månadsbild Oktober

månadsbild Oktober – det börjar bli naket

månadsbild Oktober

Nu är det naket som gäller även om avklädningen inte går supersnabbt. Jag är så glad för att Magnoliorna har börjat få gula och bruna blad. Då mognar de av och fryser inte tillbaka så lätt. Glädjande nog har ett par också blomknoppar. Det är väl det de ska få tänker kanske du…? Jovisst ska de det men alla mina magnolior är planterade i 30-liters krukor som är nergrävda. Allt för jag ska kunna flytta dem så småningom. Och då är det inte lika självklart.

månadsbild OktoberDet har blivit en lökbädd till som ni kanske ser. Och i den högra ligger små groddar strax under ytan. Det är nog dags att täcka de snart

Har försökt att satsa på magnolior som är framkorsade av Dennis Ledvina. Han satsade mycket tid och energi på att få fram vackra magnolior som är härdiga på riktigt i Skandinavien. Han har samarbetat mycket med kontakter som Tommy Ahnby och Olav Kalleberg. Nu är han död och hela hans stora gård planterad med magnoliakorsningar ska jämnas och bli hästgård. I Sverige och andra ställen kan man kika efter hybrider skapade av honom. I år  skaffade jag Magnolia ’Rose Marie’ och ’Rose Marie x Felix Jury’ men de kommer inte blomma på några år.

Det lilla trädet med gulorange blad är en ek, Quercus x Pondaim, som jag inte trodde skulle få någon vidare höstfärg men den här ser lovande ut. Och framtill i höger kant en avenbokslönn, Acer carpinifolium, som får fantastiska gul- och cognacsbruna höstfärger.

 

Magnolia med höstfärger

Magnoliabädden med magnolior som börjar få höstfärg och mogna av

 

Det här var månadsbild Oktober och nu är det faktiskt bara två bilder kvar. Sen har jag, och det trodde jag inte, klarat av att fota den här vyn en gång i månaden hela 2017

 

16 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 17 oktober, 2017 kl 21:36

  Så flott at dine magnolia avmodner bra! Det er jo viktig for overlevelsen om vinteren. Så trist at at alle de magnolia bare blir jevnet med jorden. Skulle gjerne hatt noen som tåler mye.
  Spennende med alle dine løk!

  Klem, Marit

  • Carina den 19 oktober, 2017 kl 15:40

   Det känns jättebra jämfört med förra hösten 🙂 Visst är det! Men Olav Kalleberg kan nog tipsa om magnolior för dig liksom Jonny Andresen. Jonny odlar i norra dalsland eller om det är värmland. Hoppas få se fina små krokus och iris samt botaniska tulpaner till våren 🙂

   Kram, Carina

 2. Ulrika Johansson den 18 oktober, 2017 kl 07:47

  Ååå så kul att du satsar på Magnolior! Om det gick skulle vi också göra det här. Hoppas hans magnolior blir räddade och till glädje för många innan stället jämnas med marken. Härdiga träd och buskar med höstfärger vill vi gärna satsa på. Nu har jag fotat månadsbilder i flera år och det har gått vägen med vissa små förseningar bara. Får se hur jag gör efter detta årsskifte. Mina nackproblem gör att jag inte mår bra av datorn så bloggtiden blir mindre och mindre.
  Ha det gott!

  • Carina den 19 oktober, 2017 kl 15:43

   Tråkigt med din nacke! Jag har samma problem men mest när jag jobbar utomhus – det är de progressiva glasögonen som ger mer konstiga vinklar för min nacke. Så med jämna mellanrum funderar jag på en ögonoperation.. Hoppas du har möjlighet att visa oss lite bilder och inlägg ibland.

   Ha det gott! Carina

 3. Anita den 18 oktober, 2017 kl 07:53

  Ja så är det, naturen klär sig först i färgglada kläder för att sedan ta av dom och förbereda sig inför de ljust gröna som ska på om ett halvår. Men naturen behöver nog en viloperiod precis som vi.

  Så bra att dina magnolior verkar gå in i avhärdningsfas. Själv har jag bara en, ’Wadas Memory’. Den har blivit riktigt etablerad nu och ett stort träd. I år var det ju en så konstig vår så då frös blomknopparna men jag hoppas på riklig blomning nästa år. Men är det sant att gården med alla magnolior ska jämnas med marken. Det låter ju alldeles förskräckligt. Det tar tid att bygga upp något men kan gå hur snabbt som helst att rasera det. Jättetrist! Vilken tur ändå att hans magnolior får leva vidare hos dig och andra.

  Kram Anita

  • Carina den 19 oktober, 2017 kl 15:46

   ’Wada’s Memory’ är jättefin men den frös här också i våras sen torkade hela toppskottet bort innan jag fick sett och sagt till mamma.

   Viloperiod ser jag lite framemot. Har ju alltid höga planer vad jag ska hinna med men det behöver aldrig bli så. Visst är det lite som att byta kläder hela processen fast långsammare 🙂 Magnoliagården är riktigt tråkigt men en del hybrider har fått namn och säljs kommersiellt. Men det påminner om att man ska vara här och nu och inte räkna med något annat.

   Kram, Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 18 oktober, 2017 kl 08:39

  Magnolia är en art som jag försökt odla flera gånger här på vår ”kalkrika” ö, men det fungerar inte speciellt bra. Den enda som överlevt är Susan, som jag också förstått är ganska kalktolerant. Men alla dom andra tjusiga – dom flesta gulblommande – är saligt avsomnade. Även dom jag försökte odla i stora kärl…..trist!
  Kul att du snart kommit runt ett helt år, föröskte något liknande för flera år sen – men jag ha tydligen inte alls något tålamod så det hela rann ut i sanden.
  KRAM
  Susie

  • Carina den 19 oktober, 2017 kl 15:49

   Har man kalkrik jord behövs nog avskiljda bäddar likt de jag skapat. De har ingen kontakt med jorden runt och jag kan ’skapa’ vilket pH jag vill 🙂 Visst är det kul, får se om jag kan tänka ut nån ny vinkel för nästa år.

   Kram, Carina

 5. Laila den 18 oktober, 2017 kl 11:27

  Vi har en magnoliadunge som gläder oss mycket och har dessutom gott om plats i utkanten av Woodland för en dunge till! De där magnoliorna låter mycket intressanta – var får man tag på dem?
  Kram

  • Carina den 19 oktober, 2017 kl 15:54

   Det finns inget speciellt ställe. Men jag ser att Linudden har en del sorter. Sen har magnoliastore och då får man helt enkelt leta efter hans korsningar. Tar lite tid men… Googlade och en ’Claes i Sörmland’ hade skrivit om en del sorter i AoTs forum för ca 5 år sedan. Kanske kan vara bra tips för dig?

   Kram, Carina

 6. Linda den 18 oktober, 2017 kl 19:03

  Magnolior är så fina! Så smart att du har gjort dina flyttbara. Jag har en som vi flyttade på för ett par år sedan. Den mår inget vidare, men jag är heller inte superförtjust i den. Vi får se hur den sköter sig nästa år. Det är stor risk att jag sätter en annan sort på den platsen, eller kanske någonting helt annat. Det är det som är så härligt med trädgård – den går att göra om i stort sett precis när man vill 😀

  Jag kan inte svara på om det är skillnad på lökskal och ”lökinnehåll”. Att jag använder skal beror på att jag blev tipsad om det och att det är en biprodukt som jag ändå skulle ha slängt. Det känns så bra att kunna göra något gott av grönsaksspill 😀

  Ha det riktigt fint!
  Kram
  Linda

  • Carina den 19 oktober, 2017 kl 15:55

   Visst är det härligt 🙂 Och inget behöver vara för evigt. Har läst om lökskalen innan och kommer spara för att pröva. För visst känns det bra att ta vara på precis ’allt’ 🙂

   Kram, Carina

 7. Inger den 18 oktober, 2017 kl 20:53

  Sorgligt att gården med magnolia inte får vara kvar. Men allting har sin tid.
  Kram

  • Carina den 19 oktober, 2017 kl 15:56

   Håller med om båda delarna. Det har varit ett brinnande intresse för honom och det är svårt att föra vidare…

   Kram, Carina

 8. Marika den 19 oktober, 2017 kl 09:19

  En magnoliabädd, låter helt underbart. Jag har en, och blev så glad för att den klarade första vintern, nu har den klarat några till. Härliga höstbilder.
  Ha det fint /Marika

 9. Carina den 19 oktober, 2017 kl 15:57

  Det känns lyxigt och jag hoppas det ska bli lyxigt om några år. På förra tomten hade jag en stor ’Elisabeth’ som växte väldigt vackert och var ett väldigt fint träd. Det hoppas jag några av de här också ska bli…

  Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.