Ombonat i växthuset mår de bra

Ombonat och varmt om fötterna

Fröerna från Kina som jag sådde förra hösten grodde så himla bra. De har blivit omskolade och stått ute hela vår- och sommarsäsongen. Men känsliga små Ginkgo vågar jag inte chansa med och ha ute i vinter. De har fått flytta in i växthuset. Här har jag grävt ner dem tillsammans med andra frösådder, sticklingar och en del känsliga knölar av Cyclamen och Fritillaria.  Och så får jag en anledning att gå hit på vintern också.

Ginkgo från lamatemplet har fått alldeles gula ’blad’ fast det väl tekniskt sett lär vara barr. Så småningom ska jag pröva och plantera dem ute men tills vidare så får de det lite  mera ombonat över vintern. Lönnen jag tog frön av, tror det är A bourgerianum, har fått varmt gulrosa bladtoner och röda bladstjälkar. Väldigt fin färgkombination som inte skriker ut sin närvaro utan det är ett mer subtilt och elegant intryck. Passar för övrigt ihop med bladformen och växtsättet för även om de bara är runt 20 centimeter höga så syns de i korgarna med frösådder om du förstår vad jag menar.

 

ombonat i växthuset

Ginkgo biloba från Lamatemplet i Beijing tillsammans med lönn från Tianjin. Gult och rosagult i olika nyanser

För ett par veckor sen nämnde jag underbara rosaröda toner hos en liten lönn, A shirazawenum ’Palmatifolium’. Här kommer bildbevis. Tänk om den växer upp och fortsätter så här…

Ombonat i växthuset

En alldeles underbar rosaröd höstfärg hos den lilla frösådda lönnen, A shirazawenum ’Palmatifolium. Fröna är såvitt jag vet öppet pollinerade så kanske har någon annan lönn varit inblandad. Vad vet jag? Nere till höger små, små blad av Cyclamen mirabile som inte är så förtjust i svensk vinter på västkusten

En egen magnolialund på gång

Frösådderna av Magnolia behöver stå ombonat så de har jag också i växthuset över vintern. Helst har jag de i växthuset hela tiden men växthuset är inte mitt och därför har jag satt in dem först på sensommaren. Jag är glad om jag kan fortsätta snylta till mig plats för ett till två sopsäcksdrivhus fullpackade med sticklingskrukor. Magnoliorna sköt 15-20 centimeter på höjden direkt de kom in i det fuktiga och varma växthusklimatet.  Snylta förresten – jag byter tjänster och fördriver alla tomatplantor 🙂

Framför de står små, små rotade sticklingar av en superhärdig och frisk buxbom ’Wrams Gunnarstorp’. Blev glatt överraskad när jag började dra i de små rackarna. Trodde knappt några rotat sig men det blev något 30-tal krukor. Och framför dem står krukor med de sticklingar jag satte i år.
Ombonat i växthuset

Magnolia wilsonii och sieboldii tillsammans med sticklingar och frösådder

 

I helgen som gick sprang jag på mannen, en trädgårdsamatör, som höll kursen i sticklingsförökning som jag gick. Det var så kul att kunna berätta hur det gått. Just nu håller jag på och skapar mig en känsla för vilka släkten som tar sig och vilka som bara inte vill. I sommar har jag rotat ett par sorters lönnar, Corylopsis, Hydrange – lätta, Poliothyrsis, Pterostyrax och en syren, antagligen komarowii. Ska du pröva något så börja med Hortensia. Hydrangea Great Star rotade sig till 100% och jag har 5 små krukor som ser finfina ut än så länge. Till våren får jag se hur de klarat sin första vinter på egna rötter.

carina2

 

8 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 23 november, 2016 kl 09:09

  Skal si du er dyktig til å så frø! Flotte farger på ginko og acer i sammen. Ginko har jeg aldri hatt, men har lyst til å prøve den en gang. Den må nok inn sammen med camellia tror jeg om vinteren.
  Hortensia er lette å få til å rote seg ja. Selv jeg får til det 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 23 november, 2016 kl 09:26

   Tack Marit! Det är något som liksom alltid kliat i fingrarna så länge jag kan minnas. Att så ett frö…

   Jag har rätt många små Ginkgo plantor och om de överlever och vill ha en bitteliten så löser vi det till våren.

   Kram, Carina

 2. Inger den 23 november, 2016 kl 22:16

  Fascinerande med alla dessa små frösådda träd. Hoppas de fortsätter utvecklas fint. Själv har jag två frösådda pinje som jag pysslar om på verandan, första vintern för dem.
  Kram

  • Carina den 24 november, 2016 kl 09:52

   Verandan låter som ett perfekt ställe att ha dem och att inte glömma. Det är nämligen det jag är rädd för i växthuset – att glömma bort dem. Vi håller tummarna får våra små 🙂

   Kram, Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 24 november, 2016 kl 14:26

  Alldeles, alldeles underbart Carina! Det är sådana som du som utvecklar trädgårdar med spännande och ovanliga växter. Gillar också att du är noga med namnen.

  Trevlig advent!

  • Carina den 24 november, 2016 kl 14:30

   Oj, tack Gunilla! Kul att höra från dig som jag själv uppskattar som en jätteduktig trädgårdsmänniska. Jo jag försöker vara noggrann med namnen och sätter hellre ett frågetecken efter om jag är tveksam.

   Tack detsamma!

 4. Anna den 24 november, 2016 kl 18:19

  Spännande projekt! Tänk vad många olika intressen man kan fördjupa sig i när det gäller trädgård. Härlig inspiration!

  • Carina den 24 november, 2016 kl 20:54

   Mmm… frösådder är alltid spännande 🙂 Jag lärde mig ta och sätta sticklingar när jag skulle flytta från mitt hus och hade en del träd och buskar som jag inte kunde flytta. Sen har det blivit en vana att sticka sån’t som jag beskurit istället för att bara slänga.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.