Höstfärger och frisk luft hemma

Höstfärger såg jag inga i Indien

Höstfärger har jag saknat i år. De har inte varit så intensiva som en del andra år. Å andra sidan har jag inte haft några frostnätter heller och det lär ju höra ihop. Varken hos mig, i naturen eller där jag rest. Alla platser har lidit av torka. Men när jag landade här hemma i fredags så slängde jag in packningen och  tog kameran. Jag behövde frisk luft och tystnad. 5-10 plusgrader kändes underbart, frisk vind likaså. Jag spanade höstfärger hos träd och buskar jag satt de sista två åren men blev lite besviken. De är gröna eller möjligtvis gula och flera har rent av tappat bladen.

Höstfärger finns inte i Indien, åtminstone i södra delen där jag varit, eftersom man inte har tydliga årstider som vi har. Där ramlar bladen ett och ett när de passerat sitt bäst före datum. Jag har tittat på trädgårdsarbetare vid hotellet som vadat runt i fiskdammen och plockat enstaka gula blad. Träden blommar olika månader och frukter mognar sen. Och även om jag uppskattar solen, ljuset och skön värme så kände jag om igen – jag blir blasé. Jag är bortskämd med föränderlighet. Jag älskar naturens förändring och skådespelet som blir resultatet. Så även om det inte är världens roligaste period vi närmar oss så uppskattar jag den… ..av många skäl.

Kungen av höstfärger i år

Det blev gräsen som förvånade mig i år. De är långt högre än vanligt och färgerna otroliga. Har inte tänkt på att de är sååå många förrän jag fotade i fredags. När jag flyttade de från gamla tomten så var jag ambitiös i början och delade alla sorter i 3-5 bitar sisådär ungefär. Fick sluta ganska snart för riktigt så stort utrymme hade jag inte att tillgå. Men nu, nu när de glöder i höstsolen och vinden rasslar i vipporna då är jag glad för alla gräsen.

Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne' Miscanthus oligostachys Miscanthus sinensis 'Purple Falls' Miscanthus sinensis 'Kleine Fontäne'

Översta bilden till vänster – Det höga gräset är Miscanthus sinensis ’Undine’. Bilden uppe till höger – i framkant Miscanthus oligostachyus och bakom det Miscanthus sinensis ’Rotsilbe’ . Nere till vänster – Miscanthus sinensis ’Purple Falls’ nyplanterat så litet till växten ännu. Bilden nere till höger är Miscanthus sinensis ’Kleine Fontäne’

Lönnar har fina höstfärger

I år är det egentligen bara den här lönnen som verkligen glöder på riktigt. Eller glödde för det gäller att ta vara på stunden. Igår var en ny dag och då hade en hel del av prakten fallit till marken. De andra verkar för nyplanterade eller så tappade de bladen tidigare. Men hellre en än ingen. Har sett att en del av lönnfrösådderna lovar gott för framtiden. En liten bitteplanta står i växthuset alldeles knallröd nästan med en dragning åt rosa.

Hösstfärger

Men resten då?

Det blommar en del höstastrar och jag älskar de olika violetta nyanserna mot bruna och gula färger, eller varför inte bara mot allmännt höstförfall.

Höstfärger

Rosa tyll

En hosta står i en nyrenoverad rabatt och fullständigt glöder mot några mörkt röda alunrötter. Och i krukan står ett gäng knölar av den lilla hjärtat, Dicentra cucullaria ’Pink Punk’ som kommer ta över när vi kommer till nästa säsong, våren…

Hosta

 

Det har varit tyst här på bloggen eftersom jag bytt webbhotell. Du ska helst märka att allt laddar snabbare. Jag märker att jag får mycket bättre support. Det var dock en lite optimistisk tidplan med tanke på att jag skulle resa. Jag borde haft båda öppna längre. Nu fick jag istället vänta till jag kom hem för att få ordning på alla filer igen. Det är inte så enkelt att flytta dryga 7 GB. Ser att några kommentarer respektive svar fallit bort men det kan jag leva med. Den här gången har jag fått med alla bilder 🙂 Och jag kan skriva igen… Upptäcker du några konstigheter får du gärna berätta för mig.

 

carina2

6 Kommentarer

 1. Anita den 3 november, 2016 kl 12:33

  Vilka otroligt vackra gräs. Miscanthus sinensis ‘Kleine Fontäne’ blev jag extra förtjust i. Och den vackra lönnen, viken tur du hann fotografera den. Så bra att frösådderna verkar gå bra. Den röda med dragning åt rosa lät ju läcker.

  Jag brukar ju få mail om dina nya inlägg men det här hade jag inte fått något mail om. Tur att jag gick in och tittade. Försökte därför prenumerera igen men fick ett kryptisk felmeddelande som löd typ … ”E-postadressen har valt bort e-postprenumerationer” eller något liknande. Annars så kan jag säga att sidan laddar enormt snabbt nu.

  Kram Anita

  • Carina den 3 november, 2016 kl 17:31

   Tack för återkopplingen! Det var kul att höra att sidan laddar snabbare. Det var tanken även om jag mest var trött på förra företaget. Jag ska kolla upp prenumerationsfunktionen ikväll. Jag kunde inte flytta allt data med verktygen som erbjöds och därför är risken större att det blir en del missar.

   Kleine Fontäne är ett riktigt höjdargräs. Kan verkligen rekommendera det. På bilden är det nog 5 stycken i en grupp men de växer fort också. Fotade den lilla rödrosa idag. Så nu finns bildbevis 🙂

   Kram, Carina

 2. Rost och rädisor den 3 november, 2016 kl 17:03

  Så glad att det går att komma in på bloggen igen, för länken från din kommentarer har inte funkat på länge. Och allt fick dessutom sin förklaring. Varför flytta?
  Här lade till och med höstastrarna av för mer än en månad sen pga torkan och hostorna har varit helt bruna lika länge. Hos dig ser det så fint ut och jag har bestämt att det får bli mer torktåligt här också, särskilt gräs.
  Låter som du haft en skön resa och kontraster piggar upp. Ser fram emot några Indienbilder framöver.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 3 november, 2016 kl 17:26

   Tack Anette! Roligt att höra. Tror att vi har fått betydligt mera regn på västkusten även om vi haft väldigt torra perioder. Såg egentligen samma sak i Lyon som också haft varmt och torrt. En hel del var brunt och löven föll utan att få någon färg. Pratar med familjen om vattenbrist med jämna mellanrum och att spara på dricksvattnet.

   Jag bytte för jag har ett företagsabonnemang, jag har så mycket bilder på bloggen och i växtregistret, så det blev tvunget. Jag blev riktigt trött på supporten som inte var i paritet med priset 🙁 och hastigheten. Fick rekommendation av en webutvecklare redan förra hösten men då väntade jag. Trodde jag hade en uppsägningstid.

   Ha det gott! Carina

 3. Nina Västerplana den 4 november, 2016 kl 09:11

  Vilka fantastiska gräs!
  Jag hoppas verkligen att jag får komma o kolla i verkligheten nå´n gång…
  Ha´t himla gôrgôtt i höst/vintervädret
  Nina

  • Carina den 4 november, 2016 kl 09:44

   Tack Nina! Självklart ska du komma hit 🙂 Vi gör ett nytt försök nästa säsong när pionerna blommar. Nästa år ska jag resa betydligt mindre och följa växterna mer. Och jag vill gärna uppleva ändringarna i din trädgård också. Kanske i samband med att orkidéerna blommar 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.