November månadsbild av svängen 2018

November månadsbild 2018 = grått

November månadsbild 2018 i trädgården

November  månadsbild – jag skrev om den beige färgskalan för nån eller några veckor sedan. Det känns som det varit en blandning av beigt, eller stavas det beiget? –  och grått regn med blåst men också sol och snö. Framförallt har det känts som varmt och skönt – jo när jag jobbar ute.

November månadsbild av svängen 2018

November månadsbild av svängen 2018 – det är nog dags att släpa bort den där plåten… Kommer aldrig lägga något liknande på lökbäddarna igen. Möss och eller sorkar älskade både boendet och skafferiet därunder förra vintern

Resten av vintern

Från nu och ett tag framåt ska jag titta till lökbäddarna framför den ljusa plåten. Där hade en krokus satt knopp för ett par veckor sedan och irisknopparna, ja groddarna, låg i jordytan när jag rensade sist. Kanske blir det en vintersäsong som förra då tjälen tog de nya fina rötterna på många lökväxter när den sena frosten kom.  Det gjorde sen att många lökar ruttnade i brist på rötter. Och det är nu det är hög tid att förbereda för en eventuellt frusen jord när vårsolen gör sitt återtåg. När tjälen fått fäste är det för sent och jag vill kunna sätta upp skydd mot vintersol Om det behövs. Och hos mig på västkusten har det behövts de sista 2 vintrarna. De som hade mycket ljung, vintergrönt och rododendron kommer ihåg vintern 2013.

Jag har sått de frön jag fått som behöver sås färska, det vill säga backsippor, Adonis och några till. Andra får ligga ett tag till.

Frost och snö mot slutet av november

Medan snö och frost fanns kvar. Massplantering i former är alltid vackert men kanske som mest formstarkt nu

November månadsbild och den lilla väderrapporten..

November  – ja lite skrev jag ovan. Men ovanligt varmt och faktiskt ovanligt kallt. Sällan så många frostgrader så tidigt. Så från -12 när jag tog bilen vid sjutiden en morron till flera plusgrader inom mindre än 24 timmar – inte konstigt om växter blir stressade. Jag har haft snö som har legat flera dagar, frost och iskristaller. Och blåst såklart, alltid blåst här. Märker varje gång jag ska försöka summera det här att jag har dålig koll. Antagligen är det inte tillräckligt viktigt att hålla reda på.

November månadsbild för 2017 hittar du här om du vill se skillnaden. Det verkar ha snöat i november även då precis som i år. Men jag har aldrig rensat så mycket, eller ens något, ogräs i november tidigare. Det här är ju delvis inspiration till vinterjobb i advent så jag länkar till Trädgårdsfägring 😉

Elfte månadsbilden för 2018 och jag förstår inte riktigt vart tiden tar vägen!

 

14 Kommentarer

 1. Marie den 6 december, 2018 kl 11:56

  Gråt og beige er nu ikke de ord, jeg umiddelbart kommer til at tænke på, når jeg betragter dine billeder. Jeg ser mange smukke nuancer.

  • Carina den 6 december, 2018 kl 20:59

   Tack Marie! Jo det är en fin färgskala och framförallt så älskar jag våra årstider. Läste någonstans om någon som menade att det gav henne 4 trädgårdar ur en enda.

   Ha det gott! Carina

 2. Rost och rädisor den 6 december, 2018 kl 15:38

  Ja , grått och beiget är det verkligen. I år tar jag det lugnt och jobbar med naturen dvs, inget julstress utan tar det lugnt och går lite i ide så kroppen får vila. Vädret inbjuder liksom till det. Tack vare den milda hösten har jag ändå hunnit en del. Tack för påminnelsen om att skydda mot gnagare. Har en del nya träd som behöver nåt runt stammarna. Kan du inte ha burfällor i lökbädden? Äckliga att tömma, men vad gör man.
  Allt gott och kram
  /Anette

  • Carina den 6 december, 2018 kl 20:58

   Tror jag ska göra som du i år 🙂 Behöver inte planera något och kan utan kan göra bara det jag känner för. Burfälla? Ska kolla upp vad det är för något. Jag vill helst behålla mina lökar. Sorkskrämma är tydligen inte så effektivt som reklamen gör gällande. Tack för tipset!

   Kram, Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 6 december, 2018 kl 16:57

  Hej Carina!
  Ja, november är nog årets tristaste månad i trädgården, annars har jag inget mot november. En månad då man kan ta det lugnt, läsa böcker eller göra vad som faller en in, i alla fall om man är pensionär. Här växlar det också snabbt även om vi haft ovanligt varmt och mycket gråväder. Hittade en Adonis som var på väg upp och är rädd för att lökarna också börjar visa sig om värmen håller i sig.
  Din frostvita vinterbild är riktigt tjusig, mera sådant önskar jag mig av vintern.

  Kram!

  • Carina den 6 december, 2018 kl 20:51

   Känner som du – november är en månad som är lugn och skön. Men jag har kommit underfund med att jag behöver ut och göra något varje dag annars blir jag lite rastlös. Jag har jobbat ovanligt mycket i november och det känns faktiskt. Men broderiet är klart 🙂

   Kram, Carina

 4. Karsten F den 6 december, 2018 kl 17:20

  Hej Carina

  Beige är årstidens färg!
  Det gick fort , Ja!
  Jag tror det var den sena vår och sen denna extrema sommarn, som gick med att vattna och sitta i skuggan.
  Alla år är olika – detta inte minst

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 6 december, 2018 kl 20:44

   Mmm och inte världens roligaste färg heller. Du har säkert rätt att det är den långa sköna sommaren som gjort att hösten känns så kort och har gått så fort. Det är bara ett par veckor sen som jag rensade ogräs i behaglig temperatur.

   Tack detsamma! Carina

 5. Inger den 6 december, 2018 kl 17:37

  Jag tycker att det ser allt annat än grått ut, ja sista bilden är väl något mer dämpad. Härligt att du fortfarande är aktiv med trädgårdssysslorna.
  Igår flyttade jag olivträdet från växthuset till källaren. Det var nog det sista för i år.
  Kram

  • Carina den 6 december, 2018 kl 20:41

   Tack Inger! Har varit ute en stund idag och det var så himla skönt. Planterade en rododendron och började sätta ut pinnar så jag kan täcka om det blir tjäle och vårsol.

   Kram, Carina

 6. Marit den 6 december, 2018 kl 19:16

  Du har jo tatt flotte bilder av den grå november som har passert! 🙂
  Snart å ta et bilde hver måned og se forskjellen fra tidligere. Det siste er så vakkert!
  Klem, Marit

  • Carina den 6 december, 2018 kl 20:39

   Tack Marit! Tänkte på det idag, det är rätt så kul att ha. Men vet inte riktigt om jag ska fortsätta och var jag ska fota i så fall. Men jag har ju ett par månader på mig att fundera 🙂

   Kram, Carina

 7. Sabelhagens olivlund-Maria den 7 december, 2018 kl 20:05

  Hej Carina. Läser alltid dina intressanta och matnyttiga inlägg, tyvärr har jag varit dålig på att skriva små hälsningar.
  Jag tycker dina bilder har mycket färg för att vara november. Vi bor ju i ett för oss nytt område mera havsnära och det är extra spännande att se naturens skiftningar. Här har vi inte haft någon snö ännu, och som mest -8. Men det var några dagar sedan regn och gråväder igen.
  Jag har fortfarande inte fått ner mina lökar i jorden, vet inte varför det känns så segt att gå ut och gräva ner några lökar:)
  Kram och ha en fin helg
  //Maria

  • Carina den 8 december, 2018 kl 08:36

   Hej Maria och tack! Jag tänker att vädret gör att det inte är så kul att gräva… Ibland gör jag likadant och tröskeln blir högre och högre. När jag sen fixat vad det nu är så tänker jag varje gång – varför sköt jag upp det? Färgerna ja det är kanske mer än det brukar.. ..definitivt mer sen jag började plantera in mer och mer vintergrönt 🙂

   Kram och tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.