Skala - Actaea pachypoda 'Misty Blue'

Skala i grönt ger en vacker fond

Skala i grönt, grönt ett enda ord som trots det rymmer en så stor och väldigt bred palett. Därför att om man bryter ner färgen i detaljer består den mestadels av gult… Japp så är det! Om du tvekar kan du öppna ett bildredigeringsprogram och leka med de gröna tonerna… ..då blir det snabbt mer än uppenbart. Veckans tema i TrädgårdsfägringTrädgårdens färger – inspirerar därför till ett inlägg om grundfärgen som ger en vacker fond åt alla de andra färgerna som växterna vi odlar har.

Skala - Saxifraga x geum 'Dentata', vippbräcka
Vackra blad och mycket gula pigment i Saxifraga x geum ’Dentata’, vippbräcka
Skala - Lilium lijiangense,
En härligt lummig miljö med många gröna nyanser där Lilium lijiangense blommar i gult. Liljan har inget svenskt namn

Mångfacetterad skala med många nyanser och toner

När det kommer till växternas blad tänker vi de som gröna men det finns toner av flera andra färger. Därför skiljer jag ut en del växter och som solitärer får de sen lyftas fram av andra lugnare blad. Hostan här under lovar redan att den kommer bli en favorit.

Skala - Hosta 'Summer Lovin'
Med alla de hör nyanserna och olika tonerna är frågan – behövs blommor alls? Hosta ’Summer Lovin’
Skala - Hosta 'Green Acres'
Grönt är skönt helt enkelt – Hosta ’Green Acres’
Carex muskingumensis 'Silberstreif'
Carex muskingumensis ’Silberstreif’ – visade sig dessutom vara en utmärkt utfyllnad i buketter och stog länge i vas

Våren saknar tyvärr den gröna skalan

Ja åtminstone den tidiga våren har för lite grönt för min smak. Jag vet att vi tycker olika men jag upplever faktiskt bar jord som väldigt tråkig. Och jag ser mycket hellre till exempel löv som underlag till tidiga vårlökar. Därför tänker jag hellre brunt än brunt om det ’makar sense’. Så får man nog inte säga men det gör vi ändå.

Galanthus nivalis - snödroppar
Så här… ..med mossa och trött gräs? Galanthus nivalis – snödroppar

..eller..

Skala - Galanthus nivalis, Eranthis, vintergäck och snödroppar
..eller så här? Jag föredrar mossan till vänster i bild och den får gärna breda ut sig. Galanthus nivalis, Eranthis, vintergäck och snödroppar

Tillbaks till det gröna och vad det ger till trädgårdens andra färger. Astilbens mörka gröna toner är vackra i sig men lyfter också verkligen fram de ljust rosa blommorna.

Skala - Astilbe simplicifolia 'Hennie Graafland'
Rosa som lyfter mot den gröna bakgrunden – Astilbe simplicifolia ’Hennie Graafland’

Veckan…

Har bestått av underbar tid ute när temperaturen tog sig över 5 grader och uppåt 10. Skogspromenader är underbara då… ..också! Sådd av aubergin och en paprikasort jag hade missat mest för att det är bra dagar enligt kalendern.

Mitten av februari och vintern börjar tackla av!

15 Kommentarer

 1. Marit den 16 februari, 2023 kl 11:42

  Ja, fargen grønn er det mye av i hagen, men som du sier at tidlig på våren så mangler den. Da går det i brune nyanser av vissent løv. Du er heldig som får våren så tidlig. Nydelige snøklokker! Her går det ikke an å gå noe sted, for det er fortsatt mye snø og det er livsfarlig glatt med is overalt.
  Ditt første bilde er så fint, og den planten kjøpte jeg også i fjor. Jeg håper at den har overlevd vinteren.

  Klem, Marit

  • Carina den 18 februari, 2023 kl 08:48

   Tack Marit!
   Jag skulle inte säga att våren är här men vintern är väl så sakta på väg ut. De första snödropparna och vintergäckarna blommar så sakta går det framåt.

   Kram, Carina

 2. Marika den 16 februari, 2023 kl 19:21

  Hej Carina!
  Grönt är skönt och är en så viktig färg. Så finns den också i så många nyanser. Dina bilder är så fina.
  Gillar speciellt de gula liljorna inbäddade i allt det gröna.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 18 februari, 2023 kl 08:04

   Hej Marika!
   Visst är det vackert och jag gillar också den där gula liljan som lyser så fint bland olika gröna nyanser. Tänk att så små och få blommor kan lysa så. Annars är nog grönt en favorit, liksom vitt och…

   Ha det gott! Kram, Carina

 3. Sydney den 17 februari, 2023 kl 11:37

  Vældig fint indlæg, Carina! Ja, vore haver bliver så flotte, når vi leger med de forskellige grønne nuancer. Og sikke mange muligheder der er!

  • Carina den 18 februari, 2023 kl 08:05

   Tack!
   Roligt att höra. Jag hade gott om bilder med grönt innehåll att välja bland. Och eftersom skogen och naturen är det som inspirerar mest är grönt naturligt att skriva om.

   Ha det gott! Carin

 4. Ingeborg Hald den 17 februari, 2023 kl 18:17

  Mange fine grønnfarger. Jeg så en hage en gang som hadde så mange blomster og så lite bladverk at det ble både kjedelig og kaotisk, grønt er med å løfte fram blomsterfargene på en fantastisk måte. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 18 februari, 2023 kl 08:07

   Tack Ingeborg!
   Jag har upplevt och känner samma sak. Vid förra huset var jag på väg att ta bort en liten gräsmatta men min dotter hejdade mig. Hon sa – tar du bort den kommer det bli ett gytter av växter kvar, den måste vara där. Och jag gick ut och reflekterade – hon hade rätt. Och därför är jag extra försiktig med röda blommor i en plantering, max 30% annars tar det röda ut vartannat.

   Ha det gott! Carina

 5. Titti den 18 februari, 2023 kl 15:29

  Dina bilder är som att kika in i en grön sagovärld! Ja vad vore livet utan en grön färgskala? Inte mycket…lika fult och grått som det är nu så har vi den mest ljuvaste grönska om några månader – härligt!
  Kram från Titti

 6. Ulrika den 19 februari, 2023 kl 19:36

  Om man inte var förtjust i grönt innan så är man det definitivt efter ett inlägg som det här 🙂 Väldigt vackra bilder och gröna nyanser…

  Kram Ulrika

 7. Elna Slot den 19 februari, 2023 kl 22:53

  Din Saxifraga har nogle ualmindelig smukke blade. Du skaber så mange skønne beplantninger med dekorative blade i forskellige grønne nuancer som fx på billedet med bregner og hosta.

  Hilsen Elna

 8. Anita den 20 februari, 2023 kl 09:45

  Det här var ett väldigt inspirerande inlägg för jag älskar också grönt. Grönt är verkligen skönt och vad vore alla våra färgglada blommor utan den gröna färgen som bakgrund och inramning. Håller också med om att det är vackrare med exempelvis mossa än mörk jord. Älskar blommor som kommer upp i gräsmattan som ofta har stora stråk av just mossa den här tiden. Hosta har verkligen blivit en favorit och det kommer att bli fler hostor hos mig i sommar. Vippbräckan på översta bilden, mycket läcker.
  Skönt att du tagit stärkande skogspromenader.
  Just nu är det inte något grönt alls ute för nu är marken täckt av nyfallen snö. Men senare ska det övergå i regn så då blir det slask. Men så är det den här tiden.
  En fin kommande vecka till dig!

  Kram Anita

 9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 20 februari, 2023 kl 11:21

  Så fina bilder från din trädgård och så härligt sköna gröna toner med en del inslag av några fina blommor. .Ha det gott/Margareta

 10. Susie på Stjärnarve... den 20 februari, 2023 kl 15:34

  Jag älskar bladväxter så därför är grönt en favoritfärg, tack för fina bilder!
  KRAM-Susie

 11. Anni den 23 februari, 2023 kl 17:40

  Hellre brunt än slaskvitt, säger jag som är less på snön. Så skönt det låter med din vårvärme. Längtar!
  Men astilbe är en så vacker växt, visst är den lite bortglömd!? Vackra blad och fina blommor utan att göra väsen av sig. Måste flytta mina till en bättre plats i år.
  Kram!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.