Månadsbild – mars

Månadsbild – mars

Mars och största förändringen

 

Månadsbilden i mars tagen igår. Största synliga förändringen är att säcken med plaståtervinning faktiskt åkt till tippen. Nu såg jag att ett par krukor blivit kvar och blåst fram i slutet av veckan. I förgrunden är det ofta vatten och jag har  en tanke om att jordförbättra och sätta fuktälskande Irisar här. Jag har plockat bort en del granris medan säckväven fortfarande sitter kvar. Men nu är tjälen är borta och jag kan faktiskt ta av den också. Nu ska jag ta vara på tiden och köra ut kogödsel i de här partierna. Torv måste hem och grävas in i jorden i svängen. Här kommer nog sättas ett par potatissorter också… Konstig kombo men platsbristen känner inga gränser.

En annan stor förändring är fortfarande ljuset som förändras nästan från dag till dag. Lite mer grönt i barrträden kanske? Det gror lite mer för varje vecka i kallbänken längst bort i bild. Träd och buskar ser ut att må bra. Julrosorna ur serien ’Double Ellen’ har knoppar och ja egentligen så leker livet.

Månadsbild mars - Svängen, Lillevarn
Snart kommer det börja hända saker även i den mörka jorden. Just nu syns mest lökar som följt med flyttad jord. I förgrunden den mörka plätten där vatten blir stående.

Helleborus x hybr. 'Double Ellen Picotee'
Helleborus x hybr. ’Double Ellen Picotee’ ett reafynd förra våren. Tänk vilken skillnad lite solljus gör…

Nästa månadsbild blir april – då måste det ju ha grönskat mer eller hur??22 thoughts on “Månadsbild – mars”

 • Ja, nu är förändringens tid, skönt att tjälen har släppt. Den är mitt värsta orosmoment varje vår då värmen kommer på dagarna.

  Ellen julrosor är nog bland de grannaste som finns i släktet, riktiga skönheter tidig vår.

  Kram!

  • Javisst är de fina de där julrosorna. Delar det där orosmoment för tjäle. Vi hade rejäl frost natten till idag och genast var det en frusen skorpa igen… Jag väntar nog lite till med avtäckningen…

   Kram, Carina

 • Hej Carina

  Ja, det går så fort nu, imorgon har vi dagjämning ser jag.
  April? Javisst då borde det ha grönskat:)

  Ha en trevlig söndag

  • Ja åtminstone lite mer än nu. Men det är inte så många dagar kvar nu såg jag. Och vi ska få mer snö och låga temperaturer nu.

   Tack detsamma! Carina

  • Det har varit jätteskönt att kunna börja vara ute och göra en massa grejer 🙂 Bara att få vara ute är skönt.

   Kram, Carina

 • Skönt att de vackra julrosorna muntrar upp medan du fixar bland växterna. Ellen är så fin!
  Det borde definitivt ha grönskat tills i april! 🙂
  Kram Kristina

  • Jo fast idag kom jag på att det snart är april 🙂 Vi får väl se hur det blir. Ellen-serien är fina och flera plantskolor verkar ha köpt in dem.

   Kram, Carina

  • Ljuset är skönt men jag är inte särskilt förtjust i sommartiden. Skulle hellre se att vi inte flyttade klockan två gånger om året.

   Kram, Carina

 • Det är roligt att följa dina månadsbilder. Ljuset är det jag njuter mest av nu. Ännu så länge kan jag inte vara i trädgården, det återstår nog minst 3-4 veckor. Första ska snön smälta och sedan måste tjälen släppa och vattnet torka upp. Ibland känns det som jag bor i Norrland 🙂 Ditt reafynd från förra året, ‘Double Ellen Picotee’, är jättefin.

  Ha en bra vecka!

  Kram Anita

  • Aj så frustrerande… Gissar jag i vart fall. Jag tycker det är skönt att kunna vara ute så mycket mer även om vädret inte är supervarmt. Har ni inte haft ovanligt mycket snö ovanligt länge nu?

   Kram, Carina

 • Fin julros! Gläder mig också åt mina vanliga vita i brist på mycket annat denna kalla vår. Vårdagjämning idag men mera dag än vår ännu så länge. Här når tjälen åter upp till ytan efter en räcka nätter med många minusgrader.
  Allt gott!/Laila

 • Vilken fin julros! Gläder mig också åt mina vanliga vita i brist på mycket annat denna kalla vår. Vårdagjämning idag men mera dag än vår ännu så länge. Här når tjälen åter upp till ytan efter en räcka nätter med många minusgrader.
  Allt gott!/Laila

  • Vi tog våfflor igår och idag har det varit bättre väder än jag trott. Men vi ligger nog före pga snöbrist.

   Ha det gott! Carina

 • Det borde börja hända saker nu om tjälen släpp. Hur djupt går tjälen hos er? här har vi fortfarande 60 cm.
  Nu börjar det bli spännande att se kommande månadsbilder 😉

  • Just nu blev det ’bara’ en tunn skorpa innan dess hade den släppt helt. Vi har ju inga pålitliga vintrar så variationen år från år är jättestor. När vi får riktigt kalla vintrar, som var längesen nu så kan den gå ner till 50 cm här också.

 • Nog syns det förändring på dina månadsbilder allt. Låter fint med Iris! Kul att julrosorna blommar.
  Här har jag knappt börjat ute än. Det har snöat från och till igen. Men jag har börjat plantera om pelargonerna inomhus i alla fall:)
  Ha en fin vecka!

  • Tråkigt med snön. Det blir så kladdigt så fort det kommer väta. Eller som häromdagen när tjälskorpan började släppa.

   Inomhusjobben ska också göras. Jag har skolat mängder av chili och tomater 🙂

 • Jodå, trots att säckarna fortfarande är på så kan man se att det börjar hända saker. Kanske är det ljuset som gör att det ser mer vårligt ut….. Mer vår är det i alla fall. Jag brukar också blanda grödor och prydnadsväxter och göra osannolika samplanteringar. Jordgubbar, vitlök, annan lök, kål mm lite här och där. Spännande med din planerade potatisodling. Man får vara lite finurlig för att få plats med allt man vill ha. 🙂
  Önskar dig en fortsatt fin vecka!
  Anna-Karin

  • Härligt! Jag hittade ett par sorters potatis jag bara måste pröva…

   Det känns som vår och tydligen har vi vår enligt väderkartan. Till helgen, vågar man tro det redan?, ska det tydligen bli sol 3 dar på raken 🙂

   Ha det gott! Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.