natur och trädgård i ord och bild

Oktober månadsbild 2018 vinter på besök

Oktober månadsbild 2018 vinter på besök

Oktober och första snön föll

Oktober månadsbild – kyla, snö och vinter på besök. Inte så långe men ändå förvånansvärt. Första snön föll fredag natt, späddes på lördag natt och låg sen delvis kvar i måndags. Jag kramade snöbollar och vattnade sticklingar i växthuset med dem. Det finns en uppsida med allt tänker jag som slapp hämta vattenkannor med vatten.

Grönskan är ungefär densamma men vilken skillnad snön gör. Bilden är fotad rätt dag – sista söndagen i månaden.

Månadsbild oktober 2018 - svängen i full vinterskrud
Månadsbild oktober 2018 – svängen i full vinterskrud

 

Grönt torn och blommor i snön

I september skrev jag om tallen ’Green Tower’. Och en dag, givetvis när jag var i Frankrike, började plantskolan sin rea. Men ett telefonsamtal så ställdes den undan och tack och lov för swisch. Nu slapp jag besvära någon annan. Det här var innan den sista helgen med goa värmen så när jag kom dit för att hämta mitt gröna torn så var det extremt utplockat… Men jag hittade en mycket vacker prydnadsapel, Malus toringo ’Aros’ som jag såg hos Marta i våras. Alla, även personalen, stannade och kommenterade den lilla apeln när jag drog runt vagnen och letade fler fynd. I hennes trädgård stog den högt och fick en strimma av ljus på de mörkt svartröda bladen. Den ska växa pelarformat, ha lite ekformade blad och få mörkt svartröda små äpplen à la rönnbärsapeln. Förutom de här var jag rätt nöjd och  det blev bara några amaryllislökar också.

Hos mig blommade en del i snön i söndags. En Aster ’Rudelsberg’ jag älskar färgen på – lite varmt rosa – och som uppenbarligen är en riktig senblommare. Fast det är nog så att det står astrar på fler håll och blommar. Bäcktisteln som blommar om. Det är jag glad för för nu när löven ramlat av askarna som växer jämte så gick det att fota och fånga färgen korrekt.

Aster nova-angliae 'Rudelsburg'
Aster nova-angliae ’Rudelsburg’
Cirsium rivularis 'Atropurpureum - bäcktistel
Cirsium rivularis ’Atropurpureum – bäcktistel

Oktober månadsbild och den lilla väderrapporten..

Oktober och underbar brittsommar med sol och värme. Växlingen till höst kom sen snabbt med frost och råkall kyla. Jag har spenderat nästan 2 veckor i Frankrike så lite dålig koll på oktobervädret mitt i månaden.

Oktober månadsbild för 2017 hittar du här om du vill se skillnaden. Idag – sista skälvande oktoberdagen. Genom fönstret ser vädret lovande ut men det ska nog regna. Spelar inte så stor roll för jag tänker ta hand om alla dahliaknölar som stått på tork i verkstaden.

Tionde månadsbilden för 2018 och jag höststädar fortfarande!

 22 thoughts on “Oktober månadsbild 2018 vinter på besök”

 • Hej Carina!

  Det blir skillnad när det är snö på marken, men det ser också ut som att det växt en hel del sen månadsbilden 2017.

  Både ’green Tower’ och ’Aros’ såg fina ut. Du har verkligen många fascinerande växter.

  Kram Anna-Karin

  • Hej!

   Jo det har säkert växt, Stewartian har dragit iväg 50 – 100 cm långa grenar. Men framförallt har jag tryckt ner en hel del småväxter där, plockat ut från kallbänken för det ska växa snabbare. Så det ser nog tätare ut.

   Det är fördelen med vuxna barn och singelliv – mindre annat och jag hinner se mer fina växter runt omkring och överallt 🙂

   Kram, Carina

 • Hej Carina!
  Och här längre norrut har det inte kommit en gnutta snö, däremot fick vi ett välkommet regn på 15 mm i går. Pinus nigra `Green Tower´ är jättesnygg, den är absolut något för min trädgård, måste nog notera namnet. Och den fina apeln, jag är förtjust i pelarformade träd, de växer på höjden men inte bredden och lämnar ett trevligt utrymme under sig med plats för…ja, nästan vad som helst. Lite vårlökar kanske?

  Kram!

  • Vårlökar låter som en väldigt bra idé. För sen kan nån hosta eller så täcka lökbladen när de vissnar ner. Kanske en hosta med röda stjälkar som plockar upp det röda? Så där kan man, jag, spinna loss ibland. Tror den blommar i kraftigt rosa så tulpaner i en kompletterande nyans…

   Skönt att ni fick regn! Hoppas ni får mer. Jag kan skicka regnet här vidare för jag började städa ute men fick gå in pga regn.

   Kram, Carina

 • Men titta, måste vara tidigt med snö hos er. Även här har den regnat bort nu. Ja oktober var extremt varm och normalt kall sista dagarna hos oss.
  Grattis till dina reafynd, swish är verkligen så användbart.
  Kram

  • Ja såpass att jag skyndade mig att ta bilden exakt den dag som jag planerade från början 🙂 Tack jag är glad för dem och appen är nog en av de jag använder allra mest.

   Kram, Carina

 • Som tur är fick vi aldrig någon snö i helgen, istället var det otroligt blåsigt. Men idag är det +11 och bara ”lite” blåsigt så det är nästan OK.
  Bilden på bäcktisteln var otroligt vacker, men månadsbilden med snö i år var inte så kul.
  KRAM/Susie

  • Mmmmm då tycker vi olika – det blev en fantastisk dag med snön och solen. Men visst är bäcktisteln fin…

   Kram, Carina

  • Visst är det 🙂 Det var en härligt solig och ljus söndag. Bäcktisteln är jättefin – rekommenderar den om du har ett fuktigt läge.

   Ha det gott! Carina

  • Tack Karsten!

   Verkar som jag får mer regn här än många andra. Och nu börjar det bli riktigt klafsigt att gå därute.

   Tack detsamma! Carina

 • Det er jo litt spesielt at du fikk snø på bakken før meg 😉
  Nå er den smeltet her, og jeg er glad for det. Det blir mye lysere med snø, men det er også den eneste fordelen.
  Så fin din asters er! Jeg må skaffe meg noen av de.

  Klem, Marit

 • Hej Carina!
  Det måste vara tidigt med snö, hos dig. Här har den inte kommit ännu, trots några riktigt kalla nätter. Det var stor skillnad på dina bilder från förra året.
  Alltid kul att se bilder på förändring. Det var riktigt fina inköp du gjort, och din bäcktistel är så fin. Har du sått den själv eller köpt som planta?
  Ha det fint /Marika

 • Oktober har været smuk, med mange lune dage. Vi har ikke haft sne, men nattefrost er vi ikke sluppet for. Smukke billeder af både asters og tidsel. Det er dejligt at have nogle sentblomstrende stauder, der kan lyse op. Din ‘Aros’ ser spændende ud.

  Hilsen Elna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.