Snödroppar - G. 'Bertram Anderson'

Snödroppsyra i augusti – om att planera i tid

Snödroppsyra i augusti? Jajamän för för någon vecka sen eller två fick jag se fina och prisvärda sorter till salu i en Facebook grupp. Det är en bloggbekant – Glädjekällans trädgård – som la ut en lista. Och kanske det bästa av allt – jag kom på samma dag som jag beställde var de ska få bo.

Galanthus 'Armine'
Galanthus ’Armine’
Snödroppar - Galanthus 'Mrs Thompson'
Galanthus ’Mrs Thompson’ – snödroppe

Tjatar om – glöm allt du hört om ’in the green’…

Jag tar det en gång till… Snödroppar mår inte alls bra av att lyftas och planteras om ’in the green’. Birgitta skriver om det och jag delar den erfareneten. Jag grävde bland annat upp stora ruggar av ’Hippolyta’ och ’Dionysos’ medan de var gröna och förlorade i stort sett alla lökar. Därför gör jag det numera endast av de vanliga jag har mängder av och endast när jag måste flytta dem men kommer glömma var de är.

Av de jag planterade förra hösten, 12 stycken, kom alla utom en upp i våras. Grävde runt den som inte visade sig och hittade ett nästan tomt hölje = sannolikt lökflugelarver. Och det går aldrig att undvika helt. Så 11 kvar och de allra, allra flesta blommade.

Snödroppar - Galanthus 'Hill Poe'
Snödroppar – Galanthus ’Hill Poe’

2022 års snödroppsyra

I år har jag utökat snödroppsyran med ytterligare 10. Och de kom häromdan i ett litet paket i brevlådan. På håll må de se likadana ut, eller nja inte helt, men detaljerna i det lilla är så spännande. Dessutom är det ju bra att ta det lugnt emellanåt och varför då inte gå på en vårvinterspaning och hamna i en liten snödroppsyra. Hur och vad skiljer det oftast V-formade märket mellan sorterna eller vad är det för annan detalj.

Nu är de planterade runt om i sköna hörnan. Bilden nedan är från tidigare i år. Nu har jag lagt kant hela vägen, planterat om växter. Flyttat några och kompletterat med andra. Det blir så himla bra och jag är taggad på att köra in grus men först måste jag bygga en landgång som jag kan lägga över dammen. Stenhögen är delvis borta – de ligger numera i dammen. Men i gengäld så ligger en stor hög av den dy jag grävde ur i somras på berget i förgrunden.

Snödroppsyra i sköna hörnan
Snödroppsyra kommer det bli i sköna hörnan till våren. Bilden är från i våras och jösses så mycket Magnolian i förgrunden och tulpanträdet i bakgrunden vuxit den här säsongen.

Jag ser fram emot bland annat ’Bess’, ’Cordelia’, ’S. Arnott’ och ’Sir Herbert Maxwell’ som ser så fin ut på bild. Är det ok att längta till vintern i augusti? Det är ju faktiskt nu som vårlökarna är på väg in i butiker och andra ställen… Oavsett så länkar jag till Trädgårdsfägring och fortsätter med annat.

Ha en fin helg!

17 Kommentarer

 1. Marit den 19 augusti, 2022 kl 17:55

  Jeg har alltid slitt med å få til snøklokker, men de få gangene jeg har fått de til har jeg fått de tilsendt ”in the green”. Jeg har plantet utallige tørre snøklokker, og veldig få av de har kommet opp. Så der har vi forskjellige erfaringer 😉

  Den ’Hill Poe’ var helt nydelig.

  Klem, Marit

  • Carina den 19 augusti, 2022 kl 19:05

   Det är det som är trixet – plantera fräscha lökar som har fått vissna ner naturligt och som sen lyfts och packas ordentligt. Och allt innan de börjar sätta rötter nu tidig höst. Då är det inga problem.

   Kram, Carina

   • Marit den 20 augusti, 2022 kl 09:55

    Jeg forstår godt at det er der problemet ligger, nemlig i pakkingen. De løkene jeg har kjøpt har vært helt tørre. De kommer det som regel ikke opp noe som helst neste vår 🙁

    Klem, Marit

 2. Titti den 20 augusti, 2022 kl 02:01

  Det är HELT ok att längta till vintern i augusti…efter denna heta och märkliga sommar!!! Åhh snödroppar också. Denna lilla ljuvliga skönhet…
  Kram från Titti

  • Carina den 20 augusti, 2022 kl 09:03

   Tack Titti!

   Det kändes lite absurt att plantera de små lökarna med svetten rinnande nerför ryggen i tryckande, fuktig värme 🙂 Men jag vet hur glad jag blir till våren av att hitta de små snödropparna när de kommer upp. Och humlorna brukar också gilla dem.

   Kram, Carina

 3. Marika den 20 augusti, 2022 kl 09:05

  Hej Carina!
  De är verkligen fina. Har samma erfarenhet som Marit, lyckades inte med snödroppslökar, det blev ingenting.
  Men så fick jag en tuva som en bloggvän grävt upp, och det blev bra, det är helt vanliga snödroppar, och de trivs fint.
  Har också provat klosterklocka både en planta i kruka och lökar, men det fungerade inte heller. Den i kruka fick jag ha kvar i några år. Det kommer att bli så fint i sköna hörnan.
  Ha en trevlig helg!
  Kram Marika

  • Carina den 20 augusti, 2022 kl 10:25

   Hej Marika!

   Så bra att du lyckats men jag tänker också att får man en rugge och inte räknar lökarna så vet man inte hur stort svinnet är. Men att flytta dem i grupp fungerar bättre har jag märkt. Men att köpa dyra, ensamma lökar in-the-green är ett lotteri.

   Ja jag tror det kommer bli en härlig hörna. Nu kom pappa och frågade om jag ville flytta sten, givet att traktorn startar. Självklart vill jag det 🙂

   Kram, Carina

 4. Lisbeth den 20 augusti, 2022 kl 10:10

  Jeg har mange vintergækker – både enkelte og dobbelte, det er jeg fint tilfreds med, jeg er ikke samler.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 20 augusti, 2022 kl 10:27

   Det har jag också men att kunna ha fler sorter till låg kostnad har jag lätt att ta till mig. Men jag såg en danska som sålde i en FB-grupp och hon ville ha minst 200 dkr eller det dubbla för sina sorter.

   Kram, Carina

 5. Ingeborg Hald den 20 augusti, 2022 kl 18:58

  Snøklokker er jo så fint, jeg har bare den helt vanlige sorten, og de kommer fint enten en gjør det på den ene eller andre måten, de siste årene har jeg bare flyttet mens de er i vekst for å si det sånn. Nå holder jeg på å rydde i et bed, og her er det en del snøklokkeløk som jeg tar vare på og setter ned igjen. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 31 augusti, 2022 kl 11:34

   Det gör jag också med den vanliga mest för att det gör inte så mycket om några dör. Och jag flyttar dem ju från ett ställe så jag gör det medan de syns. Annars hade jag fått märka ut. Men alla sorterna är vackra och helst i stora, fina ruggar i sned vårsol 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Martin den 21 augusti, 2022 kl 05:49

  Den fylte ’Hill Poe’ er spesielt fin synes jeg 🙂

  • Carina den 31 augusti, 2022 kl 11:32

   Hej Martin!

   Tack – ja den är väldigt fin.

   Ha det gott! Carina

 7. Barwitzki den 25 augusti, 2022 kl 17:05

  Jeg elsker dem, de små snøklokkene når de dukker opp i februar og begynner å innlede våren…
  Vel, jeg skal se om jeg får tak i disse løkene, for jeg har bare en eller to av de vakre blomstene i hagen min. Jeg vil gjerne ha mer :-)))
  Mange hilsener til deg. Takk for bidraget.

  • Carina den 31 augusti, 2022 kl 11:32

   Tack! Roligt att du hittade hit. Det finns grupper på Facebook där du kan byta och köpa lökar. Och eftersom de kanske är mer samlare så tänker jag att kvaliteten kan vara bättre än de som säljs i butik.

   Ha det gott! Carina

 8. Anni den 27 augusti, 2022 kl 08:28

  Tack för att du dissar”in the green”, då har jag större hopp om att lökarna jag grävt upp för att flytta kan klara flytten!

  • Carina den 31 augusti, 2022 kl 11:21

   Varsågod!! Det är ett trädgårdsmästar uppfunnet fenomen. Lyssnade på John Taylor om fruktträdsbeskärning och även den gamla devisen att det måste göras under trädens vila är just trädgårdsmästaruppfunnet. Vissa saker gjordes när man hade tid.

   Tror dina lökar kommer må bättre så här men låt de inte stå uppe och torka ut. I vila och innan de nya rötter utvecklas är perfekt 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.