Sippor - Anemone nemorosa 'Robinsoniana'

Sippor och rosor – mer Ranunculaceae

Sippor – blåa och vita snart blommar de

Ranunculaceae visade sig vara en väldigt välrepresenterad familj hos mig. Så här måste delas på olika sätt. Nu dags för tre favoritsläkten: blåsippor, vitsippor och julrosor med en vacker liten kabbleka som bonus. Och när du förhoppningsvis läst hela vägen visar det sig varför en del svenska namn på sippor är så knasiga…

Anemone

Det är här i anemonsläktet som vitsippor hör hemma, närmare bestämt är det vetenskapliga namnet Anemone nemorosa. Den fanns i min förra trädgård och därför så ’bor’ den under en rhododendronbuske eller två. Men sen har jag flera namnsorter av sippor som är alldeles utsökta i april-maj. Eftersom jag är helt fascinerad av de här lundväxterna, alltså de som växer upp och blommar innan träden grönskar, så har jag kompletterat med kusiner till vår vitsoppa från andra kontinter. Det är den amerikanska A quinquefolia, A triflora, trillingsippa, från SV – C och S Europa och Anemone caerulea, tvillingsippa, som växer vilt i Sibirien. Alla de här arterna är så kallat rhizomata. Rhizom är förtjockade rötter från vilka vita, fina sugrötter växer ut. Rhizomerna hittar man ofta ganska ytligt och de vill gärna ha ett lager löv för värme, näring och mullämnen. Alla de här är vår- eller försommarblommande.

Ett par knölbildande arter växer också i rabatterna. Anemone blanda, balkansippa, och Anemone appenina, knölsippabåda är blå och förvillande lika men det verkar som att knölsippan ska vara lägre och bladen mer krusade, finflikade. Till våren ska jag försöka skilja isär dem. Balkansippan finns flera namnsorter av och knölsippan har en vit form som är mycket vacker med ett vitt inre och en blåviolett-grå utsida.

Varning

Om du odlar vit- och/eller gulsippor – var uppmärksam på skålsvampar i ruggarnas närhet. I mycelform livnär sig vissa skålsvampar på sippornas rhizomer och när första frukten visar sig är ofta hela ruggen på väg att dö ut. Ser du skålsvampar i planteringarna – gräv försiktigt upp och släng de i soporna eller bränn eländet. Artsidan har en bra bild och mer information.

Hepatica – blåsippan ute i…

Förr fördes även dessa till anemonsläktet men så länge jag kan minnas har de haft ett eget släktnamn – Hepatica. Så att de båda släktena tillhör Ranunculaceae känns naturligt. Det finns några arter som är ganska vanliga i handeln: den europeiska nobilis, två amerikanska americana och acutiloba, transsylvanica – ungersk blåsippa som har Rumänien som angett utbredningsområde. Och så den jag inte hittar i SKUD H japonica som du kommer få se den ena mer spektakulär än den andra om du googlar. Japanerna har hybridiserat och fått fram ljuvliga skapelser. Alla är dyra men 250 kr blir jämförelsevis billigt mot 2500 kr… Så går det till i Japan 😉

Jag har förmånen att ha ett naturreservat med mycket blåsippor nära mig. Här kan jag lägga många timmar en solig dag bara för att upptäcka mångfalden som skapats av att de lämnats ifred. Tyvärr inbillar jag mig, hoppas det är inbillning, att mångfalden minskat. I så fall har de grävts upp… Nu lämnar vi soppor och går kikar på julrosor och kabbleka.

Caltha – kabbleka

Tror jag har berättat tidigare om misstaget jag gjorde efter att jag anlagt en stor damm… Hämtade en vild, vanlig gul kabbleka från ett dike hos mina föräldrar. Den frösådde sig något fruktansvärt. Men nu har jag frösått en väldigt söt vit art, Caltha leptosepala, iskabbleka som blommade för första gången 2017.  Den kan fröså sig till en början så får jag se hur den utvecklar sig. De är planterade under en Rhododendron schlippenbachii så torvjorden verkar fungera bra. Men jag har satt dem en bit upp på kanten så att de inte står direkt i vattnet som oftast bildar en pöl längre ner. Fotad i början av april förra året – så blir det nog inte 2018 🙂 De här blommorna påminner mycket om en del arter ur Ranunculus.

Ljus - Caltha leptosepala, iskabbleka

Helleborus – julrosor

Nu är det väl egentligen bara Helleborus niger som ska kallas julros. Ett namn som är välförtjänt – de kan blomma i december, säljs ofta i butiker runt jul som dekoration och om våren är den en av de tidigaste att blomma. Men släktet är mycket större än så och även om de flesta inte odlar så många arter så finns det en uppsjö av vackra hybrider i plantbutiker idag. De är korsningar och ska i de allra flesta fall heta Helleborus x hybridus följt av ett sortnamn. På svenska heter de hybridjulros. Helleborus foetidus, klockjulros blommar tidigt hos mig. Det vetenskapliga artnamnet översätts ungefär illaluktande. Det har jag aldrig känt men den är vacker i sin gröna blomning. Andra korsningar har också gjorts som gett vackra blad förutom fin blomning, exempelvis x nigercors, rikblommig julros.

 

Det här var sippor, julrosor och en kabbleka och därmed är vårens- och försommarens representanter ur familjen Ranunculaceae avklarade. Härnäst står sommarblommande släkten och arter på tur, även här finns sippor. Bakgrunden till familjebetraktelserna hittar du här. Alla familjeinläggen finns här.

23 Kommentarer

  1. Lisbeths Haveblog den 21 mars, 2018 kl 11:16

    Flotte billeder. Blå anemoner er en af mine favoritter. Gerne den helt almindelige Hepata nobilis. Blomsterne tæt på er SÅ fine.
    Jeg håber ikke, der er nogen, der graver dem op i ditnaturreservat, men det ser man jo desværre overalt. Forfærdelig egoisme. Man bliver både vred og ked af det.
    Forhåbentlig dukker de alle op i løbet af foråret 🙂
    Mange hilsener Lisbeth

    • Carina den 21 mars, 2018 kl 16:45

      Tack Lisbeth!

      Håller med om att den vanliga blåsippan är en av de vackraste växterna som finns 🙂 Kanske särskilt vacker i naturen. Jag hoppas också att jag inbillade mig eller kom ihåg fel.

      Ha det gott! Carina

  2. Anita den 21 mars, 2018 kl 11:17

    Så härligt Carina! Mina absoluta favoriter. Och tack för varningen. Fick faktiskt kalla kårar efter ryggen när jag gick in och klickade på länken och såg hur skålsvamparna såg ut. Jag har sett sådana men aldrig tagit bort dom. Har trott dom var harmlösa. Jag kan dock inte säga var jag sett dom, det minns jag inte men misstanken är ju stor att det är bland mina sippor. Det blir stor genomgång av sippställena i vår.

    Anemone nemorosa har jag ett antal olika sorter, de flesta du visar upp. Jag har köpt de flesta i England men även några på trädgårdsmässan för några år sedan. Under ett par år så stod dom och sålde blåsippor till astronomiska priser, typ just 2500 men även ännu högre belopp. Jag nöjde mig med att fotografera dom 😉

    Jag har prövat att köpa och plantera vår vanliga blåsippa i trädgården men den trivs inte. Däremot så stortrivs transsylvanica. Men jag behöver inte ha den vanliga blåsippan i trädgården då jag har ett blåsippsställe där jag kan fotografera och njuta av dom i, mest blå, men även andra nyanser. Det låter oroväckande att du upplever att mångfalden minskat i naturreservatet. Jag hoppas också att du inbillar dig men det finns folk som inte drar sig från att gräva upp ovanliga sorter, tyvärr.

    Till jul köpte jag två billiga Helleborus niger. Dom har stått i uterummet hela vintern och tagit sig väldigt fint. Jag ska avhärda dom och plantera ut dom så fort det blir vår (när det nu blir det).

    Jodå, jag minns när du berättade om den gula kabblekan. Men den nya vita är ju hur söt som helst.

    Hoppas du får en fin dag! Idag har den bitande vinden gett med sig och solen skiner här. Jag hoppas vi går mot en lite mildare period.

    Kram Anita

    • Carina den 21 mars, 2018 kl 16:52

      Mmm… de är inte kul. Jag har sett där jag odlar men inte bland just vitsippssorterna. Fick höra det här för bara ett par år sedan. Men nu gräver jag upp och slänger oavsett var de växer bland odlingarna. Tycker jättemycket om de olika vitsippssorterna och har turen att oftast kunna hitta någon ny sort på tex botan om vårarna. England låter som ett bra ställe – jag är väldigt sugen på en lång, typ över en hel odlingssäsong, semester där 🙂

      Haha… jo jag tittar också bara på de där dyra blåsipporna. Det går att hitta mycket vackra hybrider som är lite äldre och som har sjunkt rejält i pris. Men jag är osäker på hur härdiga japonica-hybriderna är hos mig så jag har väntat. Hoppas jag inbillar mig att mångfalden minskat i reservatet. Men förra våren så saknade jag bland annat en vit som jag är rätt säker på fanns nära stigen. Men det kan ju ha varit en tajming fråga också.

      Det har varit halvdisigt här men jag fastar och har mått rätt dåligt idag så det känns ok. Men tittade på temperaturerna i nästa vecka… Jag skulle vilja flytta ner en del perennsådder i växthuset. Men då var det återigen runt -5 på nätterna. Får fundera på om det är värt att sätta igång frostvakten.

      Kram, Carina

  3. Lotta Leman den 21 mars, 2018 kl 11:40

    Vilka ljuvliga bilder,det är härligt att få se våren på bild ialla fall…Jag älskar de blå sorterna och de dubbla och julrosen och kabbelekan och …ja alla ! Kan nästan känna jord/fuktdoften och innanför fönstret är ju solstrålarna varma…
    Snart kan jag se lite sippor i skogen,just nu är det mest snö.

    Har fortfarande vinterstövlar på och mössa, halsduk och vantar morgon och kväll.. men den som väntar på något gott 🙂

    • Carina den 21 mars, 2018 kl 16:53

      Tack Lotta! Men det låter som du behöver en trädgård. Och vår – det behöver vi båda. Har slutat försöka gissa eller sia om hur våren ska bli. Det har redan gått åt pipsvängen med tidigare förutsägelser 🙂

      Kram, Carina

  4. Elna Slot den 21 mars, 2018 kl 16:03

    Jeg håber ikke, at nogen kan komme i tanke om, at grave ”dine” anemoner op. Jeg bliver så vred, når sådan noget sker. I Danmark har vi et ganske særligt forhold til blå anamoner, fordi der er skrevet en meget smuk sang om dem. Sangens forfatter, Kaj Munk, ligger begravet på Vedersø Kirkegård. På hans grav blev plantet blå anemoner, men de forsvinder fra gravstedet, fordi nogen stjæler dem.

    Hilsen Elna

    • Carina den 21 mars, 2018 kl 16:55

      Alltså det är aldrig ok att stjäla men från kyrkogårdar, vilket händer här också, är riktigt bedrövligt. Förra våren fick jag för mig att några riktigt speciella var borta. För det har funnits vita med blå prickar, vita med en kant i blått osv.. Alltså såna som vanligtvis betingar ett högt pris i handeln. Jag hoppas att det bara var min tajming vid besöket som var fel.

      Ha det gott! Carina

  5. Laila den 21 mars, 2018 kl 17:15

    Ranunkler en favorit här, vi bor i en vitsipps/blåsippsbacke.
    Tror att du glömt infoga länkar i sista meningen?
    Kram/Laila

    • Carina den 21 mars, 2018 kl 17:59

      Tack för du säger till men båda länkarna finns där och du behöver bara peka på ’här’ och klicka så skickas du vidare. Jag gjorde det precis nu för att dubbelkolla.

      Kram, Carina

  6. lisbeth den 21 mars, 2018 kl 18:22

    Flotte billeder, jeg håber bestemt, du ser dem alle igen inden længe. Det er trist, at nogle kan finde på at stjæle dem.

    • Carina den 21 mars, 2018 kl 20:47

      Tack Lisbeth! Jag hoppas också.

      Ha det gott! Carina

  7. Marit Sønstebø den 21 mars, 2018 kl 19:21

    Åhhh, jeg må snart slutte å lese dine innlegg, for jeg blir dårlig… 😉
    Vårlengselen blir ikke noe mindre av dine fine bilder, nei.
    Jeg er så glad i alle anemoner, og det er jo en herlig familie.
    Tenk at det snart er vår og at vi ser de snart kommer igjen!

    Klem, Marit

    • Carina den 21 mars, 2018 kl 20:55

      Tänker att jag förstår vad du menar 🙂 Och jag gillar också olika anemonsläktingar och sippor. Såg väderleksrapporten och nästa vecka ska vi tyvärr få kyligare igen. Det kändes mindre kul att se.

      Kram, Carina

  8. Karsten F den 21 mars, 2018 kl 19:58

    Hej Carina

    jo tyvärr – det är tydligen en folksport att gräva upp blåsippor.
    Vid huset i Värmland kommer där värje vår flera busslass med botanik-intreserade nere från Karlstad. Min granne ser dem, men han är för gammal till att ha koll på vad de gör. När jag sen kommer upp, är det lätt för mig att se vart de har grävt…
    Där finns massor, men ändå… Guckuskon har de lyckats utrota…

    Tror foetidus har fått sitt namn därför att man gjorde nyspulver av blomman tidigare;)

    Ha en trevlig kväll

    • Carina den 21 mars, 2018 kl 20:45

      Måhända men den latinska betydelsen av foetidus är översatt latin – engelska för det finns inte motsvarande svenska översättningar… Det här med betydelsen kommer jag ihåg från när jag läste latin. Engelsk betydelse nedan. Genus – maskulinum, typ adjektiv: foul-smelling, stinking, having a bad smell, smelly. På svenska heter den klockjulros men kallas stinkjulros eller stinkande prustrot.

      Tack detsamma! Carina

  9. Helene; Trädgård i Torslanda den 21 mars, 2018 kl 20:39

    Så många fantastiskt fina bilder. Det är verkligen vår över inlägget. Blir sugen på fler sippor, de är så fina. Har med åren fått mängden av den dubbelblommande ’Vestal’ som jag tycker mig se på en av dina bilder också. Den blommar verkligen mycket länge.
    //helene

  10. Carina den 21 mars, 2018 kl 20:56

    Tack Helene! Jo jag har Vestal och tycker mycket om den. Pink Delight är ganska lik och blommar också länge.

    Ha det gott! Carina

  11. Susie på Stjärnarve... den 22 mars, 2018 kl 08:50

    Underbara bilder och mycket intressant läsning. Här hos mig så är vitsippan en litet ogräs. Skulle gärna vilja ha dom enbart i parken, där skulle dom få sprida sig ohejdat – men som vanligt så växer dom inte där utan i rabatterna där jag faktriskt gräver bort dom. Blåsippor däremot fanns det många av i det som sedemera blev parken och jag har försökt varit rädd om dom när vi gjorde iordning marken och har en hel del kvar fortfarande.
    Gulsippor fick jag en rugge av när jag besökte en trädgårdsamatör på fastlandet ovanför Kalmar. Den växer till sig en aning varje år, men att den skulle bli ett ogräs är nog ingen större risk!
    KRAM/Susie

    • Carina den 23 mars, 2018 kl 09:19

      Tack Susie!

      Visst kan den vanliga bli ett ogräs och bäst passar den i en naturlig lundmiljö där den kan få utvecklas fritt. Blåsipporna stördes kanske när ni röjde. De är ju ganska känsliga och behöver rätt mängd skugga och nedfallna löv för att trivas.

      Ha det gott! Carina

  12. marie den 24 mars, 2018 kl 09:32

    tak for alle de fine billeder. Helleborus – nyserod – julerose – påskeklokke??? Hvad skal man kalde dem? Jeg er ikke vild med betegnelsen påskeklokke, som bruges utroligt meget i Danmark om orientalis hybriderne. De blomstrer (næsten) lige så sjældent i påsken som i julen, og jeg er ikke sikker på, at navnet er officielt registreret.

  13. Marika den 26 mars, 2018 kl 09:26

    Hej Carina!
    Mina vårfavoriter, vitsippan fick jag in i trädgården med en pion som jag köpte på växtloppis, och det gjorde absolut ingenting. Har både blåa och gula, och en blå var till hälften röd. Köpta på växtgård. Har också en skog nära där jag kan njuta av både vitsippor och blåsippor på våren, och efter dem blommar liljekonvaljerna.
    Härligt, snart är vi där.
    Ha en fin Påskvecka /Marika

  14. TrädgårdsFägring den 26 mars, 2018 kl 17:17

    Hej,

    För att många har velat veta så finns nu en presentation vilka som håller i TrädgårdsFägring. Sedan finns det även många som vill kunna blogga på ett givet tema. Vi önskar att alla hjälper till med teman som vi kan välja ifrån. Har du förslag? Lämna isf en kommentar på TF /Kram

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.