Gräs – gräs och ännu fler gräs

Gräs – gräs och ännu fler gräs

Gräs – gräs allt annat än ogräs

Prydnadsgräs och jag går igång… Och det vet ni som läst här ett tag. Har skrivit förr om om gräs, ganska många gånger till och med. Ogräs – något som växer som gräs, antagligen väldigt kraftigt då eller med stor spridning. Lite synd att lägga det där o:et före just gräs som är så vackra i trädgården alla säsonger. Inte minst nu! Det finns dessutom många gräs som beter sig mycket väluppfostrat eller som kan hållas i schack med enkla medel.

Vid förra huset hade jag anlagt en gräsmatta i typisk paisleyform skapat planteringar runt den.  När platsen började tryta och jag ville skapa en våräng med julrosor och lökar där istället satte min dotter ner foten. Du får inte!! Tar du bort den så försvinner rabatterna runt. Det hon menade var att gräset gav lugn, form, struktur som framhävde planteringarna runt. Jag lyssnade…

Prydnadsgräs och pionstöd är det som ger höjd
Prydnadsgräs och pionstöd är det som ger höjd i perennrabatterna nu. Bara en liten häggmispel i förgrunden men sen är det prydnadsgräs som ger uttryck, höjd och glädje. Utan gräsen hade många, många kvadratmeter känts platta

Lunchade hos en kompis idag och när vi satt i köket pekade hon på ett gräs hon fick av mig  för några år sedan. Hon hade flyttat det och berättade att nu såg hon det varje gång hon gick ut och in. Hon gillade också uttrycket så här års.

Gräs – nu är en bra tid att välja

Om jag bestämmer mig nu under vintern kan jag be plantskolan ta hem de jag behöver och vill ha till våren. Min plantskola ville att jag skulle återkomma i typ mars. Men jag skulle fråga min lokala plantskola för ibland har man ingen lokal producent av gräs och behöver därför längre framförhållning. Jag upplever att de flesta sorter är enklast att etablera om jag planterar på våren. Jag är ganska duktig på att odla 1 och 1 av växter men gräs planterar jag flera av varje av. Många är lätta att dela. Jag har skapat kanter, återkommande höga solitärer eller större grupper.

Odla och plantera

När man läser om till exempel miskanthus så växer de vilt i fuktighetshållande jordar och visst, det är sant att de behöver fukt. Men om jag planterar, särskilt vissa sorter, i ett fuktigt läge på hösten är risken stor att de ruttnar. Så där går jag lite tvärtemot och blandar in mycket grus, gärna kross, i jorden för bra dränering. Blanda i jorden och inte bara grus runt om rotklumpen om du använder sand, grus à la mursand. De typerna har en otrolig kapillärförmåga och kommer suga upp fukt istället för att dränera bort. Jag började skyffla i min grushög i augusti efter den torra sommaren och 10 cm ner var sanden fuktig. Kross dränerar däremot.

Jag har samlat ihop alla mina gräs och den enda bambusorten jag har på den här sidan. Gräs fungerar som vackra solitärer och lugnande partier – allt i ett alltså. De finns för de flesta lägen och jordar samt fuktförhållanden.

Prydnadsgräs är veckans tema Trädgårdsfägring. Så klicka på länken för fler tankar om inspiration så här års.  Blommigt fredags foto har blommor på fredag som stående tema.36 thoughts on “Gräs – gräs och ännu fler gräs”

  • Haha… eller inte! Det är lätt att det blir ett växtslag att nörda ner sig i. Du vet som med tomater 😉

   KRam, Carina

 • Nydelig gress du har! Det du har i midten som er litt rosa-aktig er veldig fin. Gress trives ikke her dessverre. Jeg har et som overlever og sprer seg og det er Festuca glauca. Ikke like spennende som de du viser, men det er i alle fall et gress 🙂

  Klem, Marit

  • Tack Marit! Jag är väldigt glad i dem. Synd de inte klarar sig hos dig… Det är Carex comans eller buchananii och den är jättefin och har börjat fröså sig rejält men det gör inget för jag flyttar runt dem och planterar i grupper.

   Kram, Carina

 • Hej Carina!
  Så många sorter, och de är riktigt fina. Variationen verkar vara hur stor som helst. Gillar gräs, men har inget hemma hos mig, har fått för mig att det krävs stora ytor för att de skall komma till sin rätt.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Hej Marika! Det är klart att en del behöver plats för att komma till sin rätt. Den störta miskanthusen till exempel. Men jag såg en urläcker plantering där man satt riktigt smaragdgröna små bollar av björngräs – det kan man skala ner till lagom storlek tänker jag.

   Tack detsamma! Carina

  • Tack Lisbeth! Det är så jag kopplar ihop mina växter i databasen med bilder. Och varför inte dela bilderna med andra ifall man vill kolla.

   Ha det gott! Carina

  • Tack Lisbeth! Jag är väldigt glad i gräsen och jag vill gärna ha dem nära där jag har sittplatser för att få det där speciella ljudet när vinden drar igenom.

   Tack detsamma! Carina

  • Tack Gunilla! Jag är väldigt glad i dem – härligt att sitta i solstolen en kväll när vinden sakta rasslar bland gräsen.

   Tack detsamma! Carina

  • Tack Karsten! Det är ett bra sätt att hålla ihop bilder med databasen jag har vid sidan av. Och om jag nu ändå har en massa bilder kan jag ju dela dem. Jag bildsöker mycket och ofta.

   Tack detsamma! Carina

 • Gräs är verkligen ett tilskott. Hålle r med om det. Miscantus måste stå soligt för att vara fina tycker jag. De växer inte bra annars och blommar dåligt. Jag använder mycket Hakonegräs av olika sorter. De är en favorit här. Några gräs-arter har jag slutat med för de blåser omkull i höststormarna och sedan ser de ju bara bedrövliga ut.
  Ha det fint
  Helene

  • Soligt läge håller jag med om, det är bara ett par med gula fläckar som står i halvskugga här. Vill nog egentligen inte ens att de ska blomma. Calamagrostis brukar lägga sig ner och jag är måttligt förtjust i vipporna men så är ruggen så vacker när de nya bladen kommer – randiga i vitt, grönt och i början med en rosa kant. Hakonegräs är superfina 🙂

   Tack detsamma! Carina

 • Har en hel del gräs och precis som du skriver så verkar det som om alla av dom går bra oavsett torrt eller fuktigt läge – även så Miscanthus. Tyvärr har jag varit tvungen att ta bort en hel del för att dom suttit planterade på ställen där jag numera har pool och växthus, dessutom hade jag då inte plats att bara flytta dom. Men många bor numera på andra ställen här på Gotland…..och jag har en massa kvar!
  KRAM/Susie

  • Trevligt att de fått nya hem och kan glädja andra. Hur torrt som helst ska de nog inte ha. Mina har inte blivit så höga och maffiga som de blir annars.

   Kram, Carina

 • Der kan ikke reklameres nok for græsserne. I år var den største oplevelse hos os den, der hedder chasmanthium latifolium/ fladaks. Den såede jeg for et par år siden, men først i år var den så veludviklet, at man virkelig kunne se dens potentiale.

  • Vad kul! Jag har nämligen också sått Chasmanthium men så sent som i våras. De har tagit sig fint ute och har börjat växa till trots att jag planterade ut dem i september känns bra. Ett av de vackraste gräsen jag sett 🙂

   Ha det gott! Carina

 • Så spännande med gräs och de är en tillgång i planteringarna. Du har så många fina sorter. Här är det problem med Miscanthus då de blir så sena och inte klarar vintern alla gånger.

  • Det förstår jag och jag vet att de inte är härdiga långt norrut. Vet inte riktigt var gränsen går… Men visst adderar de värde, högt sådant, till rabatterna 🙂

   Ha det gott! Carina

 • Jag är nybörjare på gräs. Ett par sorter som jag köpt i England har dött medan andra lever och frodas. Flera har jag i kruka, tycker det är fint.
  Gräsen ger ett lugn, precis som du säger.
  Kram

  • Har sett gräs i kruka nu när jag läst igenom blogginläggen och det verkar läckert som kompliment. Det är sant att en hel del fina gräs inte är härdiga här. Men Acorus som jag har ute nu borde inte klara sig – åtminstone stog det så när jag köpte dem. Fast de verkar inte veta om det 🙂

   Kram, Carina

 • Vi pratade i morse om att vi ska plantera några nya gräs i vår. Har bara erfarenhet från Malepartus som vi hade när vi bodde i huset. Vi vill ha ett högre, så det kanske blir samma igen:).
  Du har så många snygga gräs! Tack för inspiration
  Kram Maria

  • Malepartus ska jag skaffa är tanken. Ett av de vanligare men som jag aldrig prövat. Har svårt att se trädgården utan gräs 🙂

   Lycka till med valet! Kram, Carina

 • Hei Carina!
  Jeg er så enig med datteren din. Gress er spennende og vi får stadig flere.
  Jeg synes nesten de er finest nå. De er som skulpturer i hagen og veikanten.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Hej Anne! Ja det blev jag också rätt fort 🙂 Hon hade helt rätt och numera tänker jag på att få till lugna ytor som lyfter det som är runt. Håller med om att gräsen har många värden men att det nog är nu de verkligen behövs i trädgården.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Du viser en fin samling græsser. Græsserne er virkelig en gave til enhver have, ikke mindst på denne årstid.

  Hilsen Elna

  • Tack Elna! Jag håller med dig till 100% om att gräsen behövs och så här års blir jag glad när jag kommer ut och ser de stå raka i trädgården.

   Ha det gott! Carina

 • Prydnadsgräs behövs i trädgården de är så vackra och det finns ju så många fina dessutom du verkar ha många av dem i din trädgård.Ett gräs som jag skulle önska mig och säkert kommer att inköpa är Mischantus den ska i så fall planteras solitär på något ställe där den gör sig bra.Ha det gott/Margareta

  • Visst behövs dem 🙂 Jag hade nog turen att Göteborgs botaniska ganska tidigt plockade in ett bra sortiment av gräs. Men sen har jag fått mycket inspiration av naturen där en mossgrön matta kan brytas av av en grästuva eller en ormbunke. Raffinerat…

   Tack detsamma! Carina

 • Så många vackra gräs du har och så klok din dotter var. Återigen det där med tomma ytor … negative spaces …
  Själv köpte jag mitt första gräs i höstas och har redan blivit helt förälskad. Vet inte varför det dröjt så länge med tanke på att jag inspirerats av Oudolf sedan tidigt 90-tal?

  • Efter det här och andra gräsinlägg hos trädgårdsfägring har jag funderat på vad som gjorde att jag började gilla gräs och skaffa gräs. Kan inte hitta det. Jag är också en ruggig gräsallergiker så dem borde gå fett bort. Men jag tror det är skogen och hur grästuvan kan växa helt ensam i en mossmatta och intrycket det gjort.

   Kram, Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.