..ett fantastiskt släkte

Acer - lönnar, är ett stort släkte med mängder av vackra träd och buskar. Och eftersom variationen är så stor är det lätt att hitta en lönn som passar oavsett om trädgården är liten eller stor. Dessutom uppfyller de flesta, alla, lönnar mina önskemål om att vara vackra flera perioder under året. Till exempel kan bladutspringet vara fantastiskt vackert i olika färger, liksom växtsättet, höstfärgerna känner nog de flesta redan till.

Jag har kommit att älska lönnar för att de tillför så mycket till mina planteringar. Det gäller antingen de bildar ett litet träd eller en flerstammig buske. Det finns många som passar mycket bra för samplantering med till exempel hostor. Jag fascineras av bladens färgförändringar från vårfärger via sommarens färg över i sprakande höstfärger. Dessutom har lönnar en vacker blomning. Har du till exempel tänkt på hur vacker den limegula blomningen är hos vår vanliga skogslönn? Då kan du upptäcka blomningen hos andra arter där färgen kan variera från vitt, ljust gult över till rött och den kan ge en fin effekt mot bladfärgen. Efter blomningen kommer näsorna som också kan ha en vacker färg i en annan nyans än bladverket.

Odlingsråd Acer - lönnar

Generellt trivs lönnar i en något sur, lågt pH, jord och med god dränering. Ju mer du tänjer på odlingszonen desto mer väldränerad behöver jorden vara för att skydda rötterna.

Förökning Acer - lönnar

Det går väldigt lätt att så lönnar men fröna behöver vara helt färska för riktigt bra grobarhet. Det fungerar senare under hösten/vintern också men lägg då fröna i blöt över natten innan du sår dem. Grobarheten är lite lägre men ibland finns inget val.

Vill du läsa mer om Acer - lönnar och olika arter och sorter så finns en bra sammanfattning med bilder på den här länken.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 

campestre

Naverlönn, Europa

Naverlönnen bildar ett medelstort träd med en ganska samlad,  rund krona, som förblir tät och frodig. Barken är vackert skrovlig och brunaktig. Unga grenar har ofta korklister. De vackra små bladen har ibland en snygg kopparröd ton när de slår ut, och blir om hösten gula.

En lönn som tål värme och torka liksom skugga. Det är ett användbart träd där man vill ha gröna, medelstora träd. Har ett tätt lite vresigt grenverk som är effektfullt under vintern.

10 - 15 m

 

Carnival

Mörkt gröna blad med en bred cremevit kant. De nya bladen har ofta en rosaröd ton som ger en fin effekt. Det cremevita i bladen tål inte alltför mycket sol utan att brännas så ett halvskuggigt läge är.

Bildar ett litet träd som lyser som en lampa i ett halvskuggigt läge. Kronan är kompakt med ett tätt grenverk. Växer långsamt.

Jag odlar den för jag uppskattar växter som lyser upp skuggiga platser.

> 3 m

capillipes

Japansk strimlönn, Japan

En vacker strimlönn som härstammar från Japan. Oftast flerstammigt träd, 8-12 m högt. Stammen är brunröd med vita vertikala ränder. På äldre träd övergår den brunröda färgen mera i grönt. Stora treflikiga blad med gula och röda höstfärger. Stora hängande fruktställningar.

Jag odlar den i första hand för den vackra barkens skull. Sen är det ett plus att höstfärgerna är vackra.

> 12 m

 

 

carpinifolium

Avenbokslönn, Japan

Litet trevligt träd med avenbokslika blad. En udda lönn som blir ca 5 meter hög. Vintern 2018-19 satt bladen kvar till precis före de nya sprack ut i april.

Jag odlar den för de vackra bladens skull som också sitter kvar länge på vintern. Och för att jag dras till växter som lånar utseende från helt andra.

 

griseum

Kopparlönn, Centrala Kina

Litet, utbrett träd med underbart färgad och flagande bark. Det kan vara värt att leta efter ett flerstammigt exemplar. Plantera den gärna så att solen lyser igenom den flagande barken. Papperstunna flagor i koppar - kastanjerött eller ibland chokladfärgat. Bladen är 3 delade och något håriga med en vit-grå undersida. Vacker höstfärg i rött och orange.

Jag odlar den för den vackra flagnande barken men det är en lönn som är vacker alla säsonger: bladverk, höstfärg och växtsätt.

 

insulare, frösådd frön från Lyon

En mindre lönn med grön bark och strimmor i brunrött. Bladen är hela och spetsigt utdragna.

Jag odlar den för att jag, igen, dras till arter som avviker i släktet. Den här lönnen är helbladig eller har bara ett fåtal flikar. Och för att jag fick fatt i frön.... ..vem vill inte fröså? Hittills har sådderna överlevt 2 vintrar ute i kallbänk.

 

japonicum

Medelstort, oftast flerstammigt träd som kan bli 6-8 m högt. Bladen är gröna och relativt stora och har allt mellan 7 och 11 flikar. På hösten blir de först orangefärgade och senare djupt karminröda, speciellt om den står i mera soligt läge. Hängande röda fruktställningar innan bladutspring.

Den rena arten är ovanlig i odling. Jag odlar de olika sorterna för sitt fantastiska bladverk och senare också höstfärger samt att det är små hanterbara träd.

 

'Aconitifolium'

Flikbladig solfjäderlönn, Japan

Vacker lövsprickning på våren när de stora, djupt flikade bladen slår ut. Fantastisk höstfärg. Blir en buske eller litet träd upp till 2 meter högt med en vacker och rund krona. Kan vara lite känslig mot sen vårfrost.

 

'Aconitifolium' seedling

Frösådd av selektionen som ger varierat bladutseende. En del menar att det finns en 'Aconitifolium Dissectum' och en del blad är definitivt än mer flikade än den vanliga selektionen.

 

'Giant Moon'

Flikbladig solfjäderlönn, Kulturursprung

Ovanligt stora och utdragna blad som slår ut i ljust grönt med en rosa inslag. Vackra höstfärger i gult och orange.  Bildar en låg buske.

 

'Indian Summer'

En spektakulär form av japansk solfjäderlönn som har stora gröna blad. Nytllväxten rodnar i rosarött som bildar en fin kontrast mot det mörkt gröna bladverket. Höstfärgen är lysande gul med inslag av orange och rött.

> 3 meter

 

mandshuricum

Manchurisk lönn, N och NÖ Kina, Amur, Korea

Bildar ett mindre, upprättväxande och skirt träd med ett horisontellt grenverk. Helhetsintrycket är gracilt och vackert.  Bladen är treflikiga, gröna med långa röda bladskaft som ger en fin kontrast. Får vackra höstfärger. Den lär vara svår att föröka och ska därför vara mindre vanlig i växtvärlden. 

Tillhör Trifoliata-sektionen tillsammans med A griseum och A trifolium.

Arten trivs i en normal trädgårdsjord i ett soligt till mera skuggigt läge. Jag har försökt plantera den så solen kan lysa upp de röda bladskaften.

> 8 meter

micranthum

Småblommig guldlönn, Japan

Litet träd eller stor buske som i Sverige kan bli 4-6 m högt efter många år.. De nya femflikiga bladen är röda eller orangea som sen övergår i grönt. På hösten återkommer de klart röda och orangea färgerna. Näsorna är rosa.

micranthum seedlings

Frösådder av A. micranthum

 

negundo

Asklönn, Ö USA, allt i från Florida upp till Kanada.

En art med stor anpassningsförmåga i olika miljöer och med snabb tillbäxt. Det har gjort att arten klassats som invasiv i tex Australien. Bladen består av fem eller sju ovala småblad. Namnsorterna man hittar i plantskolan har inte samma beteende.

> 15 m

'Flamingo'

Brokbladig asklönn

Vackert bladverk i vitt, rosa och matt grönt. Den rosa färgen är mest intensiv under våren och försommaren. En växtglad lönn som kan behöva beskäras.

'Odessanum'

Gulbladig asklönn

Vackert gult bladverk som blir grönare mot hösten. Den behåller sin fantastiska färg även i ett soligt läge. En växtglad lönn som kan behöva beskäras.

palmatum kultivarer

mina japanska lönnar

platanoides 'Globosum'

Klotlönn

Liten lönn 4-5 m hög och 2-4 m bred. Klotrund krona som med tiden blir mer hängande.

Väldränerad jord

pseudoplatanus 'Brilliantissimum'

Laxrosa bladutspring som sen övergår i varmgult och senare mörkt grönt med ljusare fläckar.

pseudoplatanus f. purpureum - Röd tysklönn

Matt olivgröna - grågröna blad med en rosttonad baksida. Hos mina frösådder är höstfärgen spektakulär. Ovansidan blir lysande gul medan den rostfärgade baksidan får en ännu mer intensiv färg. Tysklönn är en art som är spridningsbenägen och jag får se hur jag ska hantera de fröplantor jag har på sikt. Den här formen är lika spridningsglad som arten.

Beteckningen f. (forma) betyder att individen skiljer sig från arten på bara en punkt men är inte tillräckligt annorlunda för att beskrivas som en underart eller varietet.

pseudosieboldianum

Manchurisk solfjäderlönn - Manchuriet, Korea

Bildar ett vackert, litet träd eller buske som påminner om fagerlönnen, Asieboldianum. Bladen är ganska små, runda och vackert flikade och växer i lager. Arterna är svåra att skilja åt men ett bra särskiljande tecken är blommornas färg är röd hos den manchuriska solfjäderlönnen och gulgrön hos fagerlönnen. Arten får glödande höstfärger som kan variera mellan olika indiver - från orangegult till vinrött. Bäst färger får blad som nås av solen.

Växer naturligt i steniga skogssluttningar och ogillar vinterblöt jord.

> 4 meter

seedling 

En frösådd utan etikett. Bladutspringet är fantastiskt vackert i riktigt varmgult - gulorange - med en röd kant som sakta blir mindre och mindre längs bladkanterna. Yngre bark har samma orangegula färg.

shirasawanum 

Shirasawanalönn, Japan

En art som nog inte odlas så mycket i sig själv medan den japanska gyllenlönnen nedan är den som gjort den känd bland trädgårdsentusiaster.  Jag skaffar de sorter jag hittar som plantor eller frön. De är oftast friskare än de japanska lönnarna och mindre mottagliga för svampsjukdomar. Dessutom har de ett mycket  vackert bladverk och fina höstfärger. 

En lönn som växer långsamt. Generellt är A shirasawanum  med sorter mindre sjukdomsdrabbad än många palmatum-sorter.

'Aureum'

Japansk gyllenlönn

Ett vackert buskträd med ett upprätt växtsätt. Vackra vågräta grenvåningar som ger trädet dess speciella karaktär. Under bladutspringet är bladen vackert gulgröna men en speciell sprödhet men övergår senare i en mera limegrön ton utan att nånsin upplevas som grön.  Får oftast mycket fin orangeröd höstfärg. Vackra röda näsor i juni.

En av mina absoluta favoriter i ett halvskuggigt läge där den lyser som en limegul lampa. Min är ca 2 m efter 12 år.

3-4 meter

'Autumn Moon'

Har en ovanlig och vacker orangerosa ton i bladutspringet med en underton i chartreuse grönt. Behåller sina vackra färger i soligt läge men något mer orange. Sorten är härdigare och mer starkväxande än den vanliga gulbladiga varianten. Höstfärg i vackert orange och rött

'Jordan'

Kompaktväxande litet träd. Stora blad med 9 - 13 flikar vars nytillväxt är vackert gulorange men som sedan övergår i ljusgröna och gula färger. På hösten får bladen gula - orangea höstfärger. Lär växa kraftigare än den vanliga 'Aureum' och den ska tåla mer sol på bladen.

> 6 m

'Jordan', frösådd

Blir spännande att följa utseendet på de här plantorna

> 6 m

'Junihitoe' syn 'Juni hito e'

En lönn med mellanstora, runda blad i grönt. Får stora mängder frön i tajta frösamlingar, fröna är guldgula och röda.  Höstfärgen är lysande orange. En selektion som lär finnas omnämnd i japanska skrifer redan på 1800-talet.

> 3 m

'Moonrise'

Kompakt buske med löst rundat växtsätt. Flikade blad med skarpt tandade lover slår ut i klart rött och övergår sen i fräscht gulgrönt. Höstfärgerna går i orange och röda nyanser.

> 2,5 meter

'Palmatifolium' seedling

Elegant och långsamt växande buskträd. Ljusgröna tandade blad som övergår i lysande gulorange höstfärger med röda inslag. Bladen sitter kvar länge.

Bladverket tål full sol utan att brännas. En mycket vacker selektion av A. shirasawanum. Mina plantor är frösådda och det blir spännande att följa resultatet.

4 meter

sieboldianum 'Sode no uchii', frösådd

Ett vackert litet träd med rundformad krona. Bladverket är ljusgrönt hela sommaren. Höstfärgen är gul med röda inslag. ’Sode-no-uchi’ har de minsta bladen av solfjäderslönnarna.

3 meter

sp. 1, seedling

sp. 2, BO-16-002

Frösådd, frön insamlade i Kina

tataricum

Rysk lönn, Ryssland ner till Japan

Ett vackert litet träd eller flerstammig buske som med tiden får en bred, svampformad krona. Blomställningen är upprättstående och blomställningarna är vita. Fruktställningarna blir röda och rosa.

> 8 m

 

ssp. ginnala

Ginnalalönn, Ö Asien

Får tydligt treflikiga blad till skillnad mot arten. Den här underarten får också mycket kraftigare höstfärg. En nackdel är att ginnalalönnen är mycket fertil och man får räkna med att den fröar av sig och ger upphov till många spontansådder.

> 8 m

 

truncatum, frösådd frön från Tianjin Kina

Kinesisk spetslönn, Kina

Litet rundkronat träd med upprätt symmetriskt växtsätt. Bladen är klart gröna och blanka med 5-7 flikar och en smal spets.  7-12 långa och breda Höstfärg: klart guldgul till scharlakansröd

3 meter

tschonoskii  ssp. koreanum

En mindre strimlönn som bildar en bredväxande buske eller mindre träd ca 4-6 m högt. De unga skotten är vackert rödfärgade även under vintern. Vackra höstfärger i gult  och kopparrött.

tschonoskii  ssp. koreanum seedlings

Frösådder komna ur frön jag köpt från en trädgård där man odlar många sorters lönnar. Kan förklara varför jag tycker bladen skiljer mellan exemplaret ovan, köpt, och de här sådderna.