Tulipa 'Pacific Pearl' - tulpan

Tulpanblomningen och hur jag sköter dem sen

Tulpanblomningen har varit lång och fin i år – det är fördelen med svala vårar. Och nu börjar de tidiga av de jag satte i höstas att peaka. Ett par tre nya favoriter finns också i tulpanblomningen. Den allra första är ’Vendee Globe’ som såg så fin ut på bild visserligen i rött och gult som inte är min favorit men ändå… ..något talade. Och den har verkligen visat sig ännu bättre i verkligheten och att den sen dessutom har visat sig väldigt hållbar i vas gör helheten ännu trevligare. Det finns inte två likadana blommor.

Tulpanblomningen - Tulipa 'Vendee Globe' - liljeblommande tulpan
’Vendee Globe’ – liljeblommande tulpan

En gul tulpan med helt vanliga blad – en stund funderade jag på hur jag tänkt där. Men så nån dag senare såg jag hur den sakta började tona över i apelsinskals orange och jag tänkte – just det ja! Och den tulpanblomningen blir också en favorit liksom den gulblommande med variegerade blad.

Tulpanblomningen - Tulipa 'Daydream'
’Daydream’ – nu börjar den ändra från gult till apelsin
Tulipa 'Daydream' - tulpan
’Daydream’ – tulpan – 5 dagar senare är den helt apelsinfärgad men på ett vackert sätt
Tulpanblomningen - Tulipa 'Yellow Wave'
’Yellow Wave’ – ett logiskt namn men vacker kontrast mot blommorna som när de åldras får en tunn, tunn röd kant kring kronbladen

Vitt – cremefärgat – och citrongult

Nu när tulpanerna står där och blommar tillsammans så tänker jag att det är väldigt snyggt med de där färgerna tillsammans. De liksom väver ihop men bildar också en snygg kontrast. Det är lite synd att dem, tulpanerna, inte fungerar så bra med mina lundväxter – de gillar olika.

Tulpanblomningen i historierakan
Tulpanblomningen i historierakan

..och sen då

Olika sorter är olika bra på att komma tillbaka. Men två som jag slås av i år är dels ’White Triumphator’, dels ’Pacific Pearl’. Den första är en vit liljeblommande som jag satte hösten 2019 och som blommade överdådigt 2020 men faktum är att den blommar lika överdådigt i år. ’Pacific Pearl’ satte jag tidigare men flyttade sommaren 2019 och den blommade fint 2020 liksom den blommar fint i år.

Tulpanblomningen - Tulipa 'White Triumphator'
Tulipa ’White Triumphator’ – tulpan – första säsongen 2020. Den står i lite blötare och tyngre jord men blommar ändå lika fint 2021
Tulipa 'White Triumphator'
Tulipa ’White Triumphator’ fotad idag 22:a maj och den blommar om fantastiskt bra

’Pacific Pearl’ måste vara en super sort och en som dessutom är snygg. Den har blommat fint trots flera flyttar och jag har absolut inte väntat tills den vissnat ner – då hittar jag aldrig lökarna.

Tulipa 'Pacific Pearl' - tulpan
Tulipa ’Pacific Pearl’ – tulpan – satte jag i kruka 2017 och planterade sen i ett sommartorrt och soligt läge våren 2018.. Där blommade den fint 2019 innan jag flyttade den på hösten och sen har den fortsatt blomma fint i ett annat grönsaksland
Tulipa 'Pacific Pearl' - tupan
Tulipa ’Pacific Pearl’ – tupan – fotad i veckan och den kommer tillbaka väldigt bra nästan fler nu

Skötsel för att få tulpanblomningen lika fin nästa år

Jag försöker plantera tulpanerna på varma och solexponerade platser där jorden torkar upp ordentligt sommartid. Och när blomningen börjar tröttna så gödslar jag med guldvatten i omgångar tills bladen försvinner. Den gödslingen har gjort att tulpanblomningen hos tidigare säsongers sorter kommer tillbaka och blir fin. Har inte fått riktigt samma resultat med benmjöl. Benmjöl är också bra men kanske bättre att sprida på hösten inför att lökarna ska börja växa på nytt.

Det finns fler sorter kvar som ska slå ut. Har kikat lite hos Hortus Bulborum och tänker att gamla sorter är lättare att odla vidare efter första säsongen. Sen är det roligt att hålla liv i gamla sorter också. En annan som också är fin är ’Van Eijk’ en darwinhybrid som bara blommar mer och mer.

Ha en fortsatt fin Pingst!

17 Kommentarer

 1. Lisbeth den 22 maj, 2021 kl 20:48

  Tulipanerne er svære at undvære, og de er ikke alle lige trofaste, men du har fundet nogle.
  Hvad er guldvand? Er det en dårlig oversættelse til dansk. I oversættelsen står der: befrugter med guldvand, men det er sikkert noget helt andet på svensk.
  Kram Lisbeth

  • Carina den 23 maj, 2021 kl 08:07

   Det är mänsklig urin blandat med vatten 1 del på 9-10 i en kanna är en jättebra och välbalanserad gödning. Och lökarna mår bra av den flytande gödningen nu medan de vissnar ner och lagrar näring till nya lökar.

   Kram, Carina

 2. Marit den 22 maj, 2021 kl 20:53

  Du verden for en flott tulipanblomstring hos deg! Det er jo kult at det blir flere av de og at de får rikere blomstring av gullvannet. ’White Triumphator’ er en veldig vakker tulipan 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 23 maj, 2021 kl 08:09

   Visst är det 🙂 Sen finns det säkert moderna sorter som ändå inte klarar flera säsonger men hittills går det ganska bra. Jag älskar liljeblommande tulpaner och det bidrog till att jag valde ’Vendee Globe’ som är perfekt och dessutom hög. Och White Triumphator valdes av samma skäl 🙂

   Kram, Carina

 3. Villroses hage den 22 maj, 2021 kl 22:10

  Det er så moro å leke med ulike farger! Ekstra med de som skifter farge. Wow! Yellow Wave er utrolig lekker. Må-ha! Elsker liljeblomstrende, og planter noen White Triumphator hvert år. Hos meg er de ikke så gode til å komme tilbake (kun gule og røde Apeldorn som gjør det). Bruker å ha benmel i plantehullet når jeg legger løk. Hm. Tror jeg må prøve trikset med gullvann. Enkelt å få tak i 😉 Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 23 maj, 2021 kl 08:11

   Visst är det roligt 🙂 Jag brukar också lägga benmjöl eller något långtidsverkande i jorden när jag planterar. Men nästa vår mot slutet av blomningen så verkar guldvattnet göra stor skillnad. Och visst är det bra med gödsel som alltid finns hemma.

   Ha det gott! Carina

 4. Elna Slot den 22 maj, 2021 kl 23:52

  Jeg ved ikke, hvorfor jeg falder for de gule tulipaner, for jeg er ellers ikke så meget for gule blomster, men både ‘Daydream’ og ‘Yellow Wave’ er meget smukke. Det er sjovt, at ‘Daydream’ skifter farve. ‘Yellow Wave’ har smukke blade.
  Jeg undrer mig også over, hvad guldvand er?

  Hilsen Elna

  • Carina den 23 maj, 2021 kl 08:13

   Där är vi lika – jag är inte heller så förtjust i gult men så är det de där gulblommande lökarna som har något särskilt… Det är mänsklig urin blandad med vatten. Man tar 1 del och späder det med 9 – 10 delar vatten eller ännu mer om det är någon känslig växt. Tydligen har urin en perfekt sammansättning näringsmässigt. Och det luktar inte om jag vattnar ut det färskt.

   Ha det gott! Carina

 5. Villa Ryttarängen den 23 maj, 2021 kl 09:54

  Men åhh så fina tulpaner du har. Jag blir alldeles till mig här och ska minsann köpa lite fler lökar i höst. Guldvatten verkar vara det som gäller. Superfint. Kram Pia

  • Carina den 23 maj, 2021 kl 16:54

   Fick tipset om guldvatten av en trädgårdsamatör hösten 2019 och vattnade alla lökar minst en gång förra våren. Och det verkar som det fungerat bättre än när jag använder benmjöl. Lökarna växer ju till nu när blomningen är över och innan lökarna går i vila.

   Kram, Carina

 6. Marika den 23 maj, 2021 kl 14:29

  Hej Carina!
  Riktigt fina tulpaner du har. Hos mig blommar de också fint. Har för ovanlighetens skull flera gula och de är riktigt fina. Jag fyller på med nya varje år, men de gamla som jag tar upp blommar också fint.
  Ha en fin Pingstdag /Kram Marika

  • Carina den 23 maj, 2021 kl 16:55

   Hej Marika och tack!

   Visst är de vackra i år och de blommar länge. Oavsett hur vi tar hand om dem så gillar jag att det inte bara blir slit-å-släng blommor av lökarna.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Ulrika den 24 maj, 2021 kl 20:19

  ’Daydream’ och ’White Triumphator’ var ju två riktigt fina!
  Tulpaner är ganska nytt för mig, rådjurstätheten här har tidigare gjort det omöjligt att få se några blommor men sen Trico Garden kom in i mitt liv så har jag kunnat plantera tulpaner och upptäckt att de allra flesta kommer igen utan att jag egentligen gör något. Tror jorden där de växer är perfekt för dem bara. Är också fascinerad över hur länge egna tulpaner håller i vas. Det enda tråkiga är att det blir så fult innan man kan ta bort bladen i planteringarna, gäller att ha något annat nära som kan distrahera. Så idag har jag planterat dahlior runt mina tulpaner, förhoppningsvis sätter de fart och döljer tulpanerna snart.
  Guldvatten borde ju hjälpa till att hålla rådjuren borta också slår det mig. Kanske värt att testa bara för det.

  Ha det gott! Ulrika

  • Carina den 25 maj, 2021 kl 19:59

   Ja rådjuren ja… Jag började tidigt med Trico Garden och har sprayat det två gånger den här säsongen. Det låter som du har perfekt jord om de blommar om fint utan att du egentligen gör något. Jag odlar dem i väldigt mager jord så dem mår bra av lite extra näring nu innan de vissnar. Skräpigt blir det…

   Kram, Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 26 maj, 2021 kl 15:07

  Tulipaner er smukke, klassiske blomster.
  Daydream er fantastisk med sit farveskift. Jeg håber for dig, at den kommer igen.
  Mange hilsener Lisbeth

 9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 27 maj, 2021 kl 16:45

  Hej Carina!
  Så mycket ögonfröjd du har i form av en hel del olika sorters Tulpaner jag gillar dem alla det är verkligen fantastiskt när de blommar och att det finns så många olika sorter av dem.Ha det gott/Margareta

 10. Ingeborg Hald den 29 maj, 2021 kl 22:22

  Så fine tulipanbed og nydelige tulipaner. Ja, vi har virkelig fått nyte tulipanene i år her også. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.