Kransbindning - Små buketter ca 5 grenar i varje

Kransbindning och annat naturligt

Kransbindning

Kransbindning – så här gör jag… Kanske för jag gärna klarar av det tråkigaste momentet först, går vidare till det näst mest tråkiga tills jag är vid målsnöret – det roligaste till sist. Det är en strategi jag tillämpat hela livet. När jag var liten och man skulle äta upp allt på tallriken till exempel. Det gick alldeles utmärkt att snabbt scanna vad som fanns på tallriken och rangordningen gick lika snabbt. Då hamnade saker som gröna ärtor bland det jag åt först. Kan avslöja att du om du satt vid samma restaurangbord som jag skulle kunna se att vanan lever kvar.

Kransbindning - det börjar här

Återvunnen halmstomme och tråd samt diverse ’kottar’, den stora bulliga främst är Magnolia grandiflora, Pinus bungeana den avlånga, Cunninghamia syns knappt och små, sticksiga Platycarya. Laven en detalj som blåst till marken

Till kransen behöver jag

 • stomme
 • tråd, gärna metall men stark sytråd kan fungera, betoning på kan den är lätt att dra av
 • material att eventuellt täcka stommen med
 • material att skapa kransen av

Mycket är återbruk, stommen inköpt 1983?, tråden upplindad och inne på 3:e året. Kottar sparas medan mossa och grönt får skaffas på nytt. Jag är väldigt oekonomisk men har fått svårt för slit och släng.

Nästan färdig med kransbindningen

Nästan färdig med kransbindningen men vill se hur den ser ut hängande det ser annorlunda ut mot liggande läge. Till slut blev det murgröna, eucalyptus, en – den hade ramlat, nedfallna lavklädda grenar och nedfallen lav, köpt gren med röda bär, röda kornellgrenar och storbladig buxbom från trädgården och kottar 

Helt eller delvis klädd stomme?

Skämt åsido – det är en bra strategi jag beskrev ovan för att bli klar. Jag börjar med att bestämma på ett ungefär hur den ska se ut som klar. Det har lite med tid och lust att göra. Kransbindning tar tid om jag ska fylla en hel stomme med material.

Jag börjar ofta med att klä stommen med exempelvis mossa om inte hela stommen ska täckas av samma slutmaterial. I år och förra året ville jag ha ’bara’ partier så där har jag bara använt mossa och bindtråd. Jag märker att jag dras till saker som har det man i fotosammanhang kallar ’negative space’. Partier som är tomma och som hjälper till att lyfta de vackra delarna. Dessutom går det mycket fortare…

Tänk på att baksidan av stommen behöver hållas någorlunda torr om kransen ska hänga på en dörr till exempel.

Mossklädd halmstomme som ska lindas med tråd

Mossklädd stomme och nu ska det lindas tråd

Steg 2 – lite roligare eller lite mera färdigt…

Jag klipper ner alla grenar i mindre och lagom bitar färdiga att bara plocka upp.  Sen gör jag små buketter, 5-7 kvistar är rätt lagom, gärna så den blir bred och täcker bra, som jag binder ihop hårt med bindtråd.  Gör så många jag orkar för det här är ganska kul men inte lika kul som att lägga ihop dem på kransen… Och det går åt ganska många om jag vill binda tätt och få det fylligt. Jag tycker det ska vara fylligt för det syns, inbillar jag mig, om jag snålar. Ha hellre ett billigt basmaterial att fylla ut med, det kan lätt se lite ofluffigt ut annars. Jag har tillgång till olika träd och buskar samt blåbärsris som jag sen kan blanda med något köpt om jag vill det. Tänk på att grenar och en del annat blir torrt och skört inomhus och mycket mera medgörligt ute i fukten. Så förvara på bra sätt.

Små buketter ca 5 grenar i varje

Små buketter ca 5 grenar i varje

 

Nu äntligen dags för kransbindning

Så småningom är det dags att börja fästa buketterna på kransen och det är nu de är helt lysande. Det är väldigt enkelt att backa en bit om jag inte är nöjd med resultatet och det går mycket fortare att slutföra. Jag kan dra fast en bukett hårt och backa för att kolla utan att hela härligheten faller isär. När jag binder fast buketterna brukar jag lyfta isär grenarna lite så tråden dras genom buketten. Drar man den utanför blir hela buketten platt och tråkig. Dessutom krymper materialet när det torkar och då är det också bättre att ha tråden bara runt stjälkar och stomme.

Testar lite - lägger dit kottar och småbuketter

Testar lite – lägger dit kottar och småbuketter

Stora kottar – ja de behöver fästas med tråd på något vis. Ibland drar jag in tråden mellan fjällen och drar sen tråd hårt runt kransen – de måste sitta som berget annars flyttar de sig. Har tänkt att jag ska ta en liten skruvdragare och borra hål att dra tråd igenom. Det här gör jag som ett moment där jag vill ha en kotte mellan några små buketter. Men jag brukar fundera ut från början var jag vill ha tyngdpunkten, fokus, på kransen. Buketterna lägger jag lite korsvis så kransen blir fin även i innerkant. Sista buketten lägger jag åt motsatt håll för att slippa se en ful ända. Snöret i 2 olika färger fick ingen plats.

Operation fästa kottar och i verkstaden finns bra verktyg

Operation fästa kottar och i verkstaden finns bra verktyg nu är det hål rakt igenom som jag kan dra en tråd igenom

Inspirerande material för kransbindning

Fråga på annans mark!!! Plocka gärna det som redan fallit. Det är oftast någon tall, enbuske eller liknande som redan offrats – välj det materialet. Mossan kanske kan tas från ett ställe där man huggt och där den kommer ogilla det nya ljusa läget.

Algrenar är djupt rödvioletta och har hängen samt små ljuvliga kottar

Lärkträd har vackert växtsätt, fina kottar och knotiga grenar ibland med fina lavar på. De ligger ofta på marken också

Björkgrenar kan vara vackra och böjliga

Olika färgade korneller, Cornus med röda, gula eller vinröda grenar – de mår ju bara bra av att beskäras

Rosengrenar med nypon, R. multiflora får stora knippen med små nypon, R. moyesii får flaskformade nypon. Bär överhuvudtaget är fina i krans. Rosa rönnbär och rosa videungar drömmer jag om.  Har tänkt jag ska plocka grenar med bär och sätta i glycerin så att färg och form behålls. De är inte lika fina när de torkar. Men!… ..en fundering är hur det går om småfåglar får för sig att äta…

Buxbom – jag har en storbladig som växer som ogräs och det får den lov att göra

Grönt ris – tall, blåbär, gran ibland kan man hitta en sort som liknar taxus men som är mjukare och den är fantastisk. Växer vilt i ett par exemplar här.

Murgröna – grannens har spridit sig kopiöst och när jag kollat så får man ta bort det som går över tomtgränsen. I så fall behöver jag tillverka yrkesmässigt för att hålla takt med den. Nu har vi en deal murgrönan och jag – ta lite till husbehov.

Alltså utgå från något du har tillgång till och kan offra en del av till basen. Det är till och med idé att plantera några av de här bara för att kunna klippa av.

Provhängning för att se

Färdig tror jag – en pelarborrmaskin kan användas till mycket. Bullen på sidan är mossa där lavar flyttat in. En minivärld i sig.

Färdig

Och så var årets kransbindning klar. Det tog två timmar cirkus och då la jag rätt mycket tid på att trassla ut den återvunna tråden. Kransen är upphängd och vi får se om samma fåglar är kvar eller om nya hittar dit. Förra vårvintern uppskattade dem att jag försett dem med bomaterial. Jag har skrivit kransbindning men tekniken är densamma oavsett formen på stommen. Det går utan stomme också men det är en större utmaning. Och jag fick fotat månadsbilden – det höll upp en stund 🙂

 

 

 

21 Kommentarer

 1. Karsten F den 4 december, 2018 kl 19:22

  Hej Carina

  Ja men ja, det blev ju riktigt fint!
  Bra med en vägledning, om jag skulle försöka mig:)

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 4 december, 2018 kl 20:11

   Tack Karsten!
   Det där är lite meditativ sysselsättning att pyssla med ibland.

   Tack detsamma! Carina

 2. Rost och rädisor den 4 december, 2018 kl 19:47

  Jättefin blev den! Här slängs det inte heller nåt i onödan och det roligaste sparas till sist. Mannen däremot gör tvärtom ifall han inte skulle hinna med det roliga : D
  Den mesta tiden tycker jag det tar att samla in materialet. En vill ju inte förstöra mossan på stenarna som är närmast tomten och olika sorters ris vill en också ha. Du har hittat så mycket fint och kottar är jag nästan beroende av.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 4 december, 2018 kl 20:15

   Tack Anette!
   Egentligen är det ju din gubbe som är klok. Det är ju hans resonemang som gör att jag packar i sista minuten för ifall det skulle hända något så har jag inte packat i onödan… Så lite baklänges ibland. Det tar tid att samla material men jag gör det oftast när jag ändå har behov av att ge mig in på skogen – själen behöver luftas 🙂

   Kram, Carina

 3. Marit den 4 december, 2018 kl 20:09

  Du er nå så flink til å lage ting, og kransene ble veldig fine! Før tørket jeg blomster i blomstersand og de ble akkurat som nye, og lagde mange kranser med det som pynt. Her er det kaos med opppussing ute, og snart blir det inne også. Det blir ikke pyntet til jul her i år, så det får jeg gjøre til neste jul. Koselig å se dine flotte kranser.

  Klem, Marit

  • Carina den 4 december, 2018 kl 20:17

   Tack Marit! Det måste kännas på ett sätt frustrerande men är bra att du liksom kommit till ’terms’ med att den här julen är körd ur pyntsynpunkt. Tror det är bättre än att vara frustrerad över saker man inte kan påverka.

   Kram, Carina

 4. Trädgård i Torslanda; Helene den 4 december, 2018 kl 23:34

  Ser ju väldigt proffsigt och och snyggt blir det också. Intressant strategi med de tråkig och ärtorna först. Tyder på en väldigt karaktärsfast person, särskilt som du tillämpat det så länge.
  Ha det gott
  Helene

  • Carina den 5 december, 2018 kl 18:43

   Tack Helene! Karaktärsfast mmm ska berätta det för min mor. Hon tycker jag är allt annat än. Det här var spännande får fråga några kollegor och vänner om de tycker jag är det 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 5 december, 2018 kl 07:51

  Smuk krans af ting du ’bare’ finder 🙂
  Flot vejledning.

  • Carina den 5 december, 2018 kl 18:44

   Tack Lisbeth! Det är skönt att gå en långsam tur och hitta användbara saker. Jag lander lite grann.

   Ha det gott! Carina

 6. Gunilla Teckenberg den 5 december, 2018 kl 09:14

  Hej Carina!

  Den strategin känner jag igen, tillämpar den alltid i trädgården t.ex. då kan jag ta itu med det trevliga som hägrar när det tråkiga är avklarat. Jag vet inte om det är likadant för dig men jag letar alltid efter något trevligt att se fram emot, varje dag. Det behöver inte vara något stort alls, bara små saker i vardagen som gör att jag snabbt fixar det som är tråkigt och monotont för sedan…
  Din krans är så vacker, ett resultat av din kreativa sida som säkert gör dig glad när du tittar på den. Och med glädje noterar jag att du fått svårt med slit och släng, inte ett yttre påbud utan internaliserat i sättet att tänka.

  Kram!

  • Carina den 5 december, 2018 kl 19:00

   Tack Gunilla!
   Det var härligt att höra – jag är inte själv. Gör exakt samma sak i trädgården och motiverar mig gärna med något litet och kul. Sätta in blommor efter städning till exempel. Återbruket är delvis triggat av en alltför köpglad nära vän och av att ha bott i USA. Det kan göra mig lätt illamående och se slit-och-slänget. Problemet jag har nu är att lära mig komma ihåg att ta med de återanvändbara påsar jag har till frukt, grönt och det jag handlar. Men det är så svårt att ändra de små invanda vanorna.

   Kram, Carina

 7. Marika den 5 december, 2018 kl 10:02

  Hej Carina!
  Det blev ingen krans i år heller, trots att jag sparat stommarna från förra årets kransar. Det blev tre fina kransar från Julmarknaden och scouterna fick lite klirr i kassan. Antar att de stommarna kommer att sparas också, för att eventuellt bli till nya kransar. Din krans blev riktigt fin. Idag skiner solen, härligt.
  Ha det gott /Marika

 8. Linda den 5 december, 2018 kl 14:36

  Så fint! Jag är så imponerad av folk som är duktiga på kransar. Jag kan inte riktigt lista ut hur det ska gå till.

  Och jo då, dåtid hamnar man i då och då. Det är skönt att man kan få göra det, tycker jag.

  Att få hälsa på vore supermysigt!

  Kram
  Linda

  • Carina den 5 december, 2018 kl 19:14

   Tack Linda!

   Man ska nog känna lust till att börja med och sen rannsaka sig själv om man har tid så att det är kul hela vägen. Vi får försöka få till det till våren 🙂

   Kram, Carina

 9. Elna Slot den 5 december, 2018 kl 20:38

  Jeg kan så godt lide din krans, dels fordi du anvender naturmaterialer, og dels fordi kransen er meget smuk bundet. Tak for vejledningen!

  Hilsen Elna

  • Carina den 6 december, 2018 kl 08:19

   Tack så väldigt mycket Elna! Det är lite av mindfulness för mig att göra det där när jag är på humör.

   Ha det gott! Carina

 10. Anni den 12 december, 2018 kl 11:56

  Jag gör både som du och tvärtom. Börjar ibland med det tråkigaste för att ha något att se fram emot och ibland med det roligaste för att tiden/orken/hungern kanske inte räcker till annars. Ser framför mig hur två av mina söner gjorde vid matbordet, de gjorde på var sitt sätt och deras tallrikar såg så roliga ut när de kommit halvvägs!
  Din krans blev superfin, det där med tomma ytor är så viktigt. Jag har svårt för när allt är jämnt utsmetat, på foton, i inredning, på tavelupphängningar etc etc.
  Tack för ett inspirerande inlägg, nu ska jag botanisera vidare här hos dig.

  • Carina den 12 december, 2018 kl 21:41

   Tack Anne – det var fin återkoppling. Och inredningstidningarnas så-här-ska-det-se-ut reportage gör mig lite motvals. Mm det är klart behöver jag välja så väljer jag det roliga. Ungefär som jag skjuter upp packandet till sista minuten ifall att – jag kanske inte kan åka. Det du säger om sönerna – visst är det häftigt hur olika vi är som individer. Och jag har svårt att gilla bilder, foton jag tar där allt är fullt av saker. Så mina landskapsbilder är ganska tomma…

   Kram, Carina

 11. Anna-Karin Rickardsson den 16 december, 2018 kl 10:38

  Hej Carina!
  Dina kransar och buketter är alltid så välkomponerade och fina, och så och denna gång. Mycket effektfullt med den rena ytan med bara mossa. Det får som du skriver den mer dekorerade delen att lysa än mer. Jag har aldrig varit speciellt bra på att göra vackra ting såsom arrangemang och kransar. Inte heller har jag visat några framgångar med att göra frisyrer , vilket jag tror kräver lite av samma känsla och handlag. Min dotter ledsnade ganska snabbt på mig som ”hårfixare”. 🙂 Din instruktion om hur du gör dina kransar är väldigt bra, men jag är rädd att det finns många moment som jag skulle kunna klanta till rejält. 🙂 Hrmm!!

  Jag njuter av din!

  Kram Anna-Karin

  • Carina den 18 december, 2018 kl 08:04

   Tackar allra ödmjukast Anna-Karin! Tycker mig dock ha sett att åtminstone i trädgården har du lyckats väldigt väl 🙂 Jag tyckte det var tråkigt att fixa hår och försökte alltid slingra mig ur de uppdragen 🙂

   Och jag tror du skulle kunna fixa en jättefin krans med mycket tom yta och börja med ett mindre dekorerat parti – faktiskt alldeles övertygad 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.