Fröställningar ett tema i tiden

Fröställningar ett tema i tiden

Fröställningar en ljuvlig och fascinerande nakenhet

Fröställningar jag älskar dem och deras fascinerande personligheter. Tänk att det där nakna kan bli så vackert och sen ännu vackrare i takt med att det härjas av väder och vind. För många gånger tycker jag de är som vackrast när de gått från varma bruna nyanser till silvergrått.

Gräsens vippor är redan silvriga. Den första snön böjde dem mot marken men de reste sig igen. Vinden har rivit och slitit i dem och glansen har börjat komma. Polerad av väder och vind. Jag älskar prydnadsgräs – också är kanske bäst att tillägga men de var tidigt ett växtslag jag föll för. Kanske för jag blev så otroligt nöjd med min grusgård där gräs var i blickfånget och vinden försiktigt rasslade i ruggarna.

Vi pratar om grått så här års

Men i ärlighetens namn så var det en dag nu i november när jag kände igen… Det är inte grått, det är en beigegrå tunn välling med dålig sikt. Åtminstone här på västkusten. Kanske inget fel på beige men det är ’färgen’ jag har svårast för. Kanske fick jag för stor dos av det jag döpte till ’diarré-beige’ när jag tittade på hus i USA. Många, många, många… var målade i den nyansen – totalt deprimerande vintertid. Gick upp i mörker, diarée-beige hus och natur på väg till jobbet, trist-brunt på kontoret och sen resan hem igen. Jag lovar… det är deprimerande på ett sätt jag aldrig hade föreställt mig.

Tistel i höstskrud
Tistel i höstskrud det här är såå vackert i min värld

Så även om vi har det mörkt och grått vintertid så har vi färg på våra hus och gröna barrträd som kantar vägar och ger färg åt skogar. Det hade jag inte varken tänkt på eller förstått tidigare.

Men grått på riktigt är en färg jag älskar och den här egentligen rätt bruna bilden är så vacker i sin lågmäldhet antingen den är i färg eller svartvitt som nedan.

Fröställningar - Miscanthus vackra vintertid
Miscanthus i 3 sorter efter första höststormarna skillnanden syns på och i vipporna

Men lovsången skulle handla om fröställningar…

..och det slog mig att jag vill plocka ihop en färgskala av vårvintern – den som jag alltid älskat färgskalan alltså. När jag var yngre plockade jag årets största bukett på hösten en gigantisk sak för golvvas – jo man hade det då. Och det var alltid en samling av säsongens fröställningar i en lågmäld men ljuvlig färgskala. Det här skriver jag en vecka i förväg och kommande vecka ska jag ta kameran och fånga en bukett… Buketten fångade jag sen idag, en  solig och varm fredag eftermiddag – november är en ljuvlig månad i år.

Förutom bilder så har jag rensat ogräs och grävt maskrosor. Kanske hinner komma ikapp innan det blir kallt på riktigt. Några etiketter eftersom det damp ner ytterligare 20 påsar frön i lådan idag.

Fröställningar är temat för veckans  Trädgårdsfägring. Så klicka på länken för fler tankar och tips om fröställningar vackra i november, det gäller att planera för senare typ 2019. Blommigt fredags foto har blommor på fredag som stående tema.22 thoughts on “Fröställningar ett tema i tiden”

 • Meget smukke og stemningsfulde billeder af frøstandene. Jeg forstår ikke, at nogen kan nænne at klippe frøstandene ned allerede om efteråret.
  Du må have en god weekend!

  Hilsen Elna

  • Tack Elna!
   I år har jag klippt en del för att komma åt att rensa men annars så vill jag ha dem kvar. Läste en liten artikel om hur man skulle låta bli att räfsa och städa så noga. Då gynnas alla marklevande små saker.

   Tack detsamma! Carina

 • Trädgård och natur fortsätter att blomma med sina fröställningar. Sedan lägger sig snön ovanpå och de når ytterligare en dimension.
  Grusgård med gräs låter lockande, kanske blir det i min nästa trädgård.
  Kram

   • Tack Lisbeth!

    Nu finns det mycket fint fast i en annan färgskala än för ett par månader sedan.

    Tack detsamma! Carina

  • Så sant 🙂 Det var eller är en av hybridjulrosorna som tagit sig för att blomma nu. Inte den som brukar vara snabbast på våren utan den smörblomsgul. Grusgården är det enda, den enda känslan som kan fara förbi ibland och skapa en anings saknad. Inte huset, inte resten av förra tomten – bara grusgården 🙂

   Kram, Carina

  • Tack Marie!

   Ja känslan blir verkligen annorlunda en solig dag. Men jag kan uppskatta bilder med samma motiv från en mulen, dimmig dag också. Det blir en vila för ögonen på något sätt.

   Ha det gott! Carina

  • Tack Lisbeth!

   Tistlar är väldigt tacksamma både framför kameran och i en vinterbukett med fröställningar.

   Tack detsamma! Carina

  • Tack Marit! Jag tycker väldigt mycket om svartvitt och ibland också sepia. Det ger en lugn känsla 🙂

   Kram, Carina

 • Håller med dig om att det kan bli för mycket beiget. Märker det på mina klädval, desto mer gråvälling ju rödare kläder. En av fördelarna med brunt och beige skulle ändå kunna vara att de förvandlas till guld när solen tittar fram. Härliga bilder!
  Kram
  /Anette

 • Hej!

  Det är verkligen fint med fröställningar. Jag är tyvärr lite för snabb med att rensa mina rabatter. Jag borde spara en och annan fröställning. Det är så fint när frosten smyckar dem med sitt silverströssel.

  Jag har förresten också köpt lökar på rea. Jag har aldrig lyckats med att övervintra dem i kruka för att sedan få dem att blomma fint på våren. Så – min fråga är var du förvarar din kruka när du har lagt dit lökarna. Och när du tar fram den och var du då har den.

  Ha det fint!
  Kram
  Linda

 • Hej Carina!

  Ja, det är vackert med fröställningar och dina bilder är fantastiskt fina. Eryngium är en av mina ”fröställningsfavoriter” också. Liksom gräsen förstås. Dina vippor på den svartvita bilden får en att vilja sträcka fram handen och känna på dem. De är magiska.

  Intressant med det beige intrycket av USA. Förstår att det inte fanns några barrträd eller annat grönt som piggade upp. Och att i detta måla husen beige …. Det får mig att tänka på när heminredningsmodet förespråkade monokromt för några år sedan, väggar, tak, möbler, lister …. allt skulle målas i samma färg. Och gärna beige. Jag tycker i och för sig om beige, men bara beige tänker jag kan få den gladaste att deppa ihop.

  Jag har bokat biljetter till Varberg i januari nu, så jag och min man kommer dit på fredag kväll. Har du också bokat?

  Kram Anna-Karin

 • Det nakne er vakkert. Jeg liker godt å se linjene i naturen nå. Er ikke fullt så glad i mørket som tar så mye av dagen.
  Klem Anne

 • Njuter så av dina rader om beige (och brunt). En själsfrände! Eller som en klok person sa: beige är inte en färg , det är ett tillstånd.

  Tackolov för våra granar och tallar – och dina vackra foton!

 • Hej Carina!
  Vilket vackert collage du gjort av fina fröställningar. Ser inte alls så ut hos mig. Jag älskar beige och grått, men i trädgården ser det bara trist ut just nu.
  Borde kanske skaffa mig lite vajande gräs, för det ser jättefint ut hos dig.
  Ha det gott /Marika

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.