Rödaste röda - Clematis 'Nubia' Evipo079

Rödaste röda Clematisen och bilder jag tagit bort

Rödaste röda Clematisen

Rent rött i klematis var okänt, det är violett, blåviolett eller rödviolett som har gällt. Första bilden jag såg av en röd klematis skapade wow-känsla. Bilden var en clematis som en person köpt hos Esveld. Den är röd – djupt och vackert röd med bara en anings blått i sig. Efter det har jag väntat… Bilderna släpptes men plantan var inte allmänt tillgänglig. Men i sommar hittade jag den hos clematisplantskolan – Westphal. Och i veckan landade hon här – Nubia, Evipo079. Och jag hann fota innan stormen drog in. Evipo verkar vara namnet på hybridisören och 079 plantnumret innan den fick sitt namn.

Rödaste röda - Clematis 'Nubia Evipo079'Clematis ’Nubia Evipo079’ den hittills renaste röda klematis som dragits upp

Rödaste rött? kanske och säkerligen kommer det komma fler och kanske ännu renare röda. Men här och nu – hon är väldigt läcker. Kanske borde jag matcha henne mot någon rödbladig buske…

Bilder…

Jag har halvt genomtänkt tagit bort mängder av bilder, närmare bestämt alla som inte var bifogade. Jag vet att alla jag lagt i växtregistret kommer upp som ej bifogade men jag tog alla ändå. Nu börjar ett hästjobb med att redigera nya och att plocka fram de som var bra av de gamla. Och under tiden är växtsidorna inte lika roliga…

18 Kommentarer

 1. Anita den 24 september, 2018 kl 15:29

  Wow måste jag utbrista! Det finns alltså en röd klematis, en riktigt röd. Vilken snygging. Grattis till inköpet!

  Trist med bilderna. Hoppas det ordnar sig även om det tar sin tid. Tur att vi går mot vinter så det inte är lika mycket att göra utomhus.

  Kram Anita

  • Carina den 24 september, 2018 kl 18:02

   Tack! Mmmm… jag håller med… Den är det rödaste jag sett i Clematisväg. Bara en anings aning stick i blått och inget i gult. Det var jag som valde att ta bort dem så på ett sätt trist att börja om men ändå ett val jag gjorde.

   Kram, Carina

 2. Marit den 24 september, 2018 kl 16:11

  Du verden for en farge! Noe sånt har jeg aldri sett før 🙂
  Trist med dine bilder. Det er mye jobb for deg fremover.
  Godt at det er høst og ikke vår akkurat nå 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 24 september, 2018 kl 18:00

   Visst är den läcker 🙂 Det var jag som bestämde mig för att ta bort bilderna. Men visst kommer det ta tid framöver. Men helt rätt i årstidstänket 🙂

   Kram, Carina

 3. Karsten F den 24 september, 2018 kl 16:42

  Hej Carina

  För många år sen försvann bilderna också på os med store bloggar – på blogger. De ville att vi skulle betala! Ja, om vi inte använder googles fotos eller G+
  Fantastisk färg!
  Evipo ärPBR registrerings beteckningen för Clematis från Poulsen – Ja, de med rosorna 🙂

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 24 september, 2018 kl 17:59

   Hej Karsten!

   Fast här är det jag som aktivt tagit bort bilderna. Tog en stund, drygt 4.000 och ändå finns det ett gäng bilder kvar. Färgen är väldigt vacker 🙂

   Tack detsamma! Carina

 4. Inger den 24 september, 2018 kl 17:44

  Kul med något nytt, en röd klematis. Men är den så olik ’Mme Julia Correvon’? Kan vara svårt att återge den röda färgen.
  Trassligt med dina bilder.
  Kram

  • Carina den 24 september, 2018 kl 17:58

   Det kan man undra… Jag odlar inte Madamen men jag skulle säga att Mmme Julia Correvon drar mycket mer åt violett och är långt ifrån så renröd som Nubia är. Det beskrivs trots allt som ett genombrott. Jag har ganska bra koll på färgåtergivningen eftersom jag fotar i manuellt läge och jobbar med vitbalansen.

   Bilderna valde jag själv att ta bort men det kommer ta tid att fixa dem igen 🙂

   Kram, Carina

 5. Marie den 24 september, 2018 kl 19:18

  Flot farve. Når man googler den, kan man læse, at den er en boulevard klematis, som er specielt kompakte planter.

  • Carina den 24 september, 2018 kl 19:29

   Tack Marie! Det visste jag inte men nu känns det bättre för jag planterade den jämte en klen Magnolia 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 25 september, 2018 kl 08:02

  Hej Carina!
  Den är riktigt läcker, förstår att du är glad.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 26 september, 2018 kl 08:15

   Tack Marika!
   Jag ibland krävs det ganska lite för att vara glad 😉

   Tack detsamma! Carina

 7. Lisbeths Haveblog den 25 september, 2018 kl 10:08

  Jeg kan godt forstå, at du faldt for farven. Den er virkelig meget uvant for en clematis. Og vældigt smuk.
  Det bliver spændende, hvordan den udvikler sig. Det lader til at den busker sig, og måske beholder blomsterne nede i øjenhøjde på den måde.

  • Carina den 26 september, 2018 kl 08:15

   Detaljen om växthöjd osv hade jag helt missat. Känns som en win-win situation nu när jag läst på lite till. Tack för tipset om det. Den står lite upphöjd så de borde blomningen komma ännu mer till sin rätt om den växer lite lågt och buskartat.

   Ha det gott! Carina

 8. Anne, hagen vår den 25 september, 2018 kl 21:23

  Hei!
  Vakre bilder. Bakgrunnen fremhever forgrunnen. Det er det spennende å se på. Liker veldig godt rødfargen.
  Ha det godt! Anne

  • Carina den 26 september, 2018 kl 08:13

   Tusen tack Anne! Det var långt mörkare än vad ögat trodde och då är det lätt att få en behaglig bakgrund. Färgen är urläcker 🙂

   Tack detsamma! Carina

 9. Linda den 26 september, 2018 kl 06:50

  Wow! Vilken fin klematis. Den måste jag leta efter till våren. Jag drömmer om en röd klematis, men så fort en klematis ser röd ut på säljarens etikett så har jag i efterhand insett att den är rejält photoshoppad. Dina bilder på skönheten är fantastiskt fina!

  Så typiskt med frökapseln. Det är sådant som händer 😀

  Håll i hatten i dag – det blåser rejält. I alla fall hos mig.

  Solsken
  Linda

  • Carina den 26 september, 2018 kl 08:12

   Mmm… jag tycker den är riktigt läcker 🙂 Jag har photoshoppat men inte ändrat färgen…

   Jag blev trött på mig själv eftersom jag hade tänkt dela fröna mellan dig och mig. Men det är nog priset av att jobba för länge och bli trött tänker jag.

   Är i Oslo men det ser ut att blåsa här också. Fast det är inomhusjobb som gäller hela dagen.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.