natur och trädgård i ord och bild

Acer – lönnar

Acer – lönnar

..ett fantastiskt släkte

Acer - lönnar, är ett stort släkte med mängder av vackra träd och buskar. Och eftersom det är så stor variation är det lätt att hitta en lönn som passar oavsett om trädgården är liten eller stor. Många uppfyller mina önskemål om att vara vackra flera perioder under året. Bladutspringet kan vara fantastiskt liksom växtsättet, höstfärgerna känner nog de flesta till.

Jag har kommit att älska lönnar för att de tillför så mycket till mina planteringar. Det gäller antingen de blir ett träd eller en liten buske. Det finns otroligt många som passar fantastiskt bra för samplantering med till exempel hostor. Jag fascineras av bladens färgförändringar under våren som sen börjar en ny förändring på hösten. Har du tänkt på hur vacker blomningen i limegult är hos vår vanliga skogslönn? Eller hur vackra näsorna kan vara mot bladverket?

Odlingsråd

Generellt trivs lönnar i en något sur, lågt pH, jord och med god dränering. Ju mer du tänjer på odlingszonen desto mer väldränerad behöver jorden vara för att skydda rötterna.

Det går väldigt lätt att så lönnar men fröna behöver vara helt färska för riktigt bra grobarhet. Det fungerar senare under hösten/vintern också men lägg då fröna i blöt över natten innan du sår dem. Grobarheten är lite lägre men ibland finns inget val.

Vill du läsa mer om olika arter och sorter så finns en bra sammanfattning med bilder på den här länken.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 

campestre

Naverlönn, Europa

10 - 15 m hög. Naverlönnen är ett medelstort träd med relativt samlad rund krona, som förblir tät och frodig. Barken är vackert skrovlig och brunaktig. Unga grenar har ofta korklister. De vackra små bladen har ibland en snygg kopparröd ton när de slår ut, och blir om hösten gula. Naverlönn är värme- och torktålig. Toleransen mot skugga är också mycket god. Användbart träd då man vill ha långlivade gröna kronvolymer av medelstorlek. Vintertid blir träden karaktärsfulla med ganska täta vresiga grenverk.

capillipes

Japansk strimlönn, Japan

En vacker strimlönn som härstammar från Japan. Oftast flerstammigt träd, 8-12 m högt. Stammen är brunröd med vita vertikala ränder. På äldre träd övergår den brunröda färgen mera i grönt. Stora treflikiga blad med gula och röda höstfärger. Stora hängande fruktställningar.

 

carpinifolium

Avenbokslönn, Japan

Litet trevligt träd med avenbokslika blad. En udda lönn som blir ca 5 meter hög

 

griseum

Kopparlönn, Centrala Kina

Litet, utbrett träd med underbart färgad och flagande bark. Det kan vara värt att leta efter ett flerstammigt exemplar. Plantera den gärna så att solen lyser igenom den flagande barken. Papperstunna flagor i koppar - kastanjerött eller ibland chokladfärgat. Bladen är 3 delade och något håriga med en vit-grå undersida. Vacker höstfärg i rött och orange.

 

insulare, frösådd frön från Lyon

En mindre lönn med grön bark och strimmor i brunrött. Bladen är hela och spetsigt utdragna.

 

japonicum 'Aconitifolium'

Flikbladig solfjäderlönn, Japan

Vacker lövsprickning på våren när de stora, djupt flikade bladen slår ut. Fantastisk höstfärg. Blir en buske eller litet träd upp till 2 meter högt med en vacker och rund krona. Kan vara lite känslig mot sen vårfrost.

 

japonicum 'Giant Moon'

Flikbladig solfjäderlönn, Kulturursprung

Ovanligt stora och utdragna blad som slår ut i ljust grönt med en rosa inslag. Vackra höstfärger i gult och orange.  Bildar en låg buske.

 

micranthum

Småblommig guldlönn, Japan

Litet träd eller stor buske som i Sverige kan bli 4-6 m högt efter många år.. De nya femflikiga bladen är röda eller orangea som sen övergår i grönt. På hösten återkommer de klart röda och orangea färgerna. Näsorna är rosa.

negundo 'Odessanum'

Gulbladig asklönn

Vackert gult bladverk som blir grönare mot hösten. Den behåller sin fantastiska färg även i ett soligt läge. En växtglad lönn som kan behöva beskäras.

platanoides 'Globosum'

Klotlönn

Liten lönn 4-5 m hög och 2-4 m bred. Klotrund krona som med tiden blir mer hängande. Väldränerad jord

pseudoplatanus 'Brilliantissimum'

Laxrosa bladutspring som sen övergår i varmgult och senare mörkt grönt med ljusare fläckar.

shirasawanum 

Shirasawanalönn, Japan

En art som nog inte odlas så mycket i sig själv medan den japanska gyllenlönnen nedan är den som gjort den känd bland trädgårdsentusiaster.

'Aureum'

Japansk gyllenlönn

Blir ett 3–4 meter högt buskträd med ett upprätt växtsätt. Vackra vågräta grenvåningar som ger trädet dess speciella karaktär. Vid utspringet vackert gult för att så småningom övergå i en mer limegrön ton. Mycket fin orangeröd höstfärg. Vackra röda näsor i juni. Växer långsamt. Mindre sjukdomsdrabbad än många palmatum sorter.

'Autumn Moon'

Har en ovanlig och vacker orangerosa ton i bladutspringet med en underton i chartreuse grönt. Behåller sina vackra färger i soligt läge men något mer orange. Sorten är härdigare och mer starkväxande än den vanliga gulbladiga varianten. Höstfärg i vackert orange och rött

'Jordan', frösådd

Kompaktväxande litet träd. Stora blad med 9 - 13 flikar vars nytillväxt är vackert gulorange som sedan övergår i ljusgröna och gula färger. På hösten får bladen gula - orangea höstfärger. Lär växa kraftigare än den vanliga 'Aureum' och den ska tåla mer sol på bladen.

> 6 m

'Moonrise'

Kompakt buske med löst rundat växtsätt. Flikade blad med skarpt tandade lover slår ut i klart rött och övergår sen i fräscht gulgrönt. Höstfärgerna går i orange och röda nyanser.

> 2,5 meter

'Palmatifolium'

Elegant och långsamt växande buskträd. Ljusgröna tandade blad som övergår i lysande gulorange höstfärger med röda inslag. Bladen sitter kvar länge.

Bladverket tål full sol utan att brännas. En mycket vacker selektion av A. shirasawanum.

4 meter

sieboldianum 'Sode no uchii', frösådd

Ett vackert litet träd med rundformad krona. Bladverket är ljusgrönt hela sommaren. Höstfärgen är gul med röda inslag. ’Sode-no-uchi’ har de minsta bladen av solfjäderslönnarna.

3 meter

sp. 1

Bildar ett större träd. Frösådd med frön från en park i Lyon.

sp. 2, BO-16-002

Frösådd, frön insamlade i Kina

truncatum, frösådd frön från Tianjin Kina

Kinesisk spetslönn, Kina

Litet rundkronat träd med upprätt symmetriskt växtsätt. Bladen är klart gröna och blanka med 5-7 flikar och en smal spets.  7-12 långa och breda Höstfärg: klart guldgul till scharlakansröd

3 meter

tschonoskii  ssp. koreanum

En mindre strimlönn som bildar en bredväxande buske eller mindre träd ca 4-6 m högt. De unga skotten är vackert rödfärgade även under vintern. Vackra höstfärger i gult  och kopparrött.