Hiking in Great Smoky Mountains

Det dolda lockar fötterna vidare

Det dolda i det fördolda kittlar

 

Det dolda - Gt Smoky MtsI det dolda finns något lockande. Jag har svårt att vända. Det är inte bara fötterna som lockas vidare. Så gör även tanken. Det uppenbara kan vara skönt – det kräver mindre och det har sina poänger ibland. Men ibland behövs spänningen i det dolda. Jag kommer fortfarande på mig med att lyfta kameran så fort en stig, en väg eller  en å försvinner ut ur blickfånget framför mig. Ett motiv som alltid lockar både tanken, nyfikenheten och pekfingret. Nu brukar jag inte försvara för mig själv varför jag tar en bild. Men jag kan när jag kommmer hem ta en funderare på varför gillar jag den här bilden. Tvinga mig själv att sätta ord på det. Det är ett bra sätt att utvecklas och nästan nödvändigt för att inte stagnera.

Morfars stora trädgård

I trädgården gillar jag också det som gömmer sig i det dolda. Har gjort ända sedan jag var liten. Morfar hade en stor, jättestor nyttoträdgård med ett stort potatisland. Längs ena långsidan var avsatt en lagom smal, bred remsa för en lång rad vinbärsbuskar och utanför det en lagom bred gräsmattegång innanför staketet mot nästa åker. Buskarna var säkert placerade 6-10 meter från varandra initialt men med tiden… ..särskilt de röda var större än några jag sett någonsin. In under gömde sig en hydda under varje buske. Jag skojar inte… Morfar som säkert var 1,80+ kunde stå i busken utan att synas. Det var det partiet jag minns bäst just på grund av det dolda.

Känslan har följt mig

Det har följt med in i min trädgård. Lunden får gärna en mjuk och lagom bred avslutning på planteringarna. Längs kanten i avslutningen placeras en hög perenn, en buske eller ett träd. Ett  stopptecken för blicken och sen en lagom smal stig som lockar. I trädgården är en stig som delar sig knappast ett problem – jag vet att jag hinner uppleva båda. Därför blir det som i bilden. Den smala lilla pinnen är en Styrax obassia som helt klart stoppar blicken i bladskrud. Fötterna får ta 1 steg åt vänster eller ett åt höger. Tänk om man börjar vela… Men i naturen eller en stor park där kan valet spela roll.

pb200132-edit

Det dolda i lunden

I bilden finns rhododendron som sakta kommer dölja stigen ännu mera. Styrax obassia, bambukäppen rakt fram, kommer bli ett litet träd men är redan nu vacker. Och längst ner i bild, i det dolda blommar Helleborus niger här och nu… Sågspånet på gången mörknar fort och nu har tallarna fällt sina barr för hösten. Skogskänslan – mjukheten och tystnaden breder ut sig. Enda svåra beslutet är ska de ligga kvar eller borstas upp i bädden. Tallbarr är underbar gödning till rhododendron och finfin isolering till alla i rabatten.

pb200142-edit

Helleborus niger har börjat blomma i det dolda nu

I veckan tänkte jag på en annan sak… Det är så många saker vi gör i det dolda inte bara när vi renoverar hus. Jag flyttade en kubik grus. Till kallbänk, till såjord, till täckning av såkrukor, till känsliga rothalsar – men inte sjutton syns jobbet eller gruset sen. Det är bara resultatet det levererar – den vackra växten som visar sin tacksamhet.

Vill du läsa fler inlägg i blommig fredag inlägg så klickar du på bilden nedan. Det är Heléna med bloggen ’Bland Rosor och Bladlöss’ som skapar spännande teman att fundera kring. Veckans tema är – i det dolda

 

…önskar dig en vacker 1:a advent! 
carina2

1-blommig-fredag

33 Kommentarer

 1. Villroses hage den 25 november, 2016 kl 09:45

  Ja, det er viktig å lage spenning i hagen! Hm, tror det er på tide å spørre meg selv hvorfor jeg liker bestemte bilder… Takk for tipset,
  og god 1. advent!

  • Carina den 25 november, 2016 kl 10:15

   Det var en övning vi var tvugna att göra i en kurs. Istället för att säga bara gillar – sätt ord på vad jag gillar och varför 🙂

   Tack detsamma!

 2. Anette den 25 november, 2016 kl 09:59

  Tänkvärda ord till en rad dolda skatter.
  Trevlig adventshelg till dig också!
  Anette

  • Carina den 25 november, 2016 kl 10:15

   Tack detsamma Anette!

 3. Luna Ek den 25 november, 2016 kl 10:13

  Kan tänka mig att du har många dolda skatter i din lund. Lundar och outforskad natur är väldigt intressanta. Är som du – vill gärna gå vidare när man inte kan se hela sceneriet på en gång.
  Trevlig helg
  kram Luna

  • Carina den 25 november, 2016 kl 10:16

   Visst är det lockande 🙂 Ibland i naturen får jag tvinga med att vända med logik som – det blir mörkt snart.

   Kram, Carina

 4. Carita Nordén den 25 november, 2016 kl 11:21

  Vilken underbar lund du har, jag antar att där finns många fina skatter gömda till våren. H en fin helg. Carita

  • Carina den 25 november, 2016 kl 17:30

   Tack Carita! Ja faktiskt så finns det rakt fram i bild några nysatta cypripedium som väl kanske inte blommar till våren men så småningom 🙂

   Carina

 5. Anni den 25 november, 2016 kl 12:02

  Ett tänkvärt inlägg, alltför ofta ser vi bara det uppenbara och inte allt som ligger bakom eller allt som komma ska.
  Trevlig advent!

  • Carina den 25 november, 2016 kl 17:31

   Tack Anni! Jag har lärt av två husrenoveringar och när jag kommer ihåg dokumenterar jag det tunga och tråkiga också.

   Tack detsamma! Carina

 6. Anja den 25 november, 2016 kl 12:09

  Det är lite lustigt med alla dolda jobb. De syns bara om de är ogjorda…

  Ha en fin första advent!
  /Anja

  • Carina den 25 november, 2016 kl 17:32

   Jaa, det var ju så klockrent. Det syns bara när det inte gjorts 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Enerhagen den 25 november, 2016 kl 15:34

  Det var en fin og vakker tolkning!
  Riktig god helg.
  Jannicke

  • Carina den 25 november, 2016 kl 17:32

   Tack Jannicke!

 8. Gunilla Norrman den 25 november, 2016 kl 16:49

  Fantastiskt fina ock rogivande bilder.
  Underbar tolkning.
  Trevlig helg

  • Carina den 25 november, 2016 kl 17:32

   Tack Gunilla!

 9. Inger den 25 november, 2016 kl 20:58

  Precis, det dolda är ofta spännande… vilka jättesvartvinbärsbuskar, fina minnen du bjuder på.
  Kram

  • Carina den 26 november, 2016 kl 17:50

   Tack! Ja ibland är det kul att tänka på hur det var. Morfar var den av mina far- och morföräldrar som var allra viktigast för mig.

   Kram, Carina

 10. Charlotte Trädgårdsvägen den 25 november, 2016 kl 22:57

  Efter denna veckan med Blommig fredagstemat ’I det dolda’ så skall jag banne mig bli bättre på att även blogga om det som i vanliga fall brukar vara i det dolda.

  Trevlig advent! /Charlotte

  • Carina den 26 november, 2016 kl 17:42

   Kul! Om inte annat så behöver jag det för min egen skull de där dagarna när det känns som inget blir gjort. Jag är så glad över alla bilder jag tog när jag rotrenoverade senaste huset.

   Trevlig advent! Carina

 11. Merja den 26 november, 2016 kl 07:29

  Intressanta vinklingar på temat!! Ja, tänk så mycket arbete som ligger bakom allt i trädgården:)
  Din lund ser spännande ut.
  Trevlig helg!

  • Carina den 26 november, 2016 kl 17:44

   Tack Merja! Jo jag tycker lunden är spännande och då är den ändå bara ett provisorium. Men växtrikedomen är stor. Kanske blir det trädgårdsvisningar på sikt.

   Ha en fin advent!

 12. Kristinas oas den 26 november, 2016 kl 09:58

  Vindlande stigar är ju så mycket mer spännande än raka. Fast i en mer formstark park kan jag uppskatta skönheten i raka linjer också.
  Vilket fint barndomsminne du berättar om, ler när jag tänker på barndomens alla gömställen, en del mer dolda än andra.
  Önskar dig en fin adventshelg!
  Kram Kristina

  • Carina den 26 november, 2016 kl 17:46

   Det håller jag helt med om. Men där ger på något sätt de stora och många träden det mjuka. Och ofta finns en rak linje i ett gångstråk och vid sidorna i skogen finns mindre stigar. Så var det i tex Lyon.

   Kanske kommer ihåg de extra väl för en del var ju att slippa plocka. Då var ett snabbt försvinnande bästa lösningen 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 13. Susie på Stjärnarve... den 26 november, 2016 kl 12:14

  Visst är det otroligt härligt med stigar som slingrar sig in i det fördolda, men…om man inte har så mycket växtlighet utan en öppen trädgård vad gör man då!?
  Själv har jag anlagt en park, men det lär nog dröja många år innan den är uppvuxen så jag lär inte själv få uppleva det frodiga jag eftersträvat. Men vad är det man säger; Det är inte det färdiga resultat utan vägen dit som räknas (och som är mysig)!
  TREVLIG HELG – Susie

  • Carina den 26 november, 2016 kl 17:48

   Vägen är åtminstone väldigt viktig. Och jag tänker att någonstans får man börja bygga parken. Det går ju inte fortare om man väntar. Kul och spännande att välja växter 🙂

   Ha en fin helg! Carina

 14. Marit Sønstebø den 26 november, 2016 kl 18:43

  Flott tolkning, Carina! Det er en vakker lund du har skapt. Det skjulte er nok tiltrekkende ja, og vi hagefolk liker jo godt løker og planter som plutselig dukker opp.
  Koselige barndomsminner!

  Klem, Marit

  • Carina den 26 november, 2016 kl 19:05

   Tack Marit! Rakt fram där vid Styraxen har jag planterat orkidéerna jag köpte. Nu får vi hålla tummarna i vinter – att de kommer upp i vår.

   Kram, Carina

 15. Lotta Birgersson den 26 november, 2016 kl 19:39

  Det är väl så att allt som görs i det dolda behövs för att slutresulatatet ska bli bra! Trevlig 1:Advent

 16. Lotta Leman den 27 november, 2016 kl 10:02

  Tack för att du delar med dig av dina bilder och tankar. Reflektion är väldigt nyttigt för alla. Svårt i början men när man väl har börjat går det lättare.
  Jobb som inte syns men märks om det inte blir gjort , det kan man reflektera mycket över…
  Underbara rogivande bilder! Hoppas du får en fin advent!

  • Carina den 27 november, 2016 kl 10:42

   Tack Lotta! Önskar dig detsamma! Jag är i dalsland hos min dotter. Ser en blå himmel och sol därute 🙂 Kan inte bli så mycket bättre.

   Kram

 17. Ulrika den 27 november, 2016 kl 10:10

  Fin tolkning! Jag kan bara instämma. Särskilt det sista om vad som verkligen är dolt och som brukar fortsätta vara dolt för det gör sig kanske inte på bild. Vi glömmer det snabbt och tar snart itu med nästa dolda jobb som ingen bryr sig om att föreviga.
  Trevlig 1:a advent!

  • Carina den 27 november, 2016 kl 10:40

   Jamen så är det… Ibland kan jag räkna efter vad växter kostat. Men sällan kollar jag på jord, krukor, torv och annat. Det bara ’försvinner’ 🙂 Kanske är det vi som har lösningen på vad de svarta hålen egentigen består av 🙂

   Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.