natur & trädgård i ord och bild

Acer – lönnar

Acer – lönnar

..ett fantastiskt släkte

Lönnar,  Acer, är ett stort släkte med mängder av vackra träd och buskar. Och eftersom det är så stor variation är det lätt att hitta en lönn som passar oavsett om trädgården är liten eller stor. Många uppfyller mina önskemål om att vara vackra flera perioder under året. Bladutspringet kan vara fantastiskt liksom växtsättet, höstfärgerna känner nog de flesta till.

Jag har kommit att älska lönnar för att de tillför så mycket till mina planteringar. Det gäller antingen de blir ett träd eller en liten buske. Det finns otroligt många som passar fantastiskt bra för samplantering med till exempel hostor. Jag fascineras av bladens färgförändringar under våren som sen börjar en ny förändring på hösten. Har du tänkt på hur vacker blomningen i limegult är hos vår vanliga skogslönn? Eller hur vackra näsorna kan vara mot bladverket?

Odlingsråd

Generellt trivs lönnar i en något sur, lågt pH, jord och med god dränering. Ju mer du tänjer på odlingszonen desto mer väldränerad behöver jorden vara för att skydda rötterna.

Det går väldigt lätt att så lönnar men fröna behöver vara helt färska för riktigt bra grobarhet. Det fungerar senare under hösten/vintern också men lägg då fröna i blöt över natten innan du sår dem. Grobarheten är lite lägre men ibland finns inget val.

Vill du läsa mer om olika arter och sorter så finns en bra sammanfattning med bilder på den här länken.

 

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 

campestre

Naverlönn, Europa

10 - 15 m hög. Naverlönnen är ett medelstort träd med relativt samlad rund krona, som förblir tät och frodig. Barken är vackert skrovlig och brunaktig. Unga grenar har ofta korklister. De vackra små bladen har ibland en snygg kopparröd ton när de slår ut, och blir om hösten gula. Naverlönn är värme- och torktålig. Toleransen mot skugga är också mycket god. Användbart träd då man vill ha långlivade gröna kronvolymer av medelstorlek. Vintertid blir träden karaktärsfulla med ganska täta vresiga grenverk.

capillipes

Japansk strimlönn, Japan

En vacker strimlönn som härstammar från Japan. Oftast flerstammigt träd, 8-12 m högt. Stammen är brunröd med vita vertikala ränder. På äldre träd övergår den brunröda färgen mera i grönt. Stora treflikiga blad med gula och röda höstfärger. Stora hängande fruktställningar.

 

carpinifolium

Avenbokslönn, Japan

Litet trevligt träd med avenbokslika blad. En udda lönn som blir ca 5 meter hög

 

griseum

Kopparlönn, Centrala Kina

Litet, utbrett träd med underbart färgad och flagande bark. Det kan vara värt att leta efter ett flerstammigt exemplar. Plantera den gärna så att solen lyser igenom den flagande barken. Papperstunna flagor i koppar - kastanjerött eller ibland chokladfärgat. Bladen är 3 delade och något håriga med en vit-grå undersida. Vacker höstfärg i rött och orange.

 

japonicum 'Aconitifolium'

Flikbladig solfjäderlönn, Japan

Vacker lövsprickning på våren när de stora, djupt flikade bladen slår ut. Fantastisk höstfärg. Blir en buske eller litet träd upp till 2 meter högt med en vacker och rund krona. Kan vara lite känslig mot sen vårfrost.

 

japonicum 'Giant Moon'

Flikbladig solfjäderlönn, Kulturursprung

Ovanligt stora och utdragna blad som slår ut i ljust grönt med en rosa inslag. Vackra höstfärger i gult och orange.  Bildar en låg buske.

 

micranthum

Småblommig guldlönn, Japan

Litet träd eller stor buske som i Sverige kan bli 4-6 m högt efter många år.. De nya femflikiga bladen är röda eller orangea som sen övergår i grönt. På hösten återkommer de klart röda och orangea färgerna. Näsorna är rosa.

negundo 'Flamingo'

Rosablommig asklönn

Liten lönn med brokbladigt bladverk i grönt-vitt-rosa, ska bli högst 2 meter hög men har sett högre

negundo 'Odessanum'

Gulbladig asklönn

Vackert gult bladverk som blir grönare mot hösten. Den behåller sin fantastiska färg även i ett soligt läge. En växtglad lönn som kan behöva beskäras.

palmatum 'Beni komachi'

En finflikig liten lönn med variegerade blad. Ljusrött bladutspring, gröna sommarfärger och lysande röda höstfärger. Dessutom inslag av rött, rosa och vitt under hela säsongen.

> 1 m

palmatum 'Beni-maiko'

Japansk lönn

Kompakt och långsamväxande litet träd med lysande korallröda blad som skiftar till grönt under sommaren och blir röda på hösten.

palmatum dissectum-grp 'Crimson Queen'

En svampformad buske som blir bredare än hög. Smala och mångflikiga blad som slår ut i ljust röda färger som under sommaren övergår i mörkt rött. Bladverker får lysande klarröda färger på hösten. En av de få svampformade lönnarna som håller sina röda färger utan grönt inslag hela säsongen. En amerikansk förädling som fått många välförtjänta utmärkelser!

1 - 2 m

palmatum dissectum-grp 'Emerald Lace'

Svampformad buske som kan bli 1-2 m hög och minst lika bred. Skira, mång- och flerflikiga blad som slår ut i ljusgrönt och sen mörknar under sommaren. På hösten övergår bladverket i mörkt röda nyanser.

palmatum dissectum-grp 'Lionheart

Upprättväxande som ung bildar ett litet träd som med tiden blir bredare. Kraftigt sjuflikiga blad. På våren är de purpurfärgade, övergår till grönt på sommaren och får vackra blodröda nyanser sent på hösten.

2 meter

palmatum dissectum 'Viridis'

Upp till 150 cm hög. Kuddformat växtsätt. Krispigt gröna, djupt flikade blad som kan ge en otrolig höstfärg i brinnande rött.

palmatum 'Emperor 1'

Upprättväxande buske (grupp 5a) som kan bli 2 m hög. Skira 5-7 flikiga trådlika gröna blad med gula höstfärger. Påminner om A. Palmatum 'Koto no ito', men har ett  mera luftigt växtsätt.

> 2 meter

palmatum 'Goshiki kotohime'

En flerfärgad variant av 'Kotohime'. "Goshiki" betyder fem färger och syftar på sortens flerfärgade blad.  Mycket små femflikiga blad som är rosa/oranga vid utspring, grönaktiga på sommaren och får vacker gul höstfärg. Grundfärgen kompletteras med inslag av vitt, rosa och rött. Den har en upprättväxande kompakt dvärgform.

Trivs bäst i halskugga, väldränerad jord i zon I-II

> 1 m, bra till bonsai

palmatum  'Hana matoi'

Fint flikade blad som i utspringet är variegerade i rosa, rött och vitt. Vissa blad slår ut helt i rosa. De flesta blad mognar i grönt ibland med några färgade ränder. Höstfärgen är eldröd. Skydd mot varm eftermiddagssol förlänger de vackra rosa tonerna långt in på sommaren.

Långsamt växande buske som blir ca 60 cm hög och 90 cm bred på 10 år. Passar mycket bra i kruka.

palmatum  'Kamagata'

Dvärgform med gröna blad. Små femflikiga blad som är gröna med bronsfärgade kanter vid bladutspring. Vacker gul höstfärg  och med gula höstfärger.

1,5 x 1,5 meter

palmatum  'Kinshi'

Upprätt buske med elegant och sirligt växtsätt. Bladen är smala och flikiga med en unik färgsättning. De slår ut i orange och blodröda toner som sen övergår i grönt med klarröda inslag. På hösten blir bladen gyllengula.

2 - 4 meter

palmatum 'Koto No Ito'

Litet träd, upp till 4 meter högt. Bladen är mycket finflikiga och får en fräsch ljusgrön sommarfärg som övergår i orangea och röda höstfärger. Drabbas ofta av svampsjukdomar

palmatum  'Okukuji nikishi'

En upprättväxande, variegerad lönn med ett bladverk som slår ut i ljust grönt med rosa variegering i bladkanten. Bladkanterna övergår senare i vitt men en del exemplar behåller både de rosa och de vita inslagen. Höstfärgerna går i röda nyanser med rosa variegering.

2,5 x 2,5 meter

palmatum 'Orange Dream'

Upprättväxande buske som blir ca 3 m hög. Bladen är gyllengula med en orangeröd kant under våren. Bladen övergår sedan till gulgrönt under sommaren för att under hösten bli vackert orangegula

palmatum  'Osakazuki'

Litet träd eller stor buske. Om kronan glesas ut när den vuxit ett par år kan den bli ett smycke. Bladen är relativt stora och gröna. Får spektakulära höstfärger i rött.

> 4 meter

palmatum  'Phoenix'

Liten välförgrenad buske med upprätt växtsätt. Unga grenar är lysande röda vilket ger vackert vintervärde. Äldre grenar är strimmiga i vitt. Skarpt rosa blad på våren, mellangröna på sommaren och höstfärger i rött, orange och gult. Nya skott är röda hela sommaren.

> 3 meter

palmatum  'Pung Kil'

Litet träd eller buske med mörkt purpurfärgad bark och långa, smala blad och djupt purpurfärgade blad. Den djupa färgen håller sommaren igenom. Lysande röda höstfärger. Sorten tolererar vind och varma sommardagar.

> 3 meter

palmatum  'Red Pygmy'

Upprättväxande japansk blodlönn som blir upp till 2 meter hög på 20 år. Smala lansettliknande blad med röd vårfärg. Det finflikiga bladverket övergår i purpurrött under sommaren för att senare få en orangegul höstfärg. Bladen på gammal och ny ved kan ha olika form. På årsskotten kan bladen vara breda och femflikiga och på äldre skott återfår bladen emellertid sitt lansettliknande utseende.

> 2 meter

palmatum 'Seiryu'

Seiryu är en snabbväxande sort som oftast växer vasformat som ung men som blir rundare med tiden. Bladverket är grönt vid utspringet med en rödrosa ton i bladkanterna som snabbt bleknar. Attraktiva, mellangröna blad under sommaren. Ibland återkommer den rödrosa kanten på sensommaren. Höstfärgen är oftast gul eller guldfärgad men slutar alltid i vinrött.

palmatum  'Spring Delight'

Svampformad liten buske som kan bli 1-2 m hög och än bredare. Smalt flikade blad som på våren är gröna med vackert röda bladkanter. Under sommaren är bladen gröna och övergår sen i orange och röda höstfärger. Förutom de röda bladkanterna på våren, liknar den Acer palmatum 'Viridis'

1 - 2 meter

palmatum  'Summer Gold'

Som ung har sorten ett ganska kompakt och upprätt växtsätt men senare utvecklas en mer öppen krona. Gult bladutspring med rodnande bladkanter, övergår till gulgrönt under sommaren för att avsluta i orange höstfärg. Anses vara en av de bästa gulbladiga japanska lönnarna eftersom sorten klarar soliga lägen utan att få brända blad.

2 - 4 meter

palmatum  'Trompenburg'

Buske eller med tiden litet träd. Bladen är 7-flikiga, inåtböjda och djupt purpurröda på våren. Färgen blir mera grön under sommaren och övergår sen i orangeröda höstfärger.

> 4 meter

palmatum  'Villa Taranto'

Kompakt och långsamväxande dvärgform med rundad topp. Som fullvuxet träd cirka 1 meter hög. Bladen är långa, smala med 5-7 flikar. Nytillväxten är tegelröd medans äldre blad är gröna med toner av rött. Höstfärgen är gyllengul. Sorten kommer från Villa Taranto vid sjön Maggiore i norra Italien.

> 1 meter

palmatum 'Wilson's Pink Dwarf'

Speciella femflikiga blad, i lysande grön-gul-rosa nyanser och med markanta röda spetsar under våren.
Lysande röd höstfärg.
Blir en kompakt, rundad buske, cirka metern hög.

platanoides 'Globosum'

Klotlönn

Liten lönn 4-5 m hög och 2-4 m bred. Klotrund krona som med tiden blir mer hängande. Väldränerad jord

pseudoplatanus 'Brilliantissimum'

Laxrosa bladutspring som sen övergår i varmgult och senare mörkt grönt med ljusare fläckar.

shirasawenum 'Aureum'

Japansk gyllenlönn

Blir ett 3–4 meter högt buskträd med ett upprätt växtsätt. Vackra vågräta grenvåningar som ger trädet dess speciella karaktär. Vid utspringet vackert gult för att så småningom övergå i en mer limegrön ton. Mycket fin orangeröd höstfärg. Vackra röda näsor i juni. Växer långsamt. Mindre sjukdomsdrabbad än många palmatum sorter.

shirasawenum 'Autumn Moon'

Har en ovanlig och vacker orangerosa ton i bladutspringet med en underton i chartreuse grönt. Behåller sina vackra färger i soligt läge men något mer orange. Sorten är härdigare och mer starkväxande än den vanliga gulbladiga varianten. Höstfärg i vackert orange och rött

shirasawenum 'Moonrise'

Kompakt buske med löst rundat växtsätt. Flikade blad med skarpt tandade lover slår ut i klart rött och övergår sen i fräscht gulgrönt. Höstfärgerna går i orange och röda nyanser.

> 2,5 meter

shirasawenum 'Palmatifolium'

Elegant och långsamt växande buskträd. Ljusgröna tandade blad som övergår i lysande gulorange höstfärger med röda inslag. Bladen sitter kvar länge.

Bladverket tål full sol utan att brännas. En mycket vacker selektion av A. shirasawanum.

4 meter

sieboldianum 'Sode no uchii', frösådd

Ett vackert litet träd med rundformad krona. Bladverket är ljusgrönt hela sommaren. Höstfärgen är gul med röda inslag. ’Sode-no-uchi’ har de minsta bladen av solfjäderslönnarna.

3 meter

tschonoskii  ssp. koreanum

En mindre strimlönn som bildar en bredväxande buske eller mindre träd ca 4-6 m högt. De unga skotten är vackert rödfärgade även under vintern. Vackra höstfärger i gult  och kopparrött.