Sommarminnet - Acer palmatum 'Summer Gold' - japansk lönn

Sommarminnet, det bästa relaterat till trädgård

Sommarminnet

Sommarminnet som satt sig i huden och själen är några ännu latare och lugnare dagar vid havet. Latare och lugnare än de jag redan spenderat och sen spenderade på västkusten. Det var några dagar hos en god vän i ett gammalt sommarstugeområde på Österlen. Så avslappnat och totalt kravlöst – kanske förutom vår vandring i över 30-graders värme. Men vi förtjänade en go’ fika på kuppen. Passar väl bra att illustrera det med lönnen ’Summer Gold’.

Det trädgårdsrelaterade? När jag insåg att plantskolan jag brukat besöka i Kivik flyttat till grannbyn och jag åkte en sväng dit och häpp hittade +10 lönnar. Eller omvägen på vägen hem till samlarnas samlare när det kommer till lundväxter.

Inte så många rödbladiga utan fler med gröna eller tonade blad. Jag har nog inte riktigt hittat tjusningen med röda blad ännu…

Acer palmatum 'Spring Delight', japansk lönn 'Spring Delight'Acer palmatum ’Spring Delight’ för bladens och namnets skull. Det passerar filmsnuttar på näthinnan när jag tänker ’Spring Delight’ och jag får fylla dem med vad jag vill

Acer palmatum 'Lionheart, japansk lönn 'Lionheart'Acer palmatum ’Lionheart’ för namnets och den röda färgens skull… Det här är före höstfärgerna

Acer palmatum 'Pung Kil', japansk lönn 'Pung Kil'En olivgrön-röd lönn ska få vacker höstfärg. Jag tyckte om den solfjäderformade bladskivan, Acer palmatum ’Pung kil’

Senare hittade jag fler lönnar och en, ’Red Pygmy’ som också har röda löv fick ett kompletterande golv av Hosta ’Volcano Island’ och ’Paradise Island’ med röda stjälkar där det röda går upp i bladet… Det kan kanske bli något? Osäker på om det kommer tillräckligt med sol dit dock.

Ett par har jag visat och skrivit om HÄR  de andra har korta beskrivningar  HÄR. Sommaren 2018 blev helt enkelt lönnarnas sommar hos mig. Hoppas på en mild och lagom fuktig vinter för deras skull. Tidigare år så har jag frösått många spännande sorter. Och nu har jag börjat plantera ut några för test. Acer truncatum? mest sannolikt, A. insulare en helbladig art där  ca 80% överlevde vintern, A japonicum ’Aconitifolium’ och A shirasawanum ’Palmatifolium’. De som stått i rabatten över sommaren har växt bra.

Acer shirasawanum 'Palmatifolium' frösådd

Jag länkar till Trädgårdsfägring där du kan läsa fler blogginlägg om just trädgård och sommarminnen.

Ha en härlig helg!

29 Kommentarer

 1. Marit den 28 september, 2018 kl 08:33

  Herlige sommerminner! Jeg er som deg veldig glad i Acer, og de du viser er jo så vakre. ’Lionheart’ var helt nydelig.
  Klem, Marit

  • Carina den 28 september, 2018 kl 18:40

   Tänkte du skulle gilla dem, vet ju att du är glad i lönnar. ’Lionheart’ började byta lite färg så det blir spännande att se hur höstfärgen blir hos den när jag kommer hem igen.

   Kram, Carina

 2. Anne, hagen vår den 28 september, 2018 kl 19:35

  Hei jeg kan godt skjønne at man blir glad i lønn. For noen år siden var jeg på Chelsea Flower Show og så utrolig mange varianter. Spennende å se dine. Jeg synes de er flotte. Har en som nå er blitt et lite tre. Det blir båret inn i kjelleren hver vinter. Tørr ikke å overlate det til vinteren, er for glad i det .. Vet ikke navnet på det.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 29 september, 2018 kl 07:38

   Känner igen känslan… Kommer ihåg när jag satte min första Acer shirasawanum ’Aureum’ och hur nervös jag var de första åren. Nu har den vuxit mig över huvudet. Tur att många gör sig så väldigt fint i kruka så du kan njuta av skönheterna hos dig också.

   Kram, Carina

 3. Karsten F den 28 september, 2018 kl 20:13

  Hej Carina

  Det är imponerande så många olika Acer man lyckats med at korsa fram.
  Fina ex du visar!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 29 september, 2018 kl 07:36

   Ja det kan man helt säkert säga… Och frågan är hur mycket det egentligen skiljer på en del av dem. Villa Taranto har en helt egen stil upplever jag.

   Tack detsamma! Carina

 4. Elna Slot den 28 september, 2018 kl 22:49

  Det er dejligt at tænke tilbage på en lang varm sommer og de gode oplevelser, man har haft. Dine løn er flotte. Jeg kan bedst lide de grønne, men jeg ved, at mange holder af planter med rødt løv.
  Du må også have en god weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 29 september, 2018 kl 07:35

   Tack Elna! Jag är väldigt nöjd. Roligt att du också gillar de grönbladiga.

   Jag har ’nöjet’ att måla min dotters lägenhet den här helgen…

   Ha det gott! Carina

 5. Marika den 29 september, 2018 kl 08:16

  Hej Carina!
  Det finns så många fina, både till färg och form. En härlig samling du har. Det lyser om Summer gold, riktigt fin. Är imponerad av att du lyckas så egna.
  Solen skiner och dahliorna hänger , skulle plockat in en fin bukett igår, men nu tror jag det är försent.
  Ha en fin helg /Marika

  • Carina den 29 september, 2018 kl 08:47

   Tack Marika!
   Lönnar är lätta att så bara man sår fröna med en gång de mognar. Grobarheten sjunker oerhört fort och sen blir det dåligt resultat. Så det är inget konstigt om folk tror de är ’svåra’. Undrar hur mina dahlior ser ut… ..jag är i Oslo och renoverar en lägenhet och har inte varit i trädgården på en vecka snart.

   Tack detsamma! Carina

 6. Linda den 30 september, 2018 kl 09:49

  Hej!

  Så härligt det låter. Österlen och havet. Varför åker jag inte till Österlen oftare. Det är ett underbart ställe.

  Jag har inte heller riktigt funnit tjusningen med röda blad. Eller – jag älskar skiftningarna om hösten, men jag vill inte ha den i förtid och när jag ser röda blad så tänker jag på hösten. I veckan har jag två kvällspass på rad ute på landsbygden. Jag tror att jag ska ta med mig kameran och passa på att fota bussen med den underbara höstgrönskan som bakgrund. Älskar att köra bokbussen under våren och hösten eftersom årstidsväxlingen blir så härligt tydlig.

  Hoppas att du får en riktigt härlig dag!
  Kram
  Linda

  • Carina den 30 september, 2018 kl 09:54

   Tack Linda!
   Jag tycker det låter härligt med ett jobb där man kan, hinner och får följa med i naturens växlingar. Jag älskar Österlen men är inte så förtjust i vattnet där. Det är alltid så mycket bös som hamnar överallt inklusive inuti baddräkten. Ovan vid det från västkusten. Där sköljs ju mycket av det där ut till havs igen.

   Ja den här soliga höstdagen ska jag återigen tillbringa med målarpensel inomhus 🙂

   Kram, Carina

 7. Lisbeths Haveblog den 30 september, 2018 kl 10:46

  Dejlige sommerminder. og dejlige træer, du har 🙂
  Selv om jeg ikke har købt løn, så stemmer jeg også for en god og mild vinter,

  • Carina den 1 oktober, 2018 kl 09:08

   Tack! Ja en mild och lagom regnig vinter vore perfekt 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Rost och rädisor den 30 september, 2018 kl 17:10

  Fina sommarminnen som kommer att stå sig länge.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 1 oktober, 2018 kl 09:08

   Tack, det hoppas jag också 🙂 Åtminstone några ska väl klara vintern hoppas jag.

   Kram, Carina

 9. Birgitta den 30 september, 2018 kl 23:48

  Nog har vi haft en underbar sommar. Sol, bad, varma kvällar och lata dagar är det jag minns mest. All trädgårdsbevattning har jag nästan hunnit glömma . Förstår att du njöt när du besökte Österlen. Vi var där också ett par dagar. En fika på Olof Viktors och en middag på Karnelund lever man länge på.
  Underbara lönnar, men var gör du av 10 st?
  Hade vi en större trädgård skulle jag gärna ha fler A. japonicum.
  Ha det gott!
  Birgitta

  • Carina den 1 oktober, 2018 kl 09:07

   Håller med dig helt och fullt – en sommar att leva länge på. Missade ställena du nämner så jag behöver åka tillbaka förstår jag 😉 Jag skapar en planteringsyta till. Det finns ju tyvärr inga begränsande tomtgränser…

   Tack detsamma! Carina

 10. Marie den 1 oktober, 2018 kl 07:19

  Smukke bladformer – desværre trives de smukke træer ikke ret godt i vores have.

  • Carina den 1 oktober, 2018 kl 09:06

   Tack Marie!
   Så synd att de inte trivs eller kanske bra… Det finns ju så många växter man vill ha ändå 🙂

   Ha det gott! Carina

 11. maggans blogg den 1 oktober, 2018 kl 07:29

  Det låter som ett härligt sommarminne med härliga dagar på Österlen.
  Det är inte konstigt att du gillar Lönn den är så vacker med sina blad och även vacker på hösten när den får vackra färger.Jag har grannar som har Lönnar och som har fröat av sig så jag har fått plantor helt gratis.Jag har planterat några på vårt torp så där får de växa som de vill.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 1 oktober, 2018 kl 09:05

   Låter härligt med fritt växande fröplantor. Lönnen tycker jag om alla årstider. Utanför fönstren på mitt första hus växte lönnar och jag kunde ligga i soffan på våren och titta på den limegröna blomningen, sommaren var bladen gröna och vackra och till hösten kom de fantastiska färgerna 🙂

   Tack detsamma! Carina

 12. Susie på Stjärnarve... den 1 oktober, 2018 kl 11:18

  Det är en av sorgerna för mig som tidigare – i Stockholm – hade massor av japanska lönnar. Både nergrävda och som bonsaier. Men…tyvärr här på Gotland i var otroligt kalkrika jord har det nte gått så bra. Jag har en enda som för en m ycket tynande tillvaro, desstom en Rhododendron och en Azalea som inte heller är så glada precis. Alltså kommer dom förmodligen att avlida i vinter…..om det blir någon förstås!? Den där Acer palmatum ‘Pung kil’ var mycket läcker, sån skulle man ju velat ha!!
  KRAM/Susie

 13. Helene; Trädgård i Torslanda den 2 oktober, 2018 kl 21:22

  Visst är de snygga – lönnarna. Gillar också de grönbladiga. Tyvärr blir de lite bruna i kanten av all vind här. Svårt att hitta bra lägen. Men min ’Osakazuki’ har gett en massa små fröplantor som verkar trivas bra. Satsar på dem istället. En väldig variation i färg och form har det blivit.
  Ha det gott
  Helene

 14. Anita den 3 oktober, 2018 kl 08:53

  Jag minns hur du njöt av dina sköna dagar vid havet och jag minns din skadade fot som jag hoppas är helt återställd nu. Men det här sommarminnet lät ju för härligt. Vackra Österlen och massor av lönnar. Förstår inte hur du får plats med allt. Lönnar med gröna blad är väldigt vackra. Och den olivfärgade var läcker i sin form. Spännande att se hur den blir när den tar på sig sin röda höstkostym.

  Kram Anita

 15. Anna-Karin Rickardsson den 3 oktober, 2018 kl 09:11

  Hej Carina!
  Känner igen mig i dina första rader. Mina bästa minnen är också de slappa dagarna vid havet. Solvarma klippor, varma bad och inga krav. Längtar dit igen. 🙂

  Lönnar är fascinerande och jag tyckte väldigt mycket om bladverken hos ’Spring Delight’ och ’Pung kil’. Får lov att hålla med dig om att det förstnämnda namnet dock ger bättre associationer än det andra. 🙂 ’Pung kil’ var dock strået vassare utseendemässigt tror jag att jag tycker.

  Vad roligt att du har så många fina lönnar. Hoppas vintern blir snäll mot dem och mot dem som du frösått. Det är alltid lite nervöst inför vintern då man funderar på hur den blir och hur det kommer att gå. Jag brukar oroa mig fast jag egentligen vet att det är bortkastad energi. Men man är nog lite sån som trädgårderare. 🙂

  Önskar dig en fortsatt fin höstvecka!

  Kram Anna-Karin

  • Carina den 5 oktober, 2018 kl 16:26

   Roligt att höra… och idag har jag också längtat. Just nu hoppas jag att tjänsteresan från nästa helg till Lyon ska bjude på solsken och värme…

   Det har du rätt i det är något extra med bladen hos ’Pung Kil’ men namnet – ja sådär 🙂 Kanske en övning i att inte kunna få allt alltid. Jag är faktiskt mindre orolig för frösådderna som redan överlevt en vinter i kruka ute. De japanska verkar vara känsliga rackare. Jag oroar mig en kort period på hösten men sen – konstigt nog – så övergår det i jamen jag gillar läget. En tom plats… jamen jag hittar något nytt. Det är antagligen sunt men väldigt konstigt.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 16. Inger den 3 oktober, 2018 kl 17:50

  Du samlar på lönnar ungefär som jag samlar på pelargoner haha. Jag fastnade för den olivgrön-röda lönnen, tjusig och annorlunda.
  Kram

  • Carina den 5 oktober, 2018 kl 16:23

   Mmmm… det är sant. Men jag lyckas garanterat bättre med lönnar än jag gör med pelargoner. Lovar att jag prövat många gånger 🙂 Dina pelargoner är ju så vackra.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.