Mars månadsbild

2018 månadsbild Mars – en vintermånad

Mars tid för vinterkyla

Snön kom i februari och blev kvar. Mars har hållit ett stabilt grepp om minusgraderna och jag tror inte en endaste natt haft plusgrader. Snön har legat kvar och det har inte ens gått att ana vad som finns därunder. Men solen har återvänt och värmer. Solstolen har plockats fram liksom dyna och täcke. Har hunnit spendera några timmar där. Det är ju fördelen med ca 15 cm tjäle. Det finns inte så mycket annat som pockar på uppmärksamhet. Men jag ser också att mars förra året vid den här tiden var ungefär lika grön som nu.

Mars månadsbild

En bild från svängen idag. Det har tagit väldigt mycket på snön de sista två dagarna. Men i veckan tar minusgraderna över nattetid igen. Jag är jätteglad att jag gick runt och stack ner bambupinnar i jorden i januari, bara ifall att… Det mesta som är grönt är granris

 

Liten trädgårds- och väderdagbok

Mars har stått för minusgrader – tänk om jag hade noterat och räknat ihop dem allesamman. Det har kommit mer snö men en hel del har också töat bort. Några riktigt blåsiga dagar, så där så det torra gruset på stora parkeringen fyllde luften och gjorde den alldeles beige och ogenomtränglig. Men också mer sol än i till exempel februari. Jag har skolat om chili och sått tomater men i stort sett alla andra fröer ligger på vänt. Jag  har inget svalt ställe att ställa krukorna när det grott såvida jag inte kör igång växthuset. Men idag röjde min dotter och jag upp i växthuset och jag flyttade ner några miniväxthus med perennsådder dit. I morron ska jag ta ner frostvakten.

Och under snön… ..där låg knopparna klara, idag i solen slog dem ut adonis, vintergäck, snödroppar, irisar det är som de tycker de väntat alldeles för länge.

Iris reticulata 'Lady Beatrix Stanley'

Iris reticulata ’Lady Beatrix Stanley’ blå som himlen och nedan Iris reticulata ’George’ som genom åren skapat hela kolonier säkert 100 blommor minst… Det var en fröjd att ta dagens runda. Det har hänt massor på 2-3 dagar

Iris reticulata 'George'

 

Visserligen blir det frost ett antal nätter till men jag tror på våren nu. Mars 2017 såg det ut så HÄR.

Tredje månadsbilden 2018 och sommartiden har återvänt!

 

16 Kommentarer

 1. Laila den 25 mars, 2018 kl 13:53

  Hittar ingen bild för mars 2018! Var har du gömt den?

  • Carina den 25 mars, 2018 kl 19:35

   Nä – det blev ett feltryck i morse, istället för spara utkast blev det publicera… Skulle spara och ge mig ut och fota 🙂 Nu finns det bilder.

   Carina

 2. Linda den 25 mars, 2018 kl 18:12

  Hej!

  Hoppas att du har haft en fin dag! Här har den varit strålande och jag är glad eftersom jag har sett årets första vintergäck och snödroppar i trädgården 🙂 Har mest suttit ute mot en varm vägg och njutit av värmen och ljuset.

  Kom fröerna fram?

  Kram
  Linda

  • Carina den 25 mars, 2018 kl 19:37

   Tack! Har haft en underbar dag men hann inte solstolen. Jag hittade också en massa vårblom som uppenbarligen legat under snön och bara väntat.

   Tack fröerna kom i veckan. Vilket otroligt fint paket du gjort 🙂 Jag mailade och berättade varför jag inte svarat förrän nu.

   Kram, Carina

 3. Karsten F den 25 mars, 2018 kl 19:38

  Hej Carina

  Jag fick välja detta inlägg manuellt för att få bilder med:)

  Imponerande så lång dina växter har kommit trots att du har snö kvar – jag har ingen reticulata Iris i blom än…

  Ha en trevlig påskvecka

  • Carina den 25 mars, 2018 kl 19:59

   Kan vara för jag uppdatera samtidigt eller väldigt nära. La in bilderna nyss 🙂 Jag blev riktigt förvånad när jag kom ut bland växterna idag. De måste ha mått gott under snön. Det har inte julrosorna gjort.

   Tack detsamma! Carina

 4. Anne, hagenvår den 25 mars, 2018 kl 21:05

  Hei Carina!
  Mars har vært vinter her. Gleder meg veldig til at de samme vårblomstene hos deg, dukker opp hos meg.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 26 mars, 2018 kl 16:30

   Mars har varit riktig vinter här också. Och en för mig ovanligt lång vinter. Så det var härligt att få se solsken och mycket blomning igår 🙂

   Kram, Carina

 5. Marit Sønstebø den 25 mars, 2018 kl 21:25

  Herlige bilder! Tenk at disse våririsene trives så godt hos deg. Jeg har prøvd de en gang og det gikk ikke bra. Her har vi hatt et natt med plussgrader ellers har det vært frost hele tiden.
  Stor forskjell fra i fjor til i år, ja. Vi får bare håpe på at våren endelig kommer nå. Det er jo ikke mye snø hos deg i forhold til her!
  Jeg må slutte å lese hageblogger fremover tror jeg, for eller blir jeg grønn av misunnelse 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 26 mars, 2018 kl 16:33

   Mmmm… jag förstår att du längtar och visst kan man lätt bli avundsjuk. Men vi ska få minus varenda natt framöver så nu stannar snösmältningen av igen.

   Kan tänka mig att du ligger på gränsen för den typen av iris. Men har du prövat att odla de i ren sand? Den mörklila sorten ’George’ växer i en rabatt som är väldigt väldränerad, lätt skogsjord och där solen ligger på hela sommaren. Där har de ökat från kanske 15 knölar till mängder antagligen närmare 200 om jag skulle lyfta och dela ruggarna.

   Kram, Carina

 6. Anita den 26 mars, 2018 kl 09:07

  När jag ser dina bilder så känner jag att det finns hopp ändå 🙂 Dina iris är ljuvliga. Jag har skrivit upp namnen på en lapp som ligger vid min dator men inte kommit längre än så. Men nästa år kanske …
  Igår hade vi en skön dag här och första lunchen i uterummet kunde avnjutas! Inatt återigen minus och det ska väl bli så ett tag framåt. Imorgon ska jag så mina tomater. Ser att du redan sått dina. Det är i varje fall härligt att pyssla med frösådderna. Och till min stora glädje så har nu mina chili och paprikaplantor som fick en så dålig start i livet tagit sig jättebra!

  Ha en fin påskvecka!
  Kram Anita

  • Carina den 26 mars, 2018 kl 16:35

   Tack – kul att du blir lika glad som jag. Det blev en riktig överraskning att gå från ett snölager som såg helt dött ut och sen komma ut 2 dagar senare och se så mycket i blom.

   Chili och paprikor mår fint här också och börjar bli riktigt fina plantor. Tomaterna är lite för långa men jag ska skola om dem i veckan. Skönt att dina plantor utvecklar sig bra nu. Förra året reagerade jag på såjorden jag köpt. Allt stog still och stampade…

   Lunch i uterummet såg härligt ut och jag har smygkikat på bilderna på telefonen… 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Gunilla Teckenberg den 26 mars, 2018 kl 11:49

  Hej Carina!

  Ljuvliga vårblommande Iris! Tänka att de bara ligger där under snön och det behövs inte mycket för att de skall slå ut i blom, jag är så förtjust i dessa tidiga irisar.
  Jag brukar inte vara speciellt otålig i väntan på våren, det är bättre att kylan håller sig kvar när det skall vara kallt och inte återkommer sent som den gjorde i fjol men nu börjar även mitt tålamod att tryta. I går var det vårvärme i trädgården men i morse föll snö igen och iskalla nordliga vindar har blåst iväg den sköna värmen.

  Ja, vad kan vi göra annat än vänta på varmare tider.

  Kram!

  • Carina den 26 mars, 2018 kl 16:37

   Mmm känner igen det du skriver. Jag brukar inte heller bli otålig. Men nu snöar det utanför fönstret igen….

   Iris är så underbara så här års och tuffa. Och jag vill tro att snart nu kommer även värmen 🙂

   Ha en fin påskvecka! Kram, Carina

 8. Inger den 26 mars, 2018 kl 17:18

  Underbara irisar, ja vi måste tro på våren.
  Kram

  • Carina den 27 mars, 2018 kl 13:06

   Tack Inger!

   Vaknade upp till en vit värld och 5 cm ny, fräsch snö 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.