Adiantum venustum, bergadiantum, som de flesta känner den

Trädgårdsbesök med ormbunkstema

Trädgårdsbesök med ormbunkstema

Genom åren har jag besökt ett antal privata trädgårdar och samma sak händer varje gång… Det följer inte med några bilder därifrån. Någon gång fick jag frågan, påståendet, den här ska du väl fota??!?! Varpå jag pliktskyldigt tog en bild som var oanvändbar. Jag har väldigt svårt att fota, eller snarare tänka på vad jag vill med en bild när någon går jämte mig. Vi samtalar ju om trädgården, växterna och tankarna. Då stänger den andra delen av. I en fotoworkshop jag deltog i pratade vi ofta om att – we make pictures. Alltså – bilder blir inte bara till… När jag går själv så kan jag både bara slänga iväg en bild för dokumentation men det är ändå ett medvetet val jag gör. När jag fotar mer genomtänkt så är det fler avvägningar.

Jamen du är ju kvinna – du kan ju göra flera saker samtidigt!! Nope – det där är trams. Punkt!

Matteucia orientalis - japansk strutbräken

Matteucia orientalis – japansk strutbräken

Trädgårdsbesök med ormbunkstema

Så var kommer trädgårdsbesöket in? Ni kanske har förstått att jag är medlem i Rhododendronsällskapet, närmare bestämt västsvenska kretsen som är väldigt aktiv och trevlig. För ett tag sedan gjorde vi en vandring i Göteborgs botaniska trädgård tillsammans med Margareta Thorsell, välkänd föredragshållare om ormbunkar, och Mikael Persson som ansvarar för det nya området uppe på bergen längs höger sida om man går upp genom trädgården.

Del av det nyanlagda, ca 5 år gamla, partiet i Göteborgs botaniska trädgård

Del av det nyanlagda, ca 5 år gamla, partiet i Göteborgs botaniska trädgård

 

Populär promenad

Vi blev en stor grupp som sakta vandrade upp genom trädgården medan Margareta berättade om ormbunkarna vi passerade. Miljöerna blir mer och mer sparsmakade och Mikael berättade om hur han tänkt när han fick ansvaret för det här området. Tidigare har det fungerat som en avstjälpningsplats för överblivet rhododendronmaterial och det har inte haft någon skötselplan eller haft avsatta resurser. Efter att Mikael tog sig an området så har allt det ändrats. Det tog en stund innan jag kopplade men första uppgiften när jag tog mig an workshopen jag nämnde först var – fota en främling. Jag fotade honom och det var när han precis börjar sin gerillaverksamhet i den här delen av trädgården.

Det här är ett av de vackraste partierna i trädgården numera – tänker jag – åtminstone om man vill skapa lugn och ro i själen. Jag älskar hela trädgården men här är det naturlig skogsmiljö med huvudsakligen kinesiskt växtmaterial. För mig är det oerhört tilltalande. Mikael berättade om hur han frilagt berget för att mossa sen ska etablera sig. Han berättade också om den huvudsakliga sysselsättningen – rensning av sånt som inte ska vara där. Han lägger oerhört mycket tid på att rensa tex harsyra utan att skada mosslagret.

Woodsia polystichoides - asiatisk hällebräken

Woodsia polystichoides – asiatisk hällebräken

…och när jag går så här med en grupp DÅ kan jag få eller ta mig utrymme att fota…
[Modula id=’1′]

Jag älskar ormbunkar…

De är frodiga och har något urtidsaktigt över sig. De är vansinnigt spännande att följa under våren och passar så bra bland lundens växter. De ormbunkar jag odlar hittar du HÄR. Vet inte om det är glädjande men många av de vi passerade har hittat in i min trädgård genom åren. Oftast just i butiken i gotbot. Det visade sig att en jag odlar – Polystichum rigens – som bara står och stampar är mycket kinkig…

Trädgårdsbesök med ormbunkstema är mitt bidrag när – En trädgård att besöka – är temat för  Trädgårdsfägring den här veckan. Så klicka på länken för fler tankar och tips om besöksvärda trädgårdar.

32 Kommentarer

  1. Gunilla Teckenberg den 4 november, 2018 kl 16:18

    Tack Carina för ett riktigt superinlägg! Jo, jag har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta för just ormbunkar och det ganska tidigt i mitt trädgårdsliv, bara riktigt dålig på att fotografera dem. När ormbunken rister sina ringlade blad(Taube) då är det högtid i min trädgård. Många vackra bilder från Botan men den första bilden med berget är något alldeles extra! Den borde du göra en tavla av.
    Kram!

    • Carina den 4 november, 2018 kl 16:46

      Oj Gunilla – väldigt stort tack 🙂 När jag redigerade den igår tänkte jag på alla de som ropar vilt över att photoshop är fusk. Jag målade ljus och skugga i bilden exakt som fotografer alltid gjort i labbet tidigare. Pjattning är ett begrepp som levt kvar och ja – jag gör det nuförtiden också. Får nog studera Taube igen för den textraden har gått mig spårlöst förbi. Lite konstigt för barnens pappa sjöng Taubevisor hellre än bra väldigt frekvent 🙂

      Det var en fantastisk dag med solsken. Och jag tänker att det åtminstone för mig visar hur viktigt det är att leka med ’fönster’ som ljuset kan leta sig ner genom. Det är oftast de miljöerna jag älskar mest ibland mina egna planteringar. En strålkastare sätts på och stängs av.

      Kram, Carina

  2. Karsten F den 4 november, 2018 kl 17:21

    Hej Carina

    Kanonbra bilder – och Botan ja, den får jag nog lägga ett besök på nästa år – där har tydligen hänt mycket!
    Kul att de använder Podophyllum aurantiocaule på den någon kallar Dysosma aurantiocaulis eller tsayuensis:)

    Ha en trevlig ny vecka

    • Carina den 4 november, 2018 kl 21:05

      Hej!

      Det kan jag varmt rekommendera 🙂 Det är nog tyvärr som så att det finns inte anslag nog för att hålla alla namn uppdaterade. Vet att man får en betydligt mindre budget nu än för några år sedan.

      Tack detsamma! Carina

  3. Marie den 4 november, 2018 kl 20:00

    Enguidet tur i den botaniske have kunne jeg også godt tænke mig, og meget gerne med bregner som tema Da vi besøgte haven i maj, lagde vi mærke til, at mange ansatte arbejdede der. Det kniber det med at få råd til i Københavns botaniskehave..

    • Carina den 4 november, 2018 kl 21:04

      Det är fördelen med att bo nära. Men trädgården har en vänförening också och de ställer upp med guider. Ett tips om ni åker dit igen. Det kanske är många som jobbar där… men jag vet att man har fått en hel del anslag indragna tyvärr 🙁

      Ha det gott! Carina

  4. Rost och rädisor den 4 november, 2018 kl 23:17

    Underbart collage Carina! Jag vill också gå in i min egen bubbla när jag gör bilder, men ta kort kan man göra hur som helst. En viss skillnad. Klipporna i Botan är magiska med sin mossa och ormbunkarna. Själv försöker jag hitta lite fler vintergröna ormbunkar som klarar zon 4. Nån hög som inte sprider sig ohejdat skulle vara trevligt.
    Kram
    Anette

    • Carina den 5 november, 2018 kl 15:28

      Tack Anette! Roligt att höra från dig som fotar mycket trädgård. Började leta, vet att jag sparade ett dokument – en avhandling en tjej gjort om ormbunkar och hur och var de kan odlas. Har inte hittat det ännu. Nu hittade jag den… Du får en länk på din sida 🙂

      Kram, Carina

  5. maggans blogg den 5 november, 2018 kl 08:04

    Så härligt gröna bilder med ormbunkstema ,
    i min egen trädgård så har jag ingen ormbunke även om jag tycker de är fina. Botaniskai i Göteborg besökte jag under Maj månad dit ska jag fler gånger det finns så mycket fint att ta del av där.Fota blir det inte för mig heller så värst mycket när jag är på trädgårdsrundor man brukar bli uppslukad av det man ser ..Ha det gott/Margareta

    • Carina den 5 november, 2018 kl 15:16

      Kan bara hålla med dig om Göteborgs botaniska. Och kommer ni en grupp så kan man, har jag för mig, boka en guide i förväg via vänföreningen. Visst blir man uppslukad 🙂

      Tack detsamma! Carina

  6. Marit den 5 november, 2018 kl 08:11

    Så vakre bilder fra Botanisk hage! Bregner er så fine, og burde vært mere brukt i hager. Her i Norge er det veldig lite utvalg av bregner, men det kommer kanskje av at de ikke tåler klima her? Jeg kjøpte en Athyrium som hadde litt grå blader, og er spent på om den overlever her.

    Klem, Marit

    • Carina den 5 november, 2018 kl 15:15

      Tack Marit!! Jovisst måste det finnas bräknar som klarar din zon. Det är ju många som växer vilt i Skandinavien. Kanske mer ett mode som är annorlunda?

      Kram, Carina

  7. Lisbeths Haveblog den 5 november, 2018 kl 09:06

    Jeg ’glemmer’ også altid at fotografere, når jeg vises rundt i en have. Og det er ikke længe siden, at jeg tog nogle pligtbilleder… der blev ret intetsigende. Men ok – jeg har det som et minde om at jeg besøgte haven netop den dag….
    Bregner er herlige planter. Ikke mindst fordi de vokser frodige steder med halvskygge og masser af mos. Jeg er mere til halvskygge end stegende sol. Hvis jeg altså SKAL vælger. Det skal jeg heldigvis ikke 🙂
    Smukke billeder, du fik taget og fin kollage.
    Mange hilsener Lisbeth

    • Carina den 5 november, 2018 kl 15:13

      Skönt att höra – ibland har det nästan känts som jag är oartig. Det blir ju så när någon kommenterar. Men jag gillar resonemanget och samtalet kring trädgård mer. Fota kan jag göra på egen hand.

      Lägger mer fokus på lunden än den soliga delen – det märker jag här också.

      Tack detsamma! Carina

  8. Marika den 5 november, 2018 kl 10:55

    Hej Carina!
    Vilket härligt grönskande inlägg, gillar ormbunkar, men de trivs inte hos mig. Så fina bilder.
    Ha det gott /Marika

    • Carina den 5 november, 2018 kl 15:12

      Tack Marika!
      Det var synd men vissa saker får man helt enkelt acceptera. Antagligen växer en del saker hos dig som då är svåra hos mig. Vet ju en hel del växter som inte trivs i England men som trivs, snart kanske vi får säga trivts, här hos oss.

      Tack detsamma! Carina

  9. Anita den 5 november, 2018 kl 11:55

    Oj, oj, oj Carina! Vilken promenad du tar med oss på! Och vilka bilder. Älskar dom! Bilderna på berget med ljus och skugga … så vackra!Ormbunkar är verkligen speciella och det visar du verkligen. Tack!

    Kram Anita

    • Carina den 5 november, 2018 kl 15:11

      Tack Anita! Väldigt fin och rolig återkoppling. Det var en fin liten tur och lättare att fota än inne på skogen där granarna står täta 🙂 Vi pratade foto på jobbet idag och apropå photoshop vs det ’hederliga labbet’. Min kollega skapade montage och testade kloning redan då.

      Kram, Carina

      • Anne den 5 november, 2018 kl 18:44

        Hei Carina!
        Inspirerende fotografier.. Vakre bregner. Liker så godt når de ruller ut om våren.. Fjell/stein og mose er utrolig fint sammen. Har en del helt vanlige l bregner,
        Ha det godt! Klem Anne

        • Carina den 5 november, 2018 kl 21:16

          Hej Anne!
          Tack 🙂 Det gillar jag också. Det är en fin kombination du beskriver. Jag har ju tyvärr inga fjäll runt mig utan mest storskog med mossmattor och ormbunkar.

          Tack detsamma! Kram, Carina

  10. Anne, hagen vår den 5 november, 2018 kl 19:53

    Hei Carina!
    Inspirerende og spennende fotografier. Bregner synes jeg er vakre. Vi har noen helt vanlige . De er så fine når de de ruller seg ut. Mose på steiner/fjell er utrolig flott.
    Ha det godt! Klem Anne

    • Carina den 5 november, 2018 kl 21:17

      Hej Anne!
      Tyvärr hade din kommentar åkt in bland skräp, det är inte ofta men nån gång så…

      Kram, Carina

  11. Lotta den 5 november, 2018 kl 20:37

    Vilken inspiration för en ormbunksnörd. Det var länge sen jag besökte Göteborgs botan. Senaste gången gick jag med en grupp och lyssnade till en rhododendronkonnesör (Tigerstedt) i värsta hällregnet. Det ser ut att ha torkat upp nu så jag kan kanske åka dit igen.
    Ha en bra vecka /Lotta

    • Carina den 5 november, 2018 kl 21:18

      Mmm nu är det nog torrare – eller åtminstone den dagen 🙂 Har alltid missat rhododendronvandringarna tyvärr men det går nog fler tåg. Det har förändrats en hel del så jag kan rekommendera ett besök.

      Tack detsamma! Carina

  12. Inger den 5 november, 2018 kl 22:06

    Så vackert med allt det gröna och jag fastnar för mossan i den andra bilden. I våras flyttade jag ormbunkar vid stugan till en liten kulle där vi tagit ner björkar. Jag hoppas det blir bra, de har iallafall klarat sommaren.
    Kram

    • Carina den 7 november, 2018 kl 14:00

      Tack Inger!
      Ja om man gillar det enkla är nog det här det bästa man kan njuta av. Roligt att de klarade sommaren – det låter som det kommer bli fint.

      Kram, Carina

  13. Jannicke Leknes den 6 november, 2018 kl 17:35

    Hvor vakkert og frodig med grønt. Setter farge på en ellers så grå novemberdag. Tusen takk for at du tilbyr å dele av din hvite Gentiana, om den overlever vinteren. Vi snakkes nærmere på våren.
    Alt godt.
    Jannicke

    • Carina den 7 november, 2018 kl 13:59

      Tack Jannicke!
      Just nu känns grönt väldigt attraktivt 🙂 Ja vi kan väl höras om det, jag brukar inte vara lyckosam men nu testar jag nytt läge med mer grus och mer sol.

      Tack detsamma! Carina

  14. Linda den 8 november, 2018 kl 17:31

    Så fint med alla ormbunkar! Jag älskar ormbunkar. Som barn var det roligt att komma till öar med riktigt högväxta ormbunkar som man kunde gömma sig under – bara försvinna i skogen. Så häftigt! Blir lite bekymrad och undrar hur min enda ormbunke mår. Ska nog genast gå ut och ge den lite vatten. Jag vill ju hemskt gärna att den ska titta upp till våren.

    Hoppas att du får en riktigt fin kväll!
    Kram
    Linda

    • Carina den 11 november, 2018 kl 10:19

      Öar med ormbunkar att gömma sig under – det låter helt magiskt 🙂 Det är nog någon liknande känsla som gör att jag gillar dem så mycket nu. Det är torrt ute, torrare än jag tror märker jag när jag gräver. Så en extra slurk vatten gör säkert nytta.

      Tack detsamma! Carina

  15. Anja den 9 november, 2018 kl 19:48

    Hejsan Carina
    Först och främst det där med fotande i samband med ett trädgårdsbesök. Själv är jag värdelös då jag måste få se och uppleva och eventuellt också prata. Jag skulle behöva besöka en trädgård mins två gånger för att besöket skulle resultera i ett litet bildreportage.
    Ang ormbunkar så är de alldels underbara woodlandväxter. Margatethas trädgård har jag sett och varit även medlem i Rhododendronsällskapet. Det saknar jag faktiskt samtidigt som det blev för frestande. Herreje alla sticklingar, sådder och nya buskar från Tyskland…Har inte plats för mer och samtidigt kan jag inte motstå frestelser. Mitt lakoniska reträtt säger då att bättre att inte vara med…;-)
    Tack för ditt fina reportage!
    Ha en riktigt fin helg!
    /Anja

    • Carina den 11 november, 2018 kl 10:18

      Tack Anja!
      Rolig återkoppling att få 🙂 Margarethas trädgård vill jag också se 🙂 Vet exakt vad du menar – det är helt enkelt väldigt farligt att vara med i rhodosällskapet. Men i år kunde jag inte vara med på sticklingskursen – tur var väl det kanske. Jag är som du när det gäller frestelser och hur jag löser problemet 😉

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.