Aprildelikatesser - Erythronium rostratum - hundtand

Aprildelikatesser som gör mig så glad

Aprildelikatesser finns hur många som helst men i år, april 2022, är jag extra glad för mina hundtänder. Jag har berättat förut om att jag var orolig när jag planterade i östra lunden… Det var enorma mängder gödsel jag la där i botten och den hade inte legat det obligatoriska året. Så… ..hur skulle träd, buskar, perenner och lökar reagera? Nu har det hunnit bli maj när jag publicerar men det beror på att tiden snurrar för snabbt…

Aprildelikatesser - Erythronium japonicum, japansk hundtandslilja
Nu i början av maj har blomman vissnat men jag vet inte om det blir några frön ännu – Erythronium japonicum – japansk hundtandslilja

Det verkar vara tummen upp från mina aprildelikatesser

Nu ska jag fokusera på hundtänderna. Ni som läser här regelbundet vet att jag älskar dem. Nåja, åtminstone ända tills jag gräver upp knölar och inser att jag kommer behöva många meter för att få ner dem igen. Men just nu är det problemet glömt. Jag kan inte komma på att jag saknar en enda, endaste art eller sort. Det var en ren fröjd att hitta den här lilla gruppen i veckan. Det var något gult som glänste till som av guld i ögonvrån – en av många aprildelikatesser. De gula ståndarna och det gula pollenet skiljer den från de andra tidiga och gulblommande arterna E. americanum och E. umbilicatum. Den är så fin.

Aprildelikatesser - Erythronium rostratum - hundtand
Erythronium rostratum – hundtand

Den gula här under tror jag är E. umbilicatum som visserligen är väldigt lik den andra amerikanska arten bronsfärgad hundstandslilja. Men den i bilden skickar inga utlöpare och det lär vara det som särskiljer dem. Den här blommar också pålitligt men det gör inte den bronsfärgade.

Aprildelikatesser - Erythronium umbilicatum,
Den här har inget svenskt namn och är väldigt lik E. americanum men den här blommar bättre och har inga utlöpare – Erythronium umbilicatum

De rosa är många och lika fast olika

Aprildelikatesser - Erythronium dens-canis 'Moerheimii'
En selektion med fler kronblad per blomma, nånstans 7-10 istället för de vanliga 6 – Erythronium dens-canis ’Moerheimii’

Den här, ’Purple King’, har jag lyft lökar av ute på åkern och spritt ut här. Det är några kvadratmeter som är planterade mellan buskar och gräs. Det här är en av selektionerna som sätter mängder av sidolökar.

Aprildelikatesser - Erythronium dens-canis 'Purple King' - hundtänder
Erythronium dens-canis ’Purple King’ – hundtänder

Från Asien kommer också några arter och den japanska hundtandsliljan har kanske det mest fängslande mönstret i centrum av blomman men det har jag missat att fånga på bild men du kan se bilder här. Ett mörkt purpurrött sicksackmönster omger ett nästan vitt centrum.

Aprildelikatesser - Erythronium japonicum - japansk hundtandslilja
Erythronium japonicum – japansk hundtandslilja

Älskligast bland aprildelikatesser

Det är flera hundtänder som sätter mängder av sidoknölar men det finns också flera som är väldigt sparsamma. Den amerikanska hundtandsliljan är sparsam och dessutom späd och spenslig. Det skulle göra mig lungare om den började sätta några extra knölar.

Erythronium albidum - amerikansk hundtand
Erythronium albidum – amerikansk hundtand

Hundtänderna trivs bäst

Bäst är att odla de här som aprildelikatesser i en lätt skuggad lundmiljö där lövträd fäller sina blad på hösten. Det är så jag ser de växa i det vilda i USA. Jorden är alltid mullrik, fuktighetshållande och får mycket näring från trädens löv. De lär vara kalkskyende – jag har inte testat eftersom jag mestadels har jord och substrat med neutralt eller till och med lägre än neutralt pH. Hundtänder ingår i Liljefamiljen och du kan se fler som är släkt med dem HÄR.

Ny vecka och möjligheter – nu ska jag försöka få klart i grönsakslandet för nu!

12 Kommentarer

 1. Elna Slot den 5 maj, 2022 kl 11:45

  Jeg har nydt at se alle billederne af dine hundetand, den ene smukkere end den anden. Da jeg så billedet af rostratum kunne jeg godt forstå, det var som at finde guld i haven. De vokseforhold, hundetand trives bedst under, kan jeg ikke give dem i min have, så jeg ”nøjes” med at nyde dine billeder.

  Hilsen Elna

  • Carina den 7 maj, 2022 kl 07:31

   Tack Elna!

   Ja de är fina men som du säger så får vi acceptera de miljöer vi har och kan odla i. Du har mycket annat vackert istället 🙂

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 5 maj, 2022 kl 13:26

  Så mange fine hundetenner du har! Det er lett å se at de tilhører liljeslekten, og de er virkelig noen delikatesser ja.
  Jeg har aldri helt klart å få de til å trives her, men jeg prøver stadig igjen med noen nye ”tenner” hver høst 🙂

  Fikk du mailen min i går?

  Klem, Marit

  • Carina den 7 maj, 2022 kl 07:33

   Tack Marit!

   Det har blivit några genom åren och jag är tacksam att det går att få tag i knölar. Många har kommit via Konnässörsklubben när den fanns. Du får pröva igen de brukar vara lätta upplever jag eftersom de numera kommer upp överallt.

   Tack, paketet är hämtat!

   Kram, Carina

 3. Ingeborg Hald den 5 maj, 2022 kl 19:50

  De er veldig fine, jeg har satt dem på listen min, og skal se etter dem neste gang jeg er på et hagesenter, ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 7 maj, 2022 kl 07:34

   Tack Ingeborg!

   Hoppas du hittar några till hösten. Oftast hittar jag dem som knölar då.

   Ha det gott! Carina

 4. Marika den 5 maj, 2022 kl 21:38

  Hej Carina!
  Så otroligt fina, och de trivs bra hos dig. Visste inte att det fanns så många varianter. Har provat några gånger från lök. Första gången blev det inget alls, andra gången fick jag gröna blad, men inga blommor, och så har de försvunnit. Har konstaterat att de nog inte trivs hos mig.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 7 maj, 2022 kl 07:35

   Tack Marika!

   Visst har du berättat att du har en lätt och ganska torr jord? Hundtänderna trivs i mull- och näringsrikt. Men ibland är det viktigaste att inse vad som trivs i jorden man har. Du kan odla annat som jag inte kan gissar jag 🙂

   Kram, Carina

 5. Villroses hage den 7 maj, 2022 kl 12:22

  Ser jo ut som den jordforbedringen gikk veldig bra?
  Delikatesser er rette ordet, ja. Virkelig verd en egen post, så takk for den!
  Aldeles nydelige er disse vårjuvelene. Ja, de kommer stort sett i mai her. Nå ser jeg knopper eller blader overalt hvor jeg har lagt knoller av hundetann 🙂 Har nok av både skygge og løvjord, men hysj! Ikke fortell mine at de ikke liker kalk 😮

  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 8 maj, 2022 kl 07:52

   Ja eller hur 🙂 Tror aldrig de mått bättre. När jag satte mina första hundtänder var det mycket hokus pokus men så småningom läste jag de växer överallt utom i jord med högre pH men jag undrar om det stämmer… ..det låter ju inte så på din kommentar. Men det är underbara växter för våren oavsett.

   Ha det gott! Carina

 6. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 11 maj, 2022 kl 11:44

  Hej!
  Inte alls konstigt att du gillar dessa de är ju jättefina och verkar ha det riktigt fint hos dig.Ha det gott/Margareta

 7. Anni den 1 juni, 2022 kl 23:37

  Nu vet jag att jag absolut ska ersätta min försvunna hundtand!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.