Samplanteringsväxt vacker bland rhododendron
Samplanteringsväxt – det finns många sådana och dessutom beror det på vilken miljö vi pratar om. Men nu tänker jag på lunden och mina rhododendronplanteringar. Och eftersom jag älskat sockblommor sen många år blir jag glad när jag hittar nya och odlingsvärda sorter. Därför blir jag glad när jag hittar andra källor att köpa från och andra sorters sockblommor än de finns i handeln här. Det är tyvärr generellt så att de i handeln som är mest vanliga tillhör de som bildar en rejäl matta – vilket har fördelar i sig. Men det har också gjort att en del odlare har dåliga erfarenheter av sockblommor. Men som vanligt gäller – rätt växt på rätt plats. För sockblommor innebär det att välja någon av alla de arter och sorter som bildar mindre ruggar när de ska samplanteras med rhododendron.
Nya sorter av min samplanteringsväxt nr 1
Hittade bilder av några av de som blommade för första gången förra säsongen. I år hoppas jag att fler av de jag satte våren 2021 ska blomma. Men det triggade också mig till fler inköp som kommer så småningom. För det finns många, många fler att plantera som bildar fina ruggar. En del av de håller sig små men flera blir också rejält höga dessutom. ’The Giant’ är en vildinsamlad art som man inte kunnat ge ett artnamn ännu så den figurerar som Epimedium sp. ’The Giant’ tills dess den fått ett artnamn. Men namnet anspelar på blomställningarna som bara växer och växer och… ..till slut kan vara 120 cm långa, till och med 2 meter! Det vill åtminstone jag se och odla.
Andra sockblommor som finns till salu i Europa
Så vacker med stora blommor där de inre foderbladen är rosavita på ovansidan. Kronbladen har långt utdragna sporrar och är rent vita. Den kallas bicoloured – tvåfärgad. Här syns kronbladen tydligt och hur de är utdragna i långa sporrar. De rosa som anas bakom kronbladen är de inre foderbladen som oftast ligger som ett litet tak tätt över kronbladen.
Välja och odla sockblomman som samplanteringsväxt
Läs på om sockblommorna – en del är relativt harmlösa sorter som bildar en liten rugge medan somliga breder ut sig vilt och glatt. Det finns sorter som bildar en tät och i stort sett ogenomtränglig matta, de är vackra men olämpliga bland just rhododendron. Rhododendron har nämligen mycket små, tunna och ytliga rötter. Det jag försöker säga är att alla är vackra och odlingsvärda men växtplatsen ska väljas efter tillväxttakten men framförallt växtsättet. Många, de allra flesta, bildar mindre ruggar och är bra som samplanteringsväxt. En del sorter blir 30 cm andra blir upp till 60, ibland mer om man räknar in blomställningen. Flera blommar också en längre period under sommaren.
Sockblommorna vill ha en ’jord’ som har en hög mullhalt. De växer vilt i mer eller mindre glesa skogar och därför är deras största näringskälla nedfallna löv som bryts ner. Att göda sockblommor med hjälp av till exempel ’ko på påse’ är inte lösningen. Mer detaljerad information om odlingszoner och -förutsättningar finns i en bok från Timber press ISBN: 978-1-60469-475-8, publicerad 2015, författare: Sally Gregson. Bilderna är bra och layouten känns fräsch.
Mer info och bilder utöver mina
Bilder och annat finns det gott om på en engelsk sida där personerna bakom verkar samla på sig allt de kan hitta. Och även om utbudet i våra plantskolor indikerar ett litet släkte med få sorter så är verkligheten en helt annan. I Flora of China listas 44 arter och flera av de är endemiska för Kina. Till de kommer sen ett antal olika insamlingar av samma art och en lång rad namnsorter/hybrider. Sockblommor ingår i familjen Berberidaceae som har ett antal släkten med vackra perenner för lunden. Och tittar jag noga så ser man likheter hos framförallt bladen men också rotsystemen hos dem.
Blommornas form varierar
Ska man beskriva sockblommans olika delar pratar man om yttre foderblad som ofta har en annan färg och som blomman tappat när den är fullt utslagen. Innanför de finns ett inre lager foderblad som kan ha samma färg som kronbladen eller en annan – bicoloured. Kronbladen kan också ha sporrar som är mer eller mindre långt utdragna. E dolichostemon nedan har vita inre foderblad och små kronblad i brunrött som bara har en tendens till sporrar. De här blommorna beskrivs som ’dodecatheon type’. Den här växte och blommade för första gången 2022 så det ska bli spännande att följa utvecklingen framöver.
Fler bilder av min samplanteringsväxt
I vår och sommar hoppas jag att fler av de nya från 2021 kommer blomma och att jag kan fånga fler på bild. Samtidigt så har jag ett kluvet förhållande till att fota just blomningen… ..statistiskt så har jag 80% oskarpa bilder och det har liksom lagt sig som en våt filt. Men ny säsong = nya tag. Veckans tema hos Trädgårdsfägring är – i väntan på våren. Jag känner att våren är här även om temperaturen kommer gå upp och ner – det är väl som vanligt.
Så mange fine epimedium du har! Det er en plante/familie som jeg også er veldig glad i. Blomstene er så fine, og det er bladene også. Du er heldig som kan kjøpe fra hele Europa. Her er utvalget ganske dårlig.
Klem, Marit
Tack Marit!
Ja de är fina och det finns en odlare och hybridisör i Frankrike som tagit fram superfina nya sorter till exempel. Det är ett val vi gjort – gå med i EU. Och det har många fördelar.
Kram, Carina
Jeg har også flere sorter Epimedium og er altid overrasket hvor forskelligt de gror. Nogle er kraftige og spreder sig mens andre gror meget langsomt og bliver på deres plads.
Så är det men faktum är att det är fler som växer till långsamt än tvärtom. Det är de lättodlade som delvis gett släktet dåligt rykte – synd! Det finns så många vackra både arter och hybrider att botanisera bland.
Ha det gott! Carina
Hei! Epimedium, bispelue er en vakker plante både blader og blomster. Skal formere til våren.
Ha det godt!
Hej Anne,
Visst är de fina 🙂 Och det är roligt att de är lätta att föröka, åtminstone de flesta av dem.
Tack detsamma! Carina
Jeg har et par Epimedium med er til Fyn, de er allerede ved at vise sig i potten, så de skal nok blive fine.
Kram, Lisbeth
Låter bra att du har med dig växter, minnen, från förra trädgården. Sockblommor är, åtminstone de vanliga, lättodlade. Men en hel del arter är betydligt kinkigare och trivs inte alltid i våra klimat.
Kram, Carina
Hej Carina!
En vacker växt som jag inte har någon erfarenhet av. Så vacker blomning på Kibana Genpei, påminner om akleja.
Ha det gott /Kram Marika
Hej Marika!
Det finns inte särskilt många i handeln här. Det är väl tre som är vanliga – röd sockblomma, svavelgul och någon variant av grandiflorum. Sen finns det några som kan ha någon ytterligare. Det är synd för de första är växtglada och har gett släktet ibland dåligt rykte. Men det handlar ju egentligen om att ha rätt växt på rätt plats. Det är någon av våra danska bloggbekanta som har den svavelgula som underplantering i en hel bädd – superfint!
Tack detsamma! Kram, Carina
Jeg er imponeret over alle de smukke Epimedium, du viser. Det lyder spændende med en sort, der kan få op til 2 m høje blomster. Det må se flot ud, når blomsterne svæver over planten.
Hilsen Elna
Eller hur 🙂 Men om jag fattat rätt så lägger sig blomställningen ner på grund av alla blommorna. Men att den fortsätter växa och sätta fler blommor under tiden låter spännande… Vi får se om den blommar i år.
Ha de gott! Carina
Her får man virkelig vårfølelsen når man titter inn. Hos meg er det mye snø ennå. Så jeg må nok vente med å by på slike vårlige bilder.
Tack Lillian! Det har varit rejält med vår här men just den här veckan har vi haft massor av minusgrader och fått snö flera gånger om 🙂
Ha det gott! Carina
Fantastiskt är det ord som kommer till mig. Förstår att du tycker om dom och letar nya sorter. En del av dom påminner nästan om aklejor. Den i äppelgrönt, citrongult och vitt är vacker .. ja alla är vackra!
Kram Anita
Jamen det gör de ju 🙂 Har inte tänkt på det. Tycker de är fantastiska och om man vill odla perenner som är vackra över lång tid och har mer än ’bara’ blomning så är de perfekta. Håller med om att den har en väldigt vacker kombination av mjuka färger.
Kram, Carina
En snäll och trevlig växt, om man får kalla den det. Lite som astilbe, den liksom finns där och gör sitt jobb. Vad trevligt att du visar så många olika! Jag har två fina kuddar, en har jag fått från en granne och den andra grävde jag upp när vi tömde kråkslottet i skärgården. Det var så konstigt, precis i början av skogen fanns en stor yta med sockblommor, säkert två meter lång och dryga metern bred. Ingen rabatt i närheten, bara denna yta i skogsmarken. Vi lyckades gräva upp en klump och den trivs nu här hos mig. Har förstås ingen aning om vad det är för sorter.
De är oerhört tacksamma precis som astilbe. Och det är trevligt med såna växter också. Det låter spännande med sorten från kråslottet. Du får helt enkelt fota och visa den så småningom. Men det är ju definitivt en av de där som breder ut sig. Det gör inget alls med rätt placering.