och dessutom handlade jag från en lista med barrotade perenner. Det ena gav det andra och ledde till att jag tittade närmre på de jag hade sen tidigare och framförallt 4 vitblommande ruggar. Jag har antecknat vilka jag köpt och…
Läs merStormhattar vackra sensommarblommare
Stormhattar – Aconitum – är mycket vackra sensommarblommare. Arterna med djupt blå blommor gör sig så fantastiskt bra tillsammans med sensommarens starka nyanser i gult, orange och rött. Och om du har något vitt så visst är djupt blått och vitt fint tillsammans. Många arter och sorter av stormhattar blir höga och skapar spänning bara…
Läs merCoptis och trillium som skapat mentala glädjeskutt
Coptis köpte jag i somras för sitt vackra bladverks skull och för att det är en lundväxt. Det räcker för mig. Härdighet, blomning och annat i sammanhanget världsligt oaktat. Följdaktligen måste jag pröva och kanske misslyckas. Och, och tänk häromdagen vilken överraskning jag fick när jag hittade min Coptis i blom. Det var något litet…
Läs merRhododendronleverans innan brexit
Rhododendronleverans – det är alltid spännande men den här gången stog mer på spel, vi gjorde nämligen en chansning när vi beställde i höstas medvetna om konsekvenserna av osäkerheten kring brexit. Därför är jag glad att våren kommit tidigt även i norra UK, resultatet är att den senaste ordern från Glendoick, Skottland kommer lämna plantskolan…
Läs merSockblommor snart har de sin höjdpunkt
Sockblommor – Epimedium är, om du frågar mig, fantastiska växter för lundens golv. Och jag håller med de odlare som undrar varför de inte är mer populära än de är, de förtjänar helt enkelt mer fokus. I det senaste numret av skriften – TA, trädgårdsamatören – fanns ett långt och härligt inlägg om just de…
Läs merMagnolialistan med Ledvinahybrider
Magnolialistan – listan över magnolior jag samlat som ’vill ha’ när jag sett bilder eller läst lovord om fina sorter – ja den är rätt så lång. Och jag vet att jag lovade Laila med Fagerdala trädgård för ett tag sen att lista några sk Ledvinakorsningar om jag kunde. Bilderna är inte Ledvinakorsningar – de är…
Läs merJämförelse av magnolior för den obeslutsamme
Jämförelse av magnolior 2 storbladiga och en… Jämförelse av magnolior kom till efter en kommentar hos mig. Den fick mig att tänka… hmm jag kan visa bilder av alla 3. Det var Anna-Karin, Rickardssons Rosor & Rabarber, som berättade att hon valde och kvalde kring 3 olika magnolior. Plats för alla finns inte. Spontant insåg jag…
Läs merSommarminnet, det bästa relaterat till trädgård
Sommarminnet Sommarminnet som satt sig i huden och själen är några ännu latare och lugnare dagar vid havet. Latare och lugnare än de jag redan spenderat och sen spenderade på västkusten. Det var några dagar hos en god vän i ett gammalt sommarstugeområde på Österlen. Så avslappnat och totalt kravlöst – kanske förutom vår vandring…
Läs merRödaste röda Clematisen och bilder jag tagit bort
Rödaste röda Clematisen Rent rött i klematis var okänt, det är violett, blåviolett eller rödviolett som har gällt. Första bilden jag såg av en röd klematis skapade wow-känsla. Bilden var en clematis som en person köpt hos Esveld. Den är röd – djupt och vackert röd med bara en anings blått i sig. Efter det…
Läs merNya ormbunkar är ett måste i lunden
Nya Ormbunkar och ursprunglig frodighet Har inget belägg för det, har inte googlat men visst känns ormbunkar som urtidsväxter som likt Magnolior överlevt och överlevt? Hur det sen är med det så tycker jag de gör sig fantastiskt bra i lundens mer eller mindre silade ljus. I början av 10-talet tyckte jag det var lätt…
Läs merKrolliljor och andra tidigblommande liljor
Krolliljor – äntligen en vit Krolliljor, Lilium martagon, eller dess likar med sina tillbakarullade kronblad har fascinerat mig länge. De vill verkligen visa upp sitt inre. Många gånger har jag sått eller köpt frön för att få en rent vit – och misslyckats. Men i år blommade en sådd och åtminstone en lök ger helvita…
Läs merVita pioner – enkla, fyllda doftande och odoftande
Vita pioner… Vita pioner löper dött lopp i skönhet jämsides med de rosa tror jag. När buketten jag plockade förra helgen slog ut så syns det… ..de rosa som ser ganska lika ut i landet har helt olika nyanser när de slår ut. Vita pioner är vita pioner eller? Oavsett om de beskrivs som vita,…
Läs merApelsinskalsorange kejsarkrona en vacker realök
Apelsinskalsorange skönhet Kejsarkronorna lär ju skrämma iväg rådjur, sorkar och annat otyg med sin doft. En doft som lär dofta som en räv… Nu har jag aldrig luktat på en räv men lukten som kommer i små doftpuffar när jag befinner mig i närheten av krukan med kejsarkronan är inte behaglig. Inte fruktansvärd eller så…
Läs merSippor och rosor – mer Ranunculaceae
Sippor – blåa och vita snart blommar de Ranunculaceae visade sig vara en väldigt välrepresenterad familj hos mig. Så här måste delas på olika sätt. Nu dags för tre favoritsläkten: blåsippor, vitsippor och julrosor med en vacker liten kabbleka som bonus. Och när du förhoppningsvis läst hela vägen visar det sig varför en del svenska…
Läs merRanunculaceae – 21 mer eller mindre giftiga
Ranunculaceae – ranunkelväxter Ranunculaceae visar sig vara en familj jag gillar. 21 släkten med blomning från tidig vår till sen höst. Och jag tror att många andra trädgårdsmänniskor precis som jag odlar många ur den här familjen. Svalört och vintergäck kommer blomma snart och sist ut är en rad stormhattar. Däremellan ska vitsippor, blåsippor, julrosor…
Läs merLiliaceae och fler vårblommande lökar och knölar
Liliaceae – en av mina vårfavoriter Liliaceae är en familj med många prydnadsväxter och för oss vårtörstande – vårblommande lökväxter. Ca 15 släkten och drygt 700 arter men här ingår tulpaner och liljor så antalet hybrider och namnsorter är enormt. De är enhjärtbladiga, fleråriga örter. Många av dem lagrar resurser i lökar. Växterna i den här…
Läs merHyacinthaceae – jag vill visa vårtecken
Hyacinthaceae Det händer för mycket! Och källorna är inte alltid överens. Men jag är överens med mig själv om att jag vill se vårtecken. Eftersom snön liksom kylan ligger kvar så blir det virtuella, digitala vårtecken från hyacintfamiljen. Som förresten numera ingår i sparrisfamiljen, Asparagaceae. I stort sett lika snurrigt som en modern, mänsklig familjekonstellation…
Läs merCompositae – korgblommiga växter 2
Compositae I de allra flesta fall så sägs Compositae och Asteraceae familjerna vara synonyma. Och det sista familjenamnet verkar mest använt… Jag ska visa några släkten till och uppdelningen som jag hade som är några år på nacken gav en naturlig brytning. Kvar blev: Artemisia – malört Coreopsis – flickögon, ögonsläktet Echinacea – solhatt, läkerudbeckia…
Läs merAsteraceae – korgblommiga växter
Asteraceae Asteraceae – giganten av giganter med 1.500 släkten och 23.000 arter. Jag odlar 16 och när jag tittar igenom dem så blir jag både inte förvånad och förvånad. Många som tidigare har hetat Aster och som delats i andra släkten som Eurybia men också andra rabattväxter är jag inte förvånad över. Men två släkten…
Läs merColchicaceae – tidlösefamiljen
Colchicaceae Colchicaceae är en familj med knölartade och rhizomata växter. Det ingår ca 15 släkten och 285 arter där släktet Colchicum, tidlösor, har absolut flest arter. Det är lite deppigt att skriva det här eftersom mössen har haft julfest i mina lökbäddar på framförallt olika tidlösor. Å andra sidan hade jag ingen aning om att lundfavoriterna…
Läs merBerberidaceae – berberisfamiljen älskad och hatad
Berberidaceae så mycket mer än taggiga buskar Berberidaceae – berberisfamiljen som triggade hela funderingen, vilka familjer odlar jag egentligen växter ur? Och odlar jag flest av de familjer jag tror? Vi får väl se. Hittills leder Asparagaceae – sparrisfamiljen på grund av alla olika sorters Hosta jag odlar. Berberis – den hatade, taggiga och enligt…
Läs merAsparagaceae – sparrisfamiljen ätligt och giftigt i ett
Asparagaceae – jag som älskar grön sparris Asparagaceae och visst hör vår vanliga sparris hit. Och nu har jag satt sparris igen, hade det vid första huset i perennrabatten något som verkar ha varit vanligt förr. Men för övrigt är det här en familj som har många släkten som passar i lundmiljö och därför har…
Läs merApiaceae – flockblommiga växter som morot
Apiaceae = kryddig doft och ettåriga örter Apiaceae kallas flockblommiga växter på svenska. En familj som bytt vetenskapligt namn från Umbelliferae till Apiaceae. Växterna i den här familjen har oftast små blommor som växer i flock. Om man tar på dem känner man ofta en kryddig doft. Hit hör dill, persilja, morot och palsternacka. De…
Läs merAmaryllidaceae julens älskade blomma
Amaryllidaceae långt mer än det låter Julens älskade amaryllis hör till Amaryllidaceae men det var fler älskade lökväxter än jag tänkt på som hör hit. I den här familjen finns: Acis – höstsnöklocka zon 1-2, 3-ish? mycket vackra som jag hittills inte vågat mig på Agapanthus – afrikas blå lilja Allium – löksläktet som jag…
Läs merFamiljen vi oftast glömmer
Familjen ska få mitt hela fokus Nej det är nog inte som du tror… Jag ger redan fokus till den fysiska familjen jag har. Men en tanke om den trädgårdsrelaterade familjen slog mig häromda’n. Den som finns ovanför det vi mera ofta pratar om – genus (släkte) och art (växten i sig). Jag är inte…
Läs merDoftande dröm i månskensgult
Doftande växter jag vill odla tillsammans Doftande kaprifol känner de flesta till men jag var helt oförberedd på att släktet innehåll buskar. En aha-upplevelse för snart ett år sedan en tidig, gråmulen vårvinterdag. Jag var i Göteborgs botaniska trädgård och där i ögonvrån fick jag se en buske odlad mot en byggnad. Översållad av vita…
Läs merIris sibirica – regnbågens alla färger i en blomma
Iris sibirica, strandiris, tacksam och tålig Strandiris, namnet säger precis hur den vill ha det, eller hur? Fast det är inte riktigt sant för Iris sibirica är en växt som är oerhört anpassningsbar. Dessutom bär den sitt namn väl – Iris betyder regnbåge – syftningen är väl huvudsakligen till färgskiftningarna i kronbladen. Blått tänker kanske…
Läs merGlanspion som blommar på beställning
Torsdagsrunda och glanspionen har börjat blomma Har spanat på knopparna länge nu och en stund tänkte, trodde, anade jag att de skulle slå ut när jag var bortrest. Men så kom kylan tillbaks och det mesta stannade av. Jag började så smått önska och hoppas att det mesta skulle stå och stampa i ett par…
Läs merBarrotade rhododendron
Ibland får jag barrotade växter Så var det med de rhododendron jag beställt och hämtade för en dryg vecka sedan. Leverantörerna gör så för att hålla nere transportkostnaden. Plantorna hade färdats på lastbil från Skottland till Tjörn och var ganska trötta i bladen. Jag har blivit förvarnad om att jag bör räkna med att någon…
Läs merPionskott från frö till blomning
Ingen vår utan pionskott Pionskotten är så vackra när de skjuter upp ur jorden på våren. De allra vackraste tänker jag att vildarterna har och vissa pionskott följer jag mer än andra. 2012 sådde jag några pionarter och förra året blommade de första. Det var spontankorsningen P x chameleon och P mlokosewitchii, svavelpion, som inte…
Läs merOdla våriris – små regnbågar tidigt på våren
Våriris i regnbågens färger Att odla våriris och att få dem blomma år efter år kräver lite eftertanke. Eftersom jag älskar de intrikata mönstren och detaljerna så kinkar jag lite med en del av dem medan andra trivs bra i en vanlig rabatt Såg i SKUD att man börjat föra alla till något man kallar…
Läs mer