Grönsakslandets nya bäddar

Biodynamisk såkalender min go-to vän

Biodynamiska såkalendern hittade jag hos firman jag brukar köpa grönsaksfrön från. Jag blev nyfiken och skaffade den förra året men väldigt sent på säsongen och jag kom inte in i tänket. I år skaffade jag den igen. Och det som jag redan gjort en tidig morgon tillsammans med kaffe och tända ljus var att planera in sådderna av olika fröer i förhållande till himlakropparna. Jag tänker att istället för att tänka – jag gör det sen så ska jag istället se, ok idag ska jag så till exempel mellantidiga fruktgrönsaker. Tror det kan vara bra att ha ett specifikt datum och till och med klockslag för olika grönsaksslag.

Alltid-växterna - Sommarblommor
Alltid växter –

Och därför sådde jag mina chilisorter den 20:e januari som var rätt för fruktgrönsaker. De behöver också lång tid för att utvecklas. Senare i mars är först aubergin och lite senare ändå är tomaterna också inplanerade. Uppföljningen ger att chilisorterna började gro efter 7 dagar. Dagen efter sådde jag sen paprikor och en gurksort som jag ska ha på förnsterbrädan. Det är rätt gott att stå där med något fåtal fröpåsar och bli klar snabbt.

Jag har skrivit in för alla fröslag inklusive blommor nu. Och det känns som det kommer hjälpa en själ som min som tenderar att skjuta upp saker och ting.

Förgroning av dahlior med biodynamiskt tänk

Samma här, istället för att skjuta upp så har jag skrivit in den. Jag behöver inte fundera på när, jag ska bara genomföra.

sensommar - bukett med dahlia och rudbeckia
Sensommar – bukett med dahlior, rudbeckia och helt vanlig dill

Odla med biodynamisk kalender

Det lär ge bättre plantor, bättre skörd och så vidare. Vet inte om jag tror på det men jag får se… Det är ju mycket som vi inte förstår kring växter. Idag vet vi att till exempel träd och buskar behöver samspela med olika svampmycel för att växa och trivas optimalt så varför inte? Och det faktum att jag nu sår lite åt gången borde också göra att jag har lagom många plantor att skola om varje gång…

Samtidigt anses biodynamisk odling vara en pseudovetenskap – enkelt uttryckt en icke-vetenskaplig ’vetenskap’. Jag använder ’bara’ såkalendern men inget annat av tänket som startade hos Antroposoferna och Rudolf Steiner. Men om jag får sått mina frön enligt det jag planerat så är det ett stort steg framåt för mig.

Veckan..

Har varit härlig och jag har gått flera svängar i skogen. Rehabiliterar efter en operation. Jag har också sått några sorters blommor med lång utvecklingstid. Vintern rullar på så sakta och jag löste problemet med en stor påse tulpanlökar som jag fick. De är nu satta i tidningslinade plastbackar fyllda med sand.

Jag länkar till Trädgårdsfägring som har temat – Planer inför en ny säsong – och det är kanske det det här handlar om även om det faktiskt inte känns så. Jag ser fram emot februari och kommer konsumera skidskytte VM i soffan från nästa vecka!

Önskar oss en härlig inledning på februari!

24 Kommentarer

 1. Marit den 3 februari, 2023 kl 18:35

  Jeg har hørt om en sånn såkalender for mange år siden. Bare frøene spirer er jo alt godt 🙂
  Chili skal jeg snart så for jeg sådde de litt for sent i fjor. Det ble store planter likevel, men å så de tidligere gir nok enda bedre avling.
  Det er en vakker bukett du viser.
  God bedring!

  Klem, Marit

  • Carina den 5 februari, 2023 kl 10:20

   Kalendern lever kvar, om jag förstår rätt har Maria Thuns son fortsatt arbetet med den. Jag hade precis fått hem mina fröer och det passade ihop med en dag för fruktgrönsaker. Jag har också kommit på hur jag skulle kunna mellanförvara plantorna under ljus i ett svalare utrymme och det underlättar.

   Kram, Carina

 2. Villroses hage den 4 februari, 2023 kl 01:08

  Det er nok veldig lurt å ha en kalender for når hvilke frø skal sås, og knoller fordrives. Det burde jeg også ha, for plutselig har tiden gått…
  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 5 februari, 2023 kl 10:18

   Du kan kika på Maria Thuns biodynamiska kalender. Skönt att fler fungerar som jag 🙂 Jag fastnar i något som är kul och glömmer bort att jag borda också ha… ..till exempel sått.

   Ha det gott! Carina

 3. Martin den 4 februari, 2023 kl 05:46

  Det er sikkert greit med en plan for såingen, men jeg sår litt nå og da når det passer (og jeg har tid).

  • Carina den 5 februari, 2023 kl 10:16

   Jag tröttnade på hur dåligt det grott de sista två säsongerna. Och tänkte varför inte testa. Om det fungerar så är det väl jättebra. Det blir sällan tid över som passar så att få bestämt en dag fungerar för min personlighet.

   Ha det gott! Carina

 4. Marika den 4 februari, 2023 kl 10:26

  Hej Carina!
  Låter bra att få en tidsplan för sådderna. Jag går på magkänslan och föregående år. Kan inte så allt på en gång, måste ha någon plats att ha allting på. Så det är mer väder som styr. Förra året sådde jag lite väl tidigt, de första zinniorna frös i mitt kallväxthus. Idag tror jag att jag skall så paprika, för de får stå här inne.
  Krya på dig /Kram Marika

  • Carina den 5 februari, 2023 kl 10:15

   Hej Marika!

   Chili och Paprika är de enda jag sått förutom sommarblommor som är långsamma i utvecklingen. Det behövs väldigt bra förhållande för att så de mer snabbutvecklade redan nu. Jag brukar räkna baklänges utifrån utvecklingstiden i dagar och tänka på hur mycket frost som plantorna kan tåla.

   Tack! Kram, Carina

 5. Elna Slot den 4 februari, 2023 kl 18:13

  Jeg kender en stor have, der bliver passet efter biodynamiske principper, men jeg ved ikke helt, hvad det går ud på.
  Det lyder som en god ide at have en plan for såningen, så bliver det lidt mere overskueligt.
  Det er en smuk sommerbuket. Den tid, hvor haven bugner af blomster, kan man gå og glæde sig til. Men inden da skal vi glæde os over vintergækker og erantis.
  Hav en god weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 5 februari, 2023 kl 10:12

   Försökte läsa lite om den större helheten kring biodynamisk odling men orkade inte riktigt… Men om det kan bli bättre resultat av att så på en lämplig dag enligt deras beprövade erfarenhet – varför inte testa.

   Det håller jag med om… Absolut ska vi njuta av dem. Fast här kom det snö natten till fredag så nu är världen här vit och vacker 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Sigrun den 5 februari, 2023 kl 06:24

  Såkalender med påminning på mobilen, hadde jeg trengt! Men utrolig moro å følge med på spirene!også blir det vår 😊

  • Carina den 5 februari, 2023 kl 10:10

   Ja det kanske vore att göra det ännu effektivare – påminnelser i mobilen. Här är det fortfarande för tidigt att så det mesta. Jag har endast sått fruktgrönsaker och enstaka sommarblommar som behöver lång tid för att utvecklas.

   Ha det gott! Carina

 7. Marie den 5 februari, 2023 kl 08:09

  Mon det er Maria Thuns såkalender, du bruger? Den er i hvert fald populær blandt en del danske grøntsagsdyrkere.

  • Carina den 5 februari, 2023 kl 10:09

   Det är precis den som jag använder 🙂 Vet att fröfirman jag köper grönsaksfrön från brukar använda den också.

   Ha det gott! Carina

 8. Anita den 5 februari, 2023 kl 16:08

  Det lät ju intressant. Jag har också sått en sorts chili som tar lite tid på sig. De andra sorterna gror snabbare och växter snabbare så de får vänta, annars har jag inte plats för dom. Jag för kalender varje år och där inför jag ändringar till året efter då jag utvärderat de olika sådderna. Men det kanske vore roligt att pröva något annat sätt. Men i år blir det nog inte för nu är jag redan ”på gång”.

  Tittar på din bukett och konstaterar att dillkronor … det är verkligen något att ha i sommarbuketterna. Så snyggt! Hoppas du får en bra kommande vecka och att rehabiliteringen efter operationen går bra. Skidskytte blir det för mig också!

  Kram Anita

 9. Ulrika den 6 februari, 2023 kl 17:01

  Det kan nog vara klokt att skapa någon form av system för när olika fröer ska sättas och allt som hjälper till att få saker gjorda är ju bra. Själv försöker jag räkna bakåt från när jag tror att de kan planteras ut och hur lång tid de behöver på sig fram till dess. Men det är sällan nere på dagsnivå utan mer ungefärligt. Sen hinner det ofta hända så mycket innan plantorna planteras ut (vattning, ljus, temperatur, omskolning etc.) som också påverkar resultatet. Blir kul att se om du tycker att det fungerade bättre än ”vanligt”.
  Hoppas återhämtningen efter operationen går snabbt. Promenader i skogen låter som en bra medicin…

  Vacker bukett! Kram Ulrika

 10. Ingeborg Hald den 7 februari, 2023 kl 19:53

  Så fin farge på revehalen, det er gøy å planlegge våren. Tror jeg kanskje skal så litt som kan stå ute til helgen, hvis været er der og jeg får tid. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

 11. Susie på Stjärnarve... den 9 februari, 2023 kl 14:14

  Tyvärr blir det ingenting i mina förgroningslådor i år, men jag brukar ju inte ha så mycket. Fast det känns lite trist eftersom jag i våras bestämde mig för att så Zinnia eftersom det inte går att köpa några småplantor av dom riktigt snygga!
  KRAM-Susie

 12. Anni den 14 februari, 2023 kl 17:06

  Det lät ju lagom flummigt men om det fungerar så säger jag inget 🙂 Ser fram emot utvärderingen!

 13. […] Har bestått av underbar tid ute när temperaturen tog sig över 5 grader och uppåt 10. Skogspromenader är underbara då… ..också! Sådd av aubergin och en paprikasort jag hade missat mest för att det är bra dagar enligt kalendern. […]

 14. […] jag ska kruka upp jätteverbena och chokladblomma som jag övervintrat. Alltihop är planerat i min såkalender och jag följer den rätt väl men jag skriver med blyerts ifall… ..och jag har suddat flera […]

 15. […] för en försäljning av den obebyggda tomten helt enkelt. Det är också så att det enligt såkalendern inte är planteringsperiod nu och det har gjort att jag börjat renovera ett rum inne. Mot slutet […]

 16. Eva den 25 maj, 2023 kl 17:24

  Rädisorna sådda på en rotdag i år blev fantastiska. De jag sådde på okänd dag tidigare innan jag köpt såkalendern skickade upp en blomstjälk nästan direkt …

  • Carina den 25 maj, 2023 kl 19:09

   Å vad roligt! Jag har inte gjort någon parallellsådd för att jämföra. Men jag uppskattar att ha en planering och så exakt bara det som jag skrivit i kalendern för just den dagen. Faktum är att jag tog en vit rädisa häromdan – den var god 🙂

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.